Lady Bird
Zama
Cobain
The Rider
Foxtrot
Tehran Taboo nieuws

Cannes blog 1: Happy Haneke

Het 70ste filmfestival van Cannes begint vandaag. De Filmkrant is de komende tien dagen met drie journalisten aanwezig. Dit zijn hun verwachtingen.

A) De hoogste verwachtingen

Tegen de tijd dat het festival zijn selectie bekendmaakt, zijn accreditatie, reis en verblijf geregeld. Dan rijst de vraag: waarvoor hebben we ons dit jaar aangemeld? De jubileumeditie oogt op papier gelukkig sterk. Dit is — zonder iets gezien te hebben — onze top vijf.

1) Happy End van Michael Haneke (competitie)
Negen mannen wonnen twee keer de Gouden Palm (van wie de broers Dardennes hem deelden); Haneke deed het met zijn laatste twee films, Das weiße Band (2009) en Amour (2012). De vraag aan het begin van dit festival: wordt dit Haneke's nummer drie?

2) You Were Never Really Here van Lynne Ramsay (competitie)
Cannes heeft (een beetje) geluisterd naar de kritiek. Of niet. Er zijn dit jaar meer vrouwelijke filmmakers geselecteerd voor de hoofdcompetitie: dat wil zeggen drie van de negentien. In Ramsays (We Need to Talk About Kevin, 2011) nieuwe film gaat Joaquin Phoenix als gekwelde veteraan op zoek naar een vermist senatorsdochtertje. De twee andere vrouwen zijn Naomi Kawase met Hikari en Sofia Coppola met The Beguiled.

3) The Killing of a Sacred Deer van Yorgos Lanthimos (competitie)
Hoe vreemd zijn films ook zijn, de Griek Lanthimos (Dogtooth, 2009) betreedt langzaam the big league. Na het onverwacht succesvolle The Lobster (2015) castte hij opnieuw Colin Farrell, plus Alicia Silverstone en Nicole Kidman — een van haar drie Cannes-titels dit jaar.

4) The Square van Ruben Ostlünd (competitie)
Ostlünd (Play, 2011; Turist, 2014) staat garant voor sociaal-psychologische hersenbrekers en maakt deel uit van de groep 'intellectuele filmmakers bij wie je emotioneel door de mangel wordt gehaald' (waarvan Haneke erelid is). Dit keer ontspoort het leven van een kunstcurator met een altruïsmeproject.

5) The Beguiled van Sofia Coppola (competitie)
Ze heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre en er is weinig reden om te denken dat dit Amerikaanse-Burgeroorlogdrama niet in het rijtje The Virgin Suicides (1999), Lost in Translation (2003) en Somewhere (2010) zou passen. Met Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning en (ook alweer) Colin Farrell.

B) De laagste verwachtingen

Dit zijn de vijf grote titels (dus niet van onbekende makers) waarbij we ons hart vasthouden. Misschien vergissen we ons.

1) Sea Sorrow van Vanessa Redgrave (Séance Spéciale)
Bij de persconferentie waar het festivalprogramma werd gepresenteerd benadrukte artistiek directeur Thierry Frémaux vooral hoe blij de gelauwerde actrice was dat ze was geselecteerd. De kans lijkt klein dat haar documentairedebuut over de vluchtelingencrisis ook Cinema is.

2) Rodin van Jacques Doillon (competitie)
Vincent London gaat ongetwijfeld intens kijken en kleien, als de negentiende-eeuwse beeldhouwer, in een ongetwijfeld fraai belicht en verantwoord aangekleed historisch drama. Maar we weten: kunstenaarsportretten zijn zelden goed. Bovendien: bij Franse films in Cannes past (net als bij Duitse films in Berlijn en Italiaanse films in Venetië) argwaan.

3) Aus dem Nichts van Fatih Akin (competitie)
Na de ramp van The Cut (2014) over de Armeense genocide is het verwachtingsniveau bij de Gegen die Wand (2004)-regisseur nogal naar beneden bijgesteld. Maar misschien rehabiliteert hij zichzelf met deze wraakfilm-na-een-bomaanslag.

4) Le redoutable van Michel Hazanavicius (competitie)
De regisseur van de superieure retrokomedie The Artist (2011) en het volstrekt abominabele The Search (2014) portretteert nu, vermoedelijk dramatisch, de Jean-Luc Godard van 1967 met de (in Cannes) onvermijdelijke Louis Garrel als Godard, die zelf volgens The Film Stage reageerde met: "Stom idee. Stom!"

5) Alive in France van Abel Ferrara (Quinzaine)
Misschien dat niemand hier iets van verwacht — en dan kan het dus ook niet tegenvallen. Een concertregistratie van de band van Abel Ferrara, door Abel Ferrara. En waarschijnlijk binnenkort te zien op YouTube.

C) De nieuwe Raw?
Terwijl Cannes-recidivisten als Haneke en Kawase de meeste aandacht trekken, hopen journalisten ook altijd op een ontdekking. Vorig jaar was dat Julia Ducournau's fabelachtige Raw (vertoond in de Semaine de la Critique). En dit jaar? Bij deze films voelen wij buzz-potentie.

1) Brigsby Bear van Dave McCary (Semaine) Hij is al ontdekt maar dat maakt de nieuwsgierigheid niet minder: het speelfilmdebuut van McCary over een kindertelevisieshow, gemaakt voor één kind, won een Grote Juryprijs in Sundance en heeft hoofdrollen voor Claire Danes en Mark 'Luke Skywalker' Hamill.

2) Tehran Taboo van Ali Soozandeh (Semaine)
Wonderlijk project: een animatiefilm (een van de twee dit jaar in Cannes, naast Zombillenium), in realistische stijl (kennelijk op basis van echte filmopnames), over de taboedoorbrekende vrijheidszin van vier jonge bewoners van Teheran. Duits-Oostenrijkse film, door een naar Duitsland ge-emigreerde Iraanse filmmaker.

3) Ava van Léa Mysius (Semaine)
Mysius is ook de coscenarist van openingsfilm Les fantômes d'Ismaël (haar eerste lange scenario), samen met regisseur Arnaud Desplechin. Dat is een lekkere aandachttrekker voor haar eigen film (haar eerste lange regie). Ava is 13 en steelt een hond. Oh, en coole poster ook.

4) The Florida Project van Sean Baker (Quinzaine)
(Met zijn energieke vorige film Tangerine (2015) over goedgebekte transgender straatprostituees, helemaal geschoten op een iPhone5s, maakte Sean Baker grote indruk. In die zin is hij al ontdekt. Maar nu gaat hij een stap groter én kleiner, met hoofdrollen voor Willem Dafoe en een zesjarig meisje.

5) Good Time van Josh & Ben Safdie (competitie)
Ook de Safdies kunnen we niet meer onontdekt noemen maar ook zij zetten een volgende stap. Met misdaadfilm Good Time filmden ze voor het eerst in widescreen, hebben ze voor het eerst grote sterren als Jennifer Jason Leigh en Robert Pattinson en zitten ze voor het eerst — tamelijk onverwachts — in Cannes in de hoofdcompetitie.

Ronald Rovers | Hugo Emmerzael | KEES Driessentop
nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
20 Mei 2017
De eetclub in de ban in Oeganda. Ere-BAFTA voor Ab Fab-actrice Joanna Lumley. Derde seizoen Twin Peaks vanaf maandag ook in Nederland te zien. Netflix-films zorgen voor onrust in Cannes. Get Out-regisseur maakt horrorserie voor HBO. Disney gechanteerd vanwege vijfde Pirates-film. Verhoeff maakt documentaire over Koch. Release Kidnap maanden uitgesteld. Gamen in bioscoop steeds meer trend. Veboli koppelt gebruikers aan recensenten. Roel Reiné promoot nieuw Marvel-project. Thomas Acda regisseert eerste bioscoopfilm.
>> Lees verder

nieuws

Cannes blog 4: Alfamannetjes en andere primaten

Cannes blog 4: Alfamannetjes en andere primaten
20 Mei 2017
Ruben Ostlünds The Square is een bijtende en komische reflectie op het schuldgevoel en de hypocrisie van het Tesla-rijdende volksdeel, dat de last van de wereld graag op de schouders draagt zo lang die als maatschappijkritische kunst tentoon wordt gesteld en aftrekbaar is van de belasting.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Kijkje in de keuken

Focus: Kijkje in de keuken
20 Mei 2017
Wie wil weten wat er bij het presenteren van oude films allemaal komt kijken, kan op 27 mei (gratis) terecht op de Collectiedag in EYE. Te zien zijn drie gerestaureerde films, die door curatoren worden ingeleid. Zij vertellen over filmmateriaal dat door veranderingen van de technische omstandigheden of de vertoningscontext nauwelijks nog valt te presenteren.
>> Lees verder

nieuws

Cannes blog 3: Claire Denis en Werner Herzog

Cannes blog 3: Claire Denis en Werner Herzog
19 Mei 2017
Un Beau Soleil Intérieur van Claire Denis opende donderdagavond het Quinzaine-programma in Cannes. Vóór de vertoning van wat waarschijnlijk haar eerste romantische komedie is, stal Werner Herzog (even) de show tijdens de uitreiking van oeuvreprijs Le Carrosse d'Or.
>> Lees verder

nieuws

Hein Barnhoorn interim-directeur Nederlands Film Festival

Hein Barnhoorn interim-directeur Nederlands Film Festival
19 Mei 2017
Acht maanden nadat Willemien van Aalst haar vertrek als directeur van het Nederlands Film Festival aankondigde, is er nog steeds geen opvolger gevonden. Het bestuur heeft daarom besloten een interim-directeur aan te stellen. Hein Barnhoorn treedt aan per 1 juli en blijft tot het einde van het jaar.
>> Lees verder

nieuws

Minder Nederlandse films in 2016, wel meer prijswinnaars

Minder Nederlandse films in 2016, wel meer prijswinnaars
19 Mei 2017
Bij de start van het filmfestival van Cannes publiceert het Nederlands Filmfonds traditiegetrouw haar Facts & Figures. Voer voor liefhebbers van lijstjes en statistieken. De belangrijkste conclusies over filmjaar 2016: het aandeel van de Nederlandse film daalde stevig, de positie van arthouse films verbeterde echter en op internationale festivals doen vaderlandse producties het beter dan ooit.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Filmnacht

Focus: Filmnacht
19 Mei 2017
Er is niets mis met gewoon naar een film gaan, maar in dertien filmtheaters kun je op 26 mei tijdens De Nederlandse Filmnacht de voorpremière zien van de Nederlandse film Broers én genieten van een randprogramma met muziek, theater, borrels en andere pret.
>> Lees verder

nieuws

Cannes blog 2: Irritante Ismaël

Cannes blog 2: Irritante Ismaël
18 Mei 2017
Er is iets aan de hand met openingsfilm Les fantomes d'Ismaël van Arnaud Desplechin, waardoor de lauwe ontvangst gisteren een verwarrende bijsmaak krijgt.
>> Lees verder

nieuws

Cannes blog 1: Happy Haneke

Cannes blog 1: Happy Haneke
17 Mei 2017
Het 70ste filmfestival van Cannes begint vandaag. De Filmkrant is de komende tien dagen met drie journalisten aanwezig. Dit zijn hun verwachtingen.
>> Lees verder

nieuws

VR Academy stoomt klaar voor 'the next big thing'

VR Academy stoomt klaar voor 'the next big thing'
17 Mei 2017
Het is Hilversum menens met haar Media Campus. De nieuwste poot heet VR Academy en richt zich geheel op Virtual Reality. Onderwijsinstellingen en commerciële partijen slaan de handen ineen om kennis over de nieuwe technologie over te dragen. Want als VR over een paar jaar je-van-het is, moet de Nederlandse media-industrie daar klaar voor zijn.
>> Lees verder