La Guerre est Déclarée

Knokken voor je kind

 • Datum 25-08-2011
 • Auteur
 • Gerelateerde Films La Guerre est Déclarée
 • Regie
  Valérie Donzelli
  Te zien vanaf
  01-01-2011
  Land
  Frankrijk
 • Deel dit artikel

Valérie Donzelli en Jérémie Elkaïm als Romeo en Juliette

De reclamecampagne ‘kanker is topsport’ zorgde eerder dit jaar terecht voor de nodige kritiek. De strijd tegen de ziekte is immers geen competitie, meer een ongelijke oorlog. Maar keihard terugvechten helpt wel, leert Valérie Donzelli’s hartstochtelijke film La Guerre est Déclarée.

En Valérie heeft recht van spreken. Bij haar oudste zoontje werd heel jong een levensbedreigende tumor geconstateerd. De strijd die zij en haar partner Jérémie Elkaïm voerden om de beste behandeling voor hun kind te krijgen, heeft ze verwerkt in een speelfilm. Zo dicht staat La Guerre op de werkelijkheid dat Valérie en Jérémie zelf beide hoofdrollen voor hun rekening nemen. Een enorme gok, die echter heel goed heeft uitgepakt.
Het jonge stel Juliette en Romeo (hun namen zijn bij de eerste ontmoeting een directe bron van hilariteit) is gezegend op het absurde af. Aantrekkelijk, slim, maatschappelijk geslaagd en voorzien van de moeiteloze ‘cool’ waar de Fransen het patent op lijken te hebben. De bekroning van hun volmaakte bestaan is de geboorte van zoon Adam. Maar de peuter houdt niet op met huilen, en vele doktersbezoeken later wordt een hersentumor geconstateerd. Adam heeft slechts een kleine kans op overleven. Het is de start van een jarenlang gevecht tegen bureaucratie, uitputting, wanhoop en de uitholling van een liefdesrelatie. Normaal gesproken niets dat we niet al eerder hebben gezien, alleen vermijdt Donzelli zorgvuldig log drama. Van La Guerre spat positieve energie. De op de loer liggende dood wordt om de oren geslagen met levenslust, geholpen door dynamisch camerawerk, jumpcuts en hippe muziek. In één geval wordt een wel heel sombere diagnose gevolgd door Juliette die als een bezetene door de gangen van het hospitaal rent, met knallende techno op de soundtrack. Alsof ze de kijker bijna fysiek deelgenoot wil maken van haar strijd. Ook het feit dat beide hoofdrolspelers hun eigen verhaal vertellen, geeft La Guerre een enorme meerwaarde. Je zou bijna vergeten dat Valérie en Jérémie ook gewoon behoren tot de meest talentvolle Franse acteurs van het moment. Er valt best wat af te dingen op deze aanpak, maar feit is dat alleen kijkers met een hart van prikkeldraad niet meegesleept zullen worden door deze oorlogsverklaring.

Mark van de Tempel