Brammetje Baas

'Rotmeester!'

Fantasie en brave boodschap gaan hand in hand in dit schoolavontuur van een slim jongetje dat niet stil kan zitten.

Soms lijkt het alsof al die feestelijke animaties in Brammetje Baas belangrijker zijn dan het verhaal zelf. Brammetje, die al naar groep drie gaat, veroorzaakt thuis en elders regelmatig een aanstekelijke chaos omdat hij altijd met zijn hoofd ergens anders is. De wereld is voor hem een voortdurende bron van verwondering. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af hoe het zou zijn als er geen scharen waren en ziet hij voor zich hoe zijn vader de heg scheurt in plaats van knipt. Of hij fantaseert over de duizend ogen van de vlieg. Dat wordt ons allemaal voorgetoverd door de geestige en verrassende knutselanimaties van Baldwin Westein.

Brammetje Baas is de eerste bioscoopregie van Anna van der Heide, die in 2007 al eens een Gouden Kalf kreeg voor haar korte film Missiepoo16. Het gelijknamige voorleesboek en nu ook het scenario over de hyperactieve en hoogbegaafde Brammetje is van de hand van Tamara Bos (Het paard van Sinterklaas).

Eerst begint Brammetje (een ontwapenende Coen van Overdam) nog vol blijde verwachting aan het nieuwe schooljaar. Omdat hij al kan lezen en schrijven hoopt de kleine wijsneus dat hij moeilijke dingen gaat leren, zoals Chinees. Dat pakt echter anders uit. Brammetje krijgt het aan de stok met de nogal ouderwetse meester Vis (René Groothof, met licht wanhopige oogopslag) die wel een groot hart heeft maar geen talent voor de omgang met drukke en snel afgeleide wiebeljongetjes.

Wat volgt is een humoristische en prettig ongecompliceerde, hoewel ook een tikkeltje voorspelbare geschiedenis waarin wordt uitgedragen dat we drukke en ongedurige kinderen toch vooral moeten begrijpen. Om aan het eind nog even snel te benadrukken dat we allemaal onszelf mogen zijn en dat het juist prachtig is dat iedereen anders is. Daar zijn we het natuurlijk mee eens, maar met zo’n hartveroverend slim en creatief jongetje dat de prachtigste plakboeken fabriceert hebben de makers niet het moeilijkste voorbeeld genomen om dit te illustreren. De jongste kijkertjes zullen van dergelijke bedenkingen overigens geen last hebben. Voor hen is het vooral een aansporing om je fantasie te gebruiken.