Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
nieuws

#SaveOlegSentov bereikt Russische Ambassade Den Haag

Om aandacht te vragen voor de situatie van de in Rusland opgesloten Oekraïense filmmaker en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov bezochten Oekraïense activisten Yulia Kishenko en Olekssi Bida vandaag de Russische Ambassade in Den Haag. In de week van het FIFA-wereldkampioenschap in Moskou hopen zij op wereldwijde steun zodat Sentsov niet in gevangenschapkomt te overlijden.

Het is de 29e dag van de hongerstaking van Oleg Sentsov (Gaamer, 2012) en drie dagen voor het FIFA-wereldkampioenschap voetbal  in Moskou begint. Demonstranten en mensenrechtenactivisten hopen de focus op Rusland te gebruiken om aandacht te vragen voor de erbarmelijke toestand van Sentsov. Oekraïners Yulia Kishenko en Olekssi Bida stonden op maandag 11 juni voor de Russische Ambassade in Den Haag met een spandoek met daarop de leus: #SaveOlegSentsov.

De Oekraïense filmmaker en mensenrechtenactivist begon op 14 mei een hongerstaking in een afgelegen Russisch gevangeniskamp. Daar zit hij vast vanwege het vermeende beramen van terroristische acties jegens de Russische staat. Dat vonnis is volgens Kremlincritici een politiek gemotiveerde reactie op Sentsovs bijdragen aan de Euromaidanprotesten in Kiev van 2014. Toen Rusland na de val van president Viktor Yanukovych de Krim binnenviel, steunde Sentsov het Oekraïense verzet door voedsel en goederen te leveren. Hij is gevangengezet in Labytnangi aan de Arctische Oeral sinds zijn arrestatie in mei 2014.

De hashtag #FreeSentsov is inmiddels veranderd in #SaveOlegSentsov, want de zaak wordt steeds urgenter. Op 14 mei kondigde Sentsov aan in hongerstaking te gaan als andere Oekraïense politieke gevangenen in Rusland niet zouden worden vrijgelaten. Sentsovs advocaat Dimitri Dinze schat dat dit zo'n vierenzestig gevangenen zijn. Voor zijn eigen vrijlating pleit Sentsov niet. Daarom stonden Kishenko en Bida maandag 11 juni voor de Russische Ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor deze prangende situatie.

Eerder waren er internationale protesten van Amnesty International en een handtekeningenactie, opgezet door de European Film Academy. Die brief, geadresseerd aan de Russische president Poetin en andere Russische machthebbers, werd ondertekend door regisseurs als Ken Loach, Agnieszka Holland, Aki Kaurismäki en Béla Tarr. Nederlandse handtekeningen onder die brief zijn van onder andere de broers Van Warmerdam, producent Els Vandevorst en Jos Stelling. Tijdens het afgelopen filmfestival Cannes werd elke vertoning in het zijprogramma Quinzaine des Réalisateurs voorafgegaan door een foto van Sentsov met daarop de tekst: 'Vladimir Poetin, president van Rusland tot 2024. Oleg Sentsov, gevangene van Rusland tot 2034. Laat Oleg Sentsov onmiddellijk vrij!' Politieke leiders van Rusland reageren vooralsnog nauwelijks op de zaak. Wel is bekend geworden dat wanneer Sentsov zijn hongerstaking blijft volhouden, dwangvoeding zal worden toegediend.


Oleg Sentsov in 2015 (foto: WikiMedia/Antonymon)

Veel films heeft Sentsov niet op zijn naam staan. Na twee shorts ging zijn debuutfilm Gaamer in 2012 in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Over dat debuut, waarin een apathische Oekraïense jongeman wereldroem hoopt te behalen op een gametournooi in Los Angeles, schreef Ogg Cruz voor de Filmkrant dat Sentsov de barrière tussen cinema en het echte leven op bijzondere wijze wist te breken. Door de rellen in Kiev en zijn daaropvolgende opsluiting heeft Sentsov daarna geen film meer kunnen maken. Hij is het wel het hoofdpersonage in The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov (te zien via Vimeo), een documentaire van Askold Kurov over het kafkaëske proces dat Sentsov moest doorstaan na zijn arrestatie in Kiev. 

Veel impact zal de kleinschalige demonstratie in Den Haag waarschijnlijk niet hebben. Toch weerhield Kishenko en Bida er niet van om actie te voeren. Voor de Russische inval van de Krim werkten zij respectievelijk als docent aardrijkskunde en ontwerper in Loehansk. Inmiddels zetten ze zich fulltime in als mensenrechtenactivist. "Ons vorige leven is ons afgenomen", vertellen ze op de stoep van de Russische ambassade. "Nu kunnen wij alleen protesteren."

Momenteel verblijven ze in Dordrecht, met dank aan Defenders in Dordrecht, een organisatie van vrijwilligers die mensenrechtenactivisten een verblijf in Dordrecht aanbiedt om tot rust te komen. Bida, vertelt hij ons, is zelf ook filmmaker. Zijn documentaire Transit Point (gratis online te zien) gaat over het lot dat verdreven Oekraïnse burgers in de regio Loegansk te wachten stond ten tijde van bezetting. Op 22 juni om 18:00 wordt Transit Point vertoond in Café Merz in Dordrecht in aanwezigheid van Bida en Kishenko.

Hugo Emmerzael

Meer informatie over Defenders in Dordrecht is hier te vinden. Zie ook de website van de European Film Academytop
nieuws

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
23 Juni 2018
Hoofdprogramma Film by the Sea van start met Wildlife. Parool Film Festival groeit naar vier locaties. In het huis van mijn vader (1997) eindelijk te zien in Marokko. Het zakmes (1992) opnieuw in de bioscoop. Film1 van start. Amerikaanse serierol voor Gaite Jansen. Eén op twintig Nederlandse huishoudens zonder tv-aansluiting. Thijs Römer maakt Nederlandse versie Hangover. Instagram gaat concurreren met YouTube. Genomineerden Gouden Kalf voor Beste Interactive bekend. Kortfilm Anders bekroond in San Diego. OASE-geld voor acht documentairemakers.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Jong talent

Focus: Jong talent
23 Juni 2018
De namen Luuk van Leeuwen, Quint den Enting, Tim van Loon, Jonathan ten Broeke, Pien Vroonland, Carmen den Krijger en Dante Kedde zullen niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch verschuilt zich tussen hen mogelijk dé Nederlandse filmmaker van de toekomst, want deze jonge makers zitten in de finale van de Kunstbende. Op 30 juni bepaalt een jury op het Kunstbende Festival in de Westergasfabriek wie het meest veelbelovende filmtalent is.
>> Lees verder

nieuws

Netflix gelooft in mondiale potentie niet-Engelstalige series

Netflix gelooft in mondiale potentie niet-Engelstalige series
19 Juni 2018
Wil je de complete wereldbevolking aanspreken met een film of serie dan moet dat in het Engels en is de productie Amerikaans. Dat was tot voor kort de conventie. Netflix breekt nu met dat Anglo-centrisme. Vandaag werden de handtekeningen gezet onder de eerste deal met Europese makers voor series die mondiaal te zien zullen zijn.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
17 Juni 2018
Colin Stetson over zijn 'kwaadaardige' filmmuziek voor Hereditary, de IFFR-masterclass van Lucretia Martel, de problematische trend van de gender-swap-remake, de inspiratiebronnen van de soundtrack van Akira, queer cinema als waarheids- en verzoeningscommissie en het einde van de verwaterde arthouse.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
16 Juni 2018
Prijs voor Vind die stomme trut en gooi haar in de rivier. Nieuwe film John Appel in première tijdens NFF. Koninklijke onderscheiding voor Leonard Retel Helmrich. Toch geen serie over V&D-topman. Wel een tweede seizoen voor De luizenmoeder. Panasonic technologiepartner EYE. Martin Koolhoven in BBC-programma. Grootse Nederlandse vampierenserie in de maak. Eindelijk vrouwen aan hoofd Amerikaanse producentenorganisatie. Tijdelijke drive-in bioscoop in Hilversum. Kevin Spacey weer in de bioscoop. Filmfondsbijdragen voor negen kortfilmprojecten.
>> Lees verder

nieuws

"Iñárritu is ongelofelijk kritisch en precies, een soort Kubrick"


15 Juni 2018
Vanavond opent de gevierde VR-installatie Carne y arena van Alejandro González Iñárritu in Amsterdam. Het had voor filminstituut Eye behoorlijk wat voeten in de aarde om het gevierde project naar Nederland te halen — en ook letterlijk wat voeten in het zand.
>> Lees verder

nieuws

Meldpunt ongewenst gedrag culturele sector gelanceerd

Meldpunt ongewenst gedrag culturele sector gelanceerd
14 Juni 2018
Internationaal ging de beerput open toen een groeiend leger vrouwen het grensoverschrijdende gedrag van Harvey Weinstein aan de kaak stelde. In Nederland waren de klachten over Job Gosschalk en voormalig docenten aan de Amsterdamse toneelschool de aanjagers achter de #MeToo-beweging. Sinds gisteren is er een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, film- en televisiesector: Mores.online.
>> Lees verder

nieuws

#SaveOlegSentov bereikt Russische Ambassade Den Haag

#SaveOlegSentov bereikt Russische Ambassade Den Haag
11 Juni 2018
Om aandacht te vragen voor de situatie van de in Rusland opgesloten Oekraïense filmmaker en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov, die sinds 14 mei in hongerstaking is, bezochten de Oekraïense activisten Yulia Kishenko en Olekssi Bida de Russische Ambassade in Den Haag. In de week van het FIFA-wereldkampioenschap in Moskou hopen zij op wereldwijde steun zodat Sentsov niet in gevangenschap komt te overlijden.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
10 Juni 2018
De cinema van Kate Bush, het tweede leven van de zoom, Jennifer Jason Leigh spreekt zich uit, het roerige filmjaar 1968, blockbusters omarmen de long take en Ocean's 8 ruikt heerlijk.
>> Lees verder

nieuws

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
09 Juni 2018
Polska Warrior wint UNESCO Award. NPO van plan om meer programma’s achter betaalmuur te plaatsen. Laatste Orson Welles-film krijgt toch bioscooprelease. Vijftigjarig jubileum Fabeltjeskrant gevierd met animatiefilm. Steve McQueen’s Widows dit najaar in bioscoop. Ook Al Pacino in nieuwe Tarantino-film. Woody Allen vindt zichzelf uithangbord voor #MeToo-beweging. Redbad eerste Nederlandse speelfilm in 4DX. Drie lowbudgetfilms krijgen kwart miljoen euro.
>> Lees verder