It’s a Wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 06-10-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Rechten voor Wij verkocht aan negentien landen. Eerste Platina Film sinds 2016 voor Bankier van het verzet. Ben Sombogaart werkt aan film over dodenmarsen. Oleg Sentsov beëindigt hongerstaking. Australische prijs voor Gewoon vrienden. Martin Koolhoven wil geen series maken voor BBC. Fysieke zoekmachine voor EYE. Derde Bad Boys-film in de maak. Steven Seagal beent boos weg uit tv-interview. Nieuwe aanklachten tegen Kevin Spacey. James Bond zal nooit een vrouw worden.

Het vele naakt is geen belemmering voor de internationale verkoop van Wij. De rechten van de film over een groep pubers die de vakantieverveling verdrijven door pornofilms te maken zijn verkocht aan negentien landen. Wij zal te zien zijn in onder andere de VS, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Japan. In hoeverre er gesneden zal worden in de expliciete scènes is niet bekend. Voor de vertoning tijdens het Raindance Festival, dat dit weekend plaatsvindt in Londen, werden seksscènes met zichtbare geslachtsdelen weggeknipt.

Voor het eerst sinds december 2016 is er weer een Platina Film uitgereikt. Bankier van het verzet, tijdens het Gouden Kalveren Gala goed voor vijf prijzen, heeft meer dan 400.000 bezoekers getrokken. Dat is tegenwoordig een zeldzaamheid voor Nederlandse films. Vanaf 2001 hebben 46 titels de platina status behaald maar 2017 was het eerste platinaloze jaar. De laatste film die onderscheiden werd was Soof 2. De Diamanten Film, voor 1 miljoen en meer bezoekers, is pas zes keer uitgereikt.

Ben Sombogaart werkt aan een film over de dodenmarsen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De voorlopige titel van het drama is Gevangen. De film volgt een aantal Nederlandse vrouwen die door de nazi’s worden gedwongen het concentratiekamp te verlaten en in uitgeputte toestand een lange afstand te lopen. Sombogaart maakte eerder De tweeling, die zich ook afspeelde gedurende de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen week ging op het NFF zijn nieuwe film Rafaël in première, die vanaf 11 oktober draait in de bioscoop.

Bijna vijf maanden hield Oleg Sentsov zijn hongerstaking vol. De Oekraïense regisseur die een celstraf van twintig jaar uitzit na een politiek gemotiveerde veroordeling begon zijn actie nadat hij was overgeplaatst naar een Siberische strafkolonie. Hij zegt het niet langer zinvol te vinden ermee door te gaan. De afgelopen maanden heeft de internationale filmwereld herhaaldelijk brieven geschreven aan Vladimir Poetin om de veroordeling ongedaan te maken. Dat heeft niets uitgehaald.

Gewoon vrienden blijft het goed doen in het internationale festivalcircuit. De telefilm over twee vrienden die verliefd worden op elkaar oogst overal lof en won deze week de publieksprijs van het Perth International Queer Film Festival. De film beleefde zijn internationale première in het Castro Theatre in de befaamde ‘homowijk’ van San Francisco.

“Ik ben niet zo heel erg van de series”, stelde Martin Koolhoven in een interview met Nu.nl. Het was zijn uitleg voor het afslaan van aanbiedingen om voor de BBC en andere partijen producties voor tv te maken. Hij heeft inmiddels wel een eigen filmprogramma, De kijk van Koolhoven, waarvan gisteren de eerste aflevering werd uitgezonden.

Weer een nieuw apparaat om de EYE-collectie te doorzoeken. Het Filmmuseum presenteerde tijdens de persvoorstellingsdag van het Nederlands Film Festival de zogeheten Movie Mirror. Met deze interactieve zoekmachine worden bewegingen omgezet in een filmisch spiegelbeeld uit de collectie. Een knieval, handkus of dansje worden gekoppeld aan een corresponderende scène. De Movie Mirror is ontwikkeld door Studio Louter.

Bijna een kwart eeuw na Bad Boys komt er een derde film over politieagenten Mike Lowry en Marcus Burnett. Hoofdrolspeler Will Smith is de vijftig inmiddels gepasseerd maar dat weerhoudt hem er niet van weer schietend en scheurend op pad te gaan met Martin Lawrence. De regie is in handen van het Vlaamse duo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die naam maakten met Black en Patser.

Microfoon afdoen en weglopen. Dat was het antwoord van Steven Seagal op vragen over seksueel misbruik die hem werden gesteld tijdens het BBC-programma Newsnight. Al sinds het begin van dit jaar lopen er politieonderzoeken naar de actieacteur. Hij zou in 2002 het Nederlandse model Faviola Dadis hebben verkracht in een hotel in Beverly Hills. Ook Regina Simons, zijn tegenspeler in On Deadly Ground, zegt in 1993 door Seagal te zijn verkracht. Seagal zelf ontkent in alle toonaarden en nu dus ook zwijgend.

Ook voor Kevin Spacey gaat de ellende niet over. De acteur heeft al onderzoeken naar zich lopen in Londen, L.A. en New York en daar is nu een elf pagina’s tellende aanklacht bij gekomen. Een masseur die anoniem wenst te blijven zegt te zijn aangerand door Spacey.

James Bond zal nooit Jannis Bond worden. Filmproducent Barbara Broccoli stelt in een interview met The Guardian dat het personage van geheim agent 007 pertinent mannelijk is en dat dat niet zal veranderen. Ze noemt Bond “een mannelijk personage” en ziet er niets in om af te wijken van de bestaande formule. Wel zegt Broccoli dat de deur open staat voor een vrouwelijke Bond-regisseur. Theoretisch, dan toch: na het afhaken van Danny Boyle werd de Amerikaanse Cary Fukunaga geselecteerd als maker voor de 25e Bond-film, die in 2020 uit moet komen.