Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Maria Peters: Lekker joelen bij een klapband

DE TASJESDIEF

Nederland, 1995 | Maria Peters
Mede door de naamsbekendheid van hoofdrolspeler Olivier Tuinier werd in Berlijn verwachtingsvol uitgekeken naar De tasjesdief. Dat bleek terecht: de kinderjury van het aan het Berlijnse festival verbonden Internationale Kinderfilmfestival wees het regiedebuut van Maria Peters aan als beste film en bekroonde De tasjesdief met de Glazen Beer. Een interview met producent, distributeur én regisseur Maria Peters.

De tasjesdief is gebaseerd op het gelijknamige, in 1990 bekroonde jeugdboek van Mieke van Hooft. Olivier Tuinier, bekend van Het zakmes, De kleine blonde dood en de televisieserie 'Mus' maakt met deze film opnieuw furore. Hij speelt de rol van de twaalfjarige Alex, die na een roofoverval bij zijn oma thuis steeds verder in de klauwen van de daders raakt. De daders zijn twee lefgozers die net iets ouder zijn dan hijzelf. Alex heeft zijn oma beloofd met niemand over het voorval te praten omdat zij bang is anders in een bejaardenhuis te worden gestopt. De etterbakken, twee broers die op hun beurt weer de dupe zijn van een gewelddadige stiefvader, zetten Alex met hun bedreigingen en getreiter zó onder druk dat hij zich genoodzaakt voelt om in hun opdracht oude vrouwtjes van hun tasjes te beroven. Door de loyaliteit aan zijn oma werkt Alex zichzelf steeds verder in de nesten. Bij zijn ouders kan hij zijn verhaal niet kwijt want die hebben het druk, druk, druk met hun baan. Die vragen niet door wanneer hun zoon ziek van ellende zijn bed niet meer uit wil. Uiteindelijk neemt Alex het heft in eigen handen, lokt de jongens naar een verlaten schoolgebouw en maakt zich op voor de grote finale.
Behalve spannend is De tasjesdief een erg realistische film. Peters heeft duidelijk veel zorg besteed aan het casten en regisseren van haar spelers. De bonte verzameling acteurs vormt tesamen een coherent en geloofwaardig geheel. Naast Olivier Tuinier speelt Ingeborg Uyt Den Boogaard een schitterende rol als de oma van Alex en blinken de Trust-acteurs Myranda Jongeling en Jaap Spijkers uit als zijn liefhebbende maar onbereikbare ouders. De 'bad guys' worden overtuigend gespeeld door de jonge acteurs Aus Greidanus Jr. en Micha Hulshof.
In het juryrapport van het Kinderfilmfestival wordt De tasjesdief geprezen als 'een spannende film waarbij ondanks het serieuze onderwerp veel te lachen valt'. De kinderjury achtte het van groot belang dat er in de film aandacht wordt besteed aan de achtergrond van de twee oudere jongens. Verder was er lof voor het overtuigende spel van de acteurs en de benijdenswaardige vriendschap tussen de oma en Alex.

Worteldieet
Maria Peters (37), naast Dave Schram en Hans Pos één van de drie mensen achter het filmproduktiebedrijf Shooting Star Filmcompany, denkt met genoegen terug aan de vertoningen in Berlijn. "De Berlijnse jeugd komt tijdens zo'n festival in grote getale naar de bioscoop. De film ging op een zondagochtend in première in een zaal met negenhonderd stoelen waarvan driekwart bezet was. Dat was de eerste keer dat hij aan een zaal werd vertoond. Gelukkig werd er meteen gelachen om de grapjes over het worteldieet van Alex' moeder. Dat is de wereld die kinderen herkennen en waarin ze opgroeien. Hoeveel moeders zijn er niet op dieet? Aan het einde van de film, wanneer één van die jongens een klapband krijgt, werd er gejuichd, gejoeld en geklapt. Dat heb je toch alleen in een zaal vol kinderen. Het allerleukste vond ik de vragen na afloop aan Olivier Tuinier. 'Moest je nou echt overgeven?' en 'Waren dat nou echt je vader en je moeder?'. Wat is er nu mooier als filmmaker dan kinderen die alles geloven wat ze zien? Volwassenen beseffen altijd dat ze naar een film zitten te kijken."
"Het gekke is dat ik van te voren niet had bedacht dat ik per se een jeugdfilm wilde maken. Ik las in de krant toevallig een recensie over 'De tasjesdief' waarin stond dat het zo'n mooi boek zou zijn om te verfilmen. Ik heb het toen uit hoofde van mijn producentschap gekocht. Nadat ik het in één ruk had uitgelezen, heb ik meteen de schrijfster gebeld met de vraag of de rechten nog beschikbaar waren. Gelukkig was Mieke van Hooft erg gecharmeerd van het idee. Dat was eind 1990. Tijdens mijn zwangerschap in 1992 heb ik toen aan het script gewerkt. En na de bekende rondgang langs alle fondsen, stond ik in 1994 op de set."

Heftig
"Tot welk genre de film precies hoort, weet ik niet. Het is een film voor kinderen van ongeveer tien tot veertien jaar, maar eigenlijk is het ook een familiefilm. Volwassenen blijken zich ook uitstekend te vermaken. Het niveau van de kinderen waarvoor hij gemaakt is, heb ik gevoelsmatig ingeschat. Ik heb daarbij natuurlijk veel steun gehad aan het boek van Mieke. Die zit in het boek in de kop van dat jongetje. Wat zij in dat hoofd heeft laten afspelen heb ik proberen terug te laten komen in de film. Ik ben heel dicht bij het boek gebleven. In samenspraak met de schrijfster heb ik dingen veranderd want het is tenslotte haar boek waaraan ik ga lopen frunniken. Zonder haar boek was die film er niet gekomen, je moet dat met respect behandelen."
"Een aantal dingen moest ik wel veranderen omdat film een ander medium is. Zo is het boek bijvoorbeeld in de ik-vorm geschreven, dat kun je niet filmen. Bovendien ben je dan nooit bij die jongens thuis en ik wilde af en toe ook iets van hun achtergrond laten zien, dat is anders dan in het boek. Het einde wilde ik wat spannender hebben. Als je de hele tijd het gevoel hebt 'jongen doe toch iets' dan moet dat worden ingelost, zeker voor kinderen. Deze film is misschien wel heftig ja, maar als ik zie wat er op zaterdagochtend bij 'Telekids' wordt vertoond, is dit er niets bij. Ik heb er bewust voor gekozen om alles wat er tussen die drie jongens gebeurt te laten zien. Dat is niet wreder dan de realiteit. Dit is wat kinderen meemaken, ze herkennen dit uit hun eigen leven."
"Het belangrijkste dat ik wilde vertellen is dat je als kind met een geheim kan komen te zitten waar je niet meer uit kunt komen omdat elke weg wordt afgeklemd. Je belandt daardoor in een neerwaartse spiraal. Het mooie in dit verhaal is dat het slachtoffer zich op een gegeven moment toch, net als in Straw dogs van Sam Peckinpah, uit die beklemmende situatie weet te ontworstelen. In het geval van Alex is dat door alles op een gegeven moment op te biechten aan zijn oma, wat ik zelf belangrijker vindt dan die hele toestand in de school. Daarnaast wilde ik iets laten zien van de emotionele verwaarlozing. Want hoewel zich dat in het gezin van Alex op een hele andere manier uit dan bij die twee jongens thuis, zijn ze alledrie het slachtoffer van hetzelfde fenomeen; ouders die weinig tijd hebben voor hun kinderen. Ze denken al snel 'Ach die redt zich wel'."
"Ik maak het met mijn oudste kind van zes ook mee. Ik vind het verschrikkelijk als ze met iets komt, waar ze al een tijd mee heeft gezeten en wat ze niet aan mij of aan haar vader heeft verteld. Ouders zeggen zo makkelijk tegen hun kinderen 'Ja, maar dat had je toch kunnen zeggen', dat werkt niet zo in die kinderbelevenis. Denk maar aan je eigen jeugd. Achteraf denk je 'Waarom heb ik dat toen niet meteen gezegd' maar op dat moment gaat dat niet. Dat vind ik heel mooi uit dit verhaal naar voren komen."

Eigen club
"Natuurlijk gaf het feit dat ik mezelf moest bewijzen als regisseur een extra druk. Want hoewel ik op de Filmacademie de regierichting heb gedaan en ik naast wat regie-assistenties een aantal opdrachtfilms heb geregisseerd, heb ik me de laatste jaren voornamelijk als producent geprofileerd. Om me zo zeker mogelijk te voelen heb ik op aandringen van mijn cameraman Hein Groot veel tijd besteed aan een storyboard. Daar heb ik tijdens het draaien enorm veel houvast aan gehad. Omdat ik alles al overdacht had, voelde ik me vrij zeker in mijn keuzes wat licht en locaties betreft. Dat mijn film door Shooting Star werd geproduceerd, is natuurlijk een groot voordeel. Je voelt je gedekt door je eigen club. Ik weet niet of deze omstandigheid het rondkrijgen van de financiering voor de film — circa één miljoen gulden — heeft vergemakkelijkt. Dit project is bijvoorbeeld afgewezen door omroepen waar Shooting Star al een bepaalde relatie dacht te hebben."
"Wanneer je een film maakt als je én regisseur én producent én distributeur bent, heeft dat wel een aantal voordelen. Omdat je de kanalen kent om je film te promoten, kun het produkt beter sturen. Je kijkt bijvoorbeeld zelf of je reclame maakt op de Sterblokken. Maar overal zit een budget aan vast. Je kunt niet veel geld in een film pompen als hij nooit uit de kosten komt. Dat moet je verantwoord doen. Ik heb me tijdens het draaien niet bezig gehouden met het produktionele gedeelte, maar heb nu net wel zelf de trailer gemaakt en bepaal wel hoe het affiche eruit komt te zien. De verschillende diciplines lopen hier bij Shooting Star meer door elkaar heen. Normaal zitten daar toch gauw weer een paar stappen tussen. En natuurlijk is het makkelijker om theaters enthousiast te maken voor je film als je ze wat beter kent."

Vrijwel tegelijkertijd met het uitkomen van de film is de overheid gestart met een campagne tegen het pesten op scholen. Volgens Peters is dat geen kwestie van marketing maar puur toeval. Het geeft wel aan dat haar onderwerp leeft onder kinderen. "Uit onderzoek blijkt dat 51% van de kinderen pest. Dat betekent dat die andere 49% gepest wordt. Ik hoop dat het onderwerp mede door de film bespreekbaarder wordt." De film zal de komende tijd een rondgang maken langs diverse buitenlandse festivals waaronder Emden, Bombay en Chicago. Mocht het zover komen dat zij een nieuwe film gaat regisseren, dan zou Peters graag weer iets voor dezelfde leeftijdsgroep maken. Ook het werken met jonge acteurs is haar goed bevallen. "Het moet in elk geval een onderwerp zijn waar ik me in kan vinden en wat ik graag wil vertellen. Bij dit verhaal sloeg de vonk meteen over. Dat is wel noodzakelijk want je moet die kar lang trekken."

Denise van Laartop
DE TASJESDIEF

April 1995 #155

Produktie
Dave Schram
Hans Pos
Maria Peters
Regie
Maria Peters
Scenario
Maria Peters, naar het gelijknamige boek van Mieke van Hooft
Camera
Hein Groot
Geluid
Gusta van Eijk
Montage
Ot Louw
Muziek
Ad van Dijk
Met
Olivier Tuinier
Ingeborg Uyt den Boogaard
Aus Greidanus Jr.
Micha Hulshof
Myranda Jongeling
Jaap Spijkers e.a.

Kleur, 90 minuten

Distributie
Shooting Star Filmdistribution
Te zien
vanaf 6 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur