Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Lorenzo Vigas krijgt Gouden Leeuw voor Desde Alla nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

Gouden Leeuw naar Desde Alla van Lorenzo Vigas. Animatiegrootheden te gast op KLIK! Hasta la Vista krijgt Nederlandse remake. A Single Life genomineerd voor Cartoon d’Or. De Grote Zwaen in wereldpremière op festival in Austin. Schokkend Nieuws-veiling is succes. Civolution krijgt Emmy voor anti-piraterijtechniek. Ook Leeuwarden krijgt Pathé theater. Vier filmprojecten krijgen geld van De Oversteek.

De Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het Filmfestival van Venetië, is dit jaar gegaan naar de debuutfilm Desde Alla van de Venezolaanse regisseur Lorenzo Vigas. De Argentijn Pablo Trapero (El Clan) kreeg de Zilveren Leeuw voor de beste regisseur. Fabrice Luchini werd voor zijn rol in L’Hermine uitgeroepen tot beste acteur. En Valeria Golino (Per Amor Vostro) werd gekozen tot beste actrice.

Met het 'rode loper-gehalte’ van het komende KLIK!-animatiefestival zit het wel goed. Het festival, dat van 27 oktober tot en met 1 november plaatsvindt in EYE, heeft de eerste drie gasten bekendgemaakt en dat zijn grootheden in hun vakgebied. Het gaat om PES (Fresh Guacomole), Johnny Kelly (Back to the Start) en Tomm Moore (Kahlil Gibran’s The Prophet).

Nederlandse visual effects professionals hebben sinds nu een eigen vereniging. De NVX gaat zich inzetten voor de bevordering, professionalisering en erkenning van visual effects in Nederland. Jaarlijks wordt er een NVX Award uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. De eerste bijeenkomst van de kersverse organisatie is tijdens de komende festivaleditie, tijdens de NVX VFX dag (26 september).

Hasta la Vista wordt Adios Amigos. De Vlaamse hitfilm uit 2011, over drie lichamelijk gehandicapte vrienden die naar een Spaans bordeel op vakantie gaan om eindelijk eens van bil te gaan, krijgt een Nederlandse remake. Filmproducent BosBros laat Anne Barnhoorn (bekend van Aanmodderfakker) het scenario herschrijven, vooral om de humor te vernederlandsen. Albert Jan van Rees tekent voor de regie. De opnames zijn inmiddels van start gegaan en verwacht wordt dat de film in september 2016 in de bioscoop draait.

A Single Life is genomineerd voor de Cartoon d'Or, de prestigieuze Europese prijs voor korte animatiefilms. De prijs, waar €10.000 aan verbonden is, wordt op 17 september uitgereikt tijdens het Cartoon Forum in Toulouse. De film van Job, Joris & Marieke neemt het op tegen vijf andere titels.

De Grote Zwaen is geselecteerd voor het Fantastic Film Fest in Austin. De misdaadkomedie met rollen voor Ruben van der Meer en Michiel Romeyn beleeft zijn wereldpremière op het Amerikaanse festival. Vlak daarna volgt de Nederlandse première tijdens het Nederlands Film Festival. De film gaat over een schrijver die eind jaren negentig in de problemen komt met een hasjhandelaar, een corrupte FIOD-agent en een Rijksrechercheur.

De Schokkend Nieuws-veiling, bedoeld om het noodlijdende blad over horror- en fantasyfilms de winter door te helpen, is een succes geweest. Er werd bijna €4000 opgehaald. Topstuk uit de veiling was een originale Star Wars-poster uit 1977, die werd afgehamerd op €300. De hoogste opbrengst werd gerealiseer met een door John Carpenter gesigneerde poster van horrorfilm The Ward.

Een innovatieve anti-piraterijtechniek heeft Civolution een Emmy opgeleverd. Het Eindhovense bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het verbergen van digitale informatie in foto's en filmbeelden. Hiermee kan bijvoorbeeld een watermerk worden aangebracht in een film, waardoor te achterhalen valt als er een illegale kopie van wordt gemaakt. Civolution bestaat sinds 2008 en begon als spin-off van Phillips.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd of ook Leeuwarden heeft een Pathé theater. De intentieverklaringen zijn getekend, nu is het wachten op de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. Als die positief uitvallen wordt begonnen met de bouw van een zeven zalen tellend complex met duizend stoelen. De bioscoop in de Friese hoofdstad zou Pathé's 23ste bioscoop in Nederland zijn. Het nieuwe complex zou het filmprogramma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, dat nog een beetje mager is vergeleken met de andere kunstdisciplines, een impuls kunnen geven.

