Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Heel voorzichtig bijten

THE ROAD TO GUANTANAMO

Engeland, 2006 | Michael Winterbottom
The road to Guantanamo en United 93 zijn twee verhalen uit de stofwolken van 11 september 2001. Het zijn flarden van de werkelijkheid, verteld in documentairestijl, die nergens propaganda worden.

'We live inside an enormous novel. It is now less and less necessary for the writer to invent the fictional content of his novel. The fiction is already there. The writer's task is to invent reality.'
J.G. Ballard, 1995

'Politiek is dit jaar in Cannes even heet als seks', besloot een Amerikaanse krant toen het festival nauwelijks een dag bezig was. De krant had een punt. Al Gore kwam onder de blakende Zuid-Franse zon in An inconvenient truth vertellen over de opwarming van de aarde en de komende zondvloed, Nanni Moretti presenteerde een — naar ik lees — tandeloze Il caimano over de voormalige zonnekoning Silvio Berlusconi, Richard Linklater verloor zich in de Amerikaanse vetzucht en nog een dozijn andere thema's in Fast food nation, Lou Ye's Summer palace toonde de innige omhelzing van tanks en studenten op het Plein van de Hemelse Vrede, Ken Loach ontgon de Ierse burgeroorlog in The wind that shakes the barley en Richard — Darko — Kelly kwam met het apocalyptische visioen Southland tales waarin Bush-county Texas op 5 juli 2005 werd gefrituurd door een atoombom. En in de schaduw van het festival ontspon zich rond The Da Vinci code een curieuze politiek waarin Dan Browns fictie werd aangevallen door de fictie van het Vaticaan. En dit is nog maar een selectie. Ballard had gelijk: we hoeven zelf niets te verzinnen.
Maar over die films gaat dit verhaal niet.
Het Filmfestival Cannes vertoonde nog een andere film die je heel voorzichtig 'politiek' zou kunnen noemen: het ijzingwekkende en ijzersterke United 93 van de Brit Paul Greengrass over Vlucht 93 die op de ochtend van 11 september 2001 werd gekaapt en eindigde in een weiland in Pennsylvania, een kwartier van zijn doel. Eerder dit jaar vertoonde het Filmfestival Berlijn een eveneens erg overtuigende film die hieraan verwant is: The road to Guantanamo van Michael Winterbottom, over de Tipton Three, die door de Amerikanen twee jaar lang op Cuba zonder proces werden vastgehouden in Camp X-ray en Camp Delta. United 93 en The road to Guantanamo hebben allebei de aanslagen in de Verenigde Staten als uitgangspunt. United 93 gaat over de chaos op die septemberochtend, The road to Guantanamo gaat over de chaos die volgde. Maar er zijn meer verwantschappen, waarover dadelijk meer.

