The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Heddy Honigmann: Echte passie heeft een hindernis

TOT ZIENS

Nederland, 1995 | Heddy Honigmann
Een studie over verliefdheid wil Heddy Honigmann haar nieuwe film niet noemen, want dat klinkt te afstandelijk. Een film over emoties, dat is een betere omschrijving. Een film die het gevoel van verliefdheid moet overbrengen. Zo'n verhaal wil ik niet als film zien, dat wil ik zelf beleven, zo liet een vrouw de maakster reeds weten. Honigmann vat het op als een prachtig compliment. Tot ziens gaat over herkenbare emoties.

Een man en een vrouw arriveren kort na elkaar bij de ijsbaan. Op het ijs kijken ze naar elkaar, zonder een blik te wisselen. Pas als ze allebei vallen, kijken ze elkaar aan. Ze schaatsen een eindje naast elkaar, zonder te spreken. Later haalt hij haar in op de fiets. Ze wisselen blikken bij het stoplicht, geamuseerd. Volgt een vrolijke choreografie voor twee fietsers door nachtelijk Amsterdam. Hij gaat met haar mee naar binnen, ze vrijen op de vloer. Na afloop staan ze in de keuken. "Ik heet Laura", zegt zij. "Ik ben getrouwd", zegt hij.
En dan is het gedaan met de vrolijkheid. Want dan is er sprake van de klassieke driehoek, verkrijgbaar in tal van varianten. De tot advertentietekst gepromoveerde dialoogzin vat het probleem helder samen: een man kan wel van twee vrouwen houden, maar hij kan er geen twee hebben. Het duurt een jaar voordat Laura (Johanna ter Steege) en Jan (Guy van Sande) deze regel aanvaarden. Na elk afscheid volgt toch weer een ontmoeting, tegen beter weten in. Steeds wordt de passie gesmoord door schuldgevoel, en steeds laait de passie weer op. Tot ziens gaat over de pijn van het niet-verliefd-mogen-zijn.

Obsceen
Niet voor het eerst houdt Heddy Honigmann zich in haar werk bezig met de liefde. Eerder maakte zij de korte films Uw mening graag (1989) en Vier maal mijn hart (1990), waarin op ironische wijze verleidingsspelletjes werden gespeeld. Van spelletjes is in Tot ziens geen sprake, maar een voorkeur voor het onderwerp laat zich raden. Elk van deze films behandelt op eigen wijze de fenomenen verliefdheid en aantrekkingskracht.
Honigmann: "Nee hoor, dat gaat niet zo bewust. Het is iets dat in al mijn films voorkomt. Iemand zei me eens dat zelfs Hersenschimmen (naar de roman van J. Bernlef, 1987) over de liefde tussen die twee mensen gaat. Als je geluk hebt gehad heb je na je veertigste de drie posities die in Tot ziens voorkomen alledrie een keer meegemaakt. Dus wilde ik daar iets over zeggen, iets essentieels over liefde. Alleen moest ik er een vorm voor vinden. Er is bij mij altijd een thema, een onderwerp — maar dat klinkt zo sociologisch — en daarbij moet dan een idee komen hoe het filmisch moet. Als dat niet spontaan in me opkomt vervalt het onderwerp, dan verdwijnt het idee."
Recent verwierf Honigmann faam met Metaal en melancholie, een documentaire over het wijdverbreide taxirijden in haar geboortestad Lima, hoofdstad van Peru. De film ontving prijzen op zo'n beetje elk documentairefestival ter wereld. Tot ziens maakte in augustus ook een goede start met een Bronzen Luipaard voor Johanna ter Steege in Locarno en een juichende recensie in het vakblad Variety. Ondanks de verschillende onderwerpen ziet Honigmann een duidelijk verband tussen haar documentaire en speelfilm. "Tot ziens is min of meer parallel ontwikkeld aan Metaal en melancholie en dat is geen toeval. Ze zijn allebei heel direct, ze volgen de mensen en zitten er bovenop. Het dilemma was om heel dichtbij te komen, zonder obsceen te worden. Ik beschouw de twee films als broertje en zusje. Als ik Metaal en melancholie niet had gedraaid, had ik Tot ziens nooit kunnen draaien. Ik had dan niet de durf en het elan gehad, ik zou geschrokken zijn van het realistische."
Tot ziens gaat expliciet over liefde, het lijkt een studie naar het fenomeen verliefdheid. Liefde valt toch niet te analyseren? "Dat klopt, maar dan benader je het van de buitenkant. De passie ligt ook in het maken, zowel bij Metaal en melancholie als Tot ziens. Als je iets bestudeert bekijk je iets van buiten. Je moet afstand houden. Ik wilde juist van de binnenkant een emotie benaderen." Peinzend: "Nee, ik zie Tot ziens niet als een studie."

