Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Ogen van tijgers

TROPICAL MALADY

Thailand, 2004 | Apichatpong Weerasethakul
Een zintuiglijke film, zo werd Apichatpong Weerasethakuls Tropical malady al genoemd. Inderdaad is het een film die recht in je ogen steekt en eerder oogt, klinkt, ruikt en voelt dan dat hij iets zegt.

De ogen van de tijger staan op je gericht. Ze laten je niet los. Het dier, het monster, het fantasiewezen concentreert zich seconden of misschien wel minuten lang op jou, zijn prooi in de bioscoopstoel. Wie wegkijkt, verliest. Je kunt dus niet anders dan terugkijken, terwijl het nachtelijke Dolby Surround-oerwoud via je oren je lichaam binnensluipt. Cicaden, muggen, slangen. De gevaarlijke stilte van de tijger.
Tropical malady (Sud pralad) van de Thaise regisseur Apichatpong 'Joe' Weerasethakul (1970) is al 105 minuten bezig wanneer dit beeld, en deze geluiden je bereiken. In welke staat van bewustzijn moet je je tegen die tijd bevinden om je daadwerkelijk door de ogen van de tijger te laten verlammen? Moet je klaarwakker zijn, half slapen of zweten van de tropenkoorts? Kan de tijger je nog wel te pakken krijgen wanneer je je voortdurend afvraagt wat Weerasethakul nu precies heeft bedoeld met dat beest, of met de naakte bosmens die ons en het hoofdpersonage de mystieke diepte van het oerwoud heeft in gesleurd? Zijn die tijger en die bosmens één en hetzelfde wezen, en wordt de bosman nu wel of niet gespeeld door die andere jongen uit het eerste verhaal? Trouwens, waarom in hemelsnaam eerst met alle zomerse rust van de wereld een mooie liefdesgeschiedenis opbouwen over de ontluikende liefde tussen een gewone jongen en een soldaat, en die vervolgens amputeren met een secondelang zwart beeld?

Kloppend monster
Wie Weerasethakuls vorige film Blissfully yours (2002) heeft gezien, kan enigszins vermoeden wat voor soort avontuur er met Tropical malady op hem afkomt. Die in Nederland nauwelijks vertoonde film durft pas na drie kwartier met de begintitels te komen. Of misschien is dat juist ook een teken van lef. En ook in Blissfully yours is de jungle een plek die alle verhaal stopzet, die karakterontwikkeling en dialoog opoffert aan stilstaand water, wuivend groen, krekels en soezend camerawerk.
En dan is er opeens de meer dan extreme close-up van de stijve penis van de mannelijke hoofdrolspeler, op het bioscoopscherm een gigantisch, kloppend monster dat gemasseerd wordt door de reuzenhand van zijn vriendin. Het is ieder voor zich bij zo'n beeld. Denk wat je denken kunt, voel erbij wat je voelen durft. Wie zich door zo'n beeld laat intimideren, kan niet anders dan wanhopig op zoek gaan naar het waarom, en durft in feite niets anders meer.
Met Tropical malady, vorig jaar op het Filmfestival Cannes bekroond met de juryprijs, is het niet anders. Dit keer komen de credits al na tien minuten, maar dat zegt vrij weinig. Voorafgaand aan de eerste Nederlandse vertoning op het Filmfestival Rotterdam probeerde Weerasethakul de aanwezigen voor te bereiden op de vele vragen die de film zou gaan oproepen: 'Ik ga geen nabespreking houden. Probeert u alleen te zijn met de film. Beantwoordt u zelf uw eigen vragen.'
De film zelf komt met nog een handreiking: 'We zijn van nature wilde dieren', wordt de Japanse schrijver Ton Nakajima geciteerd. 'Het is onze plicht om temmers te worden die hun dieren onder controle houden, en hen zelfs taken te leren die vreemd zijn aan hun dierlijkheid.'

Oerkreten
Met twee verhalen, de een zonder staart, de ander een 'Er was eens...'-sprookje met kop, gestreepte staart en tijgerogen, lijkt Weerasethakul ons terug te willen voeren naar onze natuurlijke staat van zijn. Weg met het temmen, de zelfcontrole, de taken die ons (in) wezen vreemd zijn.
Het eerste verhaal toont de mens boven het dier, de mens die wij allen (proberen te) zijn, het tweede draait de spiegel om en openbaart het dier in de mens. Het ene verhaal speelt zich voor driekwart af in de grote stad, het tweede volledig in het oerwoud. Verkeersdrukte, popmuziek, videogames en industrie tegenover de troebele werkelijkheid van de natuur.
Alles wat in de eerste habitat van levensbelang is of lijkt, doet in de tweede niet meer ter zake. 'Zonder gel ga ik dood', grapt militair Keng tegen zijn vriendje Tong, terwijl ze blij verliefd over straat scharrelen. Even later is Keng overgeleverd aan de geesten van de jungle en misschien nog meer aan zijn eigen, eenzame zelf.
En dan is het modder in plaats van gel. Oerkreten in plaats van popliedjes. Hardop dromen in plaats van denken. Jezelf voorbij zien kruipen op handen en voeten. Opeens begrijpen wat de aap op de tak tegen je zegt en terugpraten. Een boom in het donker van de nacht wit zien pulseren van de vuurvliegjes. En dan dus de ogen van de tijger: een eeuwig oogcontact dat in het eerste verhaal getrainde tegenhangers vindt in de flirterige blikwisselingen van de personages, zoals de vuurvliegjesboom machtig afsteekt tegen de muggenlamp op de veranda.
Het kijken naar de tijger doet Keng huilen. Al kijkend en huilend opent hij zijn ziel voor de geest die in het beest — en misschien dus ook al die tijd al in hemzelf — gevangen zit. De ene toeschouwer zal hierbij aan de kant blijven staan. Wat nou tijger, wat nou geest. De andere laat zich eveneens door die eindeloos lange roofdierblik hypnotiseren en wordt zelf een dier, een hertje, een aap. Met een zwart beeld naar de andere kant van het bewustzijn.
Een zintuiglijke film, zo werd Tropical malady in de eerste recensies al genoemd; een betere typering is onmogelijk. Het is een film die zich laat aftasten zoals je de buitenwereld aftast terwijl je er afwezig in ronddwaalt: de wirwar van mensen, dieren en dingen die door jou wordt gadegeslagen en daardoor alles tegelijk en nog steeds helemaal niets betekent. Die zich niet in woorden laat vangen, die eerder oogt, klinkt, ruikt en voelt dan dat hij iets zegt.
Misschien krijgt de film door een enkel beeld of associatie voor de toeschouwer opeens vorm en structuur. Zoals de buitenwereld die krijgt wanneer een vreemde naar je zwaait, of je twee auto's ziet botsen: je herinnert je dat die naakte bosman ook al in het eerste deel van de film rondliep, of dat de twee jongens door een wijs vrouwtje naar een lange, donkere tunnel werden geleid waar het misschien spookt. In die tunnel zullen na twee minuten de meegebrachte kaarsen vanzelf uitgaan. Een van de jongens durft niet verder, en dus kruipen ze terug. Waren ze wel verder gegaan, dan waren ze wellicht samen in dat oerwoud uitgekomen, bij de tijger en zijn onpeilbare ogen.

