Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Her nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

De 43ste editie van het IFFR opent met Her van Spike Jonze. Presidentiële onderscheiding uit de Filipijnen voor actrice Johanna ter Steege. Festivalhits van het afgelopen IDFA gaan op tournee. LUX in Nijmegen heeft een nieuwe directeur. Estland en Litouwen erkend door European Film Promotion-netwerk. Eerste zes kandidaten voor Tiger Award voor korte film bekend. Belangrijke Britse prijs voor Tula The Revolt.

De 43ste editie van het International Film Festival Rotterdam opent voor publiek op 22 januari met een speciale preview van Her. In deze nieuwste film van Spike Jonze, die gesitueerd is in het Los Angeles van de nabije toekomst, speelt Joaquin Phoenix een schrijver, die in opdracht persoonlijke, aangrijpende brieven produceert. Via een experimenteel communicatiesysteem komt hij contact met 'Samantha' (Scarlett Johansson). Een band die zich ontwikkeld tot liefde kan niet uitblijven.

Lilet Never Happened heeft al de nodige prijzen gewonnen in het internationale festivalcircuit, maar nu kan er wel een heel bijzondere aan worden toegevoegd: een Filipijnse presidentiële onderscheiding voor actrice Johanna ter Steege. Ter Steege krijgt de onderscheiding voor haar rol in de film over een meisje dat in de kinderprostitutie van Manilla terechtkomt.

Vanaf januari gaat The Best of IDFA on Tour weer van start. Het programma bevat vier festivalhits uit de 26ste editie van IDFA en is te zien op 37 plaatsen in heel Nederland en in Antwerpen. De geselecteerde titels zijn: A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane, Return to Homs van Talal Derki, Twin Sisters van Mona Friis Bertheussen en Our Curse van Tomasz Sliwinski. Tergelijkertijd met dit programma trekt ook IDFA Junior on Tour door het land. De jeugddocumentaires die hiervoor zijn gekozen, zijn: Lydia Blijft van Eline Helena Schellekens, The Red Carpet van Manuel Fernández en Iosu López, Layla’s Melody van Jens Pedersen en Taj Mohammad Bakhtari en Plank van Billy Pols.

Het grootste filmhuis van Nederland, LUX in Nijmegen, heeft vanaf 1 januari een nieuwe directeur. Oeds Westerhof, die na drie jaar zich nu geheel gaat richten op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, wordt opgevolgd door Pepijn Kuyper. Kuyper is afkomstig van adviesbureau BMC en is als directeur-bestuurder betrokken bij kunstencentrum Ateliers Majeur.

Estland en Litouwen zijn sinds respectievelijk 1991 en 1990 onafhankelijke staten maar in de wereld van de filmpromotie golden ze tot deze week niet als soevereine entiteiten. Daar is nu verandering in gekomen doordat European Film Promotion de aanvragen voor individueel lidmaatschap van het Lithuanian Film Centre en het Estonian Film Institute heeft goedgekeurd. Hiervoor werden de organisaties, samen met het filminstituut van Letland, vertegenwoordigd door de parapluorganisatie Baltic Films. Vanaf 1 januari 2014 telt het EFP-netwerk 35 organisaties afkomstig uit 34 landen.

De eerste zes korte films die meedingen naar een Tiger Award voor korte films zijn bekend. Het gaat om de computeranimatiefilm The Chimera of M van Sebastian Buerkner, het in grandioze Hollywoodstijl gefilmde Inferno van Yael Bartana, het documentaire essay Letter to a Refusing Pilot van Akram Zaatari, het magisch-realistische Unmistaken Hands: Ex Voto F.H. van de Quay Brothers, de Noord-Korea docu Village modèle van Hayoun Kwon en sprookjesachtige The Voice Thief van Adan Jodorowsky.

De speelfilm Tula: The Revolt van Jeroen Leinders heeft de Grote Jurypijs gekregen bij de uitreiking van de London Film Awards. Tula: The Revolt gaat over de slavenopstand die in 1795 plaatsvond op Curaçao. De hoofdrollen worden gespeeld door Danny Glove, Jeroen Krabbé en de vorig jaar overleden Jeroen Willems.


top
nieuws

It's a wrap: verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: verder nog in het nieuws deze week
30 December 2013
La Grande Bellezza en Borgman volgens filmpers beste films van 2013. Verliefd op Ibiza commercieel meest succesvolle film van het jaar. Borgman niet naar de Oscars maar Van Warmerdam al wel bezig met volgende film. Recorddag voor bioscoopketen Pathé. Gouden Films voor Mees Kees op Kamp en Midden in een Winternacht. David Verbeeks Full Contact naar Trieste. Europees en Nederlands geld voor films van vaderlandse bodem. Jan Decleir gaat weer in zee met Mike van Diem. En vier korte animatiefilms geselecteerd voor Ultrakort.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Het beste van 2013

Webfilm: Het beste van 2013
29 December 2013
Opnieuw stelt deze rubriek zichzelf de vraag: welke webfilms, filmsites en filmapps hebben dit jaar vernieuwing gebracht, en laten ons watertanden over de toekomst van film op het web?
>> Lees verder

nieuws

One Night Stand VIII: Nova van Dijk

One Night Stand VIII: Nova van Dijk
25 December 2013
Regisseur Nova van Dijk vertelt als vierde in de One Night Stand VIII-reeks over haar absurdistische ode aan de jaren zeventig Onder invloed: "Dit is hoe ik het leven zie. Als ik pijnlijke situaties van een afstandje bekijk, denk ik: oh my god en schiet ik in de lach."
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
23 December 2013
Harvey Weinstein ruziet met Bong Joon-ho, scenaristen over de lastigste scènes van 2013, een Oscartrailer vol gezelligheid, de ethische dilemma's van een documentairemaker, kersthoorspelen van Orson Welles en Shia LaBeouf door het stof.
>> Lees verder

nieuws

Rialto opent filmtheater op VU-campus

Rialto opent filmtheater op VU-campus
26 December 2013
Een primeur in Nederland: Rialto opent een filiaal in het nieuw te bouwen campusgebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het filmtheater krijgt er op deze manier vier zalen bij waardoor het aantal vertoningen meer dan verdubbelt. De Zuidas en Amstelveen krijgen voor het eerst een volwaardig filmaanbod.
>> Lees verder

nieuws

Nieuw particulier filminstituut in Noord-Holland

Nieuw particulier filminstituut in Noord-Holland
24 December 2013
Nederland is een filminstituut rijker. Eind november werd in Noord-Scharwoude het Geoffrey Donaldson Instituut geopend. De particuliere instantie verzamelt filmmateriaal in de breedste zin van het woord, maakt exposities en ondersteunt onderzoek. Tentoonstellingen over de schilderkunst van Bert Haanstra en Star Wars staan op het programma van de komende jaren.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: 9 Meter en Karaoke: Sprong naar acceptatie

Webfilm: 9 Meter en Karaoke: Sprong naar acceptatie
22 December 2013
Twee krachtige kortfilms op Vimeo gaan over jongemannen die in het reine moeten zien te komen met de nakende dood van een dierbare. Waar de één met een recordpoging een reddingsmissie op touw zet, probeert de ander zijn escapisme te overwinnen.
>> Lees verder

nieuws

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week

It's a wrap: en verder nog in het nieuws deze week
21 December 2013
De 43ste editie van het IFFR opent met Her van Spike Jonze. Presidentiële onderscheiding uit de Filipijnen voor actrice Johanna ter Steege. Festivalhits van het afgelopen IDFA gaan op tournee. LUX in Nijmegen heeft een nieuwe directeur. Estland en Litouwen erkend door European Film Promotion-netwerk. Eerste zes kandidaten voor Tiger Award voor korte film bekend. Belangrijke Britse prijs voor Tula: The Revolt.
>> Lees verder

nieuws

Beslissing over artplex Utrecht uitgesteld

Beslissing over artplex Utrecht uitgesteld
20 December 2013
Gisterenmiddag zou de Utrechtse gemeenteraad een beslissing nemen over de bouw van de zogeheten Bibliotheek++, met een acht zalen tellend artplex. De hoge kosten waren al een kritiek punt. Een te elfder ure ingediend alternatief plan vergrootte de bestuurlijke onenigheid verder. De stemming is nu uitgesteld tot 13 januari. Tegenstanders van het artplex, waaronder Jos Stelling, hebben drie extra weken voor lobbywerk.
>> Lees verder

nieuws

Voortaan strenger toezicht op Gouden Films

Voortaan strenger toezicht op Gouden Films
19 December 2013
Binnen één week tijd werd twee keer een Gouden Film te vroeg uitgereikt. Zowel Bro's Before Ho's als Soof hadden nog geen honderdduizend bezoekers gehaald toen het nieuws van de onderscheiding wereldkundig werd gemaakt. Het toezicht op de Gouden Films wordt aangescherpt, belooft het Nederlands Film Festival. Aan de criteria wordt echter niet getornd.
>> Lees verder