La mort de Louis XIV
Nocturama (Previously Unreleased)
Certain Women (Previously Unreleased)
L'amant double
Dunkirk
Afscheid

La última tierra (Previously Unreleased)

Paraguay/Nederland/Chili/Qatar, 2016 | Pablo Lamar
Op het afgelopen International Film Festival Rotterdam won La última tierra een speciale juryprijs in de Tiger-competitie. In zijn vrijwel dialoogloze debuut van slechts 77 minuten plaatst Pablo Lamar de kijker in de belevingswereld van zijn schijnbaar ongenaak­bare hoofdpersoon.

We ontmoeten deze man (Ramon del Río) aan het sterfbed van zijn vrouw (Vera Valdez Barreto), in hun hutje ergens ver van de bewoonde wereld. In lang aangehouden shots zien we hoe hij haar gezelschap houdt en hoe ze samen wachten op het onvermijdelijke. Kleine gebaren maken de intimiteit van een lang leven samen voelbaar, en dat stopt niet nadat zij haar laatste adem heeft uitgeblazen. Hij wast haar, verzorgt haar, graaft haar graf. Simpele, praktische handelingen waarmee hij probeert om te gaan met de dood en afwezigheid van zijn vrouw.
Met zijn minimalistische aanpak bewijst Lamar dat er nog altijd vernieuwing mogelijk is binnen de slow cinema. Daarin speelt het geluidsontwerp een belangrijke rol — niet verrassend wanneer we weten dat Lamar tot nu toe vooral als geluidsman werkte. Juist in de botsing tussen het krioelen van het leven in de jungle en de stilte van de dood, vindt La última tierra zijn grootste schoonheid.

Joost Broeren


top
La última tierra (Previously Unreleased)

Juli/augustus 2016 #389Productie
Ilse Hughan
Pablo Lamar
Wiebke Toppel
Regie, scenario en geluidsdesign
Pablo Lamar
Camera
Paolo Giró
Montage
Felipe Gálvez
Art direction
Carlo Spatuzza
Muziek
Pattrick Cassidy
Met
Ramón del Río
Vera Valdez Barreto

Kleur, 77 minuten

Distributie
EYE
Te zien
vanaf 21 juli

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl