Lady Bird
Zama
Cobain
The Rider
Foxtrot
Beeld uit The Beguiled van Sofia Coppola nieuws

Cannes 70ste editie (slotdeel)

Dit is het tweede en laatste deel van een terugblik op het filmfestival van Cannes, dat tussen 17 en 28 mei zijn 70ste editie viert.

Dat Dolf Lundgren en Jean-Claude van Damme in 1992 op de rode loper net deden alsof ze elkaar te lijf wilden gaan — zie het slot van deel 1 van deze terugblik op 70 edities Cannes filmfestival — is niet anders dan wat het festival doet door films als Pirates of the Caribbean 4: On Stranger Tides of Woody Allens Café Society te programmeren: publiciteit genereren. Sterren op de loper betekenen media-aandacht betekenen blije sponsors. Op de festivalwebsite heet de rode loper of marche rouge het 'vlaggenschip' van Cannes.
Cannes is een krachtenveld waar veel belangen samenkomen. Ook dat hoort bij de geschiedenis van het festival. Het recente getouwtrek rond twee Netflixfilms in competitie, Bong Joon-ho's Okja en Noah Baumbachs The Meyerowitz Stories, herinnerde iedereen daar nog even aan. De Franse bioscoopbonden waren niet geamuseerd dat het festival films toestond waarvan niet duidelijk was of ze ooit in de Franse bioscopen zouden belanden. Hun schrikbeeld: stel je voor dat straks de helft van de films in competitie door spelers als Netflix, HBO of Amazon gefinancierd zijn en dus de helft van de films in de belangrijkste competitie van Frankrijks belangrijkste festival niet in de bioscoop te zien zal zijn. Het festival heeft zijn reglement nog nooit zo snel aangepast.
Op de achtergrond speelt mee dat de Amerikaanse betaalzenders hun Franse evenknie Canal Plus in Frankrijk keihard beconcurreren en inmiddels overtroeven. De filmindustrie, ook buiten Frankrijk, houdt z'n hart vast voor de gevolgen als Canal Plus om zou vallen. De bioscopen spraken naar aanleiding van de Netflixperikelen niet voor niks over 'een gevaar voor het hele ecosysteem'. Zo'n vaart zal het misschien niet lopen, maar dit jaar lijdt Canal Plus naar eigen schatting 460 euro miljoen verlies en moederbedrijf Vivendi is voor 85 procent in handen van ongeduldige Angelsaksische aandeelhouders.

Cannes Investors Club
Het grijpt allemaal in elkaar. Cannes heeft een begroting van ongeveer twintig miljoen euro per jaar, meldt de festivalsite, waarvan de helft van het Ministerie van Cultuur komt via het Centre National du Cinéma, de stad Cannes "en andere lokale autoriteiten". De andere helft komt van de officiële festivalpartners en van "professionele en institutionele groepen". Als in die laatste groep partijen omvallen, kan dat gevolgen hebben voor het festival. Hoezeer de giga-jachten in de haven die indruk ook wekken, Cannes opereert niet in een vacuüm.
Ongetwijfeld heeft het festival overleg gevoerd met het ministerie over de Netflixkwestie. Misschien is het zelfs op de vingers getikt. Het reglement voor selectie is in elk aangescherpt: elke film in competitie krijgt vanaf nu gegarandeerd een release in de Franse bioscopen.
Het is misschien op het eerste gezicht minder sexy festivalnieuws dan de 'Versace safety pin dress' van Liz Hurley in 1994 of de 'Alexandre Vauthier no underwear dress' die model Bella Hadid vorig jaar op de rode loper droeg, maar zulke geldstromen bepalen de toekomst van het festival. De jurken een stuk minder.
Hoe meer de Europese en met name de Franse overheid zich terugtrekt, hoe meer de markt bepaalt welke films er gemaakt worden. Twee jaar geleden werd onder auspiciën van de Marché du Film — een belangrijke hub voor de internationale filmindustrie en sinds 1959 een vast onderdeel van het festival — de eerste Cannes Investors Club gehouden. "We geloven er sterk in dat private investeringen in de toekomst een belangrijk onderdeel worden van filmfinanciering in Europa", aldus een van de organisatoren. Dat is niet zonder risico. Investeerders willen doorgaans a) winst en b) zo snel mogelijk hun geld terug. We kunnen raden in welke films die hun geld stoppen.

Semaine de la critique
Niet iedereen is blij met de route die de filmindustrie kiest. In deel 1 kwam al even de Quinzaine des Réalisateurs ter sprake, die in 1969 werd opgericht om ook jonge regisseurs een kans te geven. Zodat Cannes meer werd dan een gelegenheid om alleen de gevestigde orde prijzen toe te bedelen en de trans-Atlantische verhoudingen op te poetsen. Tegen 1962 waren Franse critici (sinds 1961 georganiseerd in de Association Française de la Critique du Cinéma) dermate geïrriteerd door de gang van zaken dat ze een nieuw filmprogramma creëerden: de Semaine de la Critique. Plaats te vinden tijdens Cannes. Maar eer wie eer toekomt: de Semaine, zoals het programma onder bezoekers heet, werd direct in de organisatie van het festival opgenomen, al vindt het nog altijd buiten het Palais plaats. De Semaine richt zich op eerste en tweede films van nieuw talent. Buiten het festival geeft het cursussen op scholen en begeleidt het via Next Step tien makers van korte films op weg naar hun eerste lange film.

Alles goud wat blinkt
Iemand vergeleek het filmfestival van Cannes ooit met een knokpartij in een brandend bordeel maar ik heb nog nooit iets zien branden in Cannes.
Pikant is het soms wel. Filmcriticus Kenneth Turan van de Los Angeles Times beschreef in zijn boek Sundance to Sarajevo hoe Sharon Stone in 1995 bij een benefietgala ter plekke besloot om de navelpiercing van Naomi Campbell te veilen. Waarom Stone haar eigen slipje niet te koop aanbod, riep iemand uit het publiek. "Iedereen met meer dan 7,50 dollar", antwoordde Stone, "weet dat ik die niet draag", verwijzend naar een scène uit Basic Instinct.
Het leven imiteert de film. In 2013 vonden binnen drie maanden drie juwelendiefstallen plaats. Twee van de drie tijdens het festival. De eerste in het Novotel hotel, de tweede in Hotel du Cap tijdens een feest dat met het festival te maken had en de derde in juli in het Carlton waar juwelen ter waarde van 103 miljoen euro werden gestolen. Het is een dimensie van het festival waar critici niet of nauwelijks mee te maken hebben: glamourfeesten en fotoshoots waarvoor gasten door juweliers- en modehuizen met nieuwe collecties behangen worden. Voor hen is het festival een tien dagen durend reclameblok.
De derde heist had niet direct met het festival te maken maar vond wel plaats in hetzelfde hotel als waar Hitchcock To Catch a Thief opnam. De dief was gewoon door een zijdeur het hotel binnengewandeld en de bewaking bleek ongewapend. Cannes is ook best conservatief. Soms is dat charmant, zoals met de knullig geanimeerde leader die nog altijd voor elke film wordt vertoond.
Maar niet altijd. Dat het festival niet eerder nadacht over hoe het om moet gaan met films die door Netflix geproduceerd worden, is vreemd. Nu heeft het de onhoudbare eis gesteld dat er 36 maanden zitten tussen vertoning op het festival en vertoning op Netflix.
Ook niet helemaal van deze tijd is de regel dat vrouwen zonder hak niet toegelaten worden tot galapremières. Dat leidde in 2015 tot wat commotie — flatgate — waarna het festival verklaarde dat het niet om een keiharde regel ging. Hoezeer de regel nageleefd werd, bleek van bewaker tot bewaker te verschillen. Voor de volledigheid: ook mannen werden geweigerd omdat ze bijvoorbeeld geen zwarte schoenen droegen. Maar een kleur eisen is nog iets anders dan een stereotype bevestigen.
De kwestie van representativiteit leek überhaupt een aantal jaren aan Cannes voorbij te gaan, tot de buitenwereld het festival begon te attenderen op bijvoorbeeld het lage aantal vrouwen met films in de competitie. Dat heeft vanzelfsprekend niet alleen met de selectie te maken, maar ook met het aantal vrouwen dat opgeleid wordt tot filmmaker, dat financiële hulp krijgt om projecten te verwezenlijken, dat die projecten voltooit en instuurt. Daar is wat lastiger zicht op te krijgen.
Het is natuurlijk een Frans festival dus je kunt het niet meer dan logisch vinden dat Franse films voorrang krijgen. Maar elk jaar zit er wel een Franse film in de competitie waarvan je je af kunt vragen wat die daar doet. Waar ook een film uit zijprogramma Un Certain Regard had kunnen meedingen naar de Gouden Palm. Voorbeelden uit recente jaren: The Search van Michel Hazanavicius in 2014, een zoetsappige remake van Fred Zinnemanns gelijknamige film uit 1948 en vorig jaar Mal de Pierres van Nicole Garcia, waarvoor bijvoorbeeld de animatie Ma vie de courgette een plek in competitie had kunnen krijgen. Animatie mag sowieso meer aandacht krijgen in de hoofdcompetities van de grote festivals. Waarom zijprogramma's opzetten voor meer avontuurlijke films, terwijl juist die films in de belangrijkste competitie horen?

