Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Emma wil leven nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Prijs psychiaters voor Emma wil leven. Nieuw hoofdstuk in Ghost in the Shell-franchise in de maak. Yellow Robin Award voor El hombre que cuida. Kinepolis Jaarbeurs loopt als een tierelier. MTV introduceert genderneutrale acteerprijzen. Pien Houthoff nieuwe directeur LUX. Gouden Film voor Het Verlangen. Maas en Stapel willen best weer samenwerken. Nederlandse coproductie A Gentle Creature in hoofdcompetitie Cannes. Lejla in talentprogramma Cannes. Cinetree gaat ook conventioneel VOD-model aanbieden. Go Short-prijzen uitgereikt. Broet gered. Bouw Kinepolis Den Bosch van start.

Emma wil leven heeft de NVvP-Media Prijs 2016 gewonnen. De documentaire over de 18-jarige Emma die na zes jaar bezwijkt aan anorexia. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie oordeelde dat regisseur Jessica Villerius afgelopen jaar het meest zorgvuldige en waarheidsgetrouwe beeld van de psychiatrie gaf.

In Japan doet Ghost in the Shell het goed maar in de rest van de wereld vallen de box office-resultaten zwaar tegen. Toch laat productiemaatschappij Production IG zich hier niet door afschrikken: er staat een nieuwe animefilm in de serie op stapel. Titel en releasedatum zijn nog geheim. Wel is bekend dat Kenji Kamiyama en Shinji Aramaki verantwoordelijk zijn voor het nieuwe hoofdstuk in de franchise die in 1995 de gelijknamige animeklassieker opleverde en een groot aantal films inspireerde, waaronder The Matrix.

De Yellow Robin Award is dit jaar gegaan naar El hombre que cuida (The Watchman), de debuutfilm van Alejandro Andújar. De hoofdprijs van het Curaçao IFFR bestaat uit een geldprijs plus vertoning in Rotterdam in het kader van het Bright Future-programma. Daarnaast wordt de film ook vertoond op het Morelia International Film Festival in Mexico. Dit jaar werd tevens voor de eerste keer de Caribbean Shorts Competition gehouden. De winnaar hier was Arman Simon met zijn film E yobida di ayera (Yesterday’s Rain).

Kinepolis Jaarbeurs is amper een maand volledig operationeel en heeft nu al zijn honderdduizendste bezoeker mogen verwelkomen. Het succes is te danken aan publieksfavorieten als Star Wars en Fifty Shades Darker. Speciale evenementen als Ladies Night trekken veel publiek, alsook gelegenheidsprogrammering zoals Nijntje vlak na het overlijden van Dick Bruna.

Geen prijs meer voor beste acteur of beste actrice maar een award voor beste acteerprestatie. MTV gaat mee met de tijd en past zijn/haar vocabulaire aan. De MTV Movie & TV Awards, die op 7 mei worden uitgereikt in Los Angeles, zullen dit jaar voor het eerst genderneutraal zijn. Voor MTV is dit niet helemaal nieuw. Vanaf het allereerste begin werd in de categorieën 'beste schurk' en 'beste komische prestatie' niet gekeken naar sekse.

Pepijn Kuyper is nog geen twee weken weg bij LUX of het filmtheater uit Nijmegen heeft al een opvolger. Er hoefde ook niet ver gezocht te worden. Opvolger Pien Houthoff werkt al sinds 2008 bij LUX, eerst als manager film en daarna als programmamanager. Houthoff is de drijvende kracht achter Go Short en InScience.

Het Verlangen
heeft de status van Gouden Film bereikt. De film van Joram Lürsen trok meer dan honderdduizend bezoekers. Het Verlangen gaat over een aantrekkelijk schoenenverkoopster met schrijfambities die door een doortrapte uitgeverij in de media wordt gepresenteerd als auteur van een literair meesterwerk dat in werkelijkheid is geschreven door een weinig mediagenieke stotteraar. Het is de zesde film dit jaar om een Gouden Film te krijgen.

Regisseur Dick Maas en acteur Huub Stapel maakten in de afgelopen drie decennia samen vijf films. Maar dat lijstje kan binnenkort best langer worden, als het aan het tweetal ligt. Dat zeggen ze naar aanleiding van de lancering van Maas' biografie Buurman, wat doet u nu? Stapel en Maas maakten samen onder andere twee Flodder-films, die behoren tot de commercieel meest succesvolle titels uit de vaderlandse geschiedenis.

Vier jaar na de selectie van Borgman voor de competitie van Cannes keert producent Marc Warmerdam terug naar de Franse badplaats, waar van 17 tot en met 28 mei het belangrijkste filmfestival ter wereld plaatsvindt. Nu als coproducent van A Gentle Creature van Sergie Loznitsa. De film gebaseerd op een verhaal van Fjodor Dostojevski is geselecteerd voor de hoofdcompetitie.

En nog meer Hollands Glorie in Cannes. Lejla van Stijn Bouma draait in het Cinéfondation-programma. De film gaat over een jonge vrouw in Sarajevo die in een snackbar werkt, voor haar oude vader zorgt maar verliefd wordt op een matroos en erover denkt haar benauwende bestaan te ontvluchten. De Cinéfondation-selectie bestaat sinds 1988 en is bedoeld voor jong talent. Lejla werd samen met vijftien andere titels gekozen uit meer dan 2500 inzendingen.

Cinetree, het filmplatform van actrice Hanna Verboom, gaat ook losse films ook als video-on-demand aanbieden. Het oude model — abonnementen waarbij leden een klein, regelmatig ververst aanbod krijgen aangeboden — blijft bestaan. Quality Time van Daan Bakker is de eerste titel die nog voordat hij in de bioscoop te zien is, wordt uitgebracht via Cinetree. De landelijk release is 27 april maar Quality Time is al sinds gisteren te zien bij Cinetree.

Vorig weekend zijn de prijzen van Go Short uitgereikt. De NTR Go Short Award voor beste Europese korte fictiefilm is dit jaar gegaan naar Ena Sendijarevic. De prijs voor beste Nederlandse korte film ging naar Tessa Louise Pope. De Encouragement Award voor beste studentenfilm werd gewonnen door Sebastian Mulder. En de Nijmegen Youth Award ging naar Joren Molter.

Broet, de instelling die in Eindhoven filmcultuur verbindt en stimuleert, is gered van de ondergang. De provincie Noord-Brabant heeft Broet een tweejarige subsidie van €70.000 toegekend. De ondersteuning is bedoeld als opstapje naar structurele steun, mits Broet zich de komende twee jaar bewijst.

In Den Bosch is met de bouw begonnen van het zestiende Kinepolis-theater van Nederland. Dat meldt Holland Film Nieuws. De bioscoop krijgt zeven zalen met in totaal duizend stoelen. Het komt te staan in het Paleiskwartier, vlak naast het Centraal Station en waar vroeger het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch stond. De Belgische bioscooponderneming neemt het in de Brabantse hoofdstad op tegen Vue (vijf zalen) en de onafhankelijke Verkadefabriek (ook vijf zalen).


top
nieuws

Links

Links
23 April 2017
Mad Max in zwart-wit, de kunst van de focus pull, billen tellen met Fast and Furious, de deprimerende praktijk van documentaires programmeren, de lichtkunstenaar in de schaduw van Stanley Kubrick en taart voor film noir-fans.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
22 April 2017
Fast & Furious 8 verbreekt record beste openingsweekend wereldwijd. Halsema en Khoury lid van IDFA-bestuur. De Telegraaf lanceert eigen videoplatform. Theo Maassen maakt regiedebuut met Billy. Geert Wilders komt met vervolg op Fitna. Rechter bestempelt werk amateurondertitelaars als illegaal. NPO-fonds deelt ruim €3 miljoen uit. Distributeurs strijden om rechten James Bond 25. Jubilerende André Rieu walst in zestig bioscoopzalen.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Nieuw filmfestival Gorinchem

Focus: Nieuw filmfestival Gorinchem
21 April 2017
Geen zichzelf respecterende stad zonder filmfestival. Dat geldt ook voor Gorinchem, dat we kennen als het stadje waar de Watergeuzen in 1572 negentien priesters en andere gelovigen gevangen namen en in Den Briel gruwelijk vermoordden. Maar er is vrolijker nieuws over Gorinchem. In het stadje vindt van 28 t/m 30 april de eerste editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) plaats.
>> Lees verder

nieuws

Terugkeer van de nachtvoorstelling

Terugkeer van de nachtvoorstelling
19 April 2017
De nachtvoorstelling, domein van B-films, culttitels en creaties die het daglicht niet kunnen verdragen is terug. Kriterion in Amsterdam is twee weken geleden begonnen met een wekelijkse aflevering van After Midnight. De bedoeling is om films te brengen die nergens anders (meer) te zien zijn.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Warmlopen Amsterdam Spanish Film Festival

Focus: Warmlopen Amsterdam Spanish Film Festival
18 April 2017
Het duurt nog even voordat de derde editie van het Amsterdam Spanish Film Festival van start gaat (30 mei), maar het festival trapt 25 april alvast af in Tuschinski met de voorpremière van El ciu­dadano ilustre.
>> Lees verder

nieuws

Telefilm 2017: Thomas Korthals Altes over Het bestand

Telefilm 2017: Thomas Korthals Altes over Het bestand
17 April 2017
Deze weken verschijnt iedere woensdag een nieuwe Nederlandse film op televisie. Deze keer vertelt regisseur Thomas Korthals Altes over zijn Arnon Grunberg verfilming Het bestand waarvoor hij in de wereld van hackers en cyber-security dook. "Vroeger waren computernerds nog gewoon nerds, nu worden ze langzaamaan de machtigste mensen op aarde."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
16 April 2017
De eigen koers van Scarlett Johansson, met films de keuken in, het succes van Afro-Amerikaanse documentairemakers, Terrence Malick als leuke buurman, achter de schermen bij D-Day in Cannes en een zwartkomische filmtip van de Russische ambassade.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
16 April 2017
Prijs psychiaters voor Emma wil leven. Nieuw hoofdstuk in Ghost in the Shell-franchise in de maak. Yellow Robin Award voor El hombre que cuida. Kinepolis Jaarbeurs loopt als een tierelier. MTV introduceert genderneutrale acteerprijzen. Pien Houthoff nieuwe directeur LUX. Gouden Film voor Het Verlangen. Maas en Stapel willen best weer samenwerken. Nederlandse coproductie A Gentle Creature in hoofdcompetitie Cannes. Lejla in talentprogramma Cannes. Cinetree gaat ook conventioneel VOD-model aanbieden. Go Short-prijzen uitgereikt. Broet gered. Bouw Kinepolis Den Bosch van start.
>> Lees verder

nieuws

Horrorlegende Dario Argento op bezoek bij EYE

Horrorlegende Dario Argento op bezoek bij EYE
13 April 2017
Zijn Giallo-films over seriemoordenaars bezorgden hem wereldfaam en een reputatie van 'kunstenaar in het exploitatiegenre'. Zijn horrorfilms zijn zo mogelijk nog beroemder. Op 20 april is Dario Argento te gast in EYE. Martin Koolhoven nodigde zijn collega uit voor zijn maandelijkse filmavond Cinema Egzotik.
>> Lees verder

nieuws

Hoe komt de Nederlandse film uit het dal?

Hoe komt de Nederlandse film uit het dal?
11 April 2017
Nederlanders gaan steeds meer naar de film maar sinds minder naar Nederlandse films. Het marktaandeel van film van eigen bodem is de afgelopen drie jaar van 20,5% gezakt naar 12,3%. In de komende editie van CineTalks, op 12 april in VondelCS, wordt gediscussieerd over de redenen voor deze krimp en wat eraan gedaan zou kunnen worden.
>> Lees verder