Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Implosie

PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)

Zuid-Afrika, 2002 | Jason Xenopoulos
Jason Xenopoulos keek voor zijn debuut Promised land goed naar Straw dogs, Festen en Paris, Texas. Geweld, gebleekte luchten en voyeuristische inkijkjes geven een beeld van een geïsoleerde gemeenschap in Zuid-Afrika die op het punt staat zichzelf op te blazen. "Het landschap is een soort psychologische samenzweerder."

"Ik ben een fruitsalade", stelt Jason Xenopoulos. De vader van de jonge Zuid-Afrikaanse filmmaker is van Grieks-Cypriotische afkomst. Zijn moeder is joods met Oost-Europese wortels. En zijn stiefmoeder is volbloed Afrikaans. "Dat is typisch Zuid-Afrikaans", volgens Xenopoulos. "De jonge generaties ontlenen hun identiteit ook niet aan ras of huidskleur maar aan hun culturele voorkeuren. Voorkeuren die uit een mondiale grabbelton zijn gevist. Er is niet zoiets als een nationale identiteit."
Promised land, Xenopoulos' debuutfilm, is volgens de regisseur ook geen typische Zuid-Afrikaanse film. Natuurlijk, het verhaal dat gebaseerd is op de roman Na die geliefde land (1972) van Karel Schoeman, speelt zich af op het subtropische platteland. Cast en crew zijn honderd procent Zuid-Afrikaans. "Maar de film had zich ook kunnen afspelen in Bosnië, Zuid-Amerika of het Midden-Oosten", vindt Xenopoulos. "De Afrikaners in Promised land zijn een verlamde groep mensen die vast zit in een starre ideologie. Dat is niet typisch voor blanke Zuid-Afrikanen. Maar ze er wel een ideaal voorbeeld van."
In Promised land strandt George, Afrikaner van geboorte maar inmiddels succesvol advocaat in Londen, bij de boerderij van een geïsoleerde Afrikaner familie. Met allerlei smoezen weerhouden ze hem ervan zijn oom Pieter en de oude boerderij van zijn moeder te bezoeken. Gaandeweg blijkt de oom vermoord en de boerderij opgeblazen en raakt George verstrikt in een net van gewelddadige paranoia en benauwend extremisme. Alleen de aan de locale militieleider uitgehuwde dochter Carla en haar gevoelige broer Paul staan aan George's zijde.
"Wat ik wilde tonen is een gemeenschap op het moment van implosie", verduidelijkt Xenopoulos. "Het is de zelfdestructie van het laatste bastion van extreem-rechts Zuid-Afrika. Want dat is het punt waar we nu in Zuid-Afrika staan. Een deel van de bevolking beseft dat we het verleden niet moeten ontkennen maar vooral de toekomst moeten omarmen. En er is een groep die terug wil naar apartheid. Dat zijn mensen die tegelijkertijd tragisch, eng en clownesk zijn."
Die maatschappelijke scheur bleek overigens ook uit de reacties op Promised land. "Ik heb positieve reacties gehad maar ook een portie onversneden haat", vertelt de regisseur. "Die haat kwam overigens niet van de racisten. Het waren juist de academische critici die zich altijd als meer intellectueel dan politiek hadden geaffichieerd. Die zagen mijn film als een bedreiging voor hun cultuur. Zij herkennen zich enkel in het oude Zuid-Afrika."

Claustrofobisch
"De psychologie van de hoofdpersoon heb ik geprojecteerd op het landschap. Daar heb ik alle kleur uitgezogen. Het is gebleekt, claustrofobisch geworden. De luchten beloven regen en zijn bijna inktzwart. Ze zijn mooi en tegelijkertijd angstaanjagend. Het landschap is een soort psychologische samenzweerder."
In de interieurs nam Xenopoulos de benauwende sfeer nog een stap verder. Nooit krijgen we hier gezichten of voorwerpen in hun geheel te zien, alles wordt half gesuggereerd. Het contrast tussen licht en donker is extreem. Freeze frames en jumpshots weken de kijker los van zijn gevoel van tijd. De perspectieven zijn vaak gebogen en de kaders zelden recht. De regisseur noemt zichzelf dan ook "een expressionistisch filmer". "Die interieurs wilde ik neerzetten als een schilderij van Caravaggio. Ik heb geprobeerd de camera zo voyeuristisch mogelijk te gebruiken. De kijker betrapt de personages in hun herinneringen, hun dromen, hun geheimen. En daarmee breekt de film uit de realiteit."
De extreem gestileerde, bijna gelikte look van Promised land is voor een deel te danken aan het gebruik van High-Definition videocamera's. Xenopoulos is hiermee de eerste Afrikaanse filmer die deze techniek gebruikt. Zijn beheersing van het métier is zo indrukwekkend dat uitvinder Sony Promised land zelfs gebruikt als demonstratiemateriaal om filmmakers te tonen wat er met H-D mogelijk is.

Gegoochel
Niet dat Xenopoulos een puur technisch filmer is. Hij is eerder een verhalenverteller. Eentje die put uit een zo breed mogelijke stroom, van artistiek tot commercieel. Zo heeft hij onlangs de opnames afgerond voor Critical assignment, een actiefilm rond een Afrikaanse James Bond die op het continent bekend staat als de reclamefiguur van bierbrouwer Guiness. "Wat ik in ieder geval niet zal doen is films maken over de realiteit van zwarten in Zuid-Afrika. Dat moeten anderen doen die dichter bij die belevingswereld staan. Ik ben geen programmatisch filmmaker."
In Xenopoulos' verbeelding van geweld zijn duidelijke echo's te herkennen van Sam Peckinpahs Straw dogs. De psychologische dynamiek van de dysfunctionele familie doet denken aan Festen van Thomas Vinterberg. "En er zit ook een flinke dosis Paris, Texas in", voegt de regisseur toe. "Voor de scène waarin een kip wordt geslacht heb ik nog eens goed naar The Texas chainsaw massacre gekeken. Ik had het geluk te werken met een cameraman die precies hetzelfde referentiekader heeft als ik. We konden dus prima communiceren met zinnen als 'Na de lunch doen we dat Sergio Leone tracking shot' of 'Die boom moet in een Robby Müller-shot'."
Sommige critici vinden dat Xenopoulos zijn stilistische gegoochel geloofwaardig houdt tot het nogal abrupte en gewelddadige einde. Maar dat hij dan te veel inlevingsvermogen van de kijker verwacht. "Misschien is dat zo", geeft hij schoorvoetend toe. "Maar ik hoop dat het publiek tot het laatste moment gelooft dat alles nog goed kan komen. Dat de dreiging van geweld alleen een dreiging blijkt te zijn. En het geweld dat ik dan toon is inderdaad wel erg iconografisch. Het zijn slowmotionshots waarin de destructie van een overbodig geraakt gedachtegoed wordt verbeeld. Daar hoeft het publiek ook niet emotioneel bij betrokken te zijn. Er gaan geen mensen dood maar ideeën."

Edo Dijksterhuistop
PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)

Oktober 2003 #248

Productie
Film Afrika
David Wicht
Khulisa Productions
Regie en scenario
Jason Xenopoulos
Camera
Giulio Biccari
Montage
Ronelle Loots
Art direction
Michael Berg
Muziek
Rene Veldsman
Met
Nick Boraine
Yvonne van den Bergh
Daniel Browde
Louis van Niekerk

Kleur, 100 minuten

Distributie
Filmmuseum
Te zien
vanaf 2 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


P

P'tit Quinquin (Bruno Dumont over)
P.O. Box
P.S.
P.S. I LOVE YOU
HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Pacific Rim: Uprising
THE PACIFIER
LE PACTE DES LOUPS
Paddington
Paddington 2
Page One: Inside the New York Times
THE PAGEMASTER
PAID
Pain & Gain
EL PÁJARO DE LA FELICIDAD
Pak van mijn hart
PALINDROMES
THE PALLBEARER
PALMETTO
PALOOKAVILLE
PAMELA ANDERSON & TOMMY LEE ONGECENSUREERD
Pan
PAN'S LABYRINTH
PANE E TULIPANI
PANIC ROOM
PANIEK IN HET DORP
PANJ É ASR (AT FIVE IN THE AFTERNOON)
PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS
PANTHER
IL PAPÀ DI GIOVANNA
Papa ou maman
PAPA'S SONG
PAPA, VADERTJE VORST IS DOOD
PAPARAZZI
THE PAPER
PAPER SOLDIER (Previously Unreleased)
Paper Towns
The Paperboy
Par example, Electre
De Parade
Paradies: Glaube
Paradies: Hoffnung
Paradies: Liebe
Paradise
PARADISE GIRLS
PARADISE NOW
PARADISE ROAD
The Paradise Suite
Paradise Trips
Paradiso
Paranoia
PARANOID PARK
PARANORMAL ACTIVITY
PARANORMAL ACTIVITY 2
Paranormal Activity 3
Paranormal Activity 4
Paranormal Activity: Ghost Dimension
Paranormal Activity: The Marked Ones
Paranorman
LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Parched
THE PARENT TRAP
LE PARFUM D'YVONNE
PARIS
Paris Can Wait
PARIS JE T'AIME
PARIS S'EVEILLE
PARIS WAS A WOMAN
Paris, Texas
Park
Parked
Parker
Parkland
LA PAROLA AMORE ESISTE
PARQUE VIA
PARRADOX
PART TIME GOD
PARTIR
Parts of a Family
The Party (Sally Potter over)
Party Girl
Pas son genre
PAS SUR LA BOUCHE!
PAS TRÈS CATHOLIQUE
Pasolini
Pasolini Blu-ray Collection
PASOLINI, UN DELITTO ITALIANO
Passage — A Boat Movie
DE PASSANTEN
Le passé
PASSENGER 57
Passengers (Morten Tyldum)
PASSENGERS (Rodrigo García)
DE PASSIEVRUCHT
Passion (Brian De Palma)
PASSION (György Fehér)
PASSION FISH
THE PASSION OF THE CHRIST
Patatje oorlog
PATCH ADAMS
Paterno
Paterson
The Patience Stone
THE PATRIOT
PATRIOT GAMES
LES PATRIOTES
PATRIOTISM
Patriots Day
EL PATRULLERO
Patser
Patti Cake$
PAUL
Paul Blart Mall Cop 2
PAUL DANS SA VIE
PAUL DRIESSEN INSIDE OUT
PAULIE
PAULINE & PAULETTE
PAUZE
PAVILION OF WOMEN
Pawn Sacrifice
PAY IT FORWARD
PAYBACK
PAYCHECK
La pazza gioia (Paolo Virzi over)
THE PEACEMAKER
PEARL HARBOR
PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
PECKER
PEEPING TOM
THE PELICAN BRIEF
DE PELIKAAN MAN
Pelle en de dierenrovers
PELLE EN DE WATERDIEVEN
PENELOPE
The Penguins of Madagascar
PENNY'S SHADOW
PEONY PAVILION
PEOPLE I KNOW
THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT
THE PEOPLE'S PRINCESS
PÉPÉ LE MOKO
Peppermint
PEPPERMINTA
Percy Jackson: Sea Of Monsters
PERCY, BUFFALO BILL & IK
PERDITA DURANGO
LE PÈRE DE MES ENFANTS
PERFECT CIRCLE (SAVRSENI KRUG)
A Perfect Day
A PERFECT GETAWAY
Perfect Horse
THE PERFECT MAN
A PERFECT MURDER
Perfect Sense
THE PERFECT STORM
PERFECT STRANGER
A PERFECT WORLD
Perfetti sconoscuti
PERFORMANCE
PERFUME: STORY OF A MURDERER
The Perks of Being a Wallflower
Permanent Vacation
LA PERRERA
EL PERRO NEGRO
PERSÉCUTION
PERSEPOLIS
Person to Person
Personal Shopper
PERSONAL VELOCITY
PERSUASION
PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA
The Pervert's Guide to Ideology
Pete's Dragon
PETER PAN
PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Peter Rabbit
THE PETER SELLERS STORY...AS HE FILMED IT
PETER'S FRIENDS
PETERSBURG, PLACES AND PAINTINGS
LE PETIT LIEUTENANT
Petit Paysan (Hubert Charuel over)
LE PETIT POUCHET
LE PETIT PRINCE A DIT
PETITES COUPURES
LES PETITS FRÈRES
LES PETITS MOUCHOIRS
LES PETITS RUISSEAUX
Petting Zoo
PETTSON & FINDUS
PETTSON & FINDUS 2 — BRIEF AAN DE KONING
PETTSON & FINDUS: PETTSONS BELOFTE
PETTSON & FINDUS: VERGETELDINGETJES
PEUR(S) DU NOIR
Phantom Boy
THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
THE PHANTOM OF THE OPERA (Joel Schumacher)
Phantom Thread
PHASE IV
PHENOMENON
Phil Spector
PHILADELPHIA
PHILEINE ZEGT SORRY
Philomena
The Philosophers
Phineas and Ferb (NL)
Phoenix
PHONE BOOTH
PI
THE PIANIST
LA PIANISTE
THE PIANO
Pianomania
PICKUP ON SOUTH STREET
PICNIC
PICTURE PERFECT
PIECES OF APRIL
PIEDRAS
PIEDS NUS SUR LES LIMACES
La piel que habito
Piepkuikens
PIET PIRAAT & HET ZWAARD VAN ZILVERTAND
PIET PIRAAT EN DE BETOVERDE TROON
PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
Pieta
Pieter Post de film
PIETJE BELL
PIETJE BELL 2: DE JACHT OP DE TSARENKROON
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
PIGLET'S BIG MOVIE (KNORRETJES GROTE FILM)
DE PIJNBANK
PIJNLIJKE ONVERSCHILLIGHEID
THE PILLOW BOOK
Pim & Pom: Het grote avontuur
PINK PALACE, PARADISE BEACH
THE PINK PANTHER
PINK PANTHER 2
PINK PICTURES FROM JAPAN
Pink Saris
PINOCCHIO
PINOKKIO 964
PIPE DREAM
PIPO EN DE P-P-PARELRIDDER
PIPPI LONGSTOCKING
PIRANHA 3D
Piranha 3DD
PIRANHA BLUES: FILM I
THE PIRATES OF THE CARIBBEAN
PIRATES OF THE CARIBBEAN 2
PIRATES OF THE CARIBBEAN 3
PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES 3D
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Pirates!
LA PISCINE
Una pistola en cada mano
PITCH BLACK
Pitch Perfect
Pitch Perfect 2
Pitch Perfect 3
PITER
Pity
IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
LA PIVELLINA
Pixadores
PIXAR SHORT FILM COLLECTION
Pixels
PIZZAMAFFIA
The Place
The Place Beyond the Pines
PLACE VENDÔME
LA PLAGE DES ENFANTS PERDUS
LES PLAGES D'AGNÈS
Plaire, aimer et courir vite
Plan C
Planes
Planes: Fire & Rescue
PLANET 51
Planet of Snail
PLANET OF THE APES
PLANTA 4A
PLATFORM
Play
PLAY IT TO THE BONE
THE PLAYER
Playing For Keeps
PLAYING GOD
PLEASANT DAYS
PLEASANTVILLE
THE PLEDGE
PLOP & KWISPEL
PLOP EN DE KABOUTERBABY
PLOP EN DE PINGUÏN
PLOP EN HET VIOOLAVONTUUR
PLOP IN DE STAD
PLOP IN DE WOLKEN
Plop wordt kabouterkoning
PLOTS WITH A VIEW
Pluisje
PLUK DE KLEINE BEVER
PLUK VAN DE PETTEFLET
PLUNKETT & MACLEANE
PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
POCAHONTAS, THE LEGEND
PODIUM
POEH'S LOLLIFANTEN FILM
De poel
Poesía sin fin
POETIC JUSTICE
Poetins Olympische droom
POETRY
Point Break
POKÉMON 2: OP EIGEN KRACHT
POKÉMON 3
POKÉMON 4EVER
POKÉMON: THE FIRST MOVIE
POLA X
THE POLAR EXPRESS
Polisse
POLITIST, ADJECTIV
POLLEKE
POLLOCK
Poltergeist
Pompeii
POMPOKO
PONETTE
Le pont du nord
PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
POODLE SPRINGS
De Poolse bruid
POOR BOY'S GAME
Pop Aye
POPE JOAN
Popoz
Populaire
Porcile
Porfirio
THE PORTRAIT OF A LADY
POSEIDON
POSSE
Possessed
POSSESSION
The Possession
POSSIBLE FILMS VOLUME 2
POSSIBLE LOVES
The Post
POST MORTEM
Post tenebras lux
Postcards from the Zoo
IL POSTINO
THE POSTMAN
POSTMAN
The Postman's White Nights
POTICHE
Poulet aux prunes
LES POUPÉES RUSSES
Poupoupidou
Power Rangers
POWER RANGERS: THE MOVIE
PRACTICAL MAGIC
A PRAIRIE HOME COMPANION
PRANZO DI FERRAGOSTO
A Prayer Before Dawn
PRECIOUS
The Precocious & Brief Life of Sabina Rivas
PREDATORS
PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Préjudice
De premier
Les premiers les derniers
PREMONITION
Le prénom
De president
El presidente
PRESQUE RIEN
THE PRESTIGE
PRÊT-À-PORTER
PRETTIGE KERST, MR. MOOSE
Pride
PRIDE AND GLORY
PRIDE AND PREJUDICE
Pride and Prejudice and Zombies
La Prière
PRIEST
Priest 3D
La prima cosa bella
LA PRIMA LINEA
PRIMAL FEAR
PRIMARY COLORS
PRIME
PRIMER
The Prince
THE PRINCE & ME
Prince Avalanche
THE PRINCE OF EGYPT
PRINCE OF PERSIA: SANDS OF TIME
PRINCESS
THE PRINCESS & THE FROG
THE PRINCESS DIARIES
THE PRINCESS DIARIES: THE ROYAL ENGAGEMENT
Prins
PRINSES LILLIFEE
Prinses Lillifee en de kleine eenhoorn
PRISONER OF THE MOUNTAINS
Prisoners
PRIVATE
THE PRIVATE LIVES OF PIPPA LEE
PRIVATE PARTS
LE PRIX DU PARDON
Problemski Hotel
PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Profession Heartbreaker
PROFESSIONE: REPORTER
PROFETIA
PROFONDO ROSSO
The Program
Project T
Project X
LA PROMESSE
Prometheus
THE PROMISE (Chen Kaige)
The Promise (Terry George)
The Promised Land
Promised Land (Gus Van Sant)
PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)
Promised Lands
PROMISES
PROOF
PROOF OF LIFE
Prooi
PROP & BERTHA
THE PROPHECY
UN PROPHÈTE
THE PROPOSAL
THE PROPOSITION (John Hillcoat)
THE PROPOSITION (Lesli Linka Glatter)
The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son
PROVIDENCE
PSYCHO (Alfred Hitchcock)
PSYCHO (Gus Van Sant)
PUBLIC ENEMIES
PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
PUBLIC ENEMY NO. 2
THE PUBLIC EYE
Publieke werken
Pudding T
PUDOR
PUISQUE NOUS SOMMES NÉS
PULP FICTION
Pulsar
PUNCH-DRUNK LOVE
THE PUNISHER
PUNISHMENT PARK
THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
PUPS
The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
THE PURSUIT OF HAPPYNESS
PUSH
PUSHER
PUSHING TIN
Puss in Boots
LA PUTA Y LA BALLENA
PUZZLE