It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Vier keer prijs voor Taal is zeg maar echt mijn ding. Streamingdienst voor horror komt eraan. Erkenning voor Jeffrey Babcock, koning van de underground cinema. Job, Joris en Marieke maken serie voor VPRO. Brimstone krijgt hoofdprijs in hoofdstad van de paellawestern. Sinterklaasfilm nummer 9 in de maak. Binge-watching zou even verslavend zijn als roken. En Netflix groeit harder dan verwacht. Kapsalon Romy wint als eerste Nederlandse film prijs op Frankfurter Buchmesse. Cold War publieksfavoriet op Paff. Europese oeuvreprijs voor Ralph Fiennes.

Het was vier keer prijs in Los Angeles voor Taal is zeg maar echt mijn ding, De romantische komedie gebaseerd op het boek van Paulien Cornelisse won tijdens het Glendale International Filmfestival de prijzen voor beste film, beste vrouwelijke hoofdrolspeler, beste regisseur en beste film gemaakt door een vrouw. Het zijn de eerste prijzen voor de film die bij de uitreiking van de Gouden Kalveren achter het net viste.

Een streamingdienst volledig gewijd aan horror. Dat is Horrify, het nieuwe Nederlandse VOD-platform dat wordt gelanceerd op 30 oktober, de dag voor Halloween. Horrify heeft meer dan honderd films en series klaar staan voor een fijn bloederige bingesessie. Het aanbod varieert van Italiaanse cultklassiekers tot hedendaagse hits.

Tien jaar programmeren in de marge van het bioscooplandschap is afgelopen week beloond. Jeffrey Babcock, de van oorsprong Amerikaanse aanjager van het Amsterdamse alternatieve filmcircuit, kreeg een van de drie Amsterdam Prijzen. Babcock verzorgt zo’n vijf screenings per week en houdt daar vaak een praatje bij. Daarnaast heeft hij vier boeken geschreven over underground cinema.

Kop Op van Job, Joris en Marieke wordt uitgebouwd tot een serie. De VPRO heeft opdracht gegeven om de korte film, die genomineerd is voor een Emmy (uitreiking volgend jaar april), als basis te gebruiken voor twaalf afleveringen van tien minuten. Kop Op vertelt het verhaal van de vrienden Sef, Wesley en Marjolein die door een ongeluk met een magische wasmachine van hoofd wisselen en een dag lang elkaars leven ervaren.

In het hart van de paellawestern heeft Martin Koolhoven de hoofdprijs van het Almeria Western Filmfestival in ontvangst mogen nemen. Brimstone werd uitgeroepen tot beste film van het festival dat bestaat sinds 2011. Koolhoven besteedde vorige week in De Kijk van Koolhoven uitgebreid aandacht aan de Spaanse woestijn waar onder andere Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad & the Ugly zijn opgenomen.

Bijna even onvermijdelijk als de pepernoten die alweer een maand in de supermarktschappen liggen: er komt een nieuwe Sinterklaasfilm. Regisseur Martijn van Nellestijn heeft er inmiddels al acht op zijn naam staan. De laatste, Sinterklaas en de pepernoten chaos, dateert van 2013. De nieuwe, vooralsnog titelloze film komt volgend najaar uit.

Binge-watching is net zo verslavend als roken of drinken. Dat vinden ze in ieder geval in India. Een kliniek in Bengaluru heeft een studie gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd voor excessief Netflixen. In een artikel van landelijk dagblad The Hindu haalt de onderzoeksleider een voorbeeld aan van een ontslagen jongeman die zes maanden lang obsessief aan het scherm geplakt zat, tot wel tien uur per dag. Een behandelmethode wordt niet voorgesteld maar wel worden ouders gemaand het kijkgedrag van hun kinderen in de gaten te houden.

De bazen van Netflix zullen er niet wakker van liggen. Want weer steeg het aantal abonnees het afgelopen kwartaal harder dan verwacht. Er kwamen bij zeven miljoen nieuwe gebruikers bij, waarmee de teller wereldwijd nu op 137,1 miljoen abonnees staat. Het betekent dat de streamingdienst in een jaar tijd een groei van 25% heeft weten te realiseren. De omzet groeide zelfs nog harder, met 36% tot $3,91 miljard. Veel van dat geld wordt weer in eigen producties gepompt. Dit jaar alleen al spendeerde Netflix $8 miljard aan de productie van ‘originals’.

Kapsalon Romy heeft een prijs gewonnen. Niet op een filmfestival maar op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste markt voor uitgevers in Europa. De onderscheiding is bedoeld voor de beste verfilming van een kinderboek. Het is de eerste keer dat de prijs gewonnen wordt door een Nederlandse film.

De derde editie van het Parool Film Fest (Paff) is afgelopen zondag afgerond met de uitreiking van de Paff Publieksprijs, die werd gewonnen door Cold War van Pawel Pawlikowski. De film, die vanaf 6 december in de bioscoop draait, liet hiermee Becoming Astrid en Girl achter zich. Het Paff vond voor de eerste keer plaats op vier locaties en trok bijna achtduizend bezoekers verdeeld over vier dagen.

Ralph Fiennes krijgt de European Achievement in World Cinema Award. Deze oeuvreprijs van de European Film Academy, die wordt uitgereikt op 15 december, ging eerder naar onder andere Helen Mirren, Pierce Brosnan, Isabelle Huppert en Steve McQueen. Fiennes wordt geëerd voor zijn werk als acteur (The Grand Budapest Hotel, Schindler’s List, The English Patient) en regisseur (meest recent The White Crow).