Crash
Toen vorig jaar duidelijk werd dat iemand bezig was een film te maken over het toestel dat niet aankwam, was het land te klein. Een gotspe was het, zo snel na de pijnlijke dood van de passagiers. Porno was het, exploitatie van de slachtoffers en de nabestaanden. Dat had het kunnen zijn inderdaad. Maar dat is het niet.
Toen het geschreeuw van stuurlui aan de wal verstomde, bleek dat de nabestaanden hun steun hadden uitgesproken aan de makers en dat studio Universal tien procent van de opbrengst van het eerste weekend zou doneren aan het 'Flight 93 memorial fund'. Dat zegt iets over de intenties van de makers, maar natuurlijk niet alles. Daarvoor moeten we de film zelf zien.
'We have some planes', hoorde het vluchtleidingscentrum in Boston op 11 september rond tien voor half negen krakerig uit American Flight 11 komen. De ernst en omvang van die boodschap drong maar langzaam door tot de vluchtleiders: er was sprake van een simultaankaping. Vlucht 93 steeg na een korte vertraging op rond tien over half negen. Vier minuten later vloog Vlucht 11 in het WTC.
De film begint ergens die ochtend in het vluchtleidingscentrum en eindigt net voor de fatale crash. Tussendoor wisselt Greengrass voortdurend tussen de oplopende spanning in het toestel en de verschillende vluchtleidingscentra waar het horrorscenario langzaam duidelijk wordt. Wij weten wat er gebeurde met Vlucht 93. En we weten nog veel meer: we weten van die andere toestellen, van Al-Qaeda, van de twee oorlogen die volgden en van de wereldwijd groeiende onrust. Maar Greengrass laat het er allemaal buiten. De film laat alleen zien wat de passagiers en de mensen op de grond zien en horen. Terughoudendheid dus, geen politieke commentaren, behalve misschien het noemen van de — onbewapende — straaljagers die veel te laat opstijgen en het uitblijven van presidentiële goedkeuring om gekaapte toestellen neer te halen. Maar dat is geen manipulatie.
De passagiers die, zoals we nu weten, hun kapers overmeesterden, worden niet tot helden gekroond. Ze probeerden waarschijnlijk niet te voorkomen dat het toestel een volgend overheidsgebouw zou torpederen — zoals in Washington na de aanslagen al snel te horen was — ze probeerden gewoon te overleven. Daar moet wel bij worden vermeld dat we nauwelijks weten wat er zich precies aan boord heeft afgespeeld. Behalve een paar geregistreerde telefoongesprekken van passagiers met hun familie blijft het giswerk. Maar Greengrass gist dus terughoudend. Van verschillende kanten wordt de film al 'een gedenkteken' genoemd.

Bruid
'A perpetual vacation is a good working definition of hell', klaagde de schrijver George Bernhard Shaw ooit. Weliswaar schreef hij dit een aantal jaren voordat de Amerikanen buiten alle internationaal recht om een politieke gevangenis op Cuba bouwden, maar de Britse Tipton Three zijn het ongetwijfeld eens met Shaws ideeën over vrijetijdsbesteding.
Vier Britten, Ruhel Ahmed, Asif Iqbal, Shafiq Rasul en Monir, vertrekken op 28 september 2001 voor een korte vakantie naar Pakistan. Asif moet er ook nog een bruid opsnorren want het is tijd om te trouwen, vindt zijn vader. Het eerste half uur van Michael Winterbottoms film The road to Guantanamo schiet in razend tempo voorbij. De bruid wordt gevonden en de jongens besluiten nog wat rond te reizen. Uiteindelijk belanden ze in Afghanistan waar de Noordelijke Alliantie hen gevangen neemt — Monir verdwijnt in de chaos en er wordt nooit meer iets van hem vernomen — en hen overlevert aan de Amerikanen. Door een combinatie van chaos en Amerikaanse stupiditeit belanden ze in januari 2002 op Cuba waar ze twee jaar lang worden verhoord omdat Amerikaanse en Britse 'Intelligence' ervan overtuigd is dat de drie Al-Qaeda-strijders zijn.
Winterbottom en coregisseur Mat Whitecross wisselen interviews met de echte Tipton Three af met nagespeelde scènes en nieuwsbeelden. Bush over Guantanamo: 'Well, the only thing we know for certain is that these are bad people.' Rumsfeld over Guantanamo: 'There is no doubt in my mind that it's humane.' Winterbottom is terughoudend, net als Greengrass. Individuele militairen blijven op de achtergrond en worden niet als monsters afgebeeld. Als ik het goed heb begrepen, zijn beelden uit de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis zelfs uit de film gehaald. Politici zijn hier verantwoordelijk, stelt Winterbottom.

Onmacht
Paul Greengrass regisseerde eerder Bloody Sunday over een Noord-Ierse burgerrechtendemonstratie die in 1972 door de Britten met absurd geweld uiteen werd geslagen — 13 doden — en hij schreef het scenario voor Omagh, over de IRA-aanslag in het gelijknamige plaatsje die aan 29 mensen het leven kostte. Samen met United 93 zijn dat drie verhalen over mensen die in opstand komen tegen geweld (de woede en verontwaardiging over 'Omagh' speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van een voorzichtige vrede in Noord-Ierland). En hij heeft plannen voor They marched into sunlight, over protesten tegen de oorlog in Vietnam.
Winterbottom maakte in 2002 In this world, over Afghaanse vluchtelingen die Groot-Brittannië proberen te bereiken en hij heeft plannen voor Murder in Samarkand, over mensenrechtenschendingen en martelingen in Oezbekistan.
Beide zijn fictieregisseurs die ook politieke verhalen willen vertellen en fictie inzetten om die voor het voetlicht te krijgen. Wat levert dat op? Produceren Greengrass en Winterbottom een veredelde vorm van propaganda?
Winterbottom wisselt fictiebeelden af met nieuwsbeelden en interviews, Greengrass filmt alsof iemand met een videocamera in het vliegtuig en de vluchtleidingscentra rondloopt. De mensen in die 'control towers' zijn trouwens geen acteurs maar de mensen die daar echt werken. De mensen aan boord van het toestel zijn onbekenden voor ons. Greengrass probeerde koste wat kost overbodig drama te voorkomen, drama dat zich met flitsend acteerwerk van 'screen personalities' al snel opdringt. Er is een subtiel, een gradueel verschil met Winterbottoms film. United 93 is vooral een verhaal over onmacht, waar iedereen mee te maken heeft — de 'control towers', de slachtoffers, de nabestaanden en misschien zelfs ook een beetje de daders in een veel eerder stadium. Niet nodig en misschien zelfs beledigend om die werkelijkheid terug te brengen tot een eenvoudig goed & fout, moet Greengrass hebben gedacht.
The road to Guantanamo is explicieter. De Amerikaanse en de Britse regering maakten grove fouten, zegt Winterbottom. Kijk maar hoe klungelig het allemaal verliep. Maar ook hier blijft een eenvoudige analyse en daardoor het gevoel naar propaganda te kijken achterwege. Door de klungeligheid te laten zien — de ondervragingen door de verschillende geheime diensten zijn soms echt lachwekkend — benadrukt de regisseur ook onmacht en onkunde. Pijnlijk alleen dat anderen daar het slachtoffer van moeten zijn. En natuurlijk moeten de Amerikanen hierover verantwoording afleggen. Maar Winterbottom besefte dat hij op deze manier het sterkste verhaal kon vertellen.
Misschien moeten films die fictie willen overstijgen noodzakelijk documentairekwaliteiten hebben om niet in de vergetelheid tussen zoveel andere verhalen weg te zakken. Dan is het gebruik van nieuwsbeelden en grofkorrelige video-opnames misschien manipulatie te noemen maar we zijn er zelf bij: zo lang we op een of andere manier fictie kunnen onderscheiden, is van propaganda geen sprake. Deze twee films zijn er in ieder geval beter van geworden.
De schrijver moet realiteit maken uit alle verhalen die op de grond liggen, zegt schrijver J.G. Ballard. En dat doen Greengrass en Winterbottom overtuigend. Ze bouwen realiteit uit gebrekkige verhalen — uit flarden — maar er zit een balans in de films omdat ze allebei fictieregels hanteren (spanningsopbouw, begin-midden-eind, catharsis). Meer fictie, meer drama, zou afbreuk doen aan die realiteit. Dan was het goedkoop geworden.

Ronald Roverstop
THE ROAD TO GUANTANAMO

Juni 2006 #278

Productie
Andrew Eaton
Melissa Parmenter
Michael Winterbottom
Regie
Michael Winterbottom
Montage
Mat Whitecross
Camera
Marcel Zyskind
Art direction
Mark Digby
Muziek
Harry Escott
Molly Nyman
Met
Rizwan Ahmed
Farhad Harun
Waqar Siddiqui
Afran Usman

Kleur, 95 minuten

Distributie
A-Film
Te zien
vanaf 1 juni

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


R

R U THERE
R.W. FASSBINDER COLLECTIE I & II
RABAT
RABBIT HOLE
RABBIT ON THE MOON
RABBIT-PROOF FENCE
Rabot
Race
RACHEL GETTING MARRIED
RACING STRIPES
RADELOOS
Radiance
RADIOLAND MURDERS
Rafaël
LA RAFLE.
THE RAGE: CARRIE 2
The Raid
The Raid 2
The Railway Man
RAIN DOGS
THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND
RAINING STONES
RAISE YOUR VOICE
RAISING CAIN
RAISING HELEN
THE RAMEN GIRL
Ramon en het Paard van Sinterklaas
Rampage: Big Meets Bigger
Rams
La rançon de la gloire (Xavier Beauvois over)
RANDOM HEARTS
RANGO
Rânia
RANSOM
RAPA-NUI
RAPID FIRE
RAPUNZEL
RASPUTIN
THE RAT PACK
RAT RACE
RATATOUILLE
RATCATCHER
Ratchet & Clank
RATJETOE EN DE THORNBERRY'S: BIJ DE BEESTEN AF
RATJETOE — DE RUGRATS FILM
Die Räuberin
The Raven
RAVENOUS
Raw
RAY
Razend
THE READER (Stephen Daldry over)
Ready Player One
THE REAL BLONDE
THE REAL HOWARD SPITZ
Real Steel
Réalité
Reality
REALITY BITES
THE REAPING
REAR WINDOW
Reasonable Doubt
REBECCA
Rebelle
Rebels
REBELS OF THE NEON GOD
Rebelse stad
THE REBIRTH
THE REBOUND
THE RECKONING
RECLAIM YOUR BRAIN (FREE RAINER)
RECONSTRUCTION
RECOUNT
THE RECRUIT
RECYCLE
RED
Red 2
RED BEADS
RED CORNER
RED DRAGON
RED DUST
RED EYE
RED HOT
Red Lights
RED PLANET
RED RIDING HOOD
RED RIDING-TRILOGIE
RED ROAD
RED ROCK WEST
THE RED SHOES
THE RED STUFF
The Red Turtle
THE RED VIOLIN
REDACTED
Redbad
Le redoutable
REDS
LE REFUGE
Refugiado
REGARDE LA MER
REGENERATION
Het regent gehaktballen 2
HET REGENT GEHAKTBALLEN 3D
Regilaul
La región salvaje
Regression
LES REGRETS
REIGN OF ASSASSINS
REIGN OF FIRE
REINDEER GAMES
LA REINE MARGOT
DIE REISE NACH KAFIRISTAN
RELAX... IT'S JUST SEX!
THE RELIC
La religieuse
RELIGULOUS
Remainder
THE REMAINS OF THE DAY
REMBRANDT
REMBRANDT'S J'ACCUSE
Remember
REMEMBER ME
REMEMBER THE TITANS
RENAISSANCE
LES RENDEZ-VOUS DE PARIS
RENDITION
Renesse
RENO 911!: MIAMI
Renoir
RENT-A-FRIEND
Réparer les vivants
The Repentant (El Taaib)
THE REPLACEMENT KILLERS
REPO MEN
The Reports on Sarah and Saleem
REPRISE
REQUIEM
REQUIEM FOR A DREAM
RESCUE DAWN
RESERVATION ROAD
RESERVOIR DOGS
THE RESIDENT
RESIDENT EVIL
RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
RESIDENT EVIL: APOCALYPSE
RESIDENT EVIL: EXTINCTION
Resident Evil: Retribution
Resident Evil: The Final Chapter
RESISTANCE
La résistance de l'air
RESPIRO
RESSOURCES HUMAINES
Rester vertical
Restless
RESTORATION
Resurrection
RESURRECTION MAN
Retour à Ithaque
Retour en Bourgogne
THE RETURN (VOZVRASJÈNJE)
RETURN OF THE JEDI
RETURN TO HANSALA
Return to Homs (IDFA)
RETURN TO ME
RETURN TO PARADISE
De reünie
The Reunion
REVANCHE
REVELATION
The Revenant
Revenge
Revenge of the Green Dragons
REVENGER'S TRAGEDY
THE REVENGERS' COMEDIES
REVISION: APOCALYPSE 2
REVOLUTIONARY ROAD
The Rewrite
REX GILDO, DE VAL VAN EEN SCHLAGERKONING
Rey
REYKJAVIK-ROTTERDAM
Rhino Season
RHYTHM IS IT
RICHARD III
RICHIE RICH
RICHTING ENGELAND
RICHTING WEST
Ricki and the Flash
RICKY
Riddick
Ride Along
Ride Along 2
RIDE WITH THE DEVIL
The Rider
RIDICULE
RIDING ALONE FOR THOUSANDS OF MILES
RIDING GIANTS
RIEN À DÉCLARER
RIEN À FAIRE
DE RIETFLUIT
RIFF RAFF
RIGHTEOUS KILL
Rikkie de Ooievaar
THE RING
THE RING 2
THE RINGMASTER
Rings
RINGU/RING
RIO
Rio 2
RIO, EEN DAG IN AUGUSTUS CAMPO GRANDE — CENTRAL DO BRASIL
Rio: I Love You
The Riot Club
Riphagen
RIPLEY'S GAME
Ripper Street
Rise of the Guardians
Rise of the Planet of the Apes
Risen
RISING SUN
Risk
RIT OVER DE GRENS
Rita & Krokodil
Rita & Krokodil 2
THE RITE
THE RIVER
A River Below
A RIVER RUNS THROUGH IT
THE RIVER WILD
DE RIVIER OKKERVIL
RIVIERA HOTEL
RIZE
RKO 281 — THE BATTLE OVER CITIZEN KANE
THE ROAD
THE ROAD (DE WEG)
THE ROAD HOME
Road North
THE ROAD TO ELDORADO
THE ROAD TO GUANTANAMO
The Road to Mandalay
ROAD TO PERDITION
THE ROAD TO WELLVILLE
ROAD TRIP
ROADRACERS
ROADS TO KOKTEBEL
ROB ROY
Rob the Mob
UNE ROBE D'ÉTÉ
Roberto Succo
ROBIN HOOD
ROBIN HOOD, MEN IN TIGHTS
Robinson Crusoe
Robocop
Robot & Frank
ROBOTS
ROCCO E I SUOI FRATELLI
THE ROCK
Rock 'n Roll
Rock of Ages
ROCK STAR
ROCK'N ROLL JUNKIE
ROCKNROLLA
ROCKY BALBOA
HET RODE KORENVELD
De rode ziel
Rodin
ROGUE ASSASSIN
Rogue One — A Star Wars Story
ROGUE TRADER
Rokjesdag
ROLE MODELS
ROMANCE
ROMANCE & CIGARETTES
ROMANCE DE VALENTÍA — ONLY THE BRAVE
Romans
ROMANZO CRIMINALE
ROMASANTA
ROMEO IS BLEEDING
ROMEO MUST DIE
ROMPER STOMPER
ROMY & MICHELE'S HIGH SCHOOL REUNION
Ron Goossens, Low-Budget Stuntman
Ronal The Barbarian
RONIN
ROOKSPOREN
Room
Room 514
ROOS REBERGEN — "WEET IK NIET ZO GOED..."
ROPE
ROSAS DANST ROSAS
LES ROSEAUX SAUVAGES
ROSENSTRASSE
ROSETTA
ROSIE: THE DEVIL IN MY HEAD
ROSINE
ROTVOS
ROUGH MAGIC
Rough Night (Girls Night Out)
THE ROUND UP
ROUNDERS
LA ROUTE
ROUTE IRISH
The Rover
A Royal Affair
A Royal Night Out
THE ROYAL TENENBAUMS
RR
RUBBER
RUBY & QUENTIN
Ruby Sparks
RUDO Y CURSI
RUDYARD KIPLING'S THE JUNGLE BOOK
RUGRATS IN PARIS
RUHR
THE RUINS
THE RULES OF ATTRACTION
RULES OF ENGAGEMENT
The Rum Diary
RUMBA
RUMBLE IN THE BRONX
RUMOR HAS IT...
Run All Night
Run and Jump
RUN, FAT BOY, RUN
RUNAWAY BRIDE
THE RUNAWAY JURY
THE RUNAWAYS
RUNDSKOP
The Runner
Runner, Runner
RUNNING SCARED
Rush
RUSH HOUR
RUSH HOUR 2
RUSH HOUR 3
RUSHMORE
DE RUSLUI
RUSSIAN ARK
Ruth & Alex