Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Howards End nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Howards End na kwart eeuw opnieuw uitgebracht. Weer prijs voor Toen mijn vader een struik werd. Gouden Film voor Tuintje in mijn hart. Night of Terror hervormt en wordt Fright Night. Nieuw fonds voor Nederlandse regisseurs. Analist Doug Creutz waarschuwt voor flopjaar. Europees geld voor twee films met Nederlands tintje. Netflix maakt Orson Welles' laatste film af. Hoofdprijs CinemAsia naar Diamond Island. Costa Ricaanse filmdistributeur creatief in bestrijden piraterij. Indiaase prijs voor J. Kessels. Jan van den Brink nieuwe programmeur 't Hoogt. Schokkend Nieuws viert 25-jarig jubileum. Eerste selectie voor dertiende editie One Night Stand gemaakt.

Een fraai kostuumdrama over onderhuidse klassenconflicten in het Groot-Brittannië aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Howards End maakte indruk een kwart eeuw geleden. De film van James Ivory werd genomineerd voor negen Oscars en kreeg er drie, waaronder eentje voor hoofdrolspeelster Emma Thompson. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag is Howards End digitaal gerestaureerd. Vorig jaar draaide de film in het Cannes Classics-programma en deze zomer brengt EYE hem opnieuw uit in Nederland. Vanaf 8 juni in de bioscoop.

Toen mijn vader een struik werd komt op stoom. Vorige week won de film al een prijs in Zagreb. Deze week kwam daar de Grand Prix van het Montréal International Children's Film Festival (FIFEM) bij. De film van Nicole van Kilsdonk vertelt het verhaal van de tienjarige Toda die moet vluchten voor de oorlog. Toen mijn vader een struik werd gaat vandaag in première in EYE en is vanaf woensdag te zien in heel Nederland.

Romcoms van eigen bodem blijven het onverminderd goed doen. Tuintje in mijn hart, van de makers van Toscaanse bruiloft en Verliefd op Ibiza, heeft de status van Gouden Film gehaald. De film over twee van elkaar vervreemde Surinaamse broers wist meer dan 100.000 kijkers te trekken.

"Hoerrrrrrrr." Of: "heaumeau." Als het aan de organisatie van Imagine ligt, zullen die termen niet meer klinken tijdens de Night of Terror. Sterker nog, Night of Terror houdt op te bestaan. Voortaan zal het horrorfilmfeest Fright Night heten. Schreeuwen, schelden en andere vormen van luidruchtige publieksparticipatie horen traditioneel bij de Night of Terror maar niet iedereen weet het te waarderen. Vorig jaar werd er zelfs een klacht ingediend. Dat deed de organisatie van Imagine, waar de marathonavond onderdeel van uitmaakt, besluiten het voortaan anders te doen. De eerste horrornacht nieuwe stijl vindt plaats op 15 april in Pathé De Munt in Amsterdam. Op het programma staan The Girl with All Gifts, Killing Ground en Red Christmas.

Niet zelden teren regisseurs serieus in op hun reserves als ze in het voortraject zitten van een film. Om die reden is nu het Directors NL Fonds opgericht. Regisseurs die zijn aangesloten bij de VEVAM kunnen een bijdrage vragen. Het gaat daarbij om financiering voor werkzaamheden in de voorfase.

Vorig jaar was helemaal niet zo'n geweldig jaar voor de filmindustrie. Dat stelt analist Doug Creutz van Cowen and Co in een interview met Deadline. Disney brak dan wel alle records maar de operationele winst van de grote studio’s ging met 14,6% omlaag. Creutz staat bekend als zwartkijker en waarschuwt al jaren voor neergang, maar zijn observaties snijden wel hout. De omzet is namelijk inderdaad steeds meer afhankelijk van een klein aantal hits, liefst superheldenfilms, waardoor het risico op flops steeds minder gespreid wordt. Dat leidt weer tot minder durf om kleinere succesfilms te maken, waardoor de risicospreiding weer minder wordt. Een vicieuze cirkel dus. Voor komend jaar staan er zo'n veertig films gepland met een budget boven de $100 miljoen. Disney, dat in 2016 goed was voor ruim 60% van de operationele winst, zal weer goed boeren met de nieuwe Star Wars-film en Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Eurimages, het coproductiefonds voor de Raad van Europa, heeft in totaal €295.000 toegekend aan twee films waar Nederlandse producenten bij betrokken zijn. Het gaat om de speelfilm The Mircale of the Saragossa Sea en de documentaire Sakawa.

