Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Still uit Roma nieuws

Roma wint in Venetië

Met de Gouden Leeuw voor Alfonso Cuaróns Roma sleept streamingdienst Netflix zijn eerste prijs op een groot internationaal filmfestival binnen.

"Even zien of ik deze naam wel correct uit kan spreken", grapte juryvoorzitter Guillermo Del Toro voordat hij tijdens de slotceremonie van het filmfestival Venetië de Gouden Leeuw uitreikte aan zijn landgenoot en goede vriend Alfonso Cuarón voor diens autobiografische epos Roma. De film had al vanaf zijn première vroeg in het festival een goede buzz, en lijkt zich nu op te kunnen maken voor succes bij de Oscars.

De prijs voor Roma is de kers op de taart voor streamingdienst Netflix, die een grote zichtbaarheid had op de 75ste editie van het oudste filmfestival ter wereld. Na de roemruchte ruzie met het concurrerende festival van Cannes eerder dit jaar, presenteerde Netflix nu zes films op het Lido, waarvan drie in de competitie. Naast Roma viel van die films ook de western-anthologie The Ballad of Buster Scruggs van Joel en Ethan Coen in de prijzen.

Alle zeven de prijzen in de competitie gingen naar een film die zich in het verleden afspeelt. Dat is minder opvallend dan het lijkt, want het grote merendeel van de 21 geselecteerde films vertelden historische verhalen. In de beste gevallen spraken die uiteraard alsnog boekdelen over het heden, zoals The Nightingale, de strijdbare Juryprijswinnaar van Jennifer Kent (de enige vrouwelijke regisseur geselecteerd in de competitie) die speelt in het Australië van de late negentiende eeuw, maar niet anders dan in het tijdperk van #MeToo en #BlackLivesMatter gemaakt had kunnen worden.

Hieronder alle Venetiaanse winnaars op een rij. In het komend nummer van de Filmkrant leest u uitgebreider over het 75e filmfestival van Venetië.

Joost Broeren-Huitenga


Alle winnaars op een rij 

Competitie
Gouden Leeuw: Roma, Alfonso Cuaron
Zilveren Leeuw voor Beste Regie: Jacques Audiard, The Sisters Brothers
Volpi Cup voor Beste Actrice: Olivia Colman, The Favourite
Volpi Cup voor Beste Acteur: Willem Dafoe, At Eternity's Gate
Beste Scenario: Joel en Ethan Coen, The Ballad of Buster Scruggs
Speciale Juryprijs: The Nightingale, Jennifer Kent
Marcello Mastroianni Prijs voor Beste Jonge Speler: Baykali Ganambarr, The Nightingale

Orizzonti
Beste Film: Manta Ray, Phuttiphong Aroonpheng
Beste Regisseur: Emir Baigazin, The River
Speciale Juryprijs: The Announcement, Mahmut Fazil Coskun
Beste Actrice: Natalya Kudryashova, The Man Who Surprised Everyone
Beste Acteur: Kais Nashif, Tel Aviv on Fire
Beste Scenario: Jinpa, Pema Tseden
Beste Korte Film: Kado, Aditya Ahmad
Leeuw voor de Toekomst - Luigi De Laurentiis Prijs voor Beste Debuut: The Day I Lost My Shadow, Soudade Kaadan, Syrië

VR Competitie
Beste Virtual Reality: Spheres, Eliza McNitt
Beste Virtual Reality Ervaring: Buddy VR, Chuck Chae
Beste Virtual Reality Verhaal: Isle of the Dead, Benjamin Nuel

Venice Classics
Beste Documentaire over Cinema: The Great Buster: A Celebration, Peter Bogdanovich
Beste Gerestaureerde Film: The Night of the Shooting Stars, Paolo en Vittorio Taviani 

Giornati Degli Autori
Sun Film Group Publieksprijs: Still Recording, Saeed Al Batal & Ghiath Ayoub
Verona Film Club Award: Blonde Animals, Alexia Walther & Maxime Matray
Beste Technische Bijdrage: Still Recording, Saeed Al Batal & Ghiath Ayoub
Beste Korte Film: Malo Tempo, Tommaso Perfetti
Best Regie van een Korte Film: Gagarin, mi mancherai, Domenico De Orsi
Beste Technische Bijdrage aan een Korte Film: Quelle brutte cose, Loris Giuseppe Nesetop
nieuws

