Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
David Lynch: De ontdekking van de sterrenhemel

THE STRAIGHT STORY

Verenigde Staten, 1999 | David Lynch
De nieuwste film van David Lynch staat lijnrecht tegenover eerdere films als Blue velvet en Lost highway. In The Straight story is geen zweempje mysterie of irrationaliteit te vinden; wel een oude man die op een grasmaaier door een idyllisch Amerika tuft. "Vergelijk me met de rocker Elvis Presley die op een dag 'Love me tender' ging zingen."

David Lynch

In de ijzersterke openingsscène van Blue velvet (1986) lijken alle stokpaardjes van David Lynch (Missoula, Minnesota, 1946) te zijn samengevat. Eerst vangen we een glimp op van een gelukkig dorpsleven met lachende gezinnetjes en versgemaaid gras, waarna de camera inzoomt op de aarde, waar we krioelende maden aantreffen. De idylle bestaat niet, want achter elke glimlach kan een poel van verderf schuilen, is de duidelijke boodschap. In 'Twin peaks' zette Lynch deze overtuiging op onnavolgbare wijze nog eens dik aan.
Met The Straight story heeft Lynch het roer echter volledig omgegooid. De film opent niet met wroeten in de rottende aarde, maar met een lang shot van de sterrenhemel. Wat volgt is een lofzang op het 'smalltown America' dat Lynch in zijn vorige films nog leek te haten. Het platteland wordt in zijn nieuwste film bevolkt door vriendelijke mensen, behulpzame gezinnen en begripvolle barmannen. De ster van The Straight story is geen vamp of buitenissige vent, maar een oude, vriendelijke man die zich met behulp van stokken moet voortbewegen. Als hij hoort dat zijn broer — die hij door een ruzie in geen jaren meer heeft gesproken — ziek is geworden, besluit hij hem op te gaan zoeken. Autorijden kan hij niet, dus er zit voor deze koppige man niets anders op dan de lange reis door Iowa naar Wisconsin af te leggen op zijn grasmaaier van het onverwoestbare merk John Deer.
De gehele film bestaat uit die merkwaardige reis langs goudgele korenvelden en slaperige dorpjes, een onderneming die weken duurt en waarvoor in de film alle tijd wordt genomen. Onderweg komt de oude man allerlei dorpsbewoners tegen die hem te eten geven, onderdak bieden en zijn grasmaaier repareren. Hij ontmoet verder een priester, een van huis weggelopen meisje, een kordon wielrenners en een vrekkige tweeling. De film is van een ogenschijnlijke simpelheid, die ondanks het ontbreken van elk Lynchiaans mysterie een vreemde aantrekkingskracht uitoefent op de kijker — een aantrekkingskracht die het landelijke, eenvoudige leven wel vaker oproept. De enige referenties naar zijn eerdere werk zijn de muziek van Angelo Badalamenti ('Twin Peaks') en de gele strepen op de weg, die nu niet zoals in Lost highway razendsnel voorbijflitsen, maar in een slakkengangetje door het beeld schuiven, met het tempo van die oude, degelijke grasmaaier.

