Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
De vier verslavingen van Herman Brood

ROCK'N ROLL JUNKIE

Nederland, 1994 | Eugène van den Bosch, Frenk van der Sterre, Ton van der Lee, Jan Eilander, Rogier van der Ploeg
Mick Jagger schijnt tegenwoordig iedere morgen kilometers te joggen en Keith Richards schijnt verzot te zijn op verse sinaasappelsap. Twee ex-verslaafden. De kans dat we Herman Brood ooit in joggingpak zullen tegenkomen is zo goed als nul. Seks, drugs en rock 'n roll beheersen inmiddels enige decennia zijn leven en zullen dat waarschijnlijk blijven doen tot hij er bij neervalt. De documentaire Rock 'n roll junkie schetst een portret van een man bij wie mythe en werkelijkheid niet meer zijn te scheiden.

"Rock 'n roll junkie is een monument voor Nederlands grootste en invloedrijkste rockfenomeen Herman Brood", lezen we in de persinformatie. Het is het soort tekst dat gewoonlijk over doden wordt uitgesproken en dat doet vermoeden dat de film ons een modern heiligenleven zal voorzetten. Gelukkig is dat niet het geval. Brood is niet dood en de film is geen hagiografie. Vooral het eerste verbaast. Vijftien jaar een dagelijks rantsoen van twee gram speed (volgens deskundigen een zware dosis), aangevuld met een flinke hoeveelheid sterke drank hebben weliswaar hun sporen nagelaten — Brood wordt een oude man — maar hebben het bereiken van een 47-jarige leeftijd niet verhinderd. Hoe die dat gefikst heeft? Brood, zoals altijd gewapend met veel junkie-ironie: "Je moet waakzaam zijn. Als ik voel dat het gif de overhand neemt, moet ik dimmen." Dimmen? "Dan hou ik een korte pauze en eet sinaasappels en drink melk." Hoe lang die pauze duurt? "Nee, niet een paar dagen, een paar uur."
Met dit soort teksten bouwde Brood in het verleden zijn reputatie op van vrolijke drugs-diehard. Als geen ander — alleen Jules Deelder komt misschien in de buurt — wist hij daarmee de media te bespelen. Vooral voor de roddelpers was Broods levenswijze gefundeness Fressen. Zijn drie verslavingen — seks, drugs en rock 'n roll — stonden altijd garant voor een vettig verhaal. Achter alle deze media-exposure school Broods vierde verslaving: zijn obsessieve hang naar aandacht. "Het liefst zou ik de hele dag gefilmd worden", laat hij zich in Rock 'n roll junkie ontvallen.

Schuldgevoel
De vier makers van Rock 'n roll junkie, Frenk van der Sterre, Ton van der Lee, Eugène van den Bosch en Jan Eilander, vonden in Broods handige omgang met de media hun grootste obstakel. Brood is er altijd op belust om te voldoen aan het imago dat hij van zichzelf heeft gecreëerd. Hij weet welk kunstje de media van hem verlangen en dat geeft hij ze ook. Maar de makers van Rock 'n roll junkie waren daarin niet geïnteresseerd; zij wilden een realistisch beeld schetsen van zijn leven en werk. Daartoe volgden zij Brood een jaarlang.
Brood regisseerde flink mee aan zijn eigen beeldvorming door de makers te bellen als hij meende dat hij een aardig item voor de film had: een bezoekje aan de kermis met zijn dochtertje Lola ("Ik zou het liefst altijd mijn dochter bij mij houden", sentimenteelt hij), het beschilderen van een aantal danseressen, een wandeling langs een gevangenis. Allemaal leuke onderwerpjes. Een slimme Brood: "Nee, natuurlijk belde ik niet als in de put zat."
Als de film alleen uit dergelijke door Brood geëntameerde scènes had bestaan, dan was hij niet boven het niveau van een soort 'showtime met Herman Brood' uitgestegen. Dat de film meer is geworden, is niet te danken aan Brood, maar aan een aantal personen dat nauw bij zijn leven betrokken is of was. Uit interviews met zijn moeder, manager, ex-bandleden en ex-vriendinnen borrelt een beeld omhoog van een zeer egocentrische en impulsieve man die bij voorkeur elke verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden uit de weg gaat. Bandleden kunnen van de ene dag op de andere worden ontslagen en vriendinnen moeten er vooral geen eigen mening op nahouden. Of Brood zich wel eens schuldig voelt over het "spoor van vernieling" (zijn woorden) dat hij her en der heeft aangericht? "Ik kan mij niet permitteren een schuldgevoel mee te slepen." Brood houdt het graag gemakkelijk.

