Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Alone Together nieuws

Lichting 2018: Guus Voorham

'Meer denker dan filmer'

In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Als laatste vertelt Guus Voorham (Willem de Kooning Academie) over zijn found footage-documentaire Alone Together: "Ik stuitte op een online industrie voor intimiteit."

Je bouwde je afstudeerfilm Alone Together op uit video's van meisjes die tegen de camera praten alsof die hun geliefde is. De kijker neemt de plaats in van die (inwisselbare) geliefde. Deze 'girlfriend'-video's zijn een hit. Hoe kwam jij ermee in aanraking? "Ik klikte op YouTube door op ASMR-filmpjes [‘Autonomous Sensory Meridian Response' - LvZ]. Die zijn inmiddels mainstream. Dat zijn clips met voornamelijk rustgevende geluidjes die een orgastisch effect op je brein hebben. Bij toeval stuitte ik op deze intimiteitsindustrie. Het ging niet om seks; dat is prostitutie en heeft met intimiteit weinig te maken. Nee, het gaat om de persoonlijke interactie tussen twee mensen. Ik dacht dat dat niet te koop was."

Guus Voorham


Hoe verschillend zijn de reacties van mannen en vrouwen op je film? Wellicht verbinden vrouwen zich meer met de meisjes in beeld, terwijl mannen zich juist de rol van de anonieme tegenspeler aanmeten? "Bijna alle vrouwen aan wie ik de film liet zien reageerden verontwaardigd op de traditionele genderrollen die man en vrouw krijgen toebedeeld. Dat snap ik en toch denk ik dat de maaksters er ook iets uithalen. Zij delen fantasieën en missen iemand om het tegen te zeggen. Ik zag aanvankelijk zelf ook alleen de problematische kant van de video's. Hoe groter immers het publiek, hoe homogener het product. McDonaldisering heet dat toch? Deze meisjes willen zo veel mogelijk mensen aanspreken en daardoor gaan ze op elkaar lijken. Als klant kun je eisen stellen, maar het leukste aan een relatie is dat je de ander niet in alles kunt sturen. Ik veroordeelde dat. Mijn plan was om uit deze filmpjes een fantasievrouw te construeren met als titel My perfect girlfriend. Ik wilde moralistisch uithalen naar al die treurige mannen, die op hun zolderkamertje achter hun laptop zaten en nooit zouden leren een vrouw aan te spreken. Maar op den duur zag ik toch een bepaalde schoonheid in de video's."

Wat levert het op dan?
"De mannen ervaren geborgenheid. De video's geven je het gevoel dat iemand je omhelst, ze geven je warmte en gezelschap. De vrouwen krijgen waardering via het aantal comments en views dat ze krijgen. Daarnaast is het een vorm van expressie. Het is prettig om zonder schaamte je gevoelens te bekennen. En sommige meisjes doen het voor het geld. Je kunt er goed mee verdienen als je populair bent."

Dat klinkt behoorlijk eenzaam. "Vroeger werd je emotionele staat gezien als een puur eigen verantwoordelijkheid. Inmiddels wordt je fysieke toestand steeds vaker gekoppeld aan je emotionele conditie. Om die reden wordt eenzaamheid als gezondheidsprobleem ervaren. Deze video's zijn er op een bepaalde manier een antwoord op."

Je onderzoekt de grenzen tussen schijn en werkelijkheid. Voor je vorige project simuleerde je een ontgroening van het studentencorps. "Een docent van mij stelde de term metamodernisme voor om het stadium na het postmodernisme te benoemen. Postmodernisme laat zich samenvatten als: 'Je kunt aan alles twijfelen, want waarheid bestaat niet'. Metamodernisme is dan zoiets als: 'Goed. Maar hoe kun je alsnog voortgang boeken, ondanks het feit dat je aan alles kunt twijfelen?' Ik ben nieuwsgierig naar hoe neppe dingen toch echt kunnen zijn en heb daarom een fascinatie voor rollenspellen. Voor de ontgroeningsfilm instrueerde ik een groep acteurs: de ontgroenende leiding. Tegenover hen zette ik een groep vrijwilligers: de feuten. Ik wilde onderzoeken wat er gebeurt als je je fysieke breekpunt passeert. Hoe nep is nep als je staat te trillen op je benen?"

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten? "Ik lees graag over furries. Bij deze vorm van LARP-en verkleden mensen zich in cartooneske dierenpakken. Maar voor mijn volgende film wil ik nog even doorbroeden. Eerst wil ik een podcast maken. Ik ben meer een denker dan een filmer. Dolgelukkig was ik, toen ik een onderwerp vond waar ik niets voor hoefde bij te draaien. Ik had veertien uur aan clipjes en die kon ik terugsnijden tot zestien minuten. Ook zal ik de komende periode de ontgroeningsfilm afmonteren. Die werd niet het experimentele documentaire/fictie-meesterwerk waarop ik had gehoopt, maar in het materiaal zit wel een intrigerende muziekvideo."

Laura van Zuylen

Diverse afstudeerfilms zullen te zien zijn op het Nederlands Film Festival dat van 27 september tot en met 5 oktober plaatsvindt in Utrecht.


top
nieuws

Links

Links
16 September 2018
Nicolas Cage over verdwijnen in Cage-modus, het subtiele effect van de framerate, sekswerkers over films over sekswerkers, Thom Yorke's soundtrack voor Suspiria, het filmtaboe van de échte dood en eeuwige coverster Agnès Varda.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
15 September 2018
Emily Nederlandse inzending voor animatie-Oscar. En Nothing to Declare in de categorie korte fictiefilm. Neude wordt openluchtbios tijdens NFF. Regisseur Becoming Astrid te gast tijdens Paff. Rol in Britse thrillerserie voor Nora El Koussour. Nu ook talentenjacht op tv voor acteurs. Twee prijzen voor J. Kessels. Hoofdrol voor rapper Hef in speelfilmdebuut Shady El-Hamus. IFFR Unleashed slaat aan. Europees Parlement kiest voor omstreden uploadfilter.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Guus Voorham

Lichting 2018: Guus Voorham
15 September 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Als laatste vertelt Guus Voorham (Willem de Kooning Academie) over zijn found footage-documentaire Alone Together: "Ik stuitte op een online industrie voor intimiteit."
>> Lees verder

nieuws

Focus: Schlemielige boze witte man

Focus: Schlemielige boze witte man
14 September 2018
Er zijn veel films te zien in Nederland, maar toch glippen er interessante, boeiende, amusante, leuke en aangrijpende films door het net. Sommige worden alsnog opgevist door Chasing Reels, waarachter Cedric Muyres schuil gaat. Deze filmfanaat vertoont sinds een paar jaar regelmatig in 't Hoogt in Utrecht een verborgen pareltje.
>> Lees verder

nieuws

Gouden Kalf voor Filmcultuur naar Monique van de Ven

Gouden Kalf voor Filmcultuur naar Monique van de Ven
13 September 2018
Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur gaat dit jaar naar Monique van de Ven. Deze speciale prijs wordt door het bestuur van het Nederlands Film Festival uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Van de Ven debuteerde in 1973 als actrice in Turks Fruit.
>> Lees verder

nieuws

Leo Hannewijk krijgt prijs en gaat naar Zeeuwse Concertzaal

Leo Hannewijk krijgt prijs en gaat naar Zeeuwse Concertzaal
13 September 2018
Leo Hannewijk, scheidend directeur van Film by the Sea, is tijdens zijn afscheidsprogramma geëerd met dezelfde Grand Acting Award die eerder aan onder andere Morgan Freeman, Ben Kingsley en Jan Decleir is uitgereikt. Ook werd bekend dat Hannewijk vanaf 1 november aan de slag gaat als interim-directeur van de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Vallende bladeren

Focus: Vallende bladeren
10 September 2018
Filmhuis Den Haag presenteert van 16 september t/m 14 oktober onder de titel Herfstherinneringen zes klassiekers. Prachtige films, die je altijd kunt zien, maar waar we in de herfst net even gevoeliger voor zijn. Toegeven, bij Brian De Palma's Dressed To Kill (1980) krijgen we niet meteen een weemoedig gevoel, maar het filmhuis lost dat op door het moorddrama een 'herfstige hommage' aan Hitchcock te noemen.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
09 September 2018
De miskenning van Matsuda Eiko, de dertigste verjaardag van Akira, Aretha Franklin in Moonlight, de Joodse dimensie van BlacKkKlansman, Night of the Living Dead als ultieme 1968-film en geruzie over de vlag op de maan.
>> Lees verder

nieuws

Roma wint in Venetië

Roma wint in Venetië
09 September 2018
Met de Gouden Leeuw voor Alfonso Cuaróns Roma sleept streamingdienst Netflix zijn eerste prijs op een groot internationaal filmfestival binnen.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Francesco Ragazzi

Lichting 2018: Francesco Ragazzi
09 September 2018
De hele zomer interviewt de Filmkrant wekelijks een vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week academicus Francesco Ragazzi, die op de research master van de Filmacademie leerde zijn wetenschappelijke werkproces te verruilen voor een persoonlijkere insteek. Zijn 13 Attempts to Shoot My Father is een speelse, essayistische en experimentele documentaire over de relatie tussen vader en zoon, film en filmmaker.
>> Lees verder