Terugpakken
Uitgangspunt voor Tot ziens was een idee voor een filmpje van een paar minuten over twee mensen die na vele eerdere pogingen proberen een einde aan hun relatie te maken. Geleidelijk ontstonden er steeds meer scènes rondom dit gegeven, maar nog steeds ligt de nadruk op het ritueel van het afscheid. Omdat elk afscheid voorlopig blijkt is herhaling een belangrijk stijlmiddel van de film.
Toen Jan had ingebroken bij Laura en in haar bed bleek te liggen vond ik het wel genoeg. "Maar dat is juist goed! We hebben een beetje ingecalculeerd dat mensen geïrriteerd raken. Ik wilde het niet per se, maar ik voorzag wel dat het zou kunnen gebeuren. Dat je bij die scène kwaad wordt omdat ze er maar niet mee kunnen ophouden is niet erg. Alleen moet het wel in balans zijn: als kijker moet je de personages niet gaan haten, als maker moet je de kijker wel weer terugpakken."
Een ander kenmerk van de film is beperking. Aanvankelijk waren er meer scènes gepland met vrienden van de twee protagonisten, maar alle aandacht gaat nu uit naar Laura en Jan. Zelfs Ann (Els Dottermans), de vrouw van Jan, speelt een vrijwel zwijgende rol op de achtergrond. Van straatrumoer is helemaal geen sprake. "De maatschappelijke context hebben we er bewust uitgelaten. De omroepen die we benaderden voor financiering vroegen er wel om. Ze vonden het een mooie cast en mooie dialogen, alleen vroegen ze zich waar de maatschappij was. Maar die is er niet als je verliefd bent. Een vriend van me was vreselijk verliefd tijdens de Golfoorlog. De hele oorlog is aan hem voorbij gegaan."
Overspel maakt niet gelukkig, zo blijkt uit Tot ziens. Niet de stiekeme pret, maar het getob over de verboden verlangens staat centraal. Is het lijden niet wat erg zwaar aangezet? "Dat is het gegeven. Als je over passie wilt vertellen moet je een hindernis opbouwen. Als er niets of niemand is die de passie hindert is het een andere film. Deze film gaat over een hindernis. Over het beroemde nee, dat je als kind leert kennen. Als iemand nee zegt wil je het juist. Anderzijds geldt dat hoe leuker iets is, hoe erger de teleurstelling dat dat eigenlijk niet kan."

Herinnering
Tot ziens is een uitgesproken Nederlandse film, met scènes op de ijsbaan, op de fiets en in de duinen. Het bescheiden realisme waarmee Amsterdam wordt getoond ondersteunt de herkenbare emoties. Honigmann woont al zo'n twintig jaar in Nederland, maar studeerde in Lima en Rome. Is er wellicht een buitenlandse blik voor nodig om het typisch Nederlandse te kunnen zien? "Het is heel moeilijk om Nederland goed te filmen. Het mooiste van Nederland heb ik gezien in De platte jungle van Johan van der Keuken en Terug naar Oegstgeest van Theo van Gogh. Ik kan me wel voorstellen dat een Nederlandse regisseur niet zo snel fietsen gebruikt in zijn film, maar ik ben er gek op. Het mooie van de fiets is dat je je verhaal kunt vertellen en tegelijk de stad kunt laten zien, met kleur en geluid op de achtergrond."
"Misschien is het dit: vrienden zeggen me dat ik mij enorme vrijheden veroorloof in de taal. Ik gebruik woorden die in onbruik zijn geraakt, ik maak zinnen die wel correct zijn maar heel ongewoon. Tegenover dat wat je niet eigen is, veroorloof je jezelf meer vrijheid. Je bent je minder bewust van de valkuilen, je bent minder gebonden door je herinnering. Daardoor zijn objecten in het Nederlandse landschap voor mij niet beladen. Ik ben niet bang voor een cliché, dat wordt het pas als je er pittoreske nadruk op legt. In Lima dreigde dat gevaar wel met Metaal en melancholie, maar dat materiaal hebben we weggegooid."

