Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Heel Hollywood genadeloos te kijk gezet

THE PLAYER

Verenigde Staten, 1992 | Robert Altman
Voor wie even genoeg heeft van het middelmatige maakwerk uit Hollywood is er nu The player. Geregisseerd door Robert Altman, in de jaren tachtig wegens gebrek aan succes verbannen naar Europese co-produkties en televisie, is The player een satirische kijk op het Hollywoodse filmbedrijf van binnenuit geworden. Altman gaat zover dat The player bijna een persiflage op zichzelf wordt. Dat neemt niet weg dat tout Hollywood met graagte zijn medewerking verleende om in zogenaamde cameorolletjes het evenement en argument kracht bij te zetten met hun aanwezigheid in de achtergrond. Iedereen, van in alfabetische volgorde Harry Belafonte tot Bruce Willis, is als zichzelf te zien en degene die door Altman is overgeslagen zal hem nog jarenlang achtervolgen met de vraag waarom hij of zij niet mee mocht doen.

Hoofdpersoon is een kruiperig, glad studioslaafje met de naam Griffin Mill, meesterlijk gespeeld door Tim Robbins, die dagelijks beslissingen moet nemen over het wel of niet in produktie nemen van scripts. Omdat hij zo vaak nee moet verkopen is hij bij weinig mensen geliefd en door schrijvers wordt hij ronduit gehaat. Zo gehaat dat hij dreigbriefkaarten ontvangt van een afgewezen scenarioschrijver die hem belooft te vermoorden, vanwege zijn grote onkunde wat betreft het herkennen van talent en bewezen kunde van produceren van inferieure films. Mill probeert de anonieme afzender te achterhalen en komt zo op het spoor van ene David Kahane (Vincent D'Onofrio), die hij een paar maanden daarvoor met een kluitje in het riet had gestuurd. Per ongeluk en zeer klungelig doodt Mill Kahane in een ondiepe plas water op een verlaten parkeerplaats.

Pleintje
Het is soms verhelderend om de ene film te vergelijken met een soortgelijke film uit het verleden en de overeenkomsten en verschillen op te tekenen. Als The player vergeleken moet worden met een andere film dan moet dat Sunset Boulevard zijn, de Billy Wilder film uit 1950 die de stand van zaken in de toenmalige filmindustrie optekende. Omdat het openingsshot van een film altijd het belangrijkste shot van een film is beperk ik me hier tot de beide openingen. Billy Wilder verving zijn openingