Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Copa-Loca nieuws

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film

Van een verlaten Grieks vakantieoord tot een robot die zich ontpopt tot stand-up comedian: de vijftien korte films die zijn genomineerd voor de European Film Awards is een bonte verzamelkast met de Best of the Fest. Nederland is vertegenwoordigd met Information Skies. Op 9 december is de uitreiking in Berlijn live te volgen.

Best of the Fest, zo zou je de selectie van de korte films die meedingen naar een European Film Award ook kunnen noemen. De korte films zijn voorgedragen door onafhankelijke jury's van 15 Europese filmfestivals, waaronder het Filmfestival Rotterdam. Het resultaat is een bonte verzamelkast waarin surrealistische animatie naast hard realisme staat.
Ergens daartussenin, maar wel met een eigen stem, staat een van de beste genomineerde films, het Griekse Copa-Loca van Christos Massalas. Copa-Loca is een verlaten Grieks vakantieoord dat van ellende uit elkaar valt. Hierdoorheen dartelt Paulina, die op wel heel sensuele wijze de laatst overgebleven bewoners weet te verbinden. In een licht-surrealistische stijl staan hijskranen naast palmbomen en springt Paulina in te grote kleren door dit voormalige paradijs. De filmmaker heeft zoete herinneringen aan deze plek, waar hij als kleine jongen magisch klinkende woorden als Cosmopolitan, Mai-Tai, Gin Fizz en Sex on the beach langs hoorde komen. Hij stelde zich dit beloofde land van volwassenheid voor als een nooit eindigende, hedonistische zomer, badend in grenadine. Maar dan dient de winter van de volwassenheid zich aan. Vreemd, sprankelend en melancholiek.

De Portugese korte film The Artificial Humors van Gabriel Abrantes komt ook verrassend uit de hoek. Een ronde vliegende robot is hier opgevoerd als een heel vanzelfsprekend aanwezigheid. Niemand kijkt van dit artificiële ventje op als hij, inwonend bij een Braziliaanse stam, probeert om emoties van gezichten af te lezen. Later wordt hij stand-up comedian in São Paulo. Zijn naam: Andy Coughman, een grappige verwijzing naar Andy Kaufman. Abrantes gaf zijn film een documentaire look, zodat een tech-onderwerp als AI een meer menselijk gezicht krijgt.

The Artificial Humors


Hoe een mens op zijn beurt ingekapseld kan worden door de techniek en moderne media, laat Wannabe zien. De Oostenrijkse filmmaker Jannis Lenz duikt in het gevoelsleven van al die tieners met een YouTube-kanaal waarop ze de beste versie van zichzelf laten zien. Coco heeft haar 'Coco Channel' waarop ze hiphop tutorials geeft terwijl ze eigenlijk geen verstand van heeft. Ook haar audities lopen keer op keer uit op een teleurstelling. De jongen die haar YouTube-video's filmt maant haar dat ze moet vechten tegen het wegklikken: vanaf de eerste seconde moet ze knallen. Dat dit knallen uiteindelijk tot ongelukken leidt, is de wat moralistische boodschap van dit snapshot van de jeugd, maar desondanks weet Lenz de wanhopige zoektocht naar aandacht en erkenning scherp in beeld te brengen.

De korte film is van oudsher ook het domein van de dansfilm, en Timecode laat zien dat dit genre nog steeds springlevend is. Juanjo Giménez heeft een uitstekend idee ook goed uitgewerkt. Twee bewakers van een parkeergarage communiceren alleen maar met elkaar via de beveiligingscamera's, door voor die camera een dans op te nemen en de tijdcode tijdens de shift op de monitor te plakken. Zo breken ze stiekem uit het gewone leven en het monotone werk. De camera's, normaal gesproken bedoeld voor surveillance, zijn nu een medium voor persoonlijke bevrijding. En ook de parkeergarage, een van de minst fotogenieke locaties denkbaar, groeit uit tot een inspirerende plek die aanzet tot een danspasje.

Een locatie die juist onderdrukt, is te zien in de Turkse film The Circle van Rûken Tekeş. In een schoollokaal waarin Turks, Arabisch en Koerdisch wordt gesproken, behandelt de leraar de letter O. Buiten op het schoolplein tekent een jongetje daarna prompt een cirkel om een Yezidisch meisje, en noemt haar een duivel. Zo werkt uitsluiting ook, laat Tekeş zien, letterlijk via woorden. Hij baseerde zijn waargebeurde verhaal op de herinnering van zijn vader, die het zijn hele leven heeft betreurd dat hij een ingesloten Yezidisch meisje niet heeft geholpen. Het plaatsen van zo'n cirkel om hen heen komt volgens de filmmaker veel voor in Turkije, en Tekeş maakte van dat trieste feit een veelbetekenend, fijngevoelig drama.

The Circle


Uitsluiting komt in vele vormen: in The Disinherited (Laura Ferrés, Spanje) overkomt het de vader van de filmmaker, als hij zijn kleine busonderneming op de fles ziet gaan en vervolgens baldadige jeugd moet gaan vervoeren naar troosteloze disco's. Maar hij behoudt zijn waardigheid in dit prachtig geschoten, persoonlijke drama.
Uitsluiting is er ook in La Boca, een van de armste wijken van Buenos Aires. In de documentaire En La Boca (Matteo Gariglio, Zwitserland/Argentinië) volgt hij de familie van de 27-jarige Matias Molina, die vervalste voetbaltickets verkoopt en vervolgens in de gevangenis terecht komt, waar hij door een medegevangene wordt doodgeslagen. We zien hoe hij in de weken daarvoor zijn hoofd boven het water probeert te houden in een wereld die hem niet verwelkomt.
Dat geldt in extreme mate voor de Roma-familie in Written/Unwritten (Adrian Silisteanu, Roemenië). Zij worden bij de bevalling van hun aangenomen vijftienjarige dochter geweigerd omdat ze geen officiële papieren hebben. De papieren werkelijkheid botst hier hard met de echte werkelijkheid.
Een meer dan tragische oorlog tussen bevolkingsgroepen die elkaar uitsluiten zien we in The Party (Andrea Harkin, Ierland). Belfast, 1972. Een jonge, energieke IRA-aanhanger die op de vlucht is, schuift aan bij zijn vrienden die een uitbundig feestje vieren, maar 's ochtends ontwaken ze op gruwelijke wijze uit hun roes, in dit goed gemaakte maar wel wat conventionele drama.

De klassieke vorm van The Party ligt mijlenver weg van de Nederlandse genomineerde film, voorgedragen door de Tiger Awards for Short Film-jury van het Filmfestival Rotterdam. Information Skies (Metahaven, Nederland/Zuid-Korea) is een mix van animatie en live action. Augmented reality is hier de aanjager voor een 'post-truth essay' over gebarsten filterbubbels en feiten die als regen uit het plafond komen. In dit virtuele universum raakt men steeds verder verstrikt in een zelfgebouwde wereld. "This story only exists if you want it to be", horen we op de voice-over. Eigenlijk een mooi credo voor elke korte film.

Mariska Graveland

De uitreiking van de Beste Europese Korte Film 2017 vindt plaats tijdens de European Film Awards Ceremonie op zaterdagavond 9 december in Berlijn. Deze is live te volgen via europeanfilmawards.eu.


top
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
09 December 2017
Berlinale opent voor het eerst met animatiefilm. Tarantino maakt film over moord op Sharon Tate. En hij werkt met J.J. Abrams aan een Star Trek-film. Tulipani publieksfavoriet in Tallinn. Eerste Oscar-indicaties. Ton van Dijk bepleit afschaffen omroepen. Film over Queen vertraagd door gedoe rondom regisseur. Netflix-app in 4 miljoen Nederlandse broekzakken. Geoffrey Rush in opspraak. Travolta wil Gotti naar Cannes of Venetië brengen. Vier projecten in de running voor De Verbeelding.
>> Lees verder

nieuws

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring

4DX: overtreffende trap in bioscoopervaring
07 December 2017
Sinds gisteren heeft Nederland er een nieuwe manier van filmkijken bij: 4DX. De 'vierde dimensie' bestaat uit bewegende stoelen, geur, weereffecten en zelfs een kwispelende kuitenkietelaar. Niet alleen ogen en oren worden bediend maar alle zintuigen. De Filmkrant ging voor een testritje naar Pathé De Kuip in Rotterdam.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema

Focus: Paris, Texas in Q-Cinema
07 December 2017
Je kon er al repetitieruimtes huren, naar optredens luisteren en het café/restaurant/hotel bezoeken, maar Q-Factory in Amsterdam vertoont nu ook (muziek)films. Te beginnen met Wim Wenders' geweldige klassieker Paris, Texas.
>> Lees verder

nieuws

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film

Nederlandse kans bij European Film Awards korte film
06 December 2017
Van een verlaten Grieks vakantieoord tot een robot die zich ontpopt tot stand-up comedian: de vijftien korte films die zijn genomineerd voor de European Film Awards is een bonte verzamelkast met de Best of the Fest. Nederland is vertegenwoordigd met Information Skies. Op 9 december is de uitreiking in Berlijn live te volgen.
>> Lees verder

nieuws

"Ik wil verstoren en helen tegelijkertijd"


06 December 2017
Vandaag worden de Prins Claus Prijzen uitgereikt. Onder de laureaten bevindt zich Amar Kanwar (1964). De Indiase filmmaker, kunstenaar en activist maakt films en cinematografische installaties waarin hij machtspolitiek, geweld, seksualiteit, ecologie en rechtvaardigheid onderzoekt. "Mijn werk is een esthetische oplossing voor een ethische vraag."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
03 December 2017
De echte vluchtelingen van Casablanca, hoe indie-regisseurs de sprong naar de blockbusters maken, wat we aanmoeten met de kunst van monsterlijke mannen, Daniel Day-Lewis over zijn keuze om met acteren te stoppen, de evolutie van Pixar en de finesses van Baby Driver.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
02 December 2017
IFFR maakt themaprogramma's bekend. Vrije Vogel wint prijs in India. Duurste Bollywood-film ooit wekt toorn hindoe-extremisten. Biografie Jeroen Willems in de maak. Amerikaanse remake Hollands Hoop heet Kilroy Country. Bram Fischer krijgt release in VS. Robby de robot duurste filmrekwisiet aller tijden. Ierse prijs voor #tagged. Rico Verhoeven in film met Van Damme en Tyson. Zeeuwse documentaire onderscheiden in Peru. Realiseringsbijdrage voor twee Nederlandse coproducties.
>> Lees verder

nieuws

Eerste niet-westerse sciencefiction festival ter wereld

Eerste niet-westerse sciencefiction festival ter wereld
01 December 2017
Witte macho-helden redden de aarde, liefst bewapend met allerlei hightech gadgets waarvan de handleiding uiteraard is opgesteld in het Engels. Dat sciencefiction niet per se een westerse aangelegenheid is, blijkt uit Other Futures. Het festival, dat eerste en enig in z'n soort is, belicht niet-westerse sciencefiction in literatuur, beeldende kunst, muziek en natuurlijk film.
>> Lees verder

nieuws

Grimmige tijden: European Discovery 2017 — Prix FIPRESCI

Grimmige tijden: European Discovery 2017 — Prix FIPRESCI
29 November 2017
Het is niet raar als vijf films uit verschillende landen, over verschillende overwerpen en van totaal verschillende regisseurs weinig overeenkomsten hebben. Maar de genomineerden voor de beste debuterende regisseurs bij de European Film Awards 2017 hebben een ding gemeen: een grimmige sfeer. Een teken van de tijd?
>> Lees verder

nieuws

Filmbranche benoemt onafhankelijk vertrouwenspersoon

Filmbranche benoemt onafhankelijk vertrouwenspersoon
28 November 2017
De #metoo-storm die de afgelopen weken over het land heeft geraasd, is niet zonder gevolgen gebleven. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Film- en Televisiemakers (NBF) benoemt een vertrouwenspersoon bij wie iedereen uit de sector terecht kan met klachten. De NBF moedigt andere verenigingen aan hetzelfde te doen.
>> Lees verder