Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Silk Road nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Da Vinci Award voor Olivia Lonsdale. Netflix afgeperst door hacker. Julius Ponten Producer on the Move in Cannes. Martin Koolhoven presenteert extra materiaal Brimstone op blu-ray. Tweede editie Nederlandse Filmnacht. La La Land in Concert komt naar Nederland. Producenten nemen advocaten in de arm voor claim tegen Staat. Marwan Kenzari speelt hoofdrol in Netflix-film. Slechtst bezochte film van 2016 trok 99 bezoekers. Staking Hollywood-schrijvers afgewend. Ron Goossens stunt internationaal. Fondsbijdrage voor vier jonge scenaristen.

Olivia Lonsdale werd bekend met de clip van Drank & Drugs, maakte indruk in Prins en heeft nu haar eerste grote prijs te pakken met Silk Road. Komende week krijgt zij tijdens het Milano International Film Festival een Da Vinci Award uitgereikt. Silk Road van regisseur Marc de Cloe was eind maart te zien op NPO en is nog te zien op NPO Gemist. De film is gebaseerd op het verhaal van Maikel S., een Nederlandse scholier die online een drugsimperium opbouwt en daardoor in een Amerikaanse gevangenis beland.

Ransomware — alleen al in de VS verdienen criminele hackers er jaarlijks een half miljard mee. De afperser die Netflix op de korrel nam had waarschijnlijk een hoger dan gemiddeld bedrag in gedachte toen hij het vijfde seizoen van Orange is the New Black kaapte. De serie is een van de grote hits van Netflix en heeft het bedrijf in het verleden flink wat nieuwe abonnees opgeleverd. The Dark Overlord, zoals de hacker zich noemt, wist vroegtijdig bij het nieuwe materiaal te komen en zette als bewijs de eerste aflevering op het internet. Alleen betaling van een niet nader genoemd bedrag zou het lekken van aflevering 2 tot en met 10 voorkomen. Netflix weigerde op de eis in te gaan en het complete seizoen werd inderdaad gedeeld via Pirate Bay. De FBI onderzoekt de inbraak.

Julius Ponten, producent van New Amsterdam, vertegenwoordigt Nederland als Producer on the Move tijdens het Cannes-festival (17-28 mei). Ponten werd bekend als producent van onder andere Wolf en Rabat. Daarnaast is hij bestuurslid van het Nederlands Film Festival en mede-initiatiefnemer van pro-diversiteitsbeweging Ieder1. Momenteel werkt hij aan de thriller Catacombe van Victor Ponten en oorlogsfilm De Oost. Producers on the Move is het netwerkprogramma van Cannes voor getalenteerde en veelbelovende Europese producenten. Slechts twintig deelnemers worden toegelaten.

Bijna een kwartier materiaal dat de speelfilmversie niet gehaald heeft. Dat is wat kopers van de Brimstone blu-ray — deze week uitgekomen — aan extra's krijgen. Het gaat om dertien scènes die niet of in ingekorte versie in de film te zien zijn. Regisseur Martin Koolhoven schrapte de scènes omwille van de balans. Op de blu-ray zijn ze niet toegevoegd aan de film maar los te bekijken.

De Nederlandse Filmnacht was vorig jaar een zodanig succes dat er op 26 mei een vervolg komt. Broers van Bram Schouw, in 2012 winnaar van een Gouden Kalf met Sevilla, beleeft tijdens de nacht een exclusieve voorpremière. Er is randprogrammering met kunst, muziek, debat en theater. De precieze invulling verschilt per deelnemend theater. De tweede editie van De Nederlandse Filmnacht vindt plaats in Het Ketelhuis, Rialto, Filmhuis Lumen, Filmhuis Den Haag, Natlab, Concordia, Filmschuur, Slieker, LUX, Lantaren Venster en 't Hoogt.

La La Land met live muziek. En dan niet zomaar maar met een tachtigkoppig symfonieorkest. Het vindt eenmalig plaats op 21 oktober in Ahoy in Rotterdam. La La Land in Concert heet het evenement dat op wereldtournee gaat. De aftrap is op 26 mei in de Hollywood Bowl in Los Angeles.

Plannen om de overheid verantwoordelijk te stellen voor inkomstenverlies door piraterij zijn er al langer. Maar nu worden er echte stappen gezet. Advocaten Anne Bekema en Bas Le Poole gaan namens de 1400 Nederlandse film- en televisieproducenten die zijn aangesloten bij SEKAM een claim voorbereiden die kan oplopen "tot misschien wel honderden miljoenen euro's". Het argument is dat de Nederlandse overheid met de Thuiskopieheffing een de facto gedoogbeleid heeft gevoerd en laks is geweest in de aanpak van illegaal downloaden. Belangenvereniging FPN becijferde in 2014 dat dit de branche zo'n €78 miljoen per jaar kost. Over een periode van tien jaar komt dat afgerond op €800 miljoen. Mocht het tot uitkering van dat bedrag komen dan wil SEKAM er een nieuw stimuleringsfonds voor nieuwe producties mee oprichten.

Marwan Kenzari (Wolf) heeft zijn eerste hoofdrol in een grote buitenlandse productie te pakken. Hij is binnenkort te zien in de Netflix-spionagefilm The Angel. De film gaat over Ashraf Marwan, de schoonzoon van de Egyptische president Nasser, adviseur van diens opvolger Sadat en spion van Israël. The Angel wordt geregisseerd door Ariel Vromen.

De slechts bezochte bioscoopfilm van 2016 in Nederland was The 1000 Eyes of Dr. Maddin. Dat is te lezen in het vorige week gepresenteerde Filmjaarboek 2016/2017. Slechts 99 betalende bezoekers trok de Frans-Amerikaanse documentaire. De slechts bezochte Nederlandse film was Stranger in Paradise. De documentaire die in première ging op IDFA en goede recensies kreeg, trok niet meer dan 342 betalende bezoekers.

Binge watchers en serieverslaafden kunnen weer gerust ademhalen: de staking is afgewend. De vakbond van scenarioschrijvers in Hollywood heeft een akkoord bereikt met de grote filmstudio's. Welke van de eisen — hogere salarissen en betere ziektekostenverzekering — er zijn ingewilligd, is niet bekend. Maar het zal de studio's iets waard zijn geweest. De staking van 2007 en 2008 kostte Hollywood naar schatting $2,5 miljard aan gederfde inkomsten.

Ron Goossens: Low Budget Stuntman gaat internationaal. Dit weekend is de film van Steffen Haars en Flip van der Kuil te zien op het Crossing Europe Film Festival in Linz. Daarna gaat de film op tournee naar festivals in Brazilië, Zwitserland en Canada.

Het Nederlands Filmfonds heeft vier ontwikkelingsbijdragen toegekend van €8000 elk in het kader van de regeling Vrijplaats. Hiermee krijgen beginnende scenaristen de mogelijkheid de hulp in te roepen van een coach bij het ontwikkelen van een script. Het gaat om de volgende scenaristen en films: Matthijs Bockting (Hout), Omar Breeveld (Iron Ian), Medi Broekman (Fan van Badr) en Charlotte Scott-Wilson (Crescendo).


top
nieuws

Cannes 70ste editie (slotdeel)

Cannes 70ste editie (slotdeel)
16 Mei 2017
Dit is het tweede en laatste deel van een terugblik op het filmfestival van Cannes, dat tussen 17 en 28 mei zijn 70ste editie viert.
>> Lees verder

nieuws

Den Haag wil beter in beeld als filmstad

Den Haag wil beter in beeld als filmstad
16 Mei 2017
Amsterdam heeft over aandacht van locatiescouts niet te klagen. Producers van commercials weten Rotterdam steeds vaker te vinden. En Zuid-Limburg presenteert zich succesvol als interessant filmgewest. Den Haag blijft daar bij achter maar wil daar verandering in brengen. De hofstad wil zich tijdens Cannes in de kijker spelen, onder andere met een nieuwe stimuleringsmaatregel.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Frans Zwartjes

Focus: Frans Zwartjes
16 Mei 2017
"Ik ben gewoon iemand die filmt. Dat is verder niks bijzonders." Aldus Frans Zwartjes in de documentaire Frans Zwartjes, filmmaker die René Coelho in 1971 over hem maakte. Het citaat is veelzeggend, want Zwartjes, aan wie EYE ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag op 23 mei een programma wijdt, heeft een hekel aan filmpoeha.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
14 Mei 2017
De vierde muur bij Jonathan Demme, Errol Morris interviewt zichzelf, het blog van cinematograaf Roger Deakins, Satyajit Rays avontuur in Hollywood, animaties van een algoritme en een grote Godfather-reünie.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
14 Mei 2017
Eenmalige vertoning gedigitaliseerde versie Monty Python and the Holy Grail. Cannes past competitieregels aan vanwege Netflix-films. Nanouk Leopold maakt overstap naar theater. MediaLab van Cinekid naar Sjanghai. Beauty and the Beast grote winnaar MTV Movie Awards. Thom Yorke componeert soundtrack Suspiria-remake. Goodbye Berlin (Tschick) wint EFA Young Audience Award. Steve McQueen maakt documenataire over Tupac. Night van 22-jarige Joosje Duk wint Amerikaanse prijs. Robin Williams’ allerlaatste werk in de bioscoop. Gouden Film voor Voor elkaar gemaakt. Meesterspion naar Giffoni. Zes projecten ondersteund in kader van Teledoc.
>> Lees verder

nieuws

Cannes 70ste editie (deel 1)

Cannes 70ste editie (deel 1)
12 Mei 2017
In twee delen kijken we terug op het filmfestival van Cannes, dat dit jaar zijn 70ste editie viert.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Rotterdamse films

Focus: Rotterdamse films
12 Mei 2017
Rotterdam staat sinds kort toeristisch op de kaart, maar hoe staat de Rotterdamse filmwereld ervoor? Het Rotterdams Open Doek Film Festival geeft 19, 20 en 21 mei in LantarenVenster het antwoord. Drie dagen lang zijn er korte films te zien, die de festivalorganisatie omschrijft als 'niet eerder vertoonde parels uit de Rotterdamse filmwereld'.
>> Lees verder

nieuws

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten
09 Mei 2017
De website NPO.nl wordt gemoderniseerd tot een 'on demand'-platform. De lancering stond gepland voor deze maand. Maar de transitie blijkt toch ingrijpender dan verwacht en heeft wat vertraging opgelopen. Op z'n vroegst deze zomer kan gebruik worden gemaakt van gepersonaliseerd aanbod.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Diepe kloven

Focus: Diepe kloven
09 Mei 2017
Wie had kunnen denken dat wetenschappers ooit de straat op zouden moeten om het belang van wetenschap te onderstrepen? Dat ze zouden moeten uitleggen dat feiten iets anders zijn dan meningen? De filmreeks Science & Fic­tion: Mind the gap komt mooi op tijd in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
06 Mei 2017
Da Vinci Award voor Olivia Lonsdale. Netflix afgeperst door hacker. Julius Ponten Producer on the Move in Cannes. Martin Koolhoven presenteert extra materiaal Brimstone op blu-ray. Tweede editie Nederlandse Filmnacht. La La Land in Concert komt naar Nederland. Producenten nemen advocaten in de arm voor claim tegen Staat. Marwan Kenzari speelt hoofdrol in Netflix-film. Slechtst bezochte film van 2016 trok 99 bezoekers. Staking Hollywood-schrijvers afgewend. Ron Goossens stunt internationaal. Fondsbijdrage voor vier jonge scenaristen.
>> Lees verder