Kanotocht
Zulke films, die je tot verbanden en gedachten brengen die je misschien zelf niet eens snapt, zijn er altijd al geweest — van Luis Buñuels Un chien andalou (1929) tot Alain Resnais' L'année dernière a Marienbad (1961), van Andrei Tarkovski's Stalker (1979), Bruno Dumonts Twentynine palms (2003) en Ilya Khrjanovsky's 4 (2004) tot het vooralsnog niet in Nederland uitgebrachte Los muertos (2004) van Lisandro Alonso. In die laatste film geen zwart beeld als brug tussen twee werelden, maar een halve, groene minuut.
De eerste wereld bestaat uit een overwoekerd bospad, twee jongenslijken en een van achteren gefilmd persoon met een kapmes. Dan dertig seconden groen scherm. Misschien veel langer, misschien ook korter. Je waarneming van tijd is door Alonso op losse schroeven gezet. En is dit hetzelfde groen als dat van het bos? Aan de overkant van de woordloze credits heersen aanvankelijk andere kleuren: het afgebladderde geel en bruin van de morsige gevangeniscel van een verschraalde man. Dezelfde als die met het kapmes? Ook deze wereld wordt steeds groener, wanneer de man wordt vrijgelaten en aan een lange kanotocht door het oerwoud begint. Zijn dochter moet ergens in die gifgroene, krakelende jungle wonen. Wat de man en de twee jongenslijken uit de beginscène precies met elkaar te maken hebben, wordt evenwel niet duidelijk. Wat hen verbindt is de plek, met zijn kleuren en geluiden.
Zulke films begrijpen je ogen en oren beter dan je verstand. Ze gaan vaak eerder over licht, geluid, kleur, materie en textuur dan over een concreet thema. Het zijn films om aan te raken, om in te verdwalen. Voor wie te zeer verlangt naar de vaste vormen van de traditionele cinema, Hollywood dan wel arthouse, blijft het moeilijk wennen, zulke gevoelsfilms. De traditionele cinema reduceert de werkelijkheid doorgaans tot een overzichtelijk verhaaltje zonder oneffenheden. De zintuiglijke film confronteert je met een wereld die om de hoek volstrekt anders kan zijn, die alle logica zomaar laat varen, je recht in je ogen steekt. Ga door de voordeur en je staat opeens aan zee, kijk om, huis weg (Un chien andalou). Een clubje zwerfhonden wordt belaagd door reusachtige boormachines (4). Een man vaart zwijgend in een bootje, heen en weer, heen en weer. Slacht een geitje, beent het uit. Graait een lap honingraat uit een boom (Los muertos), zoals de soldaat in Tropical malady een vis vangt uit een zelf gegraven moddergat in de grond.
Waarom, waarom, waarom, je kunt het je blijven afvragen. Je kunt ook gewoon in de kano stappen of de soldaat volgen, de duisternis in. Je laten overrompelen door de waterrimpelingen, de geluiden uit het woud, dat verweerde en besmeurde gezicht, die vuurvliegjesboom. Soms je gedachten laten verdwalen, naar een andere film, een gedicht of spelletjesprogramma, de boodschappen die je eigenlijk nog had moeten doen. Zoals de camera in Tropical malady zo nu en dan de personages moedwillig aan de kant schuift voor wat waaiend riet.
Welk effect de zintuiglijke film sorteert met zijn roerloze cameravoeringen, epileptische montages, treuzelende credits en voortijdige eindes, hangt helemaal van de toeschouwer af. Die moet bereid zijn met een kluitje in het riet te worden gestuurd, of juist te worden overladen door een schat aan onverwoordbare, niet te duiden indrukken. Zodra de projectie loopt is het aan hem om de deuren, vensters en kieren open te zetten. Om verder te kruipen door de tunnel met de geesten — ook al gaan de kaarsen uit.

Kevin Tomatop
TROPICAL MALADY

Mei 2005 #266

Productie
Charles de Meaux
Alex Moebius
Regie en scenario
Apichatpong 'Joe' Weerasethakul
Camera
Vichit Tanapanitch
Jarin Pengpanitch
Jean Louis Vialard
Montage
Lee Chatametikool
Art direction
Akekarat Homlaor
Met
Banlop Lomnoi
Sakda Kaewbuadee
Sirivech Jareonchon
Udom Promma
Huai Deesom

Kleur, 115 minuten

Distributie
Contact Film
Te zien
vanaf 4 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Todos lo saben
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit (Christian Petzold over)
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur