The Killing of a Sacred Deer
Visages villages
Happy End
A Ghost Story
Battle of the Sexes
Brimstone nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Brimstone in Britse bioscoop. Paul Verhoeven maakt meer films in Frankrijk. Rotterdam weer in de lift als filmstad. Politie-inval op set Hollands Hoop vanwege 'wietplantage'. Netflix door de 100 miljoen-grens. 48 Hour Film Project goes VR. Deel 9 van Star Wars-serie aangekondigd. Eerste Amerikaanse retrospectief van Barbara Meter. Nieuwe Polanski draait in Cannes, maar buiten competitie. Will Smith en Paolo Sorrentino in Cannes-jury. Staking van Hollywood-schrijvers op til. Grijs is ook een kleur onderscheiden in Toronto. Eerste Nederlandse VR-familiefilm in première.

Brimstone trok in Nederland ruim 200.000 bezoekers. Vanaf september komen daar Britse kijkers bij. De grimmige western van Martin Koolhoven draait dan in bioscopen aan de andere kant van het Kanaal. Vorig jaar konden de Britten de film al zien tijdens het London Film Festival maar nu is er sprake van een landelijke release. Distributeur is Thunderbird Releasing, die eerder dit jaar Toni Erdmann uitbracht.

Werken in Frankrijk bevalt Paul Verhoeven goed. Na Elle is hij van plan weer een film te draaien in het land dat hij vertegenwoordigde bij de Oscars. Het wordt een bewerking van de roman Immodest Acts van Judith Brown. Hoofdpersoon is de lesbische non Benedetta Carlini, die in de renaissance in een Italiaans klooster leefde. Zij zal gespeeld worden door de Belgische actrice Virginie Efira. Naast Immodest Acts heeft de inmiddels 78-jarige Verhoeven ook nog een Franse oorlogsfilm in de planning.

Na een behoorlijke dip zit Rotterdam tegenwoordig weer in de lift als filmstad. Het aantal draaidagen in de Maasstad is in 2016 met 185 omhoog gegaan, tot 610. Dat is een groei van ruim 40%. De meeste opnames betroffen reclames, onder andere voor Toyota en Vodafone. Maar ook makers van tv-series en films weten Rotterdam weer te vinden. Flikken keert volgend jaar terug en de opnames voor Rotterdam, I Love You staan voor de deur.

De set van Hollands Hoop kreeg afgelopen week te maken met een politie-inval, meldt Het Parool. Een niets vermoedende nachtwaker dacht namelijk een illegale wietplantage op het spoor te zijn gekomen en belde 112. De set van de met een Gouden Kalf onderscheiden tv-serie bleek echter gestoffeerd te zijn met onschuldige hennepplantjes. Het tweede seizoen van Hollands Hoop wordt dit najaar uitgezonden op NPO2.

Netflix is door de magische grens van 100 miljoen abonnees. Het bedrijf bestendigt daarmee zijn koppositie in de wereldwijde VOD-markt. De groei — en de bijbehorende winst — stellen Netflix bovendien in staat om maar liefst $1 miljard te investeren in nieuwe eigen series.

Het 48 Hour Film Project gaat een nieuwe fase in. De internationale filmwedstrijd waarbij teams in twee etmalen en met minimale middelen een korte film maken, omarmt Virtual Reality en 360 degrees. Tijdens het aankomende Pinksterweekend (3-5 juni) wordt de wedstrijd voor het eerst gehouden met deze nieuwe parameters. Alle gemaakte films zijn te zien in Het Ketelhuis en The VR Cinema. De winnaar gaat naar de wereldfinale tijdens het Filmapalooza 2018. Nederlandse teams scoren daar traditioneel goed. De afgelopen vier jaar wonnen zij drie keer.

Deel acht van de Stars Wars-serie, Star Wars: The Last Jedi, is nog niet uit — dat duurt tot eind dit jaar — maar de releasedatum van deel negen is al bekend gemaakt. Episode IX verschijnt op 24 mei in de bioscoop, liet Disney weten aan vakblad Variety. In datzelfde jaar brengt de studio ook de live-action versie uit van The Lion King en deel twee van Frozen. De nieuwe Indiana Jones-film is een jaartje opgeschoven, naar zomer 2020.

Barbara Meter (1939) is een grote naam uit de Nederlandse avant-garde cinema. De filmmaker richtte begin jaren ’70 de Electric Cinema op, een theater dat uitgroeide tot epicentrum van de onafhankelijke film uit binnen- en buitenland. Daarnaast maakte ze documentaires met activistische en feministische inslag. Voor het eerst wordt een retrospectief van haar werk getoond in de Verenigde Staten. Found Sounds: A Retrospective of Barbara Meter’s Avant-Garde Films is ook te zien in Spanje.

Based on a True Story, de nieuwe film van Roman Polanski, is geselecteerd voor Cannes. De film over een mysterieuze vrouw die bevriend probeert te raken met een bekende schrijfster draait buiten competitie. De reden daarvoor is de rechtszaak die nog steeds tegen de regisseur loopt in de VS. Polanski werd in 1977 beschuldigd van verkrachting van een dertienjarige maar ontvluchtte toen het land.

De jury van Cannes is rond. Al eerder was bekend dat Pedro Almodóvar dienst doet als voorzitter. De Spaanse regisseur krijgt gezelschap van Jessica Chastain, Will Smith, Paolo Sorrentino, Maren Ade en Gabriel Yared. De Gouden Palm en andere prijzen worden uitgereikt op 28 mei.

De kans dat nogal wat tv-series binnenkort voor onbepaalde tijd op pauze gaan is afgelopen week toegenomen. De leden van de vakbond van schrijvers in Amerika, de Writers Guild of America, hebben met 96 procent ingestemd met de eerder aangekondigde stakingsplannen. De schrijvers zijn vooral boos over de ongelijke verdeling van opbrengsten. Volgens de bonden hebben producenten in 2016 maar liefst €47 miljard opgestreken, terwijl de schrijvers nauwelijks iets hebben gezien van die recordwinst. Hun inkomsten gingen zelfs omlaag omdat seizoenen zijn ingekort en ze per aflevering betaald krijgen. De laatste Hollywood-staking dateert van 2007. Die zorgde toen voor maandenlange herhaling van oude afleveringen.

Grijs is ook een kleur is uitgeroepen tot beste korte film door de Young People's Jury van het TIFF Kids International Film Festival in Toronto. De korte film van de recent afgestudeerde Marit Weerheijm gaat over een dertienjarig meisje dat haar depressieve oudere broer gelukkig probeert te maken. De film is nog te zien op NPO Gemist.

De eerste Nederlandse VR-familiefilm is een feit. High Five van Jip Samhoud gaat over twee criminelen die de uitvinding van de jonge Frederique willen stelen maar daarvoor wel al haar ingenieuze manoeuvres moeten ontwijken. Samhoud wist voor zijn film een sterrencast aan te trekken, met onder andere Frank Lammers, Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans. High Five is te zien in The VR Cinema in Amsterdam en zal na de première op reis gaan langs VR-bioscopen wereldwijd.


top
nieuws

Focus: Rotterdamse films

Focus: Rotterdamse films
12 Mei 2017
Rotterdam staat sinds kort toeristisch op de kaart, maar hoe staat de Rotterdamse filmwereld ervoor? Het Rotterdams Open Doek Film Festival geeft 19, 20 en 21 mei in LantarenVenster het antwoord. Drie dagen lang zijn er korte films te zien, die de festivalorganisatie omschrijft als 'niet eerder vertoonde parels uit de Rotterdamse filmwereld'.
>> Lees verder

nieuws

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten

'NPO on demand' laat nog even op zich wachten
09 Mei 2017
De website NPO.nl wordt gemoderniseerd tot een 'on demand'-platform. De lancering stond gepland voor deze maand. Maar de transitie blijkt toch ingrijpender dan verwacht en heeft wat vertraging opgelopen. Op z'n vroegst deze zomer kan gebruik worden gemaakt van gepersonaliseerd aanbod.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Diepe kloven

