Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Bezeten door beeldcultuur

Possessed

Nederland/Kroatië, 2018 | Metahaven, Rob Schröder
Possessed is een post-internet spookverhaal. Een beeldessay over hoe je, als je altijd verbonden bent met alles en iedereen, uiteindelijk een geest wordt in je eigen leven.

De trailer van de nieuwe film van Jean-Luc Godard laat zich bekijken als een korte handleiding voor een essayistisch, collageachtig genre waar we nog geen goed woord voor hebben gevonden. Niet dat het nieuw is. De collage- en de essayfilm hebben in de filmgeschiedenis al veel verschijningsvormen gehad en de behoefte om met film op film te reflecteren is zo oud als het medium zelf.
Metafilms zou je ze kunnen noemen, al doet Godard zelf een beroep op een andere kunstvorm om zijn film te beschrijven: het boek. Le livre d'image heet de film die op het komende Filmfestival Cannes in première gaat. Het boek van het beeld.
Iets om doorheen te bladeren, al bepaalt de filmmaker/editor het tempo en is terugbladeren er niet bij. Niet voordat er een digitale versie beschikbaar is die je zelf kunt bedienen. De trailer bestaat uit de opflikkerende credits van de film (bij de meeste recente Godard-films zoals Histoire(s) du cinéma, Film socialisme en Adieu au langage vooral de bronnen waaruit hij zijn films componeert), wit op zwart, en half verscholen achter verder niet herkenbare, gekleurde filmbeelden of andere afbeeldingen, met daar overheen de woorden: tableaux, films, textes, musique. Precies de elementen waar zijn films de afgelopen decennia uit zijn opgebouwd. Herkenbaar door hun spel met typografie en esthetiek van over elkaar gelegde beelden en verzadigde videokleuren.

Bezeten
Godard is bezeten door de beeldcultuur die de geboorte van de cinema in 1895 teweeg heeft gebracht. Voor hem loopt er een duidelijke lijn via de verspreiding van ideeën die de boekdrukkunst teweegbracht, naar de verspreiding en vermenigvuldiging van beelden sinds de introductie van cinema en later digitale beeldcultuur. Tot het moment waarop we ons in een hyperrealiteit bevinden, waarin de media de werkelijkheid niet meer representeren en verspreiden, maar waarin die beelden de enige werkelijkheid zijn die we kennen.
Ook de makers van het nieuwe Nederlandse beeldessay Possessed zijn op die manier bezeten door beelden. De film is een samenwerkingsproject van het Amsterdamse ontwerp- en mediacollectief Metahaven (Vinca Kruk en Daniël van der Velden) en grafisch ontwerper en documentairemaker Rob Schröder (Ouwehoeren). Zoals ze bij de première van de film in de Tiger-competitie en de Critic's Choice van het Filmfestival Rotterdam vertelden, zijn ze zelf geen 'digital natives' (mensen die zijn opgegroeid in het internet- en smartphonetijdperk). Maar hun film gaat daar wel over: hoe verhouden we ons tot die alomtegenwoordigheid van beelden en diezelfde alomtegenwoordigheid van onszelf online? In Possessed proberen ze de laatste vluchtweg tussen de werkelijkheid en de hyperrealiteit open te houden. Want: wat is nog authentiek als er geen origineel meer is? Ze creëerden in feite een post-internet spookverhaal. Een beeldessay over hoe je, als je altijd verbonden bent met alles en iedereen uiteindelijk een geest wordt in je eigen leven.

Selfiecultuur
Possessed is strak gecomponeerd. Maar tegelijkertijd even overvol en hermetisch als een Godard-film. Je wilt erin terugbladeren. Er zitten found footage/smartphonebeelden in van vertegenwoordigers van de selfiecultuur: Russische rooftoppers, thrillseekers die halsbrekende toeren uithalen op wolkenkrabbers en torenspitsen; beroemd worden in het zicht van de afgrond. Maar ook van "mooie" jonge mensen die behoren tot wat fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield "Generation Wealth" heeft genoemd: tot het zelfdestructieve geobsedeerd door de schijn van rijkdom.
Tussen die twee uitersten van eros en thanatos, seks en dood, kruipt een andere realiteit: die van de vluchtelingenstromen die sinds de oorlogen in het voormalige Joegoslavië en in Syrië nieuwe volksverhuizingen teweegbrengen en ons dwingen te vragen wie we zijn, wat onze identiteit is (voor onszelf en ten opzichte van de ander).

Post-internetfilm
De boodschap van Possessed is kritisch, provocerend en geïnspireerd door de acceleratiefilosofische analyses van Alex Williams en Nick Srnicek (samen schreven ze onder andere #ACCELERATE Manifesto for an Accelerationist Politics). Die stellen in het kort: het neoliberalisme heeft ons in een staat van oorlog van allen tegen allen gebracht, waarbij we niet alleen de aarde uitputten, maar ook 'human resources' als de vrijheid, gelijkheid en broederschap van de Verlichting. Terugdraaien is geen optie, dus misschien moeten we de dolgedraaide machine maar laten doorbranden. Maar ze dachten ook verder: hoe zal de wereld er daarna uitzien? Als we volgeautomatiseerd zijn en eindelijk de spelende mens worden? Door welk Pompeï dwalen we dan?
Dat wordt zichtbaar in de derde, en misschien wel belangrijkste vertellaag van de film waarin actrice Olivia Lonsdale als een La jetée-achtige reiziger/verzetsstrijder uit de toekomst over onze beschavingspuinhopen dwaalt, gesymboliseerd door de vervallen bibliotheek van Tito's school voor jonge revolutionairen.
Possessed heeft veel gemeen met wat in de beeldende kunst post-internetkunst heet. Een parapluterm die in zwang is gekomen om kunstwerken en kunstenaars te beschrijven die zoeken naar manieren om het virtuele en het werkelijke met elkaar te verbinden. Metahaven spreken de esthetische taal van de digitale technologieën, maar vinden analoge vormen om het virtuele te vertalen. Kijk maar naar de sjaals die ze ontwierpen waarop logo's van techbedrijven zowel statussymbool als vermomming zijn. Zo stellen Metahaven en Schröder zich vragen over de manier waarop onze lichamelijke ervaringen aan het veranderen zijn nu we onszelf digitaal (en chirurgisch) kunnen "verbeteren" en hoe zichtbaarheid ook een zekere, en niet per se wenselijke ónzichtbaarheid met zich meebrengt. Een verdwijnen. Hoe we omgaan met de verschuivende grenzen tussen publiek en privaat, tussen expressie en controle, tussen surveillance en verzet. Hoe we ons veilig en bedreigd voelen in onze bubbels en subculturen en langzaam uiteen vallen in gelegenheidsidentiteiten. En of het ooit nog mogelijk is ons uit dat uitgestrooide archief van de westerse wereld weer bij elkaar te vegen en in elkaar te zetten. Of dat het al te laat is. Zijn we ons eigen digitale monster van Frankenstein en de monsterlijke dokter tegelijkertijd geworden?

Dana Linssen


top
Possessed

Mei 2018 #409

Gerelateerd

Metahaven over Possessed: 'Iedere film le­vert de nood­zaak op om de vol­gen­de te maken'

Productie
Wilant Boekelman
René Huybrechtse
Regie en scenario
Metahaven
Rob Schröder
Camera
Remko Schnorr
Montage
Wouter van Luijn
Muziek
Laurel Halo
Met
Olivia Lonsdale
Alex Williams
Nick Srnicek

Kleur, 67 minuten

Distributie
Cinema Delicatessen
Te zien
vanaf 10 mei en online via picl.nl

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


P

P'tit Quinquin (Bruno Dumont over)
P.O. Box
P.S.
P.S. I LOVE YOU
HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Pacific Rim: Uprising
THE PACIFIER
LE PACTE DES LOUPS
Paddington
Paddington 2
Page One: Inside the New York Times
THE PAGEMASTER
PAID
Pain & Gain
EL PÁJARO DE LA FELICIDAD
Pak van mijn hart
PALINDROMES
THE PALLBEARER
PALMETTO
PALOOKAVILLE
PAMELA ANDERSON & TOMMY LEE ONGECENSUREERD
Pan
PAN'S LABYRINTH
PANE E TULIPANI
PANIC ROOM
PANIEK IN HET DORP
PANJ É ASR (AT FIVE IN THE AFTERNOON)
PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS
PANTHER
IL PAPÀ DI GIOVANNA
Papa ou maman
PAPA'S SONG
PAPA, VADERTJE VORST IS DOOD
PAPARAZZI
THE PAPER
PAPER SOLDIER (Previously Unreleased)
Paper Towns
The Paperboy
Par example, Electre
De Parade
Paradies: Glaube
Paradies: Hoffnung
Paradies: Liebe
Paradise
PARADISE GIRLS
PARADISE NOW
PARADISE ROAD
The Paradise Suite
Paradise Trips
Paradiso
Paranoia
PARANOID PARK
PARANORMAL ACTIVITY
PARANORMAL ACTIVITY 2
Paranormal Activity 3
Paranormal Activity 4
Paranormal Activity: Ghost Dimension
Paranormal Activity: The Marked Ones
Paranorman
LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Parched
THE PARENT TRAP
LE PARFUM D'YVONNE
PARIS
Paris Can Wait
PARIS JE T'AIME
PARIS S'EVEILLE
PARIS WAS A WOMAN
Paris, Texas
Park
Parked
Parker
Parkland
LA PAROLA AMORE ESISTE
PARQUE VIA
PARRADOX
PART TIME GOD
PARTIR
Parts of a Family
The Party (Sally Potter over)
Party Girl
Pas son genre
PAS SUR LA BOUCHE!
PAS TRÈS CATHOLIQUE
Pasolini
Pasolini Blu-ray Collection
PASOLINI, UN DELITTO ITALIANO
Passage — A Boat Movie
DE PASSANTEN
Le passé
PASSENGER 57
Passengers (Morten Tyldum)
PASSENGERS (Rodrigo García)
DE PASSIEVRUCHT
Passion (Brian De Palma)
PASSION (György Fehér)
PASSION FISH
THE PASSION OF THE CHRIST
Patatje oorlog
PATCH ADAMS
Paterno
Paterson
The Patience Stone
THE PATRIOT
PATRIOT GAMES
LES PATRIOTES
PATRIOTISM
Patriots Day
EL PATRULLERO
Patser
Patti Cake$
PAUL
Paul Blart Mall Cop 2
PAUL DANS SA VIE
PAUL DRIESSEN INSIDE OUT
PAULIE
PAULINE & PAULETTE
PAUZE
PAVILION OF WOMEN
Pawn Sacrifice
PAY IT FORWARD
PAYBACK
PAYCHECK
La pazza gioia (Paolo Virzi over)
THE PEACEMAKER
PEARL HARBOR
PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
PECKER
PEEPING TOM
THE PELICAN BRIEF
DE PELIKAAN MAN
Pelle en de dierenrovers
PELLE EN DE WATERDIEVEN
PENELOPE
The Penguins of Madagascar
PENNY'S SHADOW
PEONY PAVILION
PEOPLE I KNOW
THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT
THE PEOPLE'S PRINCESS
PÉPÉ LE MOKO
Peppermint
PEPPERMINTA
Percy Jackson: Sea Of Monsters
PERCY, BUFFALO BILL & IK
PERDITA DURANGO
LE PÈRE DE MES ENFANTS
PERFECT CIRCLE (SAVRSENI KRUG)
A Perfect Day
A PERFECT GETAWAY
Perfect Horse
THE PERFECT MAN
A PERFECT MURDER
Perfect Sense
THE PERFECT STORM
PERFECT STRANGER
A PERFECT WORLD
Perfetti sconoscuti
PERFORMANCE
PERFUME: STORY OF A MURDERER
The Perks of Being a Wallflower
Permanent Vacation
LA PERRERA
EL PERRO NEGRO
PERSÉCUTION
PERSEPOLIS
Person to Person
Personal Shopper
PERSONAL VELOCITY
PERSUASION
PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA
The Pervert's Guide to Ideology
Pete's Dragon
PETER PAN
PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Peter Rabbit
THE PETER SELLERS STORY...AS HE FILMED IT
PETER'S FRIENDS
PETERSBURG, PLACES AND PAINTINGS
LE PETIT LIEUTENANT
Petit Paysan (Hubert Charuel over)
LE PETIT POUCHET
LE PETIT PRINCE A DIT
PETITES COUPURES
LES PETITS FRÈRES
LES PETITS MOUCHOIRS
LES PETITS RUISSEAUX
Petting Zoo
PETTSON & FINDUS
PETTSON & FINDUS 2 — BRIEF AAN DE KONING
PETTSON & FINDUS: PETTSONS BELOFTE
PETTSON & FINDUS: VERGETELDINGETJES
PEUR(S) DU NOIR
Phantom Boy
THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
THE PHANTOM OF THE OPERA (Joel Schumacher)
Phantom Thread
PHASE IV
PHENOMENON
Phil Spector
PHILADELPHIA
PHILEINE ZEGT SORRY
Philomena
The Philosophers
Phineas and Ferb (NL)
Phoenix
PHONE BOOTH
PI
THE PIANIST
LA PIANISTE
THE PIANO
Pianomania
PICKUP ON SOUTH STREET
PICNIC
PICTURE PERFECT
PIECES OF APRIL
PIEDRAS
PIEDS NUS SUR LES LIMACES
La piel que habito
Piepkuikens
PIET PIRAAT & HET ZWAARD VAN ZILVERTAND
PIET PIRAAT EN DE BETOVERDE TROON
PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
Pieta
Pieter Post de film
PIETJE BELL
PIETJE BELL 2: DE JACHT OP DE TSARENKROON
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
PIGLET'S BIG MOVIE (KNORRETJES GROTE FILM)
DE PIJNBANK
PIJNLIJKE ONVERSCHILLIGHEID
THE PILLOW BOOK
Pim & Pom: Het grote avontuur
PINK PALACE, PARADISE BEACH
THE PINK PANTHER
PINK PANTHER 2
PINK PICTURES FROM JAPAN
Pink Saris
PINOCCHIO
PINOKKIO 964
PIPE DREAM
PIPO EN DE P-P-PARELRIDDER
PIPPI LONGSTOCKING
PIRANHA 3D
Piranha 3DD
PIRANHA BLUES: FILM I
THE PIRATES OF THE CARIBBEAN
PIRATES OF THE CARIBBEAN 2
PIRATES OF THE CARIBBEAN 3
PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES 3D
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Pirates!
LA PISCINE
Una pistola en cada mano
PITCH BLACK
Pitch Perfect
Pitch Perfect 2
Pitch Perfect 3
PITER
Pity
IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
LA PIVELLINA
Pixadores
PIXAR SHORT FILM COLLECTION
Pixels
PIZZAMAFFIA
The Place
The Place Beyond the Pines
PLACE VENDÔME
LA PLAGE DES ENFANTS PERDUS
LES PLAGES D'AGNÈS
Plaire, aimer et courir vite
Plan C
Planes
Planes: Fire & Rescue
PLANET 51
Planet of Snail
PLANET OF THE APES
PLANTA 4A
PLATFORM
Play
PLAY IT TO THE BONE
THE PLAYER
Playing For Keeps
PLAYING GOD
PLEASANT DAYS
PLEASANTVILLE
THE PLEDGE
PLOP & KWISPEL
PLOP EN DE KABOUTERBABY
PLOP EN DE PINGUÏN
PLOP EN HET VIOOLAVONTUUR
PLOP IN DE STAD
PLOP IN DE WOLKEN
Plop wordt kabouterkoning
PLOTS WITH A VIEW
Pluisje
PLUK DE KLEINE BEVER
