Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Drank & katers in Puerto Rico

The Rum Diary

Verenigde Staten, 2011 | Bruce Robinson
In The Rum Diary portretteert Johnny Depp zijn idool en goede vriend Hunter S. Thompson als een jonge schrijver die op zoek is naar zijn eigen stem. De verfilming van Thompsons vroege roman moet het vooral hebben van Puerto Ricaanse couleur locale.

Bijna iedere kunstenaar kent een ongewisse periode, waarin hij op zoek gaat naar zijn eigen stem. Sterker nog: de meeste kunstenaars blijven altijd in dat stadium hangen.
Orson Welles timmerde in de jaren dertig aan de weg als toneelmaker. Maar wie had na het zien van zijn generieke surrealistische kortfilm The Hearts of Age (1934) kunnen voorspellen dat juist hij de filmgeschiedenis zou veranderen met zo'n ongelooflijk trefzeker debuut als Citizen Kane? Of luister anders eens naar het album Door Door van het Australische bandje The Boys Next Door: een braaf new wave-plaatje dat nauwelijks voortekenen bevat van het pandemonium dat de bandleden later zouden aanrichten als The Birthday Party. Laat staan de ongenaakbare duistere brille die frontman Nick Cave over het voetlicht bracht op zijn solo-albums.
Hunter S. Thompson schreef zijn roman The Rum Diary jaren voordat hij furore zou maken met zijn hoogst individuele gonzo journalism. Begin jaren zestig was geen enkele uitgever geïnteresseerd in Thompsons in rum en mescaline gedrenkte proza. Alleen zijn latere roem en de bemoeienis van zijn kameraad Johnny Depp zorgden ervoor dat The Rum Diary in 1998 alsnog gepubliceerd werd. Diezelfde Depp zorgde er na Thompsons zelfmoord in 2005 trouwens ook voor dat de as van de schrijver, conform diens laatste wens, de ether werd ingeschoten met een 50 meter hoog kanon, terwijl hij ook de drijvende kracht was achter de verfilming van The Rum Diary. Hoofdpersoon Paul Kemp — door Depp nadrukkelijk neergezet als Thompsons alterego — onderkent het hierboven geschetste jongekunstenaarsprobleem: "Ik heb geen stem. Ik weet niet hoe ik als mezelf moet schrijven."

Schimmig
Toen Depp voor de eerste keer een alterego van Hunter S. Thompson speelde, in Fear and Loathing in Las Vegas, was hij 35 jaar oud — een tikkeltje ouder dan Thompson zelf tijdens het schrijven van die doorbraakroman. Inmiddels is Depp achterin de veertig, terwijl zijn Thompson-personage in The Rum Diary begin twintig is. Curieus genoeg stoort het helemaal niet dat de acteur bij deze vertolking wat ouwelijk overkomt. Natuurlijk leken mannen in de jaren vijftig sowieso vroeg oud, maar het is vooral het gebrek aan een doel dat Paul Kemp minder zeker en daardoor minder vitaal maakt. In Fear and Loathing is Depps Raoul Duke juist een man die weet waar hij voor staat, en wat hij in de gokhoofdstad komt doen, ook al wordt hij nog zo afgeleid door drugs en drank. Maar de jonge Paul Kemp is nog niets. Hij wil schrijver zijn. Daarvoor reist hij zelfs naar Puerto Rico, om als redacteur te werken bij een noodlijdend Engelstalig dagblad. Maar wanneer de rijke Amerikaanse ondernemer Sanderson (Aaron Eckhart) hem probeert te betrekken bij een schimmig vastgoedproject lijkt Kemp voor de verlokkingen van een luxe leventje te bezwijken. Al was het maar omdat hij op die manier dicht bij Sandersons aantrekkelijke verloofde Chenault (Amber Heard) kan zijn. Als uiteindelijk het besef groeit dat Sanderson een foute, gladde aal is besluit Kemp partij te kiezen. Zijn rebellie tegen het systeem is echter een kwestie van 'too little too late' en richt bitter weinig uit.

