The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Moonlight nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Iedereen vindt Moonlight beste film van 2017. Bright Future-competitie compleet. Nieuwe Koolhoven heet The Emerald Butterfly. Earth: een onvergetelijk dag eerste documentaire met Dolby Atmos-versie. Cate Blanchett juryvoorzitter Cannes. Wolfers waarschuwt voor teveel releases. 2017 belooft mondiaal recordjaar te zijn voor bioscoopbranche. Theo Maassen snijdt Monic Hendrickx uit debuutfilm. Kritisch afgebrand Bright krijgt vervolg. Game of Thrones weer meest illegaal gedownload. Laatste seizoen GoT in 2019. Gouden Film voor Huisvrouwen bestaan niet. Ali B debuteert als filmacteur. Gebruikers NLZiet kijken liefst commercieel. Mike Flanagan wil vervolg op The Shining maken.

Iedereen is het er over eens: Moonlight was de beste film van 2017. In drie belangrijke polls kwam de film van Barry Jenkins uit de bus als nummer 1 van het jaarlijstje. Cinevillepashouders, bezoekers van VPRO Cinema en de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten waren unaniem in hun oordeel. De rest van de top-10 lijstjes liepen een beetje uiteen. Onder pashouders en critici kwam The Square op 2, onder VPRO-volk moest de kunstwereldsatire genoegen nemen met een vijfde plaats. Andere titels die het goed deden: Get Out, Manchester by the Sea en Blade Runner 2049. KNF-leden riepen Brimstone uit tot beste Nederlandse film. De western van Martin Koolhoven haalde de VPRO-top 10 net niet.

De line-up van het Bright Future Main Programme van het IFFR is bekend. Achttien debuten dingen mee naar de prijs van €10.000. Zeven van die films beleven in Rotterdam hun wereldpremière. Dat zijn: Impermanence, Ella und Nell, August at Akiko’s, Counting Tiles, The Heart, Poisonous Roses en Los vagos.

Dat er een nieuwe Koolhoven aan zat te komen, wisten we al. Sinds deze week heeft de nieuwe productie ook een naam: The Emerald Butterfly. De film speelt zich af in het Indonesië van vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners de voormalige Nederlandse kolonie net hadden verlaten en de onafhankelijkheidstrijd begon op te laaien. De thriller wordt verteld vanuit het perspectief van een Nederlandse man, een Indonesische vrouw en een Amerikaan. De cast is nog niet bekend. Koolhoven hoopt in 2019 te kunnen gaan draaien.

Earth: Een onvergetelijke dag
heeft een primeur. Het is de eerste documentaire die wordt uitgebracht in een Dolby Atmos-versie. Deze geluidstechnologie biedt een geluidservaring die standaardinstallaties ver overtreft. Earth: een onvergetelijke dag is het vervolg op de BBC-documentaire Earth uit 2007. De Nederlandse versie is voorzien van een voice-over door Thom Hoffman en draait vanaf 18 januari in de bioscoop.

Passend in het jaar na #metoo: Cate Blanchett is de juryvoorzitter voor de komende editie van het filmfestival van Cannes. Blanchett is een van de drijvende krachten achter Time's Up, de organisatie die seksuele intimidatie in Hollywood aan de kaak stelt. Ze is overigens de twaalfde vrouw die de functie vervuld. De 71ste editie van Cannes vindt plaats van 8 tot en met 19 mei.

Volgende week weten we het precies — dan worden de jaarcijfers van de bioscoopbranche gepresenteerd — maar de verwachting is dat 2017 een bezoekersrecord heeft gevestigd. Naar schatting zijn er zo'n 36,5 miljoen kaartjes verkocht. Reden tot optimisme zou je denken. Toch plaatst Wilco Wolfers, directeur van Entertainment One, kanttekeningen. Hij constateert dat de mooie cijfers te herleiden zijn tot een beperkt aantal hits en dat kleinere en Nederlandse films amper kans krijgen zich te bewijzen. Eigenlijk worden er teveel titels uitgebracht, beargumenteert hij. Entertainment One gaat daarom zelf de komende jaren minder titels in roulatie brengen.

Ook in de rest van de wereld bleef het bioscoopbezoek groeien. Niet in de VS, daar gingen de inkomsten met 2,3% omlaag en bereikten ze een niveau dat het laagste is in 27 jaar tijd. Wie mondiaal kijkt ziet echter een recordjaar en dat is vooral te danken aan China waar de omzet met maar liefst 22,3% steeg. Er werd wereldwijd $39,9 miljard omgezet. Vier films wisten meer dan $1 miljard aan omzet binnen te harken: Beauty and the Beast, Fate of the Furious, Star Wars: The Last Jedi en Despicable Me 3. Van de grootste studio's was Disney met een omzet van ruim $6 miljard de absolute winnaar.

Vijf Gouden Kalveren of niet, Monic Hendrickx is uit Billy geknipt. Debuterend regisseur Theo Maassen vond de eerste, tweeëneenhalf uur durende versie van het verhaal over een buikspreker en zijn recalcitrante pop te lang. Er moest een uur uit. En dus sneuvelde Hendrickx. Zij is overigens niet de enige die achterbleef op de vloer van de montagekamer. Ook imitator Robert Paul, een persoonlijke held van Maassen, moest eraan geloven.

Bright kon geen potje breken bij de critici. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. 'Neergesabeld' is het woord dat het beste past bij het nieuwste Will Smith-vehikel. Maar het maakt geen bal uit. Binnen drie dagen na release op Netflix werd de film elf miljoen keer bekeken. En dus komt Netflix met een vervolg op de politiefilm met buitenaardse wezens en magische gebeurtenissen. Volgens vakblad Variety zal David Ayer waarschijnlijk weer de regie op zich nemen.

Voor het zesde jaar op rij is Games of Thrones de serie die het meest illegaal gedownload is. The Walking Dead komt op de tweede plaats, The Flash vervolmaakt de top 3. De ranglijst is afkomstig van TorrentFreak dat downloadcijfers inventariseerde.

Het achtste seizoen van Game of Thrones is ook het laatste. En het zal worden uitgezonden in 2019, maakte HBO afgelopen week bekend. De laatste reeks van de serie bevat zes afleveringen. De makers van de hitserie hebben al laten weten meerdere scenario's voor de finale te zullen filmen zodat zelfs de acteurs tot het laatste moment niet weten hoe de serie eindigt.

De eerste Gouden Film van 2018 is een feit. Meer dan 100.000 bezoekers bezochten Huisvrouwen bestaan niet. De romantische komedie over twee zussen en hun moeder die een huishouden delen ging op 21 december in première.

Nederhoppers die gaan acteren, het is al enige jaren een trend. Willem de Bruijn van The Opposites, Rotjoch, bijna de complete crew van De Jeugd van Tegenwoordig. En nu heeft ook de nationale knuffel-Marokkaan Ali B zijn eerste filmrol te pakken. In Patser speelt hij Hassan Kamikaze, een grofgebekte gangster die verzeilt raakt in een bendeoorlog. De film draait vanaf 1 februari in de bioscoop.

Vooruit, nog één 2017-lijstje. NLZiet, de gezamenlijke VOD-dienst van NPO, RTL en SBS, heeft de tien best bekeken programma's bekend gemaakt. Het is duidelijk dat gebruikers van het platform liever commercieel kijken dan publiek. RTL en SBS leverden respectievelijk vier en drie titels. Van de NPO staan alleen Penoza, Klem en Vier handen op een buik in het lijstje.

Mike Flanagan heeft de Stephen King-smaak te pakken. Eerder maakte hij voor Netflix Gerald’s Game. Nu wil hij Doctor Sleep, het vervolg op The Shining, verfilmen. King schreef Doctor Sleep in 2003, 26 jaar na The Shining, dat in 1980 werd verfilmd door Stanley Kubrick — overigens niet naar Kings zin.


top
nieuws

Focus: Winter in Sneek

Focus: Winter in Sneek
11 Januari 2018
Op het affiche van de Sneker Filmwinter staat een foto van een jongetje op het ijs vóór de Waterpoort in Sneek. Of dat ijs er dit jaar komt, is twijfelachtig, maar dat geldt niet voor de Sneker Filmwinter. Van 18 t/m 21 januari vertoont Filmhuis Sneek in CineSneek de beste films uit het afgelopen jaar plus een paar nieuwe titels en historische films over Friesland.
>> Lees verder

nieuws

Hoofdredacteur Filmkrant krijgt Zilveren Roosje

Hoofdredacteur Filmkrant krijgt Zilveren Roosje
10 Januari 2018
"Voor filmtheaters is er geen betere manier om hun publiek te informeren dan via dit blad." Dat was het oordeel van de jury die gisteren het Zilveren Roosje toekende aan de Filmkrant en hoofdredacteur Dana Linssen. De bioscoopprijs ging naar Lauge Nielsen, de voormalig directeur van bioscoopketen Pathé.
>> Lees verder

nieuws

Bioscoopbezoek gegroeid voor tiende jaar op rij

Bioscoopbezoek gegroeid voor tiende jaar op rij
09 Januari 2018
De rek is er nog niet uit. Ook in 2017 is het bioscoopbezoek in Nederland weer gegroeid. Er werden bijna 36 miljoen kaartjes verkocht, waardoor de recette voor het eerst in de geschiedenis boven de €300 miljoen kwam. Despicable Me 3 was de best bezochte film. Soof 2 scoorde het beste onder de Nederlandse titels.
>> Lees verder

nieuws

A Man Falls From the Sky grootste kanshebber Shortcutz Awards

A Man Falls From the Sky grootste kanshebber Shortcutz Awards
08 Januari 2018
Over twee weken beleeft de Shortcutz Amsterdam Annual Awards haar eerste lustrum. Niet minder dan 29 korte films dingen mee naar de prijzen. A Man Falls From the Sky is met zes nominaties de grootste kanshebber. De publieksprijs wordt voor het eerst internationaal gekozen.
>> Lees verder

nieuws

Golden Globes gedomineerd door #MeToo

Golden Globes gedomineerd door #MeToo
08 Januari 2018
Vrijwel iedereen hield zich aan de afspraak om zwart te dragen. Dus werd de uitreiking van de Golden Globes gisterenavond een stemmige aangelegenheid die in het teken stond van de strijd tegen seksueel geweld en wangedrag. Grote winnaar was Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. De film won in vier categorieën.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
07 Januari 2018
De beste filmposters en video-essays van 2017, het gegoochel met de tijden in Dunkirk ontgoocheld, de politieke ondertonen van Kedi, de verzamelde radio-optredens van Orson Welles en de compromissen van de Gouden Palm-jury.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
06 Januari 2018
Iedereen vindt Moonlight beste film van 2017. Bright Future-competitie compleet. Nieuwe Koolhoven heet The Emerald Butterfly. Earth: een onvergetelijk dag eerste documentaire met Dolby Atmos-versie. Cate Blanchett juryvoorzitter Cannes. Wolfers waarschuwt voor teveel releases. 2017 belooft mondiaal recordjaar te zijn voor bioscoopbranche. Theo Maassen snijdt Monic Hendrickx uit debuutfilm. Kritisch afgebrand Bright krijgt vervolg. Game of Thrones weer meest illegaal gedownload. Laatste seizoen GoT in 2019. Gouden Film voor Huisvrouwen bestaan niet. Ali B debuteert als filmacteur. Gebruikers NLZiet kijken liefst commercieel. Mike Flanagan wil vervolg op The Shining maken.
>> Lees verder

nieuws

IFFR opent met Jimmie en Big Screen competitie bekend

IFFR opent met Jimmie en Big Screen competitie bekend
03 Januari 2018
Over drie weken opent de 47ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Openingsfilm is Jimmie van de Zweedse filmmaker Jesper Ganslandt. Festivalafsluiter is The Death of Stalin van Armando Iannucci. Onder de acht films die meedraaien in de Big Screen Competition bevindt zich An Impossibly Small Object, de nieuwe film van David Verbeek.
>> Lees verder