Zuigkracht
Een opmerkelijke trend in de Nederlandse speelfilm dit jaar is de opmars van Vlaamse acteurs. In films als Hoogste tijd en De vliegende Hollander zijn zij sterk vertegenwoordigd, films als Walhalla en Antonia spelen zich af in een onbestemd niemandsland tussen Nederland en België. Na de theaterpodia veroveren de Belgen nu ook de bioscoopdoeken. Dat levert mooie rollen op, zo blijkt ook uit het spel van Guy van Sande, Els Dottermans en Warre Borgmans in Tot ziens.
Wat maakt Vlaamse acteurs zo goed? "Van de toneelopleidingen in België weet ik niets, maar mijn ervaring met Vlaamse acteurs is dat ze magneten zijn. Ze hebben zuigkracht op het toneel. Ze spelen met ieder stukje van hun lichaam en ze spelen werkelijk samen met hun collega's. Bovendien hebben ze een enorm plezier in het spelen, wat maakt dat het heel prettig is om met hen samen te werken."
Het heeft wel inhoudelijke consequenties: in Tot ziens is sprake van een soort Belgische enclave in Amsterdam. Moest dat niet worden gelegitimeerd in het scenario? "Je moet kiezen. Of je legitimeert het extreem, en dan kom je in een soort maatschappelijke context terecht. Of je besluit om er nauwelijks woorden aan vuil te maken want het is nu eenmaal zo: buitenlanders zoeken elkaar op. Dat ze ook op dezelfde werkplek zitten is iets lastiger, maar we dachten: als wij het niet teveel aandacht geven dan zal het publiek dat waarschijnlijk ook niet doen."
Honigmann liet voor haar film een aantal persoonlijke vrienden aantreden als figuranten. Zo valt schrijver Nicolaas Matsier heel even te bewonderen als sportjournalist. "Misschien ben ik naïef daarin, maar ik vind het hartstikke leuk om mijn vrienden in mijn film te hebben. Die film is heel belangrijk voor mij en daar horen zij bij, dat is een beetje romantisch-sentimentele overweging. Die opnames zijn al moeilijk genoeg, dan is het prettig om met vrienden te werken."

Tot ziens is opgedragen aan Ellen en Gerry Waller, de alom gewaardeerde filmjournalisten die onlangs kort na elkaar zijn overleden. Heddy Honigmann kende hen al heel lang. "Ze waren een soort ouders in Nederland voor me. Ze waren erg betrokken bij alles wat ik maakte en hadden allebei het scenario van deze film gelezen. Ellen heeft nog geweten dat de film aan hen werd opgedragen. Ik wilde wel zeker weten dat de film goed uit de montage kwam voordat ik het zou zeggen. Ellen zei: 'Ach kind, draag hem op aan Gerry'. Ze zijn het toch samen geworden."

Mark Duursmatop
TOT ZIENS

September 1995 #159

Produktie
Suzanne van Voorst
Regie
Heddy Honigmann
Scenario
Heddy Honigmann
Helena van der Meulen
Camera
Stef Tijdink
Geluid
Piotr van Dijk
Leo Franssen
Montage
Sander Vos
Muziek
Wouter van Bemmel
Met
Johanna ter Steege
Guy van Sande
Els Dottermans
Nelleke Zitman
Warre Borgmans
Stefan van de Staak

Kleur, 110 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 7 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur