The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Moed en trouw

Zarafa

Frankrijk/België, 2012 | Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie
Het historische gegeven van de eerste giraffe in Frankrijk was de inspiratiebron voor dit avontuur in traditionele animatiestijl.

In een betoverend mooi Noord-Afrika ontsnapt de 10-jarige Maki aan een wrede slavenhandelaar. Op zijn vlucht ontfermt hij zich over de jonge giraffe Zarafa. Koppig probeert hij te verhinderen dat het dier door woestijnruiter Hassan wordt meegenomen als cadeau voor de Franse koning. Zo begint de avontuurlijke, deels per luchtballon afgelegde tocht die het drietal door onbekende streken naar Parijs voert, op de hielen gezeten door de snode slavendrijver.
Hoe fantastisch dit ook klinkt, de animatiefilm Zarafa — vorig jaar in competitie op Cinekid — is toch deels gebaseerd op een historisch gegeven. In 1827 veroorzaakte de eerste giraffe in Frankrijk grote opwinding. Er was zelfs sprake van een heuse giraffe-manie, waar ook Zarafa nog even kort naar verwijst. Ook de vrouwelijke Griekse piratenkapitein schijnt historisch te zijn.
Van de twee regisseurs is Jean-Christophe Lie degene met animatie-ervaring. Hij werkte mee aan Disney-producties, maar ook aan het veel minder gladde, voor volwassenen bestemde Les triplettes de Belleville. Je ziet van beide de invloed terug in Zarafa. Daarnaast doet de Afrikaanse episode een beetje denken aan het werk van Michel Ocelot (Kirikou), al kan het duo Bezançon-Lie nog niet aan de meester tippen.

Reïncarnatie
Na een veelbelovend begin krijgt toch een veel traditionelere aanpak de overhand. Overigens kozen de makers bewust voor 'ouderwetse' 2D-animatie en een betrekkelijk realistische stijl. Zarafa is het sterkst als levendig en vaak kleurrijk schouwspel dat naast kinderen ook volwassenen kan aanspreken. De sfeer verschuift daarbij effectief van een warmbloedig geschilderd Afrika naar een veel killer, meer in de stijl van oude prenten getekend Parijs.
Het verhaal rijgt allerlei vaak spannende belevenissen aan elkaar, maar wil zich ook wel eens in zijsporen verliezen. Zelfs de reïncarnatie van een onderweg omgekomen koe moet een plaatsje krijgen. De personages blijven betrekkelijk schematisch terwijl Maki soms wat verloren dreigt te raken bij al die aandacht voor historisch detail en satirische steken richting Franse elite. Ambitieus en sympathiek is het, maar met een brave en voorspelbare boodschap over het belang van vriendschap, moed en het nakomen van beloftes. Typerend is ook dat de minder fraaie figuren allemaal blanke Fransen zijn.
Zoetsappig is Zarafa overigens niet, met soms stevig drama en gelukkig ook de nodige humor. Terugkerend rustpunt is de wijze oude man die het verhaal van Zarafa vertelt aan een groep ademloos luisterende kinderen, nazaten van Maki. Zodat de geschiedenis ook de allure van een legende krijgt.

Leo Bankersentop
Zarafa

Oktober 2013 #358

 

Productie
Valérie Schermann
Christophe Jankovic
Regie
Rémi Bezançon
Jean-Christophe Lie
Scenario
Rémi Bezançon
Alexander Abela
Montage
Sophie Reine
Muziek
Laurent Perez Del Mar
Met Nederlandse stemmen van
Nathan van der Horst
Ruben Lürsen
Jan Nonhof

Kleur, 78 minuten

Distributie
Amstelfilm
Te zien
vanaf 9 oktober, en als deel van Cinekid op Locatie, vanaf 12 oktober, 30 steden