The Killing of a Sacred Deer
Visages villages
Happy End
A Ghost Story
Battle of the Sexes
Paris, Texas nieuws

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema

Je kon er al repetitieruimtes huren, naar optredens luisteren en het café/restaurant/hotel bezoeken, maar Q-Factory in Amsterdam vertoont 'nu ook (muziek)films. Te beginnen met Wim Wenders’ geweldige klassieker Paris, Texas.

Q-Factory noemt zichzelf 'het grootste muziekmakerscentrum van Europa'. Wie wil weten wat dat in de praktijk betekent, moet gewoon een optreden in de Q-Factory bezoeken. Dat kan van een singer songwriter zijn, maar ook van een Abba tribute band. Er valt van alles op muziekgebied te beleven in Q-Factory, maar vanaf 7 december kunnen ook filmliefhebbers er terecht. Cinefiel, filmcriticus en regisseur (in willekeurige volgorde) Dennis Alink presenteert maandelijks onder de titel Q-Cinema een film waarin muziek een bijzondere rol speelt. Dus geen met muziek dichtgeplamuurde films, ook geen films waarin muziek behang is en evenmin films, waarvoor muziek per strekkende meter is ingekocht. Het gaat om films waarin muziek een cruciale en medebepalende rol speelt.

Goed idee om Paris, Texas als de openingsfilm van Q-Cinema te kiezen. Iedereen die de film uit 1984 heeft gezien, krijgt de muziek van Ry Cooders slide guitar nooit meer uit zijn hoofd. Sfeervol, schitterend, ontroerend en geweldig passend bij de landschapsbeelden in de Amerikaanse roadmovie, waarin een door de recent overleden Harry Dean Stanton gespeelde man in een leeg prairielandschap ontwaakt. Hij zijn zijn besef van zijn identiteit kwijt en heeft grote gaten in zijn geheugen. De man, rood baseballpetje op zijn hoofd, gaat omringd door een waas van treurigheid op zoek naar zijn verleden, waarin veel is dat hij liever als vergeten beschouwd. Stanton is ontroerend en tragisch in het drama, waarin Natassja Kinski een bijrol, maar wel een belangrijke, speelt.

Alles viel in Paris, Texas op de goede plek: het acteren, de muziek, de losse regie en niet te vergeten het fabuleuze camerawerk van Robby Müller. Müller is vaak geprezen om zijn schitterende zwartwitfotografie, zoals van Jim Jarmusch' Down by Law, maar met Paris, Texas bewees hij dat hij ook kun putten uit een fantastisch kleurenpalet. Er zijn weinig films met een poëtischer en sfeervoller kleurgebruik.
Doe jezelf een lol: ga naar Paris, Texas, dat de Gouden Palm won in Cannes. Het is ook nog eens gratis!

Jos van der Burg

Paris, Texas, 7 december, 20.30 uur in Q-Factory (q-factory-amsterdam.nl).top
nieuws

Monique in het Veld nieuwe directeur Focus Arnhem

Monique in het Veld nieuwe directeur Focus Arnhem
13 December 2017
Volgend voorjaar opent in centrum Arnhem de nieuwe locatie van Focus Filmtheater Arnhem. Vlak daarvoor treedt de nieuwe directeur in dienst: Monique in het Veld. De huidige directieleden, Charlie Cappetti en Henk Bitter, krijgen andere functies. Zij worden respectievelijk Hoofd Facilitair & Operations en Hoofd Programmering.
>> Lees verder

nieuws

Gratis online festival voor Europese arthousefilms

Gratis online festival voor Europese arthousefilms
11 December 2017
Tien Europese arthousefilms die in de meeste gevallen net in première zijn gegaan op een festival en nog niet, misschien zelfs nooit, te zien zullen zijn in een theater om de hoek. Dat is wat het ArteKino Festival biedt. Tot en met 17 december valt er nog van alles te ontdekken en een stem uit te brengen voor de publieksprijs.
>> Lees verder

nieuws

The Square grote winnaar European Film Awards

The Square grote winnaar European Film Awards
11 December 2017
Dit weekend werden in Berlijn de European Film Awards uitgereikt. De grote winnaar bij deze 'Europese Oscars' was The Square. De film van Ruben Östlund won in zes categorieën waaronder de belangrijkste: beste film. Er was ook nog één prijs voor Brimstone.
>> Lees verder

nieuws

One Night Stand XII: Nico van den Brink

One Night Stand XII: Nico van den Brink
11 December 2017
In november en december worden wekelijks nieuwe middellange Nederlandse films uitgezonden op NPO3. Dit is de twaalfde reeks van One Night Stand. Regisseur Nico van den Brink vertelt over Avondland: "Ik wil aanzetten tot reflectie."
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
09 December 2017
Berlinale opent voor het eerst met animatiefilm. Tarantino maakt film over moord op Sharon Tate. En hij werkt met J.J. Abrams aan een Star Trek-film. Tulipani publieksfavoriet in Tallinn. Eerste Oscar-indicaties. Ton van Dijk bepleit afschaffen omroepen. Film over Queen vertraagd door gedoe rondom regisseur. Netflix-app in 4 miljoen Nederlandse broekzakken. Geoffrey Rush in opspraak. Travolta wil Gotti naar Cannes of Venetië brengen. Vier projecten in de running voor De Verbeelding.
>> Lees verder

nieuws

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring
07 December 2017
Sinds gisteren heeft Nederland er een nieuwe manier van filmkijken bij: 4DX. De 'vierde dimensie' bestaat uit bewegende stoelen, geur, weereffecten en zelfs een kwispelende kuitenkietelaar. Niet alleen ogen en oren worden bediend maar alle zintuigen. De Filmkrant ging voor een testritje naar Pathé De Kuip in Rotterdam.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema
07 December 2017
Je kon er al repetitieruimtes huren, naar optredens luisteren en het café/restaurant/hotel bezoeken, maar Q-Factory in Amsterdam vertoont nu ook (muziek)films. Te beginnen met Wim Wenders' geweldige klassieker Paris, Texas.
>> Lees verder

nieuws

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film
06 December 2017
Van een verlaten Grieks vakantieoord tot een robot die zich ontpopt tot stand-up comedian: de vijftien korte films die zijn genomineerd voor de European Film Awards is een bonte verzamelkast met de Best of the Fest. Nederland is vertegenwoordigd met Information Skies. Op 9 december is de uitreiking in Berlijn live te volgen.
>> Lees verder

nieuws

"Ik wil verstoren en helen tegelijkertijd"


06 December 2017
Vandaag worden de Prins Claus Prijzen uitgereikt. Onder de laureaten bevindt zich Amar Kanwar (1964). De Indiase filmmaker, kunstenaar en activist maakt films en cinematografische installaties waarin hij machtspolitiek, geweld, seksualiteit, ecologie en rechtvaardigheid onderzoekt. "Mijn werk is een esthetische oplossing voor een ethische vraag."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
03 December 2017
De echte vluchtelingen van Casablanca, hoe indie-regisseurs de sprong naar de blockbusters maken, wat we aanmoeten met de kunst van monsterlijke mannen, Daniel Day-Lewis over zijn keuze om met acteren te stoppen, de evolutie van Pixar en de finesses van Baby Driver.
>> Lees verder