Monogamie
Geeft Rock 'n roll junkie een welkome aanvulling op het mediabeeld van Brood, toch laat de film ook kansen liggen. We krijgen bijvoorbeeld niets te horen over de recente, kortstondige breuk in de anderhalf decennia lange samenwerking tussen Brood en zijn manager. Wat dreef de twee uit elkaar? Wilden zij daarover niet praten? Ook onthoudt de film de kijker soms informatie die Brood prachtig typeert en die wel vermeld staat in de persinformatie. Zo bevat de film een scène waarin Brood jaren zeventig heldin Nina — 'unbeschreiblich weiblich' — Hagen bezoekt. De onaangekondigde, voor de film in elkaar gezette, visite leidt tot zichtbare ongemakkelijkheid bij de overvallen Hagen en ook Brood weet zich nauwelijks een houding te geven. Wat we niet te horen krijgen, is dat Brood al snel zei even naar de wc te gaan, waarna hij niet meer terugkeerde. Drie uur later trof de crew hem aan op het vliegveld. Ook missen wij een interview met Broods nieuwste vriendin, een liefde die volgens Brood zijn seksuele leven danig heeft veranderd: "Grof gezegd van hoerenloper naar monogamie." Horen we daar zijn ex-vriendinnen schateren?

We zouden het bijna vergeten, maar Brood is in de eerste plaats muzikant. Daarin ligt zijn kracht, met name in zijn stuwende, ritmische pianogebeuk, en niet in zijn schilderwerk, dat de tijd niet zal overleven. De film wisselt fragmenten van twee recente optredens af met vroegere, zoals vastgelegd in Herbert Curiëls Cha cha uit 1979. En ook al haalt Brood in zijn nieuwe werk niet meer het niveau van klassiekers als Saterday night, Doreen, Still believe, Dope sucks en Love you like I love myself, nog steeds is te horen waarom hij een unieke plaats in de Nederlandse popwereld inneemt.
Daarom verdiende hij een betere en vooral een orginelere film dan Rock 'n roll junkie, want die maakt volstrekt niet duidelijk waarom hij in de bioscoop moet worden gezien. De vormgeving is traditioneel — afwisselend een praatje en een plaatje — en er vallen weing specifiek filmische elementen te ontdekken. Uiteraard krijgt Brood het laatste woord: "Ik heb bewezen dat ik het niet op de juiste wijze kan volbrengen." Natuurlijk grijnst hij erbij.

Jos van der Burgtop
ROCK'N ROLL JUNKIE

September 1994 #148

Produktie
Ton van der Lee
Regie
Eugène van den Bosch
Frenk van der Sterre
Ton van der Lee
Jan Eilander
Rogier van der Ploeg
Camera
Eugène van den Bosch
Geluid
Frenk van der Sterre
Montage
Menno Boerema
Muziek
Herman Brood en His Wild Romance
Met
Herman Brood
Nina Hagen
Freddy Cavalli e.a.