Niet om het voorgaande te bagatelliseren maar het zijn kanttekeningen. Daar tegenover staat de competitie. Op welk ander festival kun je nieuwe films van Michael Haneke, Sergei Loznitsa, Bong Joon-ho, Andrei Zvyagintsev, Sofia Coppola, Yorgos Lanthimos, Noah Baumbach, Todd Haynes, Ruben Östlund en Lynne Ramsay zien? De competitie is niet elk jaar zo veelbelovend, dat moet ook gezegd, maar de komende twee weken is dit de wereldtop.

(Einde deel 2)

Ronald Rovers


top
nieuws

Cannes 70ste editie (slotdeel)

Cannes 70ste editie (slotdeel)
16 Mei 2017
Dit is het tweede en laatste deel van een terugblik op het filmfestival van Cannes, dat tussen 17 en 28 mei zijn 70ste editie viert.
>> Lees verder

nieuws

Den Haag wil beter in beeld als filmstad

Den Haag wil beter in beeld als filmstad
16 Mei 2017
Amsterdam heeft over aandacht van locatiescouts niet te klagen. Producers van commercials weten Rotterdam steeds vaker te vinden. En Zuid-Limburg presenteert zich succesvol als interessant filmgewest. Den Haag blijft daar bij achter maar wil daar verandering in brengen. De hofstad wil zich tijdens Cannes in de kijker spelen, onder andere met een nieuwe stimuleringsmaatregel.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Frans Zwartjes

Focus: Frans Zwartjes
16 Mei 2017
"Ik ben gewoon iemand die filmt. Dat is verder niks bijzonders." Aldus Frans Zwartjes in de documentaire Frans Zwartjes, filmmaker die René Coelho in 1971 over hem maakte. Het citaat is veelzeggend, want Zwartjes, aan wie EYE ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag op 23 mei een programma wijdt, heeft een hekel aan filmpoeha.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
14 Mei 2017
De vierde muur bij Jonathan Demme, Errol Morris interviewt zichzelf, het blog van cinematograaf Roger Deakins, Satyajit Rays avontuur in Hollywood, animaties van een algoritme en een grote Godfather-reünie.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
14 Mei 2017
Eenmalige vertoning gedigitaliseerde versie Monty Python and the Holy Grail. Cannes past competitieregels aan vanwege Netflix-films. Nanouk Leopold maakt overstap naar theater. MediaLab van Cinekid naar Sjanghai. Beauty and the Beast grote winnaar MTV Movie Awards. Thom Yorke componeert soundtrack Suspiria-remake. Goodbye Berlin (Tschick) wint EFA Young Audience Award. Steve McQueen maakt documenataire over Tupac. Night van 22-jarige Joosje Duk wint Amerikaanse prijs. Robin Williams’ allerlaatste werk in de bioscoop. Gouden Film voor Voor elkaar gemaakt. Meesterspion naar Giffoni. Zes projecten ondersteund in kader van Teledoc.
>> Lees verder

nieuws

Cannes 70ste editie (deel 1)

Cannes 70ste editie (deel 1)
12 Mei 2017
In twee delen kijken we terug op het filmfestival van Cannes, dat dit jaar zijn 70ste editie viert.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Rotterdamse films

Focus: Rotterdamse films
12 Mei 2017
Rotterdam staat sinds kort toeristisch op de kaart, maar hoe staat de Rotterdamse filmwereld ervoor? Het Rotterdams Open Doek Film Festival geeft 19, 20 en 21 mei in LantarenVenster het antwoord. Drie dagen lang zijn er korte films te zien, die de festivalorganisatie omschrijft als 'niet eerder vertoonde parels uit de Rotterdamse filmwereld'.
>> Lees verder

nieuws

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten
09 Mei 2017
De website NPO.nl wordt gemoderniseerd tot een 'on demand'-platform. De lancering stond gepland voor deze maand. Maar de transitie blijkt toch ingrijpender dan verwacht en heeft wat vertraging opgelopen. Op z'n vroegst deze zomer kan gebruik worden gemaakt van gepersonaliseerd aanbod.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Diepe kloven

Focus: Diepe kloven
09 Mei 2017
Wie had kunnen denken dat wetenschappers ooit de straat op zouden moeten om het belang van wetenschap te onderstrepen? Dat ze zouden moeten uitleggen dat feiten iets anders zijn dan meningen? De filmreeks Science & Fic­tion: Mind the gap komt mooi op tijd in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
06 Mei 2017
Da Vinci Award voor Olivia Lonsdale. Netflix afgeperst door hacker. Julius Ponten Producer on the Move in Cannes. Martin Koolhoven presenteert extra materiaal Brimstone op blu-ray. Tweede editie Nederlandse Filmnacht. La La Land in Concert komt naar Nederland. Producenten nemen advocaten in de arm voor claim tegen Staat. Marwan Kenzari speelt hoofdrol in Netflix-film. Slechtst bezochte film van 2016 trok 99 bezoekers. Staking Hollywood-schrijvers afgewend. Ron Goossens stunt internationaal. Fondsbijdrage voor vier jonge scenaristen.
>> Lees verder