Verwacht - juli/augustus 2003, nr 246


Charlie's angels: Full throttle is het vervolg op de plezierige popcornfilm van drie jaar geleden, door de Filmkrant destijds getypeerd als 'een onafzienbare reeks van leuke en fraai uitgevoerde invallen'. Of het een tweede keer weer zo leuk wordt, valt te bezien, maar aan de juiste ingrediënten heeft regisseur McG geen gebrek. De drie hoofdrolspeelsters, Drew Barrymore, Cameron Diaz en Lucy Liu, keren terug als de titelheldinnen, evenals de zonderlinge Crispin Glover als zwijgzame huurmoordenaar. Verder een keur aan grote namen in bijrollen en cameo's. Zo neemt Demi Moore de schurkenrol voor haar rekening en zijn John Cleese, Matt LeBlanc, Luke Wilson en Bernie Mac te zien. Die laatste komt in de plaats van Bill Murray, die op de set van de eerste film naar verluidt veelvuldig aanvaringen had met Lucy Liu. (Te zien vanaf 3 juli)


Pokémon 4ever, de titel van Kunihiko Yuyama en Jim Malone's animatiefilm getuigt van 'wishful thinking'. Terwijl de meeste kinderen hun Pokémon-flippo's al in de prullenbak hebben gesmeten en hun Pokémon-broodtrommel hebben ingeruild voor één met Harry Potter erop, verschijnt hier dan dan toch de vierde bioscoopfilm over het lawaaierige en onbegrijpelijke Pokémon-universum. (Te zien vanaf 3 juli)


Sinbad: Legend of the seven seas van Patrick Gilmore en Tim Johnson is de nieuwe grote animatiefilm van DreamWorks, de productiemaatschappij die vijf jaar geleden in de Filmkrant nog verweten werd met The prince of Egypt een 'doortrapte, sluwe, suggestieve en daardoor walgelijke' propagandandistische film te hebben gemaakt. Wellicht dat DreamWorks met deze Sinbad, immers een dappere en coole Arabier, iets wil rechtzetten. Wat ons betreft heeft DreamWorks dat met Antz en Shrek allang gedaan. (Te zien vanaf 17 juli)


Blue crush van scenarist/regisseur John Stockwell (crazy/beautiful) is film over surfende meiden op Hawaii en werd door een Amerikaanse criticus treffend omschreven als 'een dagje naar het strand' met popcorn en airconditioning'. Een betere reclameslogan kun je niet bedenken. Gebaseerd op een artikel van journaliste Susan Orlean, de schrijfster van 'The orchid thief', het boek dat centraal stond in Adaptation., waarin Orlean gespeeld werd door Meryl Streep. (Te zien vanaf 17 juli)


What a girl wants is een officiële remake van Vincente Minelli's komedie The reluctant debutante, gebaseerd op William Douglas Home's toneelstuk over de belevenissen van een Amerikaans tienermeisje tussen stijve Britse society-types (hier onder andere gespeeld door Colin Firth en Jonathan Pryce). De rol die Sandra Dee in 1958 speelde, wordt nu vervuld door Amanda Bynes, die op haar dertiende al een eigen comedyshow had ('The Amanda show)'. Ook regisseur Dennie Gordon verdiende zijn sporen bij de tv. (Te zien vanaf 24 juli)

Amanda Bynes weet What a girl wants.


Terminator 3: Rise of the machines zou wel eens de laatste film met Arnold Schwarzenegger kunnen zijn nu de politieke ambities van de Oostenrijkse eik steeds meer vorm beginnen te krijgen. Volgens Arnolds politieke adviseur zal de 55-jarige acteur na de première van Terminator 3 een beslissing nemen of hij zich daadwerkelijk kandidaat stelt voor het gouverneurschap van Californië. Dat moment is beslist niet arbitrair. Schwarzenegger heeft al lang geen echte hit meer gehad en als zelfs het vervolg op twee van zijn meest succesvolle films hem er niet bovenop kan helpen, wat dan wel? Een carrièrewending à la Ronald Reagan ligt dan voor de hand. Maar zover is het gelukkig nog niet. Als cyborg neemt Arnold het in Terminator 3 op tegen een Terminatrix, gespeeld door het Noorse fotomodel Kristanna Loken. Met regisseur Jonathan Mostow (Breakdown, U-571) heeft de film in elk geval een technisch zeer bekwame vakman in huis. (Te zien vanaf 24 juli)


Agent Cody Banks is een soort van tiener James Bond, gespeeld door Frankie Muniz (bekend van de sitcom 'Malcolm in the middle'). In deze familiefilm van de Noorse regisseur Harald Zwart (One night at McCool's) neemt hij het op tegen een boosaardige wetenschapper die in het geheim een leger nanobots (microscopisch kleine robots) heeft gebouwd. (Te zien vanaf 31 juli)


Daddy day care laat zien wat er gebeurt wanneer Eddie Murphy en collega-komiek Jeff Garlin de leiding krijgen over een crêche. Zal er een grap met een stinkluier in zitten? Steve Carr regisseerde Murphy eerder in Dr. Dolittle 2. (Te zien vanaf 31 juli)


Lara Croft tomb raider: The cradle of life noopte Angelina Jolie andermaal haar wonderbra aan te trekken teneinde gestalte te geven aan de Britse, vrouwelijke pendant van Indiana Jones. Lara Croft, die als heldin van de game 'Tomb raider' menig computernerd natte dromen bezorgde, gaat in haar tweede filmavontuur achter de mythische doos van Pandora aan. De regie is dit keer in handen van Jan de Bont, die hiermee de eerste film maakte sinds het fiasco van zijn remake van The haunting uit 1999. Het kabaal en cgi-geweld waar die film onder leed, zou dit spektakel wel eens ten goede kunnen komen. (Te zien vanaf 7 augustus)

Lara zoekt de doos van Pandora.


Dumb and dumberer: When Harry met Lloyd is een prequel op de komedie waarmee de Farrelly-broers in 1994 debuteerden en een onuitwisbare indruk maakten. De Farrelly's zijn dit keer niet van de partij, Jim Carrey en Jeff Daniels evenmin. Deze komedie van tv-regisseur Troy Miller speelt zich af in de jaren tachtig en toont hoe de oliedomme adolescenten Harry en Lloyd (gespeeld door Eric Christian Olsen en debutant Derek Richardson) hun middelbare school op stelten zetten. (Te zien vanaf 14 augustus)


American pie: The wedding (American wedding) is het tweede vervolg op de succesvolle tienersekskomedie American pie (1999), een komedie die volledig draaide rondom de seksuele frustratie van een roedel hitsige jongens. In deze film van Jesse Dylan (zoon van Bob) gaat een van hen trouwen. Werd in de eerste film een 'american pie' als hulpstuk gebruikt bij masturbatie, in deze film zal de bruidstaart er vast aan moeten geloven. (Te zien vanaf 21 augustus)


The pirates of the Caribbean is gebaseerd op een attractie van Disney World en het ligt dan ook voor de hand dat deze avonturenfilm van Gore Verbinski (The ring, The Mexican) het spreekwoordelijke ritje in de achtbaan zal blijken. Johnny Depp speelt een zeventiende-eeuwse piraat die te maken krijgt met rivaliserende piraten (aangevoerd door Geoffrey Rush) en zwarte magie. (Te zien vanaf 21 augustus)


A man apart voert stoere bink Vin Diesel op als een ex-straatboef die is doorgedrongen tot een elite-eenheid van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency. Wanneer een mysterieuze Mexicaanse drugsbaas, genaamd Diablo, zijn vrouw vermoordt, zweert Diesel wraak. De release van deze actiefilm van F. Gary Gray (The negotiator, Set it off) werd maar liefst vier keer uitgesteld, onder andere omdat studio New Line een nieuw einde wilde hebben. (Te zien vanaf 28 augustus)


Plots with a view is een komedie van Nick Hurran over een Welsh begrafenisondernemer (Alfred Molina) die onverwachte concurrentie krijgt van een Amerikaan (Christopher Walken) die thema-begrafenissen aanbiedt, zoals een Star Trek-uitvaart waarbij de kist wordt opgebeamed. Dat maakt nieuwsgierig.

Roel Haanen


Together (Han ni zai yiki) markeert de terugkeer van regisseur Chen Kaige naar het soort verhalen dat hij maakte voordat hij met de Amerikaanse productie Killing me softly de weg in het artfilmlandschap kwijtraakte. Zo puur als zijn debuut Life on a string (dezer dagen in de aandacht omdat het de eerste film was die het jarige Hubert Bals Fonds meefinancierde), is Together bij lange na niet. Melodrama en grote emoties kenmerken de geschiedenis rondom een 13-jarig viooltalentje dat met zijn vader zijn Peking verhuist om betere lessen te kunnen nemen. Terwijl hij naar een overdadig happy end toewerkt, weet Kaige de nodige observaties over het oude en het nieuwe China in zijn film te verstoppen. (Te zien vanaf 31 juli)

Viooltalentje in Together.


La vie promise is de nieuwe film van Olivier Dahan die met Le Petit Poucet een allesbehalve lieflijk sprookje afleverde. Ditmaal geen Kleim Duimpje maar een fel geblondeerde Isabelle Huppert in de hoofdrol, als prostituee, die met haar dochtertje in Nice woont. De als een roadmovie opgezette film voert het tweetal langs een aantal ontmoetingen, onder andere met ex-crimineel Joshua, die net als zij zijn eigen vluchtweg bewandelt. (Te zien vanaf 31 juli)


L'adversaire beleefde vorig jaar zijn première op het Filmfestival van Cannes en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Emmanuel Carrère. De regie was in handen van actrice-regisseuse Nicole Garcia, die enkele jaren geleden in het stijle drama Place Vendôme Catherine Deneuve liet schitteren temidden van de diamanten. L'adversaire lijkt op het eerste gezicht een risicovoller project. Daniel Auteuil speelt Jean-Marc Faure in deze waargebeurde geschiedenis over een man die een explosief einde aan een leven vol leugens wil maken. Eerder verfilmd door Laurent Cantet als L'emploi du temps in 2001. Met muziek van David Lynch-huiscomponist Angelo Badalamenti, die zoals altijd sfeerverhogend werkt. (Te zien vanaf 31 juli)

L'adversaire: leven vol leugens.


L'ultimo baccio van Gabriele Muccino stamt alweer uit 2001. Dit jaar maakte de in 1967 in Rome geboren regisseur furore in eigen land met het familiedrama nieuwe stijl Ricordati di me. L'ultimo bacio ('de laatste kus') richt zich op een vertrouwd komediegegeven, namelijk de bindingsangst van mannen. Naar verluidt is dit in een masculiene maatschappij als de Italiaanse nog steeds een revolutionair thema. Hoofdpersoon Carlo twijfelt of het gras bij zijn vriendin Giulia wel net zo groen is als bij zijn minnares Francesca ("ze begrijpt me niet") of zelfs of hij de boel maar de boel moet laten en met zijn vrienden op wereldreis moet gaan. Verder met een potentieel overspelige moeder. (Te zien vanaf 21 augustus)

Dana Linssen

Naar boven