Rare fratsen
De titel The Straight story slaat op de hoofdpersoon Alvin Straight, die overigens echt bestaan heeft en werkelijk die reis heeft ondernomen. De titel is daarnaast een duidelijke verwijzing naar de rechtlijnigheid van het verhaal. "Soms vraagt een verhaal erom op een vreemde manier verteld te worden", zegt David Lynch, nog immer in het bezit van een enorme kuif en verwonderde blik, tijdens een groepsgesprek in Londen. "Deze film vroeg daar echter niet om. Dit is een klein, lineair, minimaal verhaal waar je geen rare fratsen mee moet uithalen, want dan breekt het."
Doordat Lynch een ideaalbeeld schetst van het Amerikaanse platteland lijkt de film op een sprookje, een droom die op een diapositief van zijn eerdere nachtmerries lijkt. "De film heeft een sprookjesachtig karakter, omdat de aard van het script, dat ik niet zelf heb geschreven, dat verlangde. We hebben de weg afgelegd die de echte Alvin Straight ook heeft afgelegd, en ik was werkelijk verbaasd over de vriendelijkheid van de mensen die zich nog herinnerden dat Alvin voorbij kwam rijden. Sommige mensen hebben hem daadwerkelijk geholpen. Het lijkt er daarom inderdaad op dat er geen kwaad huist in de personages in de film, wat niet wegneemt dat ik denk dat er verschrikkelijke dingen gebeuren in Iowa en Wisconsin. Maar daar ging dit verhaal niet over.
"In Blue velvet bracht het script me naar een dorp waar je onder de veilige, comfortabele oppervlakte een duistere wereld ontdekt. Ik denk dat iedereen er vroeg of laat achterkomt dat sommige dingen in het leven verborgen worden gehouden. Maar als je niet cynisch wilt worden, blijf je openstaan voor allerlei verschillende verhalen. Vergelijk me met de rocker Elvis Presley die op een dag 'Love me tender' ging zingen. Bij hem betekende die omwenteling ook niet dat hij vanaf die dag alleen maar mooie ballads ging zingen. Er moet ruimte zijn voor andere dingen.
"Ik zie filmmaken als een soort verliefdheid. Verliefdheid is een obsessie, je wilt bij niemand anders zijn dan bij haar. Gelukkig weet je niet waarom je verliefd wordt, dat is een van de geheimen van het leven. Als de film klaar is, volgt er een echtscheiding, waarna je op zoek gaat naar een meisje waarop je weer verliefd kan worden. Je weet niet hoelang het duurt voor het zover is, en je weet niet hoe ze eruit zal zien — je hoopt op een brunette, want daar val je nu eenmaal op —, maar het is altijd aan te raden om de deur ook open te houden voor blondines en roodharigen. Je zou wel gek zijn om de deur te sluiten voor blondines!"

Bibliotheek
The Straight story zou je kunnen zien als een 'eastern', waarbij de reis niet alleen door het landschap wordt gemaakt, maar ook door het leven van de oude man. Alvin Straight heeft het nodige meegemaakt — hij heeft nog gevochten in de Tweede Wereldoorlog — maar zijn misère wordt nergens breed uitgemeten, het schemert slechts door. De rol van Alvin Straight is geknipt voor de veteraanacteur Richard Farnsworth (1920), een man met het gezicht van de kerstman en een carrière die een groot deel van de filmgeschiedenis bestrijkt. Farnsworth was veertig jaar lang een gevierd stuntman, stand-in voor westernheld Roy Rogers, en werkte met John Ford, Sam Peckinpah, Alan J. Pakula en Stanley Kubrick. Farnsworth spreekt in de film de treurige woorden uit: "The worst thing about aging is remembering your youth."
Lynch: "Oude mensen dragen prachtige en treurige verhalen met zich mee. Als je klein bent, ben je een boek met één of twee zinnen erin, maar als je ouder wordt bezit je een complete bibliotheek. Degene die in ons lichaam huist, is echter leeftijdsloos. Het is dezelfde persoon als toen we jong waren; enkel het lichaam wordt oud. Alvins verhaal is een partje van de wereldgeschiedenis, waar wij allemaal deel van uitmaken en die we zelf inkleuren. Ik realiseer me steeds beter dat we vaker naar dit soort verhalen zouden moeten luisteren, voordat ze verloren gaan.
"Of het publiek hier wel of niet in is geïnteresseerd kan me niets schelen. Ik trek me niets aan van de verwachting van het publiek of de fans, want ik ga ervan uit dat als iets voor mij goed voelt, het publiek dat ook voelt, alhoewel ik er vaak naast zit. Het is onbegonnen werk om te gaan gissen naar hun wensen. Vaak zou ik mijn vorige films wel willen wegdenken, omdat iedereen deze met elkaar vergelijkt, terwijl ze in mijn hoofd elk op zichzelf staan.
"Voorop staat dat ik van de film moet houden voordat ik hem maak. Lost highway heeft niet veel geld opgebracht, maar dat geeft niet. Als je niet verliefd bent op de film dan kun je je heel slecht voelen als blijkt dat hij niet zo goed wordt ontvangen. Dit was het geval bij Dune, waar ik een kater aan heb overgehouden omdat ik er niet genoeg van hield, waardoor het floppen des te harder aankwam. Je hebt geen controle over de nasleep van een film, en ik kies ervoor om me daar tijdens het filmen niet mee bezig te houden, omdat dit het proces verstoort."

Glas
David Lynch maakt keer op keer duidelijk dat The Straight story op zichzelf staat, dat hij zich niet bewust is van een samenhang in zijn oeuvre, en dat elk verhaal zijn eigen regels heeft. Het regisseren van een logisch verhaal als The Straight story verschilde dan ook niet van bijvoorbeeld Lost highway, een film waar niemand een touw aan vast kon knopen.
"Als je luistert naar het verhaal hoor je vanzelf of iets klopt of niet, en of dat past bij de film. Het verhaal is je gids, het praat tegen je. Het klinkt misschien een beetje romantisch, 'de kunstenaar als medium', maar zo werkt het wel. Op een dag nestelt een idee zich in je bewustzijn, het lijkt bijna of het niet van jezelf is, maar je weet wel dat het klopt. Het is als het lezen van een boek; de beelden en gevoelens vormen zich vanzelf. Als ik een film maak, probeer ik trouw te blijven aan de eerste beelden die zich in mijn hoofd ontvouwden tijdens het lezen van het script. Daarna wordt het zwoegen: elke dag sta je op en weet je dat je een brug moet gaan bouwen over een ravijn, een brug die bestaat uit talloze kleine stukjes glas. Elke scène is zo'n brug, en als het me lukt om me te concentreren, dan werkt een scène, waarna de glazen brug in een klap verandert in een brug van staal."
De aantrekkelijke traagheid van de film is geen commentaar op de steeds maar sneller gemonteerde actiefilms en steeds spectaculairdere special effects waar veel films op leunen. "Het is heel simpel: als je een verhaal hebt over een oude man op een grasmaaier, dan spreekt het voor zich dat je geen snelle film maakt. Als je vertraagt, zie je veel meer details, je kijkt anders naar de sterrenhemel, je komt in een andere stemming. De hoek die Alvin omslaat is belangrijker dan de vele mijlen die hij aflegt. Ik moet zeggen dat dit erg verhelderend werkte."
Lynch vindt niet dat hij het humanisme heeft omarmd, alhoewel je uit de film zou kunnen afleiden dat hij naastenliefde en familiebanden een warm hart toedraagt. "Je moet het verhaal niet verwarren met mijn opvattingen. Het doet er niet toe wat ik denk. Ik ben een mechanisme waar de film doorheen gaat, maar ik ben de film niet zelf."
Lynch heeft op dit moment tot zijn grote ongenoegen geen film om aan te werken. Zijn pogingen om 'Woodcutters from fiery ships', een muzikale oefening in zinloze dialogen, om te vormen tot videogame mislukten. Wel heeft hij een oude liefde opgepakt: gitaarspelen, en wel in een heavymetalband. "Ik moet alleen nog een leren jekkie aanschaffen."

Mariska Gravelandtop
THE STRAIGHT STORY

December 1999 #206

Productie
Alain Sarde
Mary Sweeney
Neal Edelstein
Regie
David Lynch
Scenario
John Roach
Mary Sweeney
Camera
Freddie Francis
Montage
Mary Sweeney
Art direction
Jack Fisk
Muziek
Angelo Badalamenti
Met
Richard Farnsworth
Sissy Spacek
Harry Dean Stanton
Jack Walsh

Kleur, 111 minuten

Distributie
Paradiso Filmed Entertainment
Te zien
vanaf 2 december

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE