Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Paris, Texas nieuws

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema

Je kon er al repetitieruimtes huren, naar optredens luisteren en het café/restaurant/hotel bezoeken, maar Q-Factory in Amsterdam vertoont 'nu ook (muziek)films. Te beginnen met Wim Wenders’ geweldige klassieker Paris, Texas.

Q-Factory noemt zichzelf 'het grootste muziekmakerscentrum van Europa'. Wie wil weten wat dat in de praktijk betekent, moet gewoon een optreden in de Q-Factory bezoeken. Dat kan van een singer songwriter zijn, maar ook van een Abba tribute band. Er valt van alles op muziekgebied te beleven in Q-Factory, maar vanaf 7 december kunnen ook filmliefhebbers er terecht. Cinefiel, filmcriticus en regisseur (in willekeurige volgorde) Dennis Alink presenteert maandelijks onder de titel Q-Cinema een film waarin muziek een bijzondere rol speelt. Dus geen met muziek dichtgeplamuurde films, ook geen films waarin muziek behang is en evenmin films, waarvoor muziek per strekkende meter is ingekocht. Het gaat om films waarin muziek een cruciale en medebepalende rol speelt.

Goed idee om Paris, Texas als de openingsfilm van Q-Cinema te kiezen. Iedereen die de film uit 1984 heeft gezien, krijgt de muziek van Ry Cooders slide guitar nooit meer uit zijn hoofd. Sfeervol, schitterend, ontroerend en geweldig passend bij de landschapsbeelden in de Amerikaanse roadmovie, waarin een door de recent overleden Harry Dean Stanton gespeelde man in een leeg prairielandschap ontwaakt. Hij zijn zijn besef van zijn identiteit kwijt en heeft grote gaten in zijn geheugen. De man, rood baseballpetje op zijn hoofd, gaat omringd door een waas van treurigheid op zoek naar zijn verleden, waarin veel is dat hij liever als vergeten beschouwd. Stanton is ontroerend en tragisch in het drama, waarin Natassja Kinski een bijrol, maar wel een belangrijke, speelt.

Alles viel in Paris, Texas op de goede plek: het acteren, de muziek, de losse regie en niet te vergeten het fabuleuze camerawerk van Robby Müller. Müller is vaak geprezen om zijn schitterende zwartwitfotografie, zoals van Jim Jarmusch' Down by Law, maar met Paris, Texas bewees hij dat hij ook kun putten uit een fantastisch kleurenpalet. Er zijn weinig films met een poëtischer en sfeervoller kleurgebruik.
Doe jezelf een lol: ga naar Paris, Texas, dat de Gouden Palm won in Cannes. Het is ook nog eens gratis!

Jos van der Burg

Paris, Texas, 7 december, 20.30 uur in Q-Factory (q-factory-amsterdam.nl).top
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
09 December 2017
Berlinale opent voor het eerst met animatiefilm. Tarantino maakt film over moord op Sharon Tate. En hij werkt met J.J. Abrams aan een Star Trek-film. Tulipani publieksfavoriet in Tallinn. Eerste Oscar-indicaties. Ton van Dijk bepleit afschaffen omroepen. Film over Queen vertraagd door gedoe rondom regisseur. Netflix-app in 4 miljoen Nederlandse broekzakken. Geoffrey Rush in opspraak. Travolta wil Gotti naar Cannes of Venetië brengen. Vier projecten in de running voor De Verbeelding.
>> Lees verder

nieuws

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring
07 December 2017
Sinds gisteren heeft Nederland er een nieuwe manier van filmkijken bij: 4DX. De 'vierde dimensie' bestaat uit bewegende stoelen, geur, weereffecten en zelfs een kwispelende kuitenkietelaar. Niet alleen ogen en oren worden bediend maar alle zintuigen. De Filmkrant ging voor een testritje naar Pathé De Kuip in Rotterdam.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema
07 December 2017
Je kon er al repetitieruimtes huren, naar optredens luisteren en het café/restaurant/hotel bezoeken, maar Q-Factory in Amsterdam vertoont nu ook (muziek)films. Te beginnen met Wim Wenders' geweldige klassieker Paris, Texas.
>> Lees verder

nieuws

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film
06 December 2017
Van een verlaten Grieks vakantieoord tot een robot die zich ontpopt tot stand-up comedian: de vijftien korte films die zijn genomineerd voor de European Film Awards is een bonte verzamelkast met de Best of the Fest. Nederland is vertegenwoordigd met Information Skies. Op 9 december is de uitreiking in Berlijn live te volgen.
>> Lees verder

nieuws

"Ik wil verstoren en helen tegelijkertijd"


06 December 2017
Vandaag worden de Prins Claus Prijzen uitgereikt. Onder de laureaten bevindt zich Amar Kanwar (1964). De Indiase filmmaker, kunstenaar en activist maakt films en cinematografische installaties waarin hij machtspolitiek, geweld, seksualiteit, ecologie en rechtvaardigheid onderzoekt. "Mijn werk is een esthetische oplossing voor een ethische vraag."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
03 December 2017
De echte vluchtelingen van Casablanca, hoe indie-regisseurs de sprong naar de blockbusters maken, wat we aanmoeten met de kunst van monsterlijke mannen, Daniel Day-Lewis over zijn keuze om met acteren te stoppen, de evolutie van Pixar en de finesses van Baby Driver.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
02 December 2017
IFFR maakt themaprogramma's bekend. Vrije Vogel wint prijs in India. Duurste Bollywood-film ooit wekt toorn hindoe-extremisten. Biografie Jeroen Willems in de maak. Amerikaanse remake Hollands Hoop heet Kilroy Country. Bram Fischer krijgt release in VS. Robby de robot duurste filmrekwisiet aller tijden. Ierse prijs voor #tagged. Rico Verhoeven in film met Van Damme en Tyson. Zeeuwse documentaire onderscheiden in Peru. Realiseringsbijdrage voor twee Nederlandse coproducties.
>> Lees verder

nieuws

Eerste niet-westerse sciencefiction festival ter wereld

Eerste niet-westerse sciencefiction festival ter wereld
01 December 2017
Witte macho-helden redden de aarde, liefst bewapend met allerlei hightech gadgets waarvan de handleiding uiteraard is opgesteld in het Engels. Dat sciencefiction niet per se een westerse aangelegenheid is, blijkt uit Other Futures. Het festival, dat eerste en enig in z'n soort is, belicht niet-westerse sciencefiction in literatuur, beeldende kunst, muziek en natuurlijk film.
>> Lees verder

nieuws

Grimmige tijden: European Discovery 2017 — Prix FIPRESCI

Grimmige tijden: European Discovery 2017 — Prix FIPRESCI
29 November 2017
Het is niet raar als vijf films uit verschillende landen, over verschillende overwerpen en van totaal verschillende regisseurs weinig overeenkomsten hebben. Maar de genomineerden voor de beste debuterende regisseurs bij de European Film Awards 2017 hebben een ding gemeen: een grimmige sfeer. Een teken van de tijd?
>> Lees verder

nieuws

Filmbranche benoemt onafhankelijk vertrouwenspersoon

Filmbranche benoemt onafhankelijk vertrouwenspersoon
28 November 2017
De #metoo-storm die de afgelopen weken over het land heeft geraasd, is niet zonder gevolgen gebleven. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Film- en Televisiemakers (NBF) benoemt een vertrouwenspersoon bij wie iedereen uit de sector terecht kan met klachten. De NBF moedigt andere verenigingen aan hetzelfde te doen.
>> Lees verder