The Killing of a Sacred Deer
Visages villages
Happy End
A Ghost Story
Battle of the Sexes
Porto nieuws

Gabe Klinger over Porto

'Romantici gaan de wereld redden'

Regisseur en filmwetenschapper Gabe Klinger toont in Porto een passionele, mislukkende liefde en tegelijk een pittoresk stadsportret. 'Liefde en romantiek zonder ironie. Dát is pas radicaal.'

In Porto beleven twee vreemden een wilde nacht samen. Zij is Frans, hij Amerikaans.

Gabe Klinger


Jij bent geboren in Brazilië en opgegroeid in de Verenigde Staten. Waarom werd juist het Portugese plaatsje Porto het decor voor deze kortstondige affaire? "Vanaf het begin wist ik dat de locatie een grote rol zou spelen en dat het een Europese stad moest zijn. De straten zijn smal, omdat ze werden gebouwd toen er nog geen auto's waren. Die intieme sfeer zocht ik. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de film zich in Athene zou afspelen. Ik schreef het script grotendeels daar en die stad inspireerde me. Tijdens de preproductie bleek echter dat het te moeilijk was om daar te draaien. Dit was het hoogtepunt van de economische crisis en dus er was nauwelijks geld voor films. Daarom moesten we op zoek naar een andere locatie. Mijn vorige film was een coproductie met Portugal en dat beviel goed. Zo kwamen we op Porto."

Eerder maakte je de documentaire Double Play (2013) over de vriendschap tussen de regisseurs James Benning en Richard Linklater. Porto heeft overeenkomsten met Linklaters Before Sunrise (1995). Daarin zien we een romance van één nacht tussen twee mensen die elkaar in de trein ontmoeten. Hoe heeft Linklater je beïnvloed? "Ik houd van de cinematografie in zijn films. Bovendien is Before Sunrise zó oprecht; dat zie je niet zo vaak meer in films. Eigenlijk verbaast me dat. Romantische films zijn meestal mierzoet; de angst die bij liefde hoort, wordt genegeerd. Als je iemand voor het eerst ontmoet, probeer je indruk te maken, intelligent over te komen en in te spelen op wat je denkt dat de ander wil horen. Die dynamiek wilden we vangen in Porto. Soms doe je uitspraken die diepzinnig zijn. Soms kraam je de grootste onzin uit."

Before Sunrise
is lineair verteld; in Porto springen we heen en weer in de tijd. Waarom koos je voor die flashbackstructuur? "Ik ben sterk beïnvloed door de regisseurs van de Franse nouvelle vague en in het bijzonder Alain Resnais en Chris Marker. Ik houd ervan als tijd, ervaringen en dromen door elkaar lopen. Veel films van de afgelopen twintig jaar worden chronologisch verteld. De alternatieve cinema hangt het naturalisme aan van de broers Dardenne en Abbas Kiarostami. Ik hou van hun films, maar ik vind dat te veel filmmakers hun discipelen zijn. Dat levert een wel erg eenzijdig gebruik van het medium op. Het is belangrijk te onderzoeken hoe je met tijd kunt omgaan. Mijn film voelt als tijdreizen. Ik werk nu aan een nieuw script, dat vertelt over zeven koppels die niet meer verliefd zijn."

Dat klinkt niet echt romantisch. Ben je cynisch over de liefde? "Cynisch zou ik niet zeggen. Ik geloof dat niets voor altijd is, maar hoop tegelijkertijd dat het wél voor de liefde geldt. Ik ben ervan overtuigd dat romantici de wereld zullen redden. Zij geven om anderen, om het klimaat, om kunst. Cynisme is gevaarlijk. Een cynicus zal nooit proberen iets te veranderen, omdat hij nergens in gelooft."

Je hebt meer overeenkomsten met de regisseurs van de Franse nouvelle vague. Net als zij ben je ook een filmwetenschapper. Hoe zet je die kennis in? "Filmmaken is juist een manier om afstand te nemen van filmtheorie, al kan ik mijn achtergrond niet wegpoetsen. Interessant vond ik dat de vrouwelijke hoofdrolspeelster, Lucie Lucas, andere inspiratiebronnen dan film had. Ze is geen cinefiel. Ik heb specifiek deze acteurs gekozen om wat zij meebrengen. Lucie begreep de emotionele motivatie van haar karakter precies; ze had een eigen concept voor de rol. Daarnaast vond ik het prettig dat ze een televisieactrice was. Ze is onbekend in de filmwereld, dus ik begon met een schone lei. Als je iemand cast die veel heeft gewerkt met auteurcineasten, dan wordt het al snel gezien als een referentie. Ik vond haar bovendien mooi tegenover Anton [Yelchin — LvZ], die meer films op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde een prachtige manier van bewegen: traag, slingerend, voorovergebogen."

Aan het einde begrijpen we wel waarom hij voor haar valt, maar niet wat zij in hem ziet. Waarom? "Van hem snap je het inderdaad: hij is eenzaam. Haar beweegredenen wilde ik meer aan de verbeelding overlaten. Toch denk ik dat je beide personages leert kennen. Zij is niet zo consistent, maar mysterieus is ze niet. Daar houd ik niet van. Mysterieuze vrouwen in film zijn vaak heimelijk oppervlakkig. Hun enige rol is mooi zijn en mannen in de war brengen. Ik bedoel, kijk naar Jean-Luc Godard. Zijn films zijn prachtig, maar hij is ongelooflijk misogyn. Deze vrouw heeft een rond karakter. Ze gooit zich in het moment, neemt de leiding en zonder het te willen, ruïneert ze hem."

Laura van Zuylen


top
nieuws

Links

Links
30 Juli 2017
De inventieve choreografie van 12 Angry Men, Darren Aronofsky versus Alejandro Jodorowsky, de verlate waardering voor Zodiac, de valkuilen van Christopher Nolan, de eerste schreden van Chris Marker en de wrede spelletjes van Angelina Jolie.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2017: Arjen Sinninghe Damsté

Lichting 2017: Arjen Sinninghe Damsté
30 Juli 2017
Deze zomer verschijnt wekelijks een interview met een getalenteerde, pas afgestudeerde regisseur. Deze week Arjen Sinninghe Damsté (Filmacademie). In zijn documentaire De nieuwe man neemt hij mannelijkheid onder de loep. Sinninghe Damsté: "Gevoel hebben is voor mannen nog steeds taboe. Zweverig. 'Speel op je djembé en laat me met rust.' Terwijl kwetsbaarheid de basis is voor goede communicatie."
>> Lees verder

nieuws

Eigenzinnig buitenbeentje

Eigenzinnig buitenbeentje
28 Juli 2017
Slappe coming-of-age drama's zijn er genoeg, maar de Engelsman Richard Ayode maakte met Submarine een heerlijke eigenzinnige variant. Alleen 29 juli te zien in EYE in het maandelijkse programma Eyeshadow. Met inleiding en na de film een optreden van de band Moon Tapes.
>> Lees verder

nieuws

Gabe Klinger over Porto

Gabe Klinger over Porto
26 Juli 2017
Regisseur en filmwetenschapper Gabe Klinger toont in Porto een passionele, mislukkende liefde en tegelijk een pittoresk stadsportret. 'Liefde en romantiek zonder ironie. Dát is pas radicaal.'
>> Lees verder

nieuws

Focus: Frisse lucht in Amsterdam

Focus: Frisse lucht in Amsterdam
26 Juli 2017
De drang om in de zomer buiten films te vertonen is onweerstaanbaar. Begrijpelijk, want wat is er mooier dan op een zwoele zomeravond in de buitenlucht naar een geweldige film kijken? Dus slepen ook dit jaar weer vele filmtheaters stoelen, schermen en beamers naar buiten om ons met woorden als Buitenfilm, Openluchtvertoning, Open Air Cinema of Buitenbios naar buiten te lokken.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
23 Juli 2017
De tijdspuzzels van Christopher Nolan, op de set van Taxi Driver, seksuele intimidatie in Hollywood, Edgar Wright over George A. Romero, de jonge jaren van Martin Landau en een weetje om indruk mee te maken.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2017: Winand Derks van de Ven

Lichting 2017: Winand Derks van de Ven
23 Juli 2017
Deze zomer verschijnt wekelijks een interview met een getalenteerde, pas afgestudeerde regisseur. Deze week Winand Derks van de Ven (Filmacademie) met de documentaire Kristians prelude, waarin een jonge muzikant geconfronteerd wordt met een hersentumor. Derks van de Ven: "Dit is mijn eerste film met menselijke personages."
>> Lees verder

nieuws

Producent Elle en Toni Erdmann: industrie moet realistischer + iets over de nieuwe Paul Verhoeven

Producent Elle en Toni Erdmann: industrie moet realistischer + iets over de nieuwe Paul Verhoeven
17 Juli 2017
In het Britse vakblad Screen verscheen een aardig interview met de Zwitser Michel Merkt die vorig jaar niet minder dan zestien producties in première liet gaan. En niet de minste. Zijn handtekening staat onder meer onder Elle, Ma vie de courgette, Aquarius (moet in NL nog verschijnen) en Toni Erdmann. Hieronder een selectie van enkele vragen.
>> Lees verder

nieuws

Horroricoon George A. Romero overleden (77)

Horroricoon George A. Romero overleden (77)
17 Juli 2017
Na een kort ziekbed is gisteren in Toronto horroricoon George A. Romero op 77-jarige leeftijd overleden, volgens zijn familie terwijl hij luisterde naar de soundtrack van John Fords The Quiet Man.
>> Lees verder

nieuws

Joehoe! Doctor Who voor het eerst vrouw

Joehoe! Doctor Who voor het eerst vrouw
17 Juli 2017
Vermaard tijdreiziger en legendarisch dassenliefhebber Doctor Who zal voor het eerst door een actrice worden gespeeld.
>> Lees verder