Vier filmplannen zijn geselecteerd voor een scenariobijdrage van €13.000 in het kader van de achtste editie van het project De Oversteek. Het gaat om Catacombe van regisseur/scenarist Victor D. Ponten, Een groot gezin van regisseur Mirjam de With en scenarist Maarten Lebens, My Foolish Heart van regisseur/scenarist Rolf van Eijk en scenarist Roelof Jan Minneboo, en Wij en Alles van regisseur/scenarist Martijn de Jong en scenarist Chris Westendorp. Eerdere editie van De Oversteek leverden films op als Nena, Wolf en De ontmaagding van Eva van End.top
nieuws

Genomineerden NFF Studenten Competitie bekend

Genomineerden NFF Studenten Competitie bekend
16 September 2015
Tijdens het Nederlands Film Festival zijn er drie prijzen te vergeven in de Studenten Competitie: de Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm, de Dioraphte Award voor een opvallend en onderscheidend crewlid, en de Filmproducenten Nederland Award voor de beste afgestudeerde producent. Vandaag worden de nominaties bekend gemaakt.
>> Lees verder

nieuws

Focus: Leve Europese films

Focus: Leve Europese films
16 September 2015
Is Europa meer dan een bolwerk waarin vluchtelingen proberen binnen te komen en waar eindeloos wordt geruzied over Grieken­land? Volgens de organisatoren van het Europees Filmfestival, dat van 17 t/m 20 september in een aantal Nederlandse steden wordt gehouden, zeker wel.
>> Lees verder

nieuws

A-Film hoopt op doorstart, titels wel/niet uit roulatie

A-Film hoopt op doorstart, titels wel/niet uit roulatie
15 September 2015
Gisteren vroeg distributeur A-Film surséance van betaling aan. Directeur Sim van Veen heeft echter nog hoop op een doorstart. 'We praten met meerdere partijen.' Gisteren zouden alle A-Film titels die nu in de bioscoop draaien per direct uit roulatie worden genomen. Vandaag wordt dat weer tegengesproken.
>> Lees verder

nieuws

Bero Beyer maakt eerste plannen IFFR 2016 bekend

Bero Beyer maakt eerste plannen IFFR 2016 bekend
15 September 2015
Tijdens het Toronto International Film Festival heeft Bero Beyer zijn eerste plannen bekend gemaakt voor de 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam. De grootste verandering is dat de Tiger Award competitie wordt beperkt tot acht titels en er twee in plaats van drie prijzen worden uitgereikt. Het complete festivalprogramma wordt gestroomlijnd tot vier secties.
>> Lees verder

nieuws

Blinden met app naar de bioscoop

Blinden met app naar de bioscoop
15 September 2015
Voor zienden klinkt het vaak vreemd, maar tv-kijken en naar de bioscoop gaan zijn populaire tijdsbestedingen onder blinden en slechtzienden. Aan films met weinig dialoog valt voor hen echter weinig lol te beleven. En ook als er wel veel gesproken wordt, missen ze veel visuele informatie. Nu is er een app die dat verhelpt.
>> Lees verder

nieuws

Thuiskijken deze week

Thuiskijken deze week
14 September 2015
De Filmkrant selecteert de hoogtepunten uit het aanbod voor op de bank in de week van 14 t/m 20 september, met onder meer de liefde en dood in een filosofische romantische komedie, een nieuw beeld van de Afrikaanse immigrant, een filmische verzetsdaad en de visuele overdaad van Peter Greenaway. 
>> Lees verder

nieuws

Faillissement dreigt voor distributeur A-Film

Faillissement dreigt voor distributeur A-Film
13 September 2015
A-Film dreigt om te vallen. Het bedrijf dat lange tijd gold als de grootste en belangrijkste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux, heeft grote schulden en kan haar verplichtingen niet meer nakomen. Morgen wordt surséance van betaling aangevraagd.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
13 September 2015
Een nachtclub vol filmiconen, de sluwe trucs van filmmarketeers, de Dutch angle van één tot negentig graden, Wim Wenders over de popmuziek in zijn films, Danny Glover versus het establishment en een verjaardagslied voor Werner Herzog.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
13 September 2015
Gouden Leeuw naar Desde Alla van Lorenzo Vigas. Animatiegrootheden te gast op KLIK! Nederlandse visual effects professionals verenigen zich. Hasta la Vista krijgt Nederlandse remake. A Single Life genomineerd voor Cartoon d'Or. De Grote Zwaen in wereldpremière op festival in Austin. Schokkend Nieuws-veiling is succes. Civolution krijgt Emmy voor anti-piraterijtechniek. Ook Leeuwarden krijgt Pathé theater. Vier filmprojecten krijgen geld van De Oversteek.
>> Lees verder

nieuws

Lichting 2015: Anthony van der Meer

Lichting 2015: Anthony van der Meer
12 September 2015
Wie zijn de regisseurs van de toekomst? De hele zomer verschijnen er interviews met afgestudeerde regisseurs uit de lichting van 2015. Geïnspireerd door de diefstal van zijn telefoon, onderzocht de aan de Willem de Kooning Academie afstuderende Anthony van der Meer (22) of het mogelijk is het leven van een telefoondief via de gestolen telefoon te volgen. Het bleek mogelijk. Maar in een mengeling van computerbeelden, foto's, found footage en guerilla-opnames schetst Find My Phone uiteindelijk een portret van veel meer dan een nietsvermoedende dief. "Hoeveel deel je met zo'n apparaat, zonder dat te weten?"
>> Lees verder