It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Zevende Kristallen Film van 2018. Girl is kanshebber voor prijs Europese filmkritiek. Prijzenteller van Anders nu op twintig. Minder kijkers Gouden Kalveren Gala dan vorig jaar. New Yorkse aanklacht tegen Weinstein deels vervallen. Ryan Coogler schrijft vervolg Black Panther. Wereldpremière VR-project Tree in Rotterdam. NPO legt kritiek Tweede Kamer over NLZiet naast zich neer. Johnny Depp pleit zich vrij van huislijk geweld.

2018 zou wel eens het jaar van het recordaantal Kristallen Films kunnen worden. Wad: Overleven op de grens van water en land is inmiddels de zevende documentaire die meer dan 10.000 bezoekers heeft getrokken. Ook in 2016, het jaar van De kinderen van juf Kiet en Strike a Pose, haalden zeven titels de kristallen status. Maar met nog tweeëneenhalve maand te gaan en IDFA in het verschiet zouden het er dit jaar zomaar meer kunnen worden.

Onder de genomineerden voor de European Discovery 2018 – Prix FIPRESCI dit jaar ook een Nederlandse coproductie. Girl van Lukas Dhont maakt kans op de onderscheiding van de internationale filmkritiek. De ander vijf genomineerden zijn One Day van Zsófia Szilágyi, Scary Mother van Ana Urushadze, The Guilty van Gustav Möller, Those Who Are Fine van Cyril Schäublin en Touch Me Not van Adina Pintilie.

Weinig films die zoveel prijzen winnen als de korte film Anders. Op Coming Out-dag, 11 oktober, riep het OUTshine Film Festival in Fort Lauderdale de korte film van Reinout Hellenthal uit tot Beste Korte Film. Anders heeft inmiddels gedraaid op meer dan zeventig internationale filmfestivals.

Het was de tweede keer dat Ivo Niehe zich met zijn TV Show ontfermde over het Gouden Kalveren Gala. De items waren meer toegespitst en het evenement werd minder voortgedreven door de klok van live-tv maar dat leverde niet meer kijkers op. Iets meer dan 600.000 mensen stemden af op het programma en dat was ruim 200.000 minder dan vorig jaar. Dat heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met de kwaliteit van het programma. Op Veronica speelden de Oranje-voetbalvrouwen tegen Denemarken in een play-off voor het WK en NPO2 was onverslaanbaar met 2 voor 12.

De openbaar aanklager heeft de aanklacht tegen filmproducent Harvey Weinstein deels laten vallen. Het ging om een gecombineerde aanklacht van drie vrouwen van wie er nu een ongeloofwaardig wordt geacht. Blijven over een vrouw die zegt in 2006 seksueel te zijn misbruikt en een verkrachtingsslachtoffer uit 2013. Onlangs maakte Scotland Yard bekend dat er een elfde persoon beschuldigingen heeft geuit aan het adres van de producent.

Het kon haast niet anders: er komt een vervolg op het succesvolle Black Panther. De regisseur van de eerste superheldenfilm met een zwarte hoofdpersoon, Ryan Coogler, schrijft ook het script voor de tweede film. Black Panther brak allerlei records en bracht alleen al in de VS ruim $1,4 miljard op.

Carne y Arena is aan Rotterdam voorbijgegaan, maar de schade wordt binnenkort ingehaald met Tree. Het prijswinnende virtual reality-project is voor het eerst in Nederland te zien in het kader van het Wildlife Film Festival Rotterdam. Tijdens deze VR-ervaring voel, ruik en zie je hoe het is om een kapokboom in het Peruaanse regenwoud te zijn. Tree is mee te maken van 25 tot en met 28 oktober in Cinerama.

Wat betreft VOD houdt de NPO haar focus op het platform NPO Start en de betaalde versie NPO Plus. Dat kwam de publieke omroep te staan op het verwijt dat het te weinig aandacht zou besteden aan NLZiet, de gezamenlijke videodienst met RTL en SBS. Maar NPO-bestuurder Martijn van Dam neemt in een interview met NRC Handelsblad met kracht afstand van die kritiek. Toch vinden de Tweede Kamer en de Raad voor Cultuur dat de NPO net als SBS en RTL meer aandacht moet besteden aan het platform waarmee een vuist kan worden gemaakt tegen buitenlandse concurrenten als Netflix.

Johnny Depp is onschuldig aan huislijk geweld. En J.K. Rowling weet het. In een interview met Entertainment Weekly stelt de acteur dat de schrijver van de Harry Potter-boeken hem anders nooit had gevraagd voor de rol van Grindelwald in de Fantastic Beasts-films. Depp werd vorig jaar beschuldigd van mishandeling van zijn ex-vrouw Amber Heard.