The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Kopje onder

Quiz

Nederland, 2012 | Dick Maas
Makkelijke vraag: noem een zwakke film van Dick Maas. Goed geantwoord: Quiz!

Hoe maak je van een spannend idee een meeslepende thriller? Dick Maas is het met Quiz niet gelukt. Aan het gegeven ligt het niet. Nederlands meest gevraagde filmacteur Barry Atsma is de gelikte populaire quizmaster Leo van het spelletje 'Klaar voor onder water'. Daarin moet een kandidaat een rijtje onzinvragen beantwoorden ("hoe lang is de Chinese Muur?"), terwijl zijn vriend of vriendin onder water in een glazen cilinder staat. De kandidaat wint als hij alle vragen goed beantwoordt en degene onder water nog niet naar boven is gekomen om lucht te happen.
Ingewikkeld? Doet er niet toe, want het gaat om Leo, die besloten heeft om met de quiz te stoppen. Na de laatste opname spreekt hij met zijn vrouw en dochter af in een quasi-chique Italiaans restaurant, waar 'O sole mio' in muzakuitvoering klinkt en in het raamkozijn de scheve toren van Pisa staat. Dat op de parkeerplaats van het restaurant billboards hangen met advertenties van een rouwcentrum (uitvaartdirect.nl) voorspelt weinig goeds. Leo's vrouw en dochter komen niet opdagen, maar wel een onguur type in een natte regenjas (Pierre Bokma met duistere psychopatenblik), die zegt dat hij hen heeft ontvoerd. Hij heeft Leo's vrouw en dochter opgesloten in de uit de studio gestolen glazen cilinder, die langzaam vol water loopt. Leo kan hen redden door binnen een uur tien vragen goed te beantwoorden. Dat de psychopaat, die aan het einde een motief blijkt te hebben voor zijn handelen, niet bluft, blijkt als hij een afgehakte vinger van Leo's vrouw laat zien.

Niemandsland
Dick Maas zet Quiz veelbelovend in de steigers, maar daarna gaat het fataal mis, omdat de film over het kat-en-muisspel twee kanten uitwaaiert. Het lijkt alsof Maas niet kon kiezen tussen een bloedstollende thriller en een kluchtige komedie. Het resultaat is een niemandsland: te weinig angstaanjagend voor thriller, te weinig geestig voor komedie. Nooit krijgen we het idee dat Leo in wurgende angst leeft dat hij zijn vrouw en dochter niet levend zal terugzien. En de humor, tja, laten we zeggen dat de grappen van melig tot flauw variëren. De krompratende Italiaanse restauranteigenaar ("ikke nie begrijp") doet aan tv-humor van lang geleden denken. Ook de vele plompe clichézinnetjes ("Wat is hier gebeurd?") laten zien dat Maas met Quiz niet in zijn beste vorm steekt. Dat het acteren nogal eens naar schuifdeurenniveau zakt, helpt ook niet mee. Zelfs Maas' handelsmerk — de achtervolging — blijft steken in een paar lullige politieauto's en een handjevol suffige agenten. Wat is er met Maas na het amusante Sint gebeurd?

Jos van der Burg

Speel de grote Dick Maas quiz.top
Quiz

Maart 2012 #341

Productie
Tom de Mol
Dick Maas
Regie en scenario
Dick Maas
Camera
Piotr Kukla
Montage
Bert Rijkelijkhuizen
Art direction
Minka Mooren
Met
Pierre Bokma
Barry Atsma
Hanna Verboom
Kim van Kooten

Kleur, 80 minuten

Distributie
Benelux Film Distribution
Te zien
vanaf 22 maart