Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
De Surprise nieuws

Thuiskijken deze week

De Surprise | Liefde en dood liggen ongewoon dicht bij elkaar in de romantische komedie De surprise, Mike van Diems eerste speelfilm in achttien jaar. Het wereldvreemde hoofdpersonage, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, en het opzettelijk trage tempo maken De surprise tot een zeldzame verschijning onder de Nederlandse romantische komedies. Alsof Van Diem lang niet wil toegeven dat hij inderdaad een romantische komedie heeft gemaakt. "De film is geen Alles-is-mannenharten-straten-liefde-met-Sinterklaas-op-Ibiza", grapt hij er zelf over. "Er zit een filosofische basis onder."
Verkrijgbaar op dvd en blu-ray (A-Film) vanaf 19 september

Atlantic. | Atlantic. combineert het opwindende idee van een onmogelijke missie — denk aan de stoere oceaanreizigers van de Kon-Tiki of onze eigen roeier Ralph Tuijn — met het beeld van de Afrikaanse immigrant. Een botsing van overbekende beelden; dat kán bijna niet anders dan een nieuwe manier van kijken opleveren. "Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk de grens tussen heden en verleden te vervagen," vertelt regisseur Jan-Willem van Ewijk over zijn surffilm met een twist, "om de verwarring tussen droom en realiteit zoveel mogelijk aan te zetten."
Verkrijgbaar op dvd (Homescreen) vanaf 17 september

Taxi Teheran | De Iraanse regisseur Jafar Panahi mag sinds 2010 geen films meer maken en zijn land niet verlaten. Toch is hij nu alweer in zijn derde 'illegale' film op dvd te zien, dit keer als een taxichauffeur met een verborgen camera. Deze Perzische variant op het tv-programma Taxi is een filmische verzetsdaad die constant schakelt tussen filmkolder entragische realiteit. Panahi won er de Gouden Beer mee op het Filmfestival Berlijn.
Verkrijgbaar op dvd (Imagine) vanaf 15 september

Eisenstein in Guanajuato | Zoals gebruikelijk stopte Peter Greenaway zijn nieuwste film boordevol verwijzingen. Hij gaat over de homoseksuele verhouding tussen de legendarische Sovjet-regisseur Sergej Eisenstein en zijn Mexicaanse gids Palomino Canedo tijdens de opnames van Que Viva México! Greenaway overspoelt de kijker in woord en (archief)beeld met informatie, in shots die soms snel voorbijflitsen.
Verkrijgbaar op dvd (Homescreen) vanaf 17 septembertop
nieuws

Genomineerden NFF Studenten Competitie bekend

Genomineerden NFF Studenten Competitie bekend
16 September 2015
Tijdens het Nederlands Film Festival zijn er drie prijzen te vergeven in de Studenten Competitie: de Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm, de Dioraphte Award voor een opvallend en onderscheidend crewlid, en de Filmproducenten Nederland Award voor de beste afgestudeerde producent. Vandaag worden de nominaties bekend gemaakt.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Leve Europese films

Focus: Leve Europese films
16 September 2015
Is Europa meer dan een bolwerk waarin vluchtelingen proberen binnen te komen en waar eindeloos wordt geruzied over Grieken­land? Volgens de organisatoren van het Europees Filmfestival, dat van 17 t/m 20 september in een aantal Nederlandse steden wordt gehouden, zeker wel.
>> Lees verder

nieuws

A-Film hoopt op doorstart, titels wel/niet uit roulatie

A-Film hoopt op doorstart, titels wel/niet uit roulatie
15 September 2015
Gisteren vroeg distributeur A-Film surséance van betaling aan. Directeur Sim van Veen heeft echter nog hoop op een doorstart. 'We praten met meerdere partijen.' Gisteren zouden alle A-Film titels die nu in de bioscoop draaien per direct uit roulatie worden genomen. Vandaag wordt dat weer tegengesproken.
>> Lees verder

nieuws

Bero Beyer maakt eerste plannen IFFR 2016 bekend

Bero Beyer maakt eerste plannen IFFR 2016 bekend
15 September 2015
Tijdens het Toronto International Film Festival heeft Bero Beyer zijn eerste plannen bekend gemaakt voor de 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam. De grootste verandering is dat de Tiger Award competitie wordt beperkt tot acht titels en er twee in plaats van drie prijzen worden uitgereikt. Het complete festivalprogramma wordt gestroomlijnd tot vier secties.
>> Lees verder

nieuws

Blinden met app naar de bioscoop

Blinden met app naar de bioscoop
15 September 2015
Voor zienden klinkt het vaak vreemd, maar tv-kijken en naar de bioscoop gaan zijn populaire tijdsbestedingen onder blinden en slechtzienden. Aan films met weinig dialoog valt voor hen echter weinig lol te beleven. En ook als er wel veel gesproken wordt, missen ze veel visuele informatie. Nu is er een app die dat verhelpt.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
14 September 2015
De Filmkrant selecteert de hoogtepunten uit het aanbod voor op de bank in de week van 14 t/m 20 september, met onder meer de liefde en dood in een filosofische romantische komedie, een nieuw beeld van de Afrikaanse immigrant, een filmische verzetsdaad en de visuele overdaad van Peter Greenaway. 
>> Lees verder

nieuws

Faillissement dreigt voor distributeur A-Film

Faillissement dreigt voor distributeur A-Film
13 September 2015
A-Film dreigt om te vallen. Het bedrijf dat lange tijd gold als de grootste en belangrijkste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux, heeft grote schulden en kan haar verplichtingen niet meer nakomen. Morgen wordt surséance van betaling aangevraagd.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
13 September 2015
Een nachtclub vol filmiconen, de sluwe trucs van filmmarketeers, de Dutch angle van één tot negentig graden, Wim Wenders over de popmuziek in zijn films, Danny Glover versus het establishment en een verjaardagslied voor Werner Herzog.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
13 September 2015
Gouden Leeuw naar Desde Alla van Lorenzo Vigas. Animatiegrootheden te gast op KLIK! Nederlandse visual effects professionals verenigen zich. Hasta la Vista krijgt Nederlandse remake. A Single Life genomineerd voor Cartoon d'Or. De Grote Zwaen in wereldpremière op festival in Austin. Schokkend Nieuws-veiling is succes. Civolution krijgt Emmy voor anti-piraterijtechniek. Ook Leeuwarden krijgt Pathé theater. Vier filmprojecten krijgen geld van De Oversteek.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2015: Anthony van der Meer

Lichting 2015: Anthony van der Meer
12 September 2015
Wie zijn de regisseurs van de toekomst? De hele zomer verschijnen er interviews met afgestudeerde regisseurs uit de lichting van 2015. Geïnspireerd door de diefstal van zijn telefoon, onderzocht de aan de Willem de Kooning Academie afstuderende Anthony van der Meer (22) of het mogelijk is het leven van een telefoondief via de gestolen telefoon te volgen. Het bleek mogelijk. Maar in een mengeling van computerbeelden, foto's, found footage en guerilla-opnames schetst Find My Phone uiteindelijk een portret van veel meer dan een nietsvermoedende dief. "Hoeveel deel je met zo'n apparaat, zonder dat te weten?"
>> Lees verder