Krankzinnig
De vraag is natuurlijk of een wisselvallig portret van een wisselvallige jongeman ook per se een wisselvallige film moet opleveren. Want wisselvallig, zo mag je The Rum Diary gerust noemen. Dit verhaal had echt baat gehad bij een wat duidelijkere focus op de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Nu maken de filmmakers zich er een beetje vanaf door in een tekst aan het slot te melden dat Kemp na zijn vertrek uit Puerto Rico een geducht criticus van het establishment zou worden. Dat is natuurlijk fijn voor de journalist en minder fijn voor het establishment. Maar liever had ik in de film zelf gezien dat dit gebeurde en vooral: hoe dit gebeurde.
In plaats daarvan blijft The Rum Diary steken in couleur locale en randgebeuren. Nu heeft Depp met Bruce Robinson wel een regisseur in huis gehaald die excelleert in het ensceneren van randverschijnselen. Net als in zijn onnavolgbare cultklassieker Whitnail & I (1986) schildert Robinson een door alcholdampen doordesemde mannenwereld die tegelijkertijd verleidelijk én ranzig is. Kemp wordt de halve film vergezeld door een zweterige fotograaf (Michael Rispoli) die we in bijna ieder shot aan een fles sterke drank zien lurken.
Hilarisch zijn daarnaast de optredens van Giovanni Ribisi als een compleet doorgeflipte ex-employee van de krant, die met zijn krankzinnige uitbarstingen de hoofdredacteur (prachtrol van Richard Jenkins) tot waanzin drijft. Uitgesproken zwak is daarentegen Robinsons uitwerking van de centrale romance tussen Kemp en Chenault. Amber Heard is mooi, uiterst verleidelijk en door haar relatie met zakenman Sanderson ook nog gevaarlijk: geen wonder dat Kemp daarvoor valt. Maar andersom valt de manier waarop deze jonge vrouw zich aan Kemp aanbiedt alleen maar te begrijpen als een op hol geslagen mannenfantasie. De driehoeksrelatie tussen Kemp, Chenault en Sanderson had het verhaal substantie moeten geven, maar is door de slechte uitwerking van Heards personage volstrekt ongeloofwaardig.

Fritz de Jong


Hunter S. Thompson

Wie was de echte Hunter S. Thompson? In de BBC-documentaire Fear and Loathing in Gonzovision (1978) moest de schrijver toegeven dat hij het zelf ook niet altijd wist.

"Ik leid een normaal leven, maar naast mij bestaat ook die mythische figuur. Als ik word uitgenodigd om een lezing te geven weet ik nooit zeker of ze Thompson willen hebben, of Raoul Duke." Net zoals in Thompsons gonzojournalistiek feit, fictie, opinie en subjectieve beleving door elkaar lopen, zo lijken Thompson en zijn alterego's ook in elkaar over te vloeien. De speelfilms op basis van Thompsons werk maken daar dankbaar gebruik van. Of we nu kijken naar Bill Murray als Hunter S. Thompson in Where the Buffalo Roam (1980) of Johnny Depp als Raoul Duke (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998) of Paul Kemp (The Rum Diary, 2011): we kijken altijd naar een impulsief personage waaraan je een willekeurige reeks sterke verhalen kunt ophangen uit het kleurrijke leven van Hunter S. Thompson. Al dan niet verzonnen.
Where the Buffalo Roam was in feite ook niets meer dan dat: een bonte collectie kleurrijke anekdotes vol drank, drugs en waanzin, die in willekeurige volgorde achter elkaar waren geplakt. Thompson kon nog enige waardering opbrengen voor Murray's manische inbreng, maar verder vond hij het een cartooneske miskleun. Enthousiast was hij wel over Terry Gilliams woeste filmische trip Fear and Loathing in Las Vegas. Nu valt best te verdedigen dat Gilliam de binnenkant van Thompsons hersenpan heeft willen portretteren. Maar ook hier werden de excessen zo grotesk gemaakt dat je onmogelijk zicht kreeg op het 'normale leven' waar Thompson prat op ging.
Misschien moeten we voor de echte Hunter S. Thompson te rade gaan bij de documentairemakers die het fenomeen portretteerden. De filmer die letterlijk het dichtst bij Thompson kwam is Wayne Ewing, een buurman van de schrijver die diens dagelijkse bezigheden probeerde te vangen in (online te bekijken) portretten als Breakfast with Hunter. Naast Thompson zelf komen in deze producties talloze beroemde vrienden, bekenden en bewonderaars van Thompson aan het woord, onder wie John Cusack, Terry Gilliam, Benicio del Toro en Lyle Lovett. En net als in Tom Thurmans docu Buy the Ticket, Take the Ride (2006) begint het gedonderstraal met al die beroemde pratende hoofden. Want allemaal hebben ze wel een idiote anekdote over Thompson, die weer bijdraagt aan de mystificatie van de schrijver.

FdJtop
The Rum Diary

Januari 2012 #339Productie
Johnny Depp
Christi Dembrowski
Regie en scenario
Bruce Robinson
Camera
Dariusz Wolski
Montage
Carol Littleton
Art direction
Dawn Swiderski
Muziek
Christopher Young
Met
Johnny Depp
Amber Heard
Aaron Eckhart

Kleur, 120 minuten

Distributie
eOne
Te zien
vanaf 22 december

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


R

R U THERE
R.W. FASSBINDER COLLECTIE I & II
RABAT
RABBIT HOLE
RABBIT ON THE MOON
RABBIT-PROOF FENCE
Rabot
Race
RACHEL GETTING MARRIED
RACING STRIPES
RADELOOS
Radiance
RADIOLAND MURDERS
Rafaël
LA RAFLE.
THE RAGE: CARRIE 2
The Raid
The Raid 2
The Railway Man
RAIN DOGS
THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
RAINING STONES
RAISE YOUR VOICE
RAISING CAIN
RAISING HELEN
THE RAMEN GIRL
Ramon en het Paard van Sinterklaas
Rampage: Big Meets Bigger
Rams
La rançon de la gloire (Xavier Beauvois over)
RANDOM HEARTS
RANGO
Rânia
RANSOM
RAPA-NUI
RAPID FIRE
RAPUNZEL
RASPUTIN
THE RAT PACK
RAT RACE
RATATOUILLE
RATCATCHER
Ratchet & Clank
RATJETOE EN DE THORNBERRY'S: BIJ DE BEESTEN AF
RATJETOE — DE RUGRATS FILM
Die Räuberin
The Raven
RAVENOUS
Raw
RAY
Razend
THE READER (Stephen Daldry over)
Ready Player One
THE REAL BLONDE
THE REAL HOWARD SPITZ
Real Steel
Réalité
Reality
REALITY BITES
THE REAPING
REAR WINDOW
Reasonable Doubt
REBECCA
Rebelle
Rebels
REBELS OF THE NEON GOD
Rebelse stad
THE REBIRTH
THE REBOUND
THE RECKONING
RECLAIM YOUR BRAIN (FREE RAINER)
RECONSTRUCTION
RECOUNT
THE RECRUIT
RECYCLE
RED
Red 2
RED BEADS
RED CORNER
RED DRAGON
RED DUST
RED EYE
RED HOT
Red Lights
RED PLANET
RED RIDING HOOD
RED RIDING-TRILOGIE
RED ROAD
RED ROCK WEST
THE RED SHOES
THE RED STUFF
The Red Turtle
THE RED VIOLIN
REDACTED
Redbad
Le redoutable
REDS
LE REFUGE
Refugiado
REGARDE LA MER
REGENERATION
Het regent gehaktballen 2
HET REGENT GEHAKTBALLEN 3D
Regilaul
La región salvaje
Regression
LES REGRETS
REIGN OF ASSASSINS
REIGN OF FIRE
REINDEER GAMES
LA REINE MARGOT
DIE REISE NACH KAFIRISTAN
RELAX... IT'S JUST SEX!
THE RELIC
La religieuse
RELIGULOUS
Remainder
THE REMAINS OF THE DAY
REMBRANDT
REMBRANDT'S J'ACCUSE
Remember
REMEMBER ME
REMEMBER THE TITANS
RENAISSANCE
LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
RENDITION
Renesse
RENO 911!: MIAMI
Renoir
RENT-A-FRIEND
Réparer les vivants
The Repentant (El Taaib)
THE REPLACEMENT KILLERS
REPO MEN
The Reports on Sarah and Saleem
REPRISE
REQUIEM
REQUIEM FOR A DREAM
RESCUE DAWN
RESERVATION ROAD
RESERVOIR DOGS
THE RESIDENT
RESIDENT EVIL
RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
RESIDENT EVIL: APOCALYPSE
RESIDENT EVIL: EXTINCTION
Resident Evil: Retribution
Resident Evil: The Final Chapter
RESISTANCE
La résistance de l'air
RESPIRO
RESSOURCES HUMAINES
Rester vertical
Restless
RESTORATION
Resurrection
RESURRECTION MAN
Retour à Ithaque
Retour en Bourgogne
THE RETURN (VOZVRASJÈNJE)
RETURN OF THE JEDI
RETURN TO HANSALA
Return to Homs (IDFA)
RETURN TO ME
RETURN TO PARADISE
De reünie
The Reunion
REVANCHE
REVELATION
The Revenant
Revenge
Revenge of the Green Dragons
REVENGER'S TRAGEDY
THE REVENGERS' COMEDIES
REVISION: APOCALYPSE 2
REVOLUTIONARY ROAD
The Rewrite
REX GILDO, DE VAL VAN EEN SCHLAGERKONING
Rey
REYKJAVIK-ROTTERDAM
Rhino Season
RHYTHM IS IT
RICHARD III
RICHIE RICH
RICHTING ENGELAND
RICHTING WEST
Ricki and the Flash
RICKY
Riddick
Ride Along
Ride Along 2
RIDE WITH THE DEVIL
The Rider
RIDICULE
RIDING ALONE FOR THOUSANDS OF MILES
RIDING GIANTS
RIEN À DÉCLARER
RIEN À FAIRE
DE RIETFLUIT
RIFF RAFF
RIGHTEOUS KILL
Rikkie de Ooievaar
THE RING
THE RING 2
THE RINGMASTER
Rings
RINGU/RING
RIO
Rio 2
RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Rio: I Love You
The Riot Club
Riphagen
RIPLEY'S GAME
Ripper Street
Rise of the Guardians
Rise of the Planet of the Apes
Risen
RISING SUN
Risk
RIT OVER DE GRENS
Rita & Krokodil
Rita & Krokodil 2
THE RITE
THE RIVER
A River Below
A RIVER RUNS THROUGH IT
THE RIVER WILD
DE RIVIER OKKERVIL
RIVIERA HOTEL
RIZE
RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
THE ROAD
THE ROAD (DE WEG)
THE ROAD HOME
Road North
THE ROAD TO ELDORADO
THE ROAD TO GUANTANAMO
The Road to Mandalay
ROAD TO PERDITION
THE ROAD TO WELLVILLE
ROAD TRIP
ROADRACERS
ROADS TO KOKTEBEL
ROB ROY
Rob the Mob
UNE ROBE D'ÉTÉ
Roberto Succo
ROBIN HOOD
ROBIN HOOD, MEN IN TIGHTS
Robinson Crusoe
Robocop
Robot & Frank
ROBOTS
ROCCO E I SUOI FRATELLI
THE ROCK
Rock 'n Roll
Rock of Ages
ROCK STAR
ROCK'N ROLL JUNKIE
ROCKNROLLA
ROCKY BALBOA
HET RODE KORENVELD
De rode ziel
Rodin
ROGUE ASSASSIN
Rogue One — A Star Wars Story
ROGUE TRADER
Rokjesdag
ROLE MODELS
ROMANCE
ROMANCE & CIGARETTES
ROMANCE DE VALENTÍA — ONLY THE BRAVE
Romans
ROMANZO CRIMINALE
ROMASANTA
ROMEO IS BLEEDING
ROMEO MUST DIE
ROMPER STOMPER
ROMY & MICHELE'S HIGH SCHOOL REUNION
Ron Goossens, Low-Budget Stuntman
Ronal The Barbarian
RONIN
ROOKSPOREN
Room
Room 514
ROOS REBERGEN — "WEET IK NIET ZO GOED..."
ROPE
ROSAS DANST ROSAS
LES ROSEAUX SAUVAGES
ROSENSTRASSE
ROSETTA
ROSIE: THE DEVIL IN MY HEAD
ROSINE
ROTVOS
ROUGH MAGIC
Rough Night (Girls Night Out)
THE ROUND UP
ROUNDERS
LA ROUTE
ROUTE IRISH
The Rover
A Royal Affair
A Royal Night Out
THE ROYAL TENENBAUMS
RR
RUBBER
RUBY & QUENTIN
Ruby Sparks
RUDO Y CURSI
RUDYARD KIPLING'S THE JUNGLE BOOK
RUGRATS IN PARIS
RUHR
THE RUINS
THE RULES OF ATTRACTION
RULES OF ENGAGEMENT
The Rum Diary
RUMBA
RUMBLE IN THE BRONX
RUMOR HAS IT...
Run All Night
Run and Jump
RUN, FAT BOY, RUN
RUNAWAY BRIDE
THE RUNAWAY JURY
THE RUNAWAYS
RUNDSKOP
The Runner
Runner, Runner
RUNNING SCARED
Rush
RUSH HOUR
RUSH HOUR 2
RUSH HOUR 3
RUSHMORE
DE RUSLUI
RUSSIAN ARK
Ruth & Alex