Focus: Diepe kloven
09 Mei 2017
Wie had kunnen denken dat wetenschappers ooit de straat op zouden moeten om het belang van wetenschap te onderstrepen? Dat ze zouden moeten uitleggen dat feiten iets anders zijn dan meningen? De filmreeks Science & Fic­tion: Mind the gap komt mooi op tijd in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
06 Mei 2017
Da Vinci Award voor Olivia Lonsdale. Netflix afgeperst door hacker. Julius Ponten Producer on the Move in Cannes. Martin Koolhoven presenteert extra materiaal Brimstone op blu-ray. Tweede editie Nederlandse Filmnacht. La La Land in Concert komt naar Nederland. Producenten nemen advocaten in de arm voor claim tegen Staat. Marwan Kenzari speelt hoofdrol in Netflix-film. Slechtst bezochte film van 2016 trok 99 bezoekers. Staking Hollywood-schrijvers afgewend. Ron Goossens stunt internationaal. Fondsbijdrage voor vier jonge scenaristen.
>> Lees verder

nieuws

Picl vooralsnog enig online kanaal premièrefilms

Picl vooralsnog enig online kanaal premièrefilms
04 Mei 2017
Quality Time van Daan Bakker ging vorige week vrijdag in première. En was al eerder te zien op VOD-platform Cinetree. Betekent dat dat Picl, geafficheerd als "de online filmzaal van Nederland", een maand na lancering al te maken krijgt met concurrentie? Het blijkt een uitzonderingsgeval te zijn. Picl is vooralsnog de enige partij die met filmtheaters samenwerkt om films direct bij de release ook online aan te bieden.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Innerlijke rust

Focus: Innerlijke rust
04 Mei 2017
Cinema is de waarheid in 24 beelden per seconde, merkte Jean-Luc Godard ooit op. Misschien moeten we die constatering updaten, want moderne camera's kunnen honderden beelden per seconde schieten. Geprojecteerd levert dat extreme slowmotionbeelden op.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Oud bloed

Focus: Oud bloed
03 Mei 2017
Bram Stokers Dracula is vaak verfilmd, maar de oerversie Nosferatu, eine Symphonie des Grauens van F.W. Murnau uit 1922 is misschien wel de meest imponerende. In expressionistisch zwartwit gaat de graaf en vampier Dracula, die hier Orlok heet, op zoek naar mensenbloed.
>> Lees verder

nieuws

Mogelijk verbod mediaspeler om auteursrechten

Mogelijk verbod mediaspeler om auteursrechten
02 Mei 2017
Downloaden van illegale content is bij wet verboden, dat is inmiddels voldoende juridisch vastgelegd. Voor streaming geldt dat nog niet maar dat gaat waarschijnlijk wel snel gebeuren. Het Europese Hof van Justitie heeft afgelopen week bepaald dat de Mediaplayer X9 inbreuk maakt op auteursrechten. Grote kans dat de Nederlandse rechter volgt met een algeheel verbod op de verkoop van het kastje.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
30 April 2017
David Byrne over Jonathan Demme, een feministische verkenning van nunsploitation, xenofobe lachfilms voor xenofobe Fransen, David Lynch volgens zijn muzen, het ultieme horrorinstrument en de lievelingsregisseur van Paul Thomas Anderson.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
29 April 2017
Brimstone in Britse bioscoop. Paul Verhoeven maakt meer films in Frankrijk. Rotterdam weer in de lift als filmstad. Politie-inval op set Hollands Hoop vanwege 'wietplantage'. Netflix door de 100 miljoen-grens. 48 Hour Film Project goes VR. Deel 9 van Star Wars-serie aangekondigd. Eerste Amerikaanse retrospectief van Barbara Meter. Nieuwe Polanski draait in Cannes, maar buiten competitie. Will Smith en Paolo Sorrentino in Cannes-jury. Staking van Hollywood-schrijvers op til. Grijs is ook een kleur onderscheiden in Toronto. Eerste Nederlandse VR-familiefilm in première.
>> Lees verder