PLUK VAN DE PETTEFLET
PLUNKETT & MACLEANE
PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
POCAHONTAS, THE LEGEND
PODIUM
POEH'S LOLLIFANTEN FILM
De poel
Poesía sin fin
POETIC JUSTICE
Poetins Olympische droom
POETRY
Point Break
POKÉMON 2: OP EIGEN KRACHT
POKÉMON 3
POKÉMON 4EVER
POKÉMON: THE FIRST MOVIE
POLA X
THE POLAR EXPRESS
Polisse
POLITIST, ADJECTIV
POLLEKE
POLLOCK
Poltergeist
Pompeii
POMPOKO
PONETTE
Le pont du nord
PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
POODLE SPRINGS
De Poolse bruid
POOR BOY'S GAME
Pop Aye
POPE JOAN
Popoz
Populaire
Porcile
Porfirio
THE PORTRAIT OF A LADY
POSEIDON
POSSE
Possessed
POSSESSION
The Possession
POSSIBLE FILMS VOLUME 2
POSSIBLE LOVES
The Post
POST MORTEM
Post tenebras lux
Postcards from the Zoo
IL POSTINO
THE POSTMAN
POSTMAN
The Postman's White Nights
POTICHE
Poulet aux prunes
LES POUPÉES RUSSES
Poupoupidou
Power Rangers
POWER RANGERS: THE MOVIE
PRACTICAL MAGIC
A PRAIRIE HOME COMPANION
PRANZO DI FERRAGOSTO
A Prayer Before Dawn
PRECIOUS
The Precocious & Brief Life of Sabina Rivas
PREDATORS
PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Préjudice
De premier
Les premiers les derniers
PREMONITION
Le prénom
De president
El presidente
PRESQUE RIEN
THE PRESTIGE
PRÊT-À-PORTER
PRETTIGE KERST, MR. MOOSE
Pride
PRIDE AND GLORY
PRIDE AND PREJUDICE
Pride and Prejudice and Zombies
La Prière
PRIEST
Priest 3D
La prima cosa bella
LA PRIMA LINEA
PRIMAL FEAR
PRIMARY COLORS
PRIME
PRIMER
The Prince
THE PRINCE & ME
Prince Avalanche
THE PRINCE OF EGYPT
PRINCE OF PERSIA: SANDS OF TIME
PRINCESS
THE PRINCESS & THE FROG
THE PRINCESS DIARIES
THE PRINCESS DIARIES: THE ROYAL ENGAGEMENT
Prins
PRINSES LILLIFEE
Prinses Lillifee en de kleine eenhoorn
PRISONER OF THE MOUNTAINS
Prisoners
PRIVATE
THE PRIVATE LIVES OF PIPPA LEE
PRIVATE PARTS
LE PRIX DU PARDON
Problemski Hotel
PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Profession Heartbreaker
PROFESSIONE: REPORTER
PROFETIA
PROFONDO ROSSO
The Program
Project T
Project X
LA PROMESSE
Prometheus
THE PROMISE (Chen Kaige)
The Promise (Terry George)
The Promised Land
Promised Land (Gus Van Sant)
PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)
Promised Lands
PROMISES
PROOF
PROOF OF LIFE
Prooi
PROP & BERTHA
THE PROPHECY
UN PROPHÈTE
THE PROPOSAL
THE PROPOSITION (John Hillcoat)
THE PROPOSITION (Lesli Linka Glatter)
The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son
PROVIDENCE
PSYCHO (Alfred Hitchcock)
PSYCHO (Gus Van Sant)
PUBLIC ENEMIES
PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
PUBLIC ENEMY NO. 2
THE PUBLIC EYE
Publieke werken
Pudding T
PUDOR
PUISQUE NOUS SOMMES NÉS
PULP FICTION
Pulsar
PUNCH-DRUNK LOVE
THE PUNISHER
PUNISHMENT PARK
THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
PUPS
The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
THE PURSUIT OF HAPPYNESS
PUSH
PUSHER
PUSHING TIN
Puss in Boots
LA PUTA Y LA BALLENA
PUZZLE