Complete Unknown

Haar naam was niemand

 • Datum 09-11-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Complete Unknown
 • Regie
  Joshua Marston
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Rachel Weisz speelt een vrouw die meerdere malen uit haar oude leven is weggelopen. Ze kan alles zijn wat ze wil. Haar metamorfoses blijken verslavend.

De ‘volledig onbekende’ in Complete Unknown is een vrouw die om de zoveel jaar van identiteit verandert. In de wervelende openingsscène flitst ze voorbij als hipster, verpleegster en assistente van een goochelaar in Hongkong. Inmiddels is ze een biologe die in een Tasmaans moeras bloedzuigers heeft bestudeerd en nu haar werkterrein heeft verlegd naar kikkers bij Long Island. Op een feestje leert ze een man in een midlifecrisis kennen (melancholiek gespeeld door Michael Shannon) die iets met haar diffuse verleden te maken blijkt te hebben. Rachel Weisz speelt de vrouw met een charme die de toehoorders meezuigt in haar verhalen.
Het uitgangspunt van de kleine artfilm Complete Unknown is intrigerend: een vrouw die breekt met haar leven en opnieuw begint, en kan zijn wie ze wil. Ze heeft zichzelf de vrijheid gegeven om haar oude leven los te laten en met een schone lei verder te gaan. Zij beslist wat er komen gaat en heeft de touwtjes in handen. Maar haar al dan niet verzonnen metamorfoses blijken verslavend, en als ze ermee stopt, weet ze niet wie ze werkelijk is.
De acteursfilm Complete Unknown lijkt in beginsel te draaien om de vraag of je jezelf kunt veranderen en hoe groot je keuzevrijheid eigenlijk is. Maar Joshua Marston (Maria Full of Grace) laat die vragen langzaam uitdoven door de moeizame vertelvorm die iets spannends suggereert maar eigenlijk alleen vage contouren schetst. Ook veel beelden zijn onscherp of van de rug af gefilmd, waardoor het zicht op een situatie je wordt ontnomen. Dat is een mooie manier om de wazige identiteit van de vrouw te verbeelden, maar de grotere vragen die deze gedaantewisselingen oproepen, hadden veel scherper gekund.

Mariska Graveland