Cherchez Hortense

Parijse perikelen

 • Datum 04-07-2013
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Cherchez Hortense
 • Regie
  Pascal Bonitzer
  Te zien vanaf
  01-01-2012
  Land
  Frankrijk
 • Deel dit artikel

Jacques Rivette’s scenarioschrijver Pascal Bonitzer levert een prettig rommelig relatiedrama af waarin de plot nauwelijks van belang is en eigenlijk alles zich in de periferie afspeelt.

Zoeken naar Hortense hoeft niet eens, hier vertolkt door Kristin Scott Thomas als toneelregisseur, want ondanks een avontuur met een van haar acteurs blijft ze toch wel in de buurt van echtgenoot Damien Hauer, de man die de kijker door het verhaal voert. Cherchez Hortense is een potpourri van subplotjes over gemankeerde relaties tussen mensen die hun emotionele leven niet op orde krijgen. Je kunt zeggen dat de film regie mist, maar dat kan in een verhaal als dit precies het punt zijn: regie missen de personages ook. Ze hebben allemaal op een of ander moment in hun leven verzuimd een belangrijke beslissing te nemen — in de liefde, in hun werk — en daar dragen ze nu de gevolgen van. Vader zoon, man vrouw, ouders kind, niemand gaat de confrontatie met de ander aan.
Die existentiële wanorde geeft de film iets frivools en sympathieks maar door het gebrek aan richting en het ontbreken van een duidelijke raison d’être wekt Cherchez Hortense ook de indruk van ongeïnspireerd formulewerk. De Fransen zijn inmiddels zo goed in dit soort films dat ze die à la carte lijken te kunnen serveren. Dat doen ze soms dus ook. Toch zal dat voor de liefhebbers van high end Frans drama nauwelijks een bezwaar zijn.

Ronald Rovers