Toen Orson Welles in 1985 overleed bleef The Other Side of the Wind onafgemaakt achter. Welles was in de jaren zeventig begonnen aan de satire over de laatste dagen van een filmmaker maar het project werd geplaagd door productieproblemen. Nu lijkt het erop dat de film alsnog gemaakt wordt. Streamingdienst Netflix heeft de rechten gekocht en zal de film restaureren en voltooien. In 2014 is ook al een poging gedaan The Other Side of the Wind te reanimeren, maar een crowdfundingactie leverde toen onvoldoende geld op.

CinemAsia is voorbij, de prijzen zijn uitgereikt. De Tiger Beer Jury Award ging dit jaar naar Diamond Island van Davy Chou. De eerste CinemAsia Student Award ging naar Mad World van Wong Chun. Lipstick under My Burkha won de publieksprijs voor beste speelfilm. Bezoekers vonden Sunday Beauty Queen de beste documentaire.

In plaats van rechtszaken aanspannen heeft Romaly een heel ander wapen in de strijd tegen piraterij in stelling gebracht. De filmdistributeur uit Costa Rica heeft een neptorrentsite ontwikkeld waar downloaders de mogelijkheid krijgen twee gratis bioscoopkaartjes aan te vragen. Uiteraard pas nadat ze uitgebreid verteld is hoe schadelijk hun illegale gedrag is voor de filmindustrie.

J. Kessels draait al een tijdje niet meer in de Nederlandse bioscoop maar doet het nog prima in het internationale festivalcircuit. De film van Erik de Bruyn werd afgelopen week onderscheiden tijdens het Calcutta International Cult Film Festival.

't Hoogt in Utrecht heeft een nieuwe programmeur. Dat meldt Holland Film Nieuws. Jan van den Brink gaat volgende maand aan de slag bij het filmhuis. Hij is nu nog werkzaam bij CineMec Utrecht als manager publieksevenementen. Daarvoor was hij programmeur bij Filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort, EYE en Filmhuis Oosterhout.

"Al jaren het leukste blad van Nederland", volgens Martin Koolhoven. Dat is Schokkend Nieuws, het enige Nederlandse tijdschrift voor genrefilms. Ter ere van haar 25-jarige bestaan viert Schokkend Nieuws op zaterdag 1 april feest. In Kriterion (Amsterdam) worden Army of Darkness en Train to Busan gedraaid. Bovendien is er een filmquiz en een live registratie van de Schokkend Nieuws podcast.

De dertiende editie van One Night Stand komt eraan. In totaal zijn er 49 voorstellen ingediend, waarvan er twaalf worden ontwikkeld tot scenario. Het centrale thema dit jaar: wraak. Eind 2017 worden zes projecten geselecteerd die een realiseringsbijdrage krijgen. In het najaar van 2018 worden ze uitgezonden op NPO3 en vertoond op het Nederlands Film Festival. De films die nu nog in de race zijn: Dòst, Free Fight, Held op sokken, Ibinu, Nooit zonder jou, Playa del Limbo, Tarantula, Terminaal, Tom Griffioen, TUIG, Zomerbroeders en Zwerm.


top
nieuws

'Het lijkt of mensen keuzes hebben, maar dat is niet zo'

'Het lijkt of mensen keuzes hebben, maar dat is niet zo'
23 Maart 2017
De Chinese animatieregisseur Liu Jian heeft een achtergrond als landschapsschilder. Dat is te merken in Have a Nice Day, een van de hoogtepunten van de afgelopen Berlinale, die op het HAFF zijn Nederlandse première beleeft.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Indonesische guerrillapulp