Links

Links
16 September 2018
Nicolas Cage over verdwijnen in Cage-modus, het subtiele effect van de framerate, sekswerkers over films over sekswerkers, Thom Yorke's soundtrack voor Suspiria, het filmtaboe van de échte dood en eeuwige coverster Agnès Varda.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
15 September 2018
Emily Nederlandse inzending voor animatie-Oscar. En Nothing to Declare in de categorie korte fictiefilm. Neude wordt openluchtbios tijdens NFF. Regisseur Becoming Astrid te gast tijdens Paff. Rol in Britse thrillerserie voor Nora El Koussour. Nu ook talentenjacht op tv voor acteurs. Twee prijzen voor J. Kessels. Hoofdrol voor rapper Hef in speelfilmdebuut Shady El-Hamus. IFFR Unleashed slaat aan. Europees Parlement kiest voor omstreden uploadfilter.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Guus Voorham

Lichting 2018: Guus Voorham
15 September 2018
In de zomer plaatst de Filmkrant wekelijks een interview met vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Als laatste vertelt Guus Voorham (Willem de Kooning Academie) over zijn found footage-documentaire Alone Together: "Ik stuitte op een online industrie voor intimiteit."
>> Lees verder

nieuws

Focus: Schlemielige boze witte man

Focus: Schlemielige boze witte man
14 September 2018
Er zijn veel films te zien in Nederland, maar toch glippen er interessante, boeiende, amusante, leuke en aangrijpende films door het net. Sommige worden alsnog opgevist door Chasing Reels, waarachter Cedric Muyres schuil gaat. Deze filmfanaat vertoont sinds een paar jaar regelmatig in 't Hoogt in Utrecht een verborgen pareltje.
>> Lees verder

nieuws

Gouden Kalf voor Filmcultuur naar Monique van de Ven

Gouden Kalf voor Filmcultuur naar Monique van de Ven
13 September 2018
Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur gaat dit jaar naar Monique van de Ven. Deze speciale prijs wordt door het bestuur van het Nederlands Film Festival uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Van de Ven debuteerde in 1973 als actrice in Turks Fruit.
>> Lees verder

nieuws

Leo Hannewijk krijgt prijs en gaat naar Zeeuwse Concertzaal

Leo Hannewijk krijgt prijs en gaat naar Zeeuwse Concertzaal
13 September 2018
Leo Hannewijk, scheidend directeur van Film by the Sea, is tijdens zijn afscheidsprogramma geëerd met dezelfde Grand Acting Award die eerder aan onder andere Morgan Freeman, Ben Kingsley en Jan Decleir is uitgereikt. Ook werd bekend dat Hannewijk vanaf 1 november aan de slag gaat als interim-directeur van de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Vallende bladeren

Focus: Vallende bladeren
10 September 2018
Filmhuis Den Haag presenteert van 16 september t/m 14 oktober onder de titel Herfstherinneringen zes klassiekers. Prachtige films, die je altijd kunt zien, maar waar we in de herfst net even gevoeliger voor zijn. Toegeven, bij Brian De Palma's Dressed To Kill (1980) krijgen we niet meteen een weemoedig gevoel, maar het filmhuis lost dat op door het moorddrama een 'herfstige hommage' aan Hitchcock te noemen.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
09 September 2018
De miskenning van Matsuda Eiko, de dertigste verjaardag van Akira, Aretha Franklin in Moonlight, de Joodse dimensie van BlacKkKlansman, Night of the Living Dead als ultieme 1968-film en geruzie over de vlag op de maan.
>> Lees verder

nieuws

Roma wint in Venetië

Roma wint in Venetië
09 September 2018
Met de Gouden Leeuw voor Alfonso Cuaróns Roma sleept streamingdienst Netflix zijn eerste prijs op een groot internationaal filmfestival binnen.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2018: Francesco Ragazzi

Lichting 2018: Francesco Ragazzi
09 September 2018
De hele zomer interviewt de Filmkrant wekelijks een vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week academicus Francesco Ragazzi, die op de research master van de Filmacademie leerde zijn wetenschappelijke werkproces te verruilen voor een persoonlijkere insteek. Zijn 13 Attempts to Shoot My Father is een speelse, essayistische en experimentele documentaire over de relatie tussen vader en zoon, film en filmmaker.
>> Lees verder