Kleur, 90 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 29 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


R

R U THERE
R.W. FASSBINDER COLLECTIE I & II
RABAT
RABBIT HOLE
RABBIT ON THE MOON
RABBIT-PROOF FENCE
Rabot
Race
RACHEL GETTING MARRIED
RACING STRIPES
RADELOOS
Radiance
RADIOLAND MURDERS
Rafaël
LA RAFLE.
THE RAGE: CARRIE 2
The Raid
The Raid 2
The Railway Man
RAIN DOGS
THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
RAINING STONES
RAISE YOUR VOICE
RAISING CAIN
RAISING HELEN
THE RAMEN GIRL
Ramon en het Paard van Sinterklaas
Rampage: Big Meets Bigger
Rams
La rançon de la gloire (Xavier Beauvois over)
RANDOM HEARTS
RANGO
Rânia
RANSOM
RAPA-NUI
RAPID FIRE
RAPUNZEL
RASPUTIN
THE RAT PACK
RAT RACE
RATATOUILLE
RATCATCHER
Ratchet & Clank
RATJETOE EN DE THORNBERRY'S: BIJ DE BEESTEN AF
RATJETOE — DE RUGRATS FILM
Die Räuberin
The Raven
RAVENOUS
Raw
RAY
Razend
THE READER (Stephen Daldry over)
Ready Player One
THE REAL BLONDE
THE REAL HOWARD SPITZ
Real Steel
Réalité
Reality
REALITY BITES
THE REAPING
REAR WINDOW
Reasonable Doubt
REBECCA
Rebelle
Rebels
REBELS OF THE NEON GOD
Rebelse stad
THE REBIRTH
THE REBOUND
THE RECKONING
RECLAIM YOUR BRAIN (FREE RAINER)
RECONSTRUCTION
RECOUNT
THE RECRUIT
RECYCLE
RED
Red 2
RED BEADS
RED CORNER
RED DRAGON
RED DUST
RED EYE
RED HOT
Red Lights
RED PLANET
RED RIDING HOOD
RED RIDING-TRILOGIE
RED ROAD
RED ROCK WEST
THE RED SHOES
THE RED STUFF
The Red Turtle
THE RED VIOLIN
REDACTED
Redbad
Le redoutable
REDS
LE REFUGE
Refugiado
REGARDE LA MER
REGENERATION
Het regent gehaktballen 2
HET REGENT GEHAKTBALLEN 3D
Regilaul
La región salvaje
Regression
LES REGRETS
REIGN OF ASSASSINS
REIGN OF FIRE
REINDEER GAMES
LA REINE MARGOT
DIE REISE NACH KAFIRISTAN
RELAX... IT'S JUST SEX!
THE RELIC
La religieuse
RELIGULOUS
Remainder
THE REMAINS OF THE DAY
REMBRANDT
REMBRANDT'S J'ACCUSE
Remember
REMEMBER ME
REMEMBER THE TITANS
RENAISSANCE
LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
RENDITION
Renesse
RENO 911!: MIAMI
Renoir
RENT-A-FRIEND
Réparer les vivants
The Repentant (El Taaib)
THE REPLACEMENT KILLERS
REPO MEN
The Reports on Sarah and Saleem
REPRISE
REQUIEM
REQUIEM FOR A DREAM
RESCUE DAWN
RESERVATION ROAD
RESERVOIR DOGS
THE RESIDENT
RESIDENT EVIL
RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
RESIDENT EVIL: APOCALYPSE
RESIDENT EVIL: EXTINCTION
Resident Evil: Retribution
Resident Evil: The Final Chapter
RESISTANCE
La résistance de l'air
RESPIRO
RESSOURCES HUMAINES
Rester vertical
Restless
RESTORATION
Resurrection
RESURRECTION MAN
Retour à Ithaque
Retour en Bourgogne
THE RETURN (VOZVRASJÈNJE)
RETURN OF THE JEDI
RETURN TO HANSALA
Return to Homs (IDFA)
RETURN TO ME
RETURN TO PARADISE
De reünie
The Reunion
REVANCHE
REVELATION
The Revenant
Revenge
Revenge of the Green Dragons
REVENGER'S TRAGEDY
THE REVENGERS' COMEDIES
REVISION: APOCALYPSE 2
REVOLUTIONARY ROAD
The Rewrite
REX GILDO, DE VAL VAN EEN SCHLAGERKONING
Rey
REYKJAVIK-ROTTERDAM
Rhino Season
RHYTHM IS IT
RICHARD III
RICHIE RICH
RICHTING ENGELAND
RICHTING WEST
Ricki and the Flash
RICKY
Riddick
Ride Along
Ride Along 2
RIDE WITH THE DEVIL
The Rider
RIDICULE
RIDING ALONE FOR THOUSANDS OF MILES
RIDING GIANTS
RIEN À DÉCLARER
RIEN À FAIRE
DE RIETFLUIT
RIFF RAFF
RIGHTEOUS KILL
Rikkie de Ooievaar
THE RING
THE RING 2
THE RINGMASTER
Rings
RINGU/RING
RIO
Rio 2
RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Rio: I Love You
The Riot Club
Riphagen
RIPLEY'S GAME
Ripper Street
Rise of the Guardians
Rise of the Planet of the Apes
Risen
RISING SUN
Risk
RIT OVER DE GRENS
Rita & Krokodil
Rita & Krokodil 2
THE RITE
THE RIVER
A River Below
A RIVER RUNS THROUGH IT
THE RIVER WILD
DE RIVIER OKKERVIL
RIVIERA HOTEL
RIZE
RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
THE ROAD
THE ROAD (DE WEG)
THE ROAD HOME
Road North
THE ROAD TO ELDORADO
THE ROAD TO GUANTANAMO
The Road to Mandalay
ROAD TO PERDITION
THE ROAD TO WELLVILLE
ROAD TRIP
ROADRACERS
ROADS TO KOKTEBEL
ROB ROY
Rob the Mob
UNE ROBE D'ÉTÉ
Roberto Succo
ROBIN HOOD
ROBIN HOOD, MEN IN TIGHTS
Robinson Crusoe
Robocop
Robot & Frank
ROBOTS
ROCCO E I SUOI FRATELLI
THE ROCK
Rock 'n Roll
Rock of Ages
ROCK STAR
ROCK'N ROLL JUNKIE
ROCKNROLLA
ROCKY BALBOA
HET RODE KORENVELD
De rode ziel
Rodin
ROGUE ASSASSIN
Rogue One — A Star Wars Story
ROGUE TRADER
Rokjesdag
ROLE MODELS
ROMANCE
ROMANCE & CIGARETTES
ROMANCE DE VALENTÍA — ONLY THE BRAVE
Romans
ROMANZO CRIMINALE
ROMASANTA
ROMEO IS BLEEDING
ROMEO MUST DIE
ROMPER STOMPER
ROMY & MICHELE'S HIGH SCHOOL REUNION
Ron Goossens, Low-Budget Stuntman
Ronal The Barbarian
RONIN
ROOKSPOREN
Room
Room 514
ROOS REBERGEN — "WEET IK NIET ZO GOED..."
ROPE
ROSAS DANST ROSAS
LES ROSEAUX SAUVAGES
ROSENSTRASSE
ROSETTA
ROSIE: THE DEVIL IN MY HEAD
ROSINE
ROTVOS
ROUGH MAGIC
Rough Night (Girls Night Out)
THE ROUND UP
ROUNDERS
LA ROUTE
ROUTE IRISH
The Rover
A Royal Affair
A Royal Night Out
THE ROYAL TENENBAUMS
RR
RUBBER
RUBY & QUENTIN
Ruby Sparks
RUDO Y CURSI
RUDYARD KIPLING'S THE JUNGLE BOOK
RUGRATS IN PARIS
RUHR
THE RUINS
THE RULES OF ATTRACTION
RULES OF ENGAGEMENT
The Rum Diary
RUMBA
RUMBLE IN THE BRONX
RUMOR HAS IT...
Run All Night
Run and Jump
RUN, FAT BOY, RUN
RUNAWAY BRIDE
THE RUNAWAY JURY
THE RUNAWAYS
RUNDSKOP
The Runner
Runner, Runner
RUNNING SCARED
Rush
RUSH HOUR
RUSH HOUR 2
RUSH HOUR 3
RUSHMORE
DE RUSLUI
RUSSIAN ARK
Ruth & Alex