Focus: Indonesische guerrillapulp
22 Maart 2017
Wie de politieke invloed op een filmcultuur wil onderzoeken, kan zijn hart ophalen aan 'het geval' Indonesië. De filmindustrie was en is er een speelbal van de heersende politieke klasse. Tijdens het bewind van Soekarno (1947-1967) was de import van buitenlandse films goeddeels verboden. De weinige films die in het land werden gemaakt, ademden nationalisme en een antiwesters sentiment.
>> Lees verder

nieuws

't Hoogt wil City transformeren tot boetiekbioscoop

't Hoogt wil City transformeren tot boetiekbioscoop
21 Maart 2017
't Hoogt in Utrecht moet volgend jaar uit haar huidige pand en heeft een meerjarenplan gemaakt. Het filmtheater wil verder in de City-bioscoop en dat monumentale pand dan meteen transformeren tot boetiekbioscoop met veel ruimte voor educatie en filmmakers. De huidige huurder, Kinepolis, voelt zich een beetje overvallen door de plannen.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Skaten is voor blanken

Focus: Skaten is voor blanken
21 Maart 2017
Als je als zwarte jongen in Amerika van skaten hield, werd je een paar decennia geleden uitgespuugd door de zwarte gemeenschap. Skaten was voor witte jongens. De documentaire The Blackboard laat zien hoe een onschuldig iets als skaten raciaal besmet was.
>> Lees verder

nieuws

Telefilm 2017: Stanley Kolk over De Terugkeer van de Wespendief

Telefilm 2017: Stanley Kolk over De Terugkeer van de Wespendief
20 Maart 2017
De komende zes weken verschijnt iedere woensdag een nieuwe Nederlandse film op televisie. Editor Stanley Kolk opent deze editie Telefilms met zijn regiedebuut De Terugkeer van de Wespendief. "Vaak speelde ik boeken waar ik een film in zag door aan bevriende regisseurs, maar daar kwam nooit iets van terecht. Bij de graphic novel De terugkeer van de wespendief dacht ik: deze is van mij."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
19 Maart 2017
Fight Club en de kunst van de perfecte pats, Kirsten Johnson ontmoet Agnès Varda, producente Reese Witherspoon verandert Hollywood, de cinema van het woelige jaar 1967, de bevreemdende filmmuziek van Mica Levi en de cryptische boodschappen van Cher.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
18 Maart 2017
Howards End na kwart eeuw opnieuw uitgebracht. Weer prijs voor Toen mijn vader een struik werd. Gouden Film voor Tuintje in mijn hart. Night of Terror hervormt en wordt Fright Night. Nieuw fonds voor Nederlandse regisseurs. Analist Doug Creutz waarschuwt voor flopjaar. Europees geld voor twee films met Nederlands tintje. Netflix maakt Orson Welles' laatste film af. Hoofdprijs CinemAsia naar Diamond Island. Costa Ricaanse filmdistributeur creatief in bestrijden piraterij. Indiaase prijs voor J. Kessels. Jan van den Brink nieuwe programmeur 't Hoogt. Schokkend Nieuws viert 25-jarig jubileum. Eerste selectie voor dertiende editie One Night Stand gemaakt.
>> Lees verder

nieuws

Focus: 20ste editie Holland Animation Film Festival

Focus: 20ste editie Holland Animation Film Festival
18 Maart 2017
Michael Dudok de Wits The Red Turtle greep naast de Oscar voor beste animatiefilm, maar de film is voor meer prijzen in de race.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Op naar Limburg!

Focus: Op naar Limburg!
16 Maart 2017
Vorig jaar was de eerste editie een succes dus is er de komende dagen de tweede editie van het Euregion Film Festival in Filmhuis De Spiegel in Heerlen. Naast filmvertoningen komen onder andere Martin Koolhoven en Robert Jan Westdijk over hun werk praten.
>> Lees verder

nieuws

LUX verbouwt kassagebouw tot centrum filmeducatie

LUX verbouwt kassagebouw tot centrum filmeducatie
16 Maart 2017
LUX in Nijmegen gaat deze zomer verbouwen. Het kassagebouw aan het Mariënburgplein wordt omgeturnd tot centrum voor filmeducatie en talentontwikkeling met een regionale functie en uitstraling. Na het afstoten begin dit jaar van de locatie aan de Oranjesingel (voormalig O42) zijn de activiteiten bovendien geconcentreerd op één plek.
>> Lees verder