2015 was wereldwijd beste bioscoopjaar ooit

  • Datum 05-01-2016
  • Auteur
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Jurassic World

Voor de eerste keer in de bioscoopgeschiedenis is in één jaar tijd meer dan $38 miljard omzet gedraaid wereldwijd. Media-onderzoeksbureau Rentrak bracht het nieuws deze week naar buiten. Opmerkelijk is dat de vijf toptitels die verantwoordelijk zijn voor zo’n 20% van de complete omzet, allemaal meer dan $1 miljard opbrachten.

Rentrak baseert haar uitspraken op de gegevens van 25.000 bioscopen in landen op alle continenten. De belangrijkste bioscoopmarkt is nog steeds Amerika. Ook daar werden records gebroken. De jaaromzet steeg daar voor het eerst boven $11 miljard, een stijging van 6,3%. Maar de Aziatische markt is sterk in opkomst. In China, waar de bioscopen in razend tempo uit de grond worden gestampt, werd een groeipercentage van 50% genoteerd. Hoe Nederland het heeft gedaan wordt vandaag bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NVBF, NVF en Cinema Digitaal.

De grootste verdiener van 2015 was Jurassic World, dat goed was voor een opbrengst van bijna $1,7 miljard. Fast & Furious 7 zit daar vlak achter met $1,5 miljard. Volgend zijn Avengers: Age of Ultron ($1,4 miljard) en Star Wars: The Force Awakens ($1,3 miljard). De top 5 wordt vervolmaakt door Minions (ruim $1,1 miljard).

Edo Dijksterhuis