Gold

De roes van de rijkdom

  • Datum 18-01-2017
  • Auteur
  • Gerelateerde Films Gold
  • Regie
    Stephen Gaghan
    Te zien vanaf
    01-01-2016
    Land
    Verenigde Staten
  • Deel dit artikel

Niet alleen de feiten waarop Gold is gebaseerd zijn verbijsterend, dat geldt ook voor de transformatie die hoofdrolspeler Matthew McConaughey voor deze film onderging.

Vooral de fans van Magic Mike zullen even moeten slikken. Geen wasbordjes en triceps ditmaal: McConaughey transformeerde voor deze film in een lelijk mannetje met slechte tanden en een kalende kruin. Een dronken wasbeer’, omschrijft iemand hem heel treffend in Gold. Wat gebleven is, is het exhibitionisme van de Amerikaanse acteur. Ook deze keer toont hij ons maar wat graag zijn blote billen en zijn, helaas in dit geval vreselijk onaantrekkelijke, hangbuik. Noem het maar de alchemie van de acteerkunst: hij creëert er een uiterst gedenkwaardig personage mee.
Kenny Wells luidt zijn naam in Gold. Zijn vader was de succesvolle directeur van een mijnbouwbedrijf, maar de stevig zuipende Kenny is er enkele jaren na diens dood al in geslaagd het bedrijf naar de knoppen te helpen. De paria van het mijnbouwwereld heeft daarom dringend een succesje nodig. Kenny verpandt wat juwelen van zijn vrouw Kay en koopt een ticket naar Indonesië waar hij samen met geoloog Michael Acosta de jungle in trekt. Na twee loodzware maanden, gehinderd door aanhoudende regen, malaria, geldgebrek en weglopende arbeiders, geschiedt het wonder: goud! Ze vinden de grootste goudader ter wereld. Alle leed is vergeten. Of, zoals de eeuwig onbetrouwbare praatjesmaker Wells het in de film verwoordt: "The last card you turn over is the only one that matters."
En er worden nogal wat verrassende kaarten uitgespeeld in Gold. Er volgen meer twists. Na afloop heb je onmiddellijk de neiging te gaan googlen, om te achterhalen wat nu waarheid is en wat fictie. Zoeken moet je dan op trefwoorden Bre-X, John Felderhof en Michael Guzman, maar dus alleen na afloop van de film.
Dik tien jaar na Syriana met George Clooney en vijftien jaar na Traffic, waarvoor hij het Oscar-winnende scenario schreef, komt Stephen Gaghan dus met een film die alleen al op kracht van het verbijsterende verhaal indruk maakt. De film stikt van de spannende, interessante en hilarische momenten: de goudkoorts in de Indonesische jungle, de kameraadschap met Acosta, de dollartekens in de ogen op Wall Street, het gemanoeuvreer van zakenpartners en vijanden, de roes van de rijkdom, de onwaarschijnlijke vriendschap met de zoon van Soeharto, de Gouden Pikhouweel en het tragische huwelijk. Gold is een avontuur, met alles erop en eraan.
Gelukkig weten Gaghan en McConaughey de kijker tussen alle bedrijven door wel bij de essentie te houden. Kenny’s lelijke voortand, die luidruchtige papagaaiendas en die witte onderbroek onder een Iron Maiden-shirt mogen je dan danig afleiden en amuseren, uiteindelijk is Gold vooral een tragedie. Een archetypisch goudzoekersverhaal, en dat wil zeggen: een verhaal over winnaars en verliezers. Ondanks de soms wat storend ‘eigenzinnige’ muziekkeuzes (Atmosphere van Joy Division, bijvoorbeeld) en de laatste tien minuten waarin het afwikkelen van plotlijntjes iets te veel de overhand krijgt, valt het meeslepende en hilarische Gold vooral in de winnende categorie.

Barend de Voogd