Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
NEW KIDS: TURBO! nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Zo maakten het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film dit weekend bekend in 2010 al tien Gouden Films te hebben uitgereikt, de bekroning voor films die 100.000 bezoekers hebben getrokken. De tiende Gouden Film ging naar het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!, de bioscoopversie van de populaire Brabantse jongerenserie op internet en televisie.

De film brak ook records: zo haalde hij op zijn openingsdag 249.500 euro aan recette op, goed voor 32.723 bezoekers. Dat is bijna net zoveel als de vorige recordhouder komt een vrouw bij de dokter die op zijn premièredag met 243.950 euro weliswaar iets minder omzet, maar met 32.787 bezoekers wel iets meer toeschouwers telde.

Distributeur Benelux Film meldde verder dat new kids: turbo! in zijn eerste weekend ook het record van de meeste bezoekers op één dag brak: 57.000 tegenover 52.000 van komt een vrouw bij de dokter. Die laatste film staat met 1,1 miljoen bezoekers op de achttiende plaats in de lijst van best bezochte Nederlandse films aller tijden en was daarmee goed voor een Diamanten Film, die alleen bij 1.000.000 bezoekers of meer wordt uitgereikt. Recordhouder is nog steeds turks fruit van Paul Verhoeven, die in 1973 3,3 miljoen mensen naar de bioscoop trok.

Het succes van de Nederlandse publieksfilm is vaak te danken aan de verfilming van populaire bestsellers, bekende sterren van televisie in de hoofdrollen en veel aandacht in showbizzmedia. Toen in 2009 het bioscoopbezoek ondanks de crisis steeg tot 27,3 miljoen verkochte kaartjes (met een marktaandeel van 17,5 % voor de Nederlandse film) werd er ook wel geopperd dat veel toneel- en muziekliefhebbers het duurdere theater voor de goedkopere bioscoop hadden ingeruild.

Het Nederlandse filmbeleid volgt twee sporen en is zowel gericht op het ondersteunen van de markt en de industrie, als het investeren in hoogwaardige kwaliteitsfilms. Dat laatste komt ondanks de selectie van Nederlandse film op internationale filmfestivals (nothing personal in Locarno, ru there in Cannes en de films van Nanouk Leopold in Cannes en Berlijn) in eigen land minder in bezoekersaantallen tot uiting.

Dana Linssentop
nieuws

Links

Links
29 December 2010
Het is al vaker gevraagd: moet de lat voor de toekenning van gouden en platina films in Nederland niet een stuk hoger komen te liggen nu die zo ongeveer om de week worden uitgereikt?
>> Lees verder

nieuws

Tumult bij NEW KIDS TURBO

Tumult bij NEW KIDS TURBO
24 December 2010
In bioscoop Cinemec in Ede brak een vechtpartijtje uit bij new kids turbo, dat inmiddels al dik vijfhonderdduizend bezoekers trok. Rukt met de film de barbarij op?
>> Lees verder

nieuws

Iran verplettert filmmaker

Iran verplettert filmmaker
20 December 2010
Ook internationale roem biedt in Iran geen bescherming meer tegen meedogenloos optreden. Filmmaker Jafar Panahi (offside, the circle) is tot zes jaar gevangenis veroordeeld.
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: Don Hertzfeldt

Webfilm: Don Hertzfeldt
20 December 2010
De Amerikaanse animatiefilmer Don Hertzfeldt komt met zijn skeletterige figuurtjes, absurde humor en bombastische muziek soms flauw en afgezaagd uit de hoek, maar vaker heel scherp en vilein. Zijn the meaning of life is deze week gratis te bekijken op MUBI.
>> Lees verder

nieuws

Links

Links
18 December 2010
De meeste critici zijn het er over eens dat the tourist een mislukking is maar aan de kassa heeft dat natuurlijk geen enkel effect. Zoals altijd met blockbusterfilms. De kans om lekker sterren te gapen in een hap-slik-weg hamburgerfilm, Angelina Jolie en Johnny Depp (!), laat niemand voorbijgaan. Maakt niet uit.
>> Lees verder

nieuws

Hoezee, weer Carry Slee!!

Hoezee, weer Carry Slee!!
16 December 2010
Voor de vijfde keer verfilmt productiebedrijf Shooting Star met Razend een jeugdboek van Carrie Slee. Producent Hans Pos is nog lang niet Sleemoe: "Wij denken dat het iedere keer weer beter en spannender kan."
>> Lees verder

nieuws

Webfilm: YouTube top-10

Webfilm: YouTube top-10
16 December 2010
De tien populairste YouTube video's van het afgelopen jaar zijn goedkoop, gemakzuchtig en erg laagdrempelig amusement. Van onbenullige muzikale parodieën tot pratende sinaasappels en bananen. Alleen het ingenieuze dominospel in de videoclip this too shall pass ontstijgt het pulpniveau.
>> Lees verder

nieuws

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen

Digitale toekomst gaat nu echt beginnen
14 December 2010
Het is niet enkel kommer en kwel vanuit Den Haag: op 30 november gaf staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn goedkeuring aan de relatief bescheiden, maar niettemin essentiële overheidsbijdrage van ruim 5 miljoen euro voor de digitalisering van de bioscoopsector. Hij zette daarmee het licht op groen voor het ambitieuze project CinemaDigitaal.nl.
>> Lees verder

nieuws

'Stoplap verdwijnt'

'Stoplap verdwijnt'
13 December 2010
Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra beantwoordde tijdens het wetgevingsoverleg van vandaag de vragen van de woordvoerders cultuur van verschillende partijen. Het woord 'film' viel één keer in dit cultuurdebat.
>> Lees verder

nieuws

Topjaar Nederlandse publieksfilm

Topjaar Nederlandse publieksfilm
13 December 2010
De grote Nederlandse publieksfilms blijven records breken. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film reikten dit weekend de tiende Gouden Film van 2010 uit aan het grotendeels onafhankelijke geproduceerde new kids: turbo!.
>> Lees verder