Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Polska Warrior nieuws

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Polska Warrior wint UNESCO Award. NPO van plan om meer programma’s achter betaalmuur te plaatsen. Laatste Orson Welles-film krijgt toch bioscooprelease. Vijftigjarig jubileum Fabeltjeskrant gevierd met animatiefilm. Steve McQueen’s Widows dit najaar in bioscoop. Ook Al Pacino in nieuwe Tarantino-film. Woody Allen vindt zichzelf uithangbord voor #MeToo-beweging. Redbad eerste Nederlandse speelfilm in 4DX. Drie lowbudgetfilms krijgen kwart miljoen euro.

Polska Warrior heeft de UNESCO Award gewonnen tijden het Prix Jeunesse International Festival. De prestigieuze prijzen voor jeugprogramma’s werden uitgereikt in München. De animatiefilm over Eryk die de held is in een computerspel maar in het echte leven over zich heen laat lopen won in 2017 een Gouden Kalf voor beste korte film en de Grand Prix Nederlandse Animatie tijdens het Holland Animation Film Festival. De in Duitsland uitgereikte prijs is de oudste voor jeugprogramma’s en wordt toegekend door een jury bestaande uit kinderen.

Het NPO Jaarplan Video 2019 is uitgelekt en dat heeft wat stof doen opwaaien. Uit berichtgeving in De Telegraaf blijkt dat de publieke omroep programma’s achter een betaalmuur wil zetten die nu nog gratis te bekijken zijn. Een uitgebreide versie van NPO Start Plus zal oude programma’s bevatten en programma’s die een paar dagen te zien zijn via de terugkijkservice. De abonnementsprijs, die nu nog €2,95 per maand is, zal naar alle waarschijnlijkheid omhoog gaan. Met de maatregel wil NPO beter kunnen concurreren met Netflix en andere grote VOD-aanbieders.

The Other Side of the Wind krijgt toch een bioscooprelease. De film die Orson Welles schoot tussen 1970 en 1976 en nu postuum is afgemaakt zou vorige maand draaien op het filmfestival van Cannes. Netflix, de geldschieter achter het project, trok de film echter terug omdat haar films werden uitgesloten van de competitie. De Cannes-jury bepaalde namelijk dat alleen films met een Franse bioscooprelease mochten meedingen naar de prijzen.

Oogjes dicht en snaveltjes toe. Het klinkt vanaf 19 december in de bioscoop. Dan gaat de animatiefilm van De Fabeltjeskrant in première. Er is vier jaar gewerkt aan de digitalisering van de poppen die Meneer de Uil, juffrouw Mier, meneer de Raaf en Willem Bever voorstellen. Wie de stemmen van de figuren inspreken is nog niet bekend. De bioscoopfilm markeert de vijftigste verjaardag van de tv-serie waarvan tussen 1968 en 1992 meer dan 1600 afleveringen zijn gemaakt.

De nieuwe film van Steve McQueen komt eraan. De maker van 12 years a Slave en Hunger maakte Widows, gebaseerd op de gelijknamige miniserie van Lynda La Plante uit 1983. De film volgt de vier weduwen van overvallers die de fatale laatste klus van hun echtgenoten proberen af te maken. De hoofdrollen worden gespeeld door Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki en Cynthia Erivo. Widows draait dit najaar in de bioscoop.

De sterrencast van Quentin Tarantino’s nieuwe film dijt uit. Naast Brad Pitt en Leonardo DiCaprio heeft de maker van Pulp Fiction ook Al Pacino weten te strikken voor Once Upon A Time in Hollywood. Pacino speelt de agent van Rick Dalton (DiCaprio), een acteur die niet meer aan de bak komt waardoor zijn stuntman (Pitt) ook zonder werk zit. De film speelt zich af in 1969, tegen het decor van de moorden van de Manson Family.

Harvey Weinstein heeft afgelopen week ‘onschuldig’ gepleit tegen aanklachten van onder andere ‘criminele seks’. Ondertussen proberen andere in opspraak geraakte mannen hun straatje schoon te vegen. Woody Allen, die door zijn dochter Dylan Farrow wordt beschuldigd van aanranding toen ze zeven jaar oud was, roept zichzelf zelfs uit tot uithangbord van de #MeToo-beweging. “Ik werk al vijftig jaar in de filmwereld, heb met honderden actrices gewerkt en niet een heeft ooit enige vorm van ongepastheid gesuggereerd”, beweerde de regisseur in het Argentijnse actualiteitenprogramma Periodismoi para todos.

De pr-machine van Redbad draait gesmeerd. Na eerst publiciteit te hebben gegenereerd met nieuws over het ontbreken van een galapremière en gedoe met YouTube over de trailer, komt nu het bericht dat het historische epos de eerste Nederlandse film in 4DX zal worden. Twee Pathé-bioscopen in Rotterdam en Amsterdam beschikken over de faciliteiten om een film niet alleen in beeld en geluid te ervaren maar ook met feut, bewegende stoelen, regen en wind. De wereldpremière van Redbad vindt overigens plaats op 23 juni in Leeuwarden, op het Wilhelminaplein. Vorig jaar werd op deze locatie The Passion opgevoerd en er is plaats voor duizenden bezoekers.

Die nieuwe lowbudget speelfilms zijn gehonoreerd met een realiseringsbijdrage. Het gaat om FEAST van kunstenaar Tim Leyendekker, Al Azul Bajo Sus Pies van Isabel Lamberti (maker van Amor, dat vorig jaar in première ging tijdens het Nederlands Film Festival) en De Libi van Shady El-hamus. Alle titels krijgen een kwart miljoen euro.


top
nieuws

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
23 Juni 2018
Hoofdprogramma Film by the Sea van start met Wildlife. Parool Film Festival groeit naar vier locaties. In het huis van mijn vader (1997) eindelijk te zien in Marokko. Het zakmes (1992) opnieuw in de bioscoop. Film1 van start. Amerikaanse serierol voor Gaite Jansen. Eén op twintig Nederlandse huishoudens zonder tv-aansluiting. Thijs Römer maakt Nederlandse versie Hangover. Instagram gaat concurreren met YouTube. Genomineerden Gouden Kalf voor Beste Interactive bekend. Kortfilm Anders bekroond in San Diego. OASE-geld voor acht documentairemakers.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Jong talent

Focus: Jong talent
23 Juni 2018
De namen Luuk van Leeuwen, Quint den Enting, Tim van Loon, Jonathan ten Broeke, Pien Vroonland, Carmen den Krijger en Dante Kedde zullen niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch verschuilt zich tussen hen mogelijk dé Nederlandse filmmaker van de toekomst, want deze jonge makers zitten in de finale van de Kunstbende. Op 30 juni bepaalt een jury op het Kunstbende Festival in de Westergasfabriek wie het meest veelbelovende filmtalent is.
>> Lees verder

nieuws

Netflix gelooft in mondiale potentie niet-Engelstalige series

Netflix gelooft in mondiale potentie niet-Engelstalige series
19 Juni 2018
Wil je de complete wereldbevolking aanspreken met een film of serie dan moet dat in het Engels en is de productie Amerikaans. Dat was tot voor kort de conventie. Netflix breekt nu met dat Anglo-centrisme. Vandaag werden de handtekeningen gezet onder de eerste deal met Europese makers voor series die mondiaal te zien zullen zijn.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
17 Juni 2018
Colin Stetson over zijn 'kwaadaardige' filmmuziek voor Hereditary, de IFFR-masterclass van Lucretia Martel, de problematische trend van de gender-swap-remake, de inspiratiebronnen van de soundtrack van Akira, queer cinema als waarheids- en verzoeningscommissie en het einde van de verwaterde arthouse.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
16 Juni 2018
Prijs voor Vind die stomme trut en gooi haar in de rivier. Nieuwe film John Appel in première tijdens NFF. Koninklijke onderscheiding voor Leonard Retel Helmrich. Toch geen serie over V&D-topman. Wel een tweede seizoen voor De luizenmoeder. Panasonic technologiepartner EYE. Martin Koolhoven in BBC-programma. Grootse Nederlandse vampierenserie in de maak. Eindelijk vrouwen aan hoofd Amerikaanse producentenorganisatie. Tijdelijke drive-in bioscoop in Hilversum. Kevin Spacey weer in de bioscoop. Filmfondsbijdragen voor negen kortfilmprojecten.
>> Lees verder

nieuws

"Iñárritu is ongelofelijk kritisch en precies, een soort Kubrick"


15 Juni 2018
Vanavond opent de gevierde VR-installatie Carne y arena van Alejandro González Iñárritu in Amsterdam. Het had voor filminstituut Eye behoorlijk wat voeten in de aarde om het gevierde project naar Nederland te halen — en ook letterlijk wat voeten in het zand.
>> Lees verder

nieuws

Meldpunt ongewenst gedrag culturele sector gelanceerd

Meldpunt ongewenst gedrag culturele sector gelanceerd
14 Juni 2018
Internationaal ging de beerput open toen een groeiend leger vrouwen het grensoverschrijdende gedrag van Harvey Weinstein aan de kaak stelde. In Nederland waren de klachten over Job Gosschalk en voormalig docenten aan de Amsterdamse toneelschool de aanjagers achter de #MeToo-beweging. Sinds gisteren is er een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, film- en televisiesector: Mores.online.
>> Lees verder

nieuws

#SaveOlegSentov bereikt Russische Ambassade Den Haag

#SaveOlegSentov bereikt Russische Ambassade Den Haag
11 Juni 2018
Om aandacht te vragen voor de situatie van de in Rusland opgesloten Oekraïense filmmaker en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov, die sinds 14 mei in hongerstaking is, bezochten de Oekraïense activisten Yulia Kishenko en Olekssi Bida de Russische Ambassade in Den Haag. In de week van het FIFA-wereldkampioenschap in Moskou hopen zij op wereldwijde steun zodat Sentsov niet in gevangenschap komt te overlijden.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
10 Juni 2018
De cinema van Kate Bush, het tweede leven van de zoom, Jennifer Jason Leigh spreekt zich uit, het roerige filmjaar 1968, blockbusters omarmen de long take en Ocean's 8 ruikt heerlijk.
>> Lees verder

nieuws

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
09 Juni 2018
Polska Warrior wint UNESCO Award. NPO van plan om meer programma’s achter betaalmuur te plaatsen. Laatste Orson Welles-film krijgt toch bioscooprelease. Vijftigjarig jubileum Fabeltjeskrant gevierd met animatiefilm. Steve McQueen’s Widows dit najaar in bioscoop. Ook Al Pacino in nieuwe Tarantino-film. Woody Allen vindt zichzelf uithangbord voor #MeToo-beweging. Redbad eerste Nederlandse speelfilm in 4DX. Drie lowbudgetfilms krijgen kwart miljoen euro.
>> Lees verder