’t Hoogt mikt nu op huisvesting in Werkspoorkwartier

  • Datum 12-04-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht hoopte te kunnen verhuizen naar de voormalige City bioscoop. Maar dat ging niet door. Nu is de focus verlegd naar het Werkspoorkwartier, waar ’t Hoogt zich kan ontwikkelen tot ‘filmhuis plus’. Er moet nog wel een dakloze periode worden overbrugd.

Groot was de blijdschap toen begin 2018 zich een investeerder bij ’t Hoogt meldde die bereid was de oude City bioscoop te kopen en vervolgens te verhuren aan het filmhuis. ’t Hoogt moet eind dit jaar uit haar huidige pand en is al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie. Voor City waren al vergevorderde plannen gemaakt. De teleurstelling was even groot toen de verkoop niet doorging. "Er bleek een beding op het pand te zitten waardoor de investeerder City niet kon kopen", vertelt Rianne Brouwers, directeur van ’t Hoogt.

De aandacht werd daarna verlegd naar het Werkspoorkwartier, het industriële gebied tussen de Cartesiusweg, de sporen naar Rotterdam en Amsterdam en het Amsterdam Rijnkanaal. Dat gebied staat vol grote loodsen die de gemeente wil herbestemmen voor creatieve bedrijven. De afzonderlijke gebouwen zijn te groot voor ’t Hoogt alleen. Er zal dus moeten worden samengewerkt. "Waarschijnlijk zullen er werkplekken komen, film gerelateerd maar ook voor andere kunstdisciplines. En we zijn in gesprek met de kunstacademie om een podium te creëren waar studenten hun producties kunnen testen."

’t Hoogt wordt in de nieuwe opzet veel meer dan alleen een filmhuis, beaamt Brouwers. "Toen ik twee jaar geleden aantrad als directeur zijn we beginnen na te denken over wie we zijn en wat we willen zijn. Vorig jaar is daar een plan uitgerold voor een podium voor film en beeldcultuur. Dat betekent dat we meer gaan doen aan educatie en talentontwikkeling. In het Werkspoorkwartier heb je de ruimte om van zo’n laboratoriumfunctie echt werk te maken. Vooral ook omdat andere creatieve organisaties als SWK, Hof van Cartesius en Vlampijp Ateliers in de buurt zitten en Kytopia overweegt hierheen te verhuizen."

"Er is veel ruimte voor crossovers en dat heeft gevolgen voor de vorm die ’t Hoogt zal aannemen. Eerst hadden we het idee van vier filmzalen die multifunctioneel kunnen worden ingezet. En nu zijn we zover dat we misschien moeten beginnen met multifunctionele zalen waar ook films worden vertoond."

Voor de vaste bezoekers van ’t Hoogt — vorig jaar een recordaantal van 69.000 — zal de verhuizing even wennen zijn. Het ruige Werkspoorkwartier ligt geografisch in het hart van de stad maar is natuurlijk iets anders dan de oude binnenstad. "Er zal twaalf minuten gefietst moeten worden", erkent Brouwers. "Maar er staan ook nieuwe appartementen gepland in het gebied dus er komt vanzelf ook publiek. Bovendien is station Zuilen dichtbij. Dit wordt nieuw West."

Brouwers hoopt eind 2019 te kunnen verhuizen naar de nieuwe stek. Maar aangezien het huidige huurcontract eind 2018 afloopt, moet er een oplossing worden gevonden voor de tussenliggende maanden. "Die tijd moeten we creatief overbruggen. We hopen het voor de zomer rond te hebben maar we willen ons programma — in ietwat ingedikte vorm — in twee zalen in de stad onderbrengen. Daarnaast zullen we speciale programma’s doen op verschillende plekken zoals we dat nu al iedere maand doen in de Metaal Kathedraal in Leidsche Rijn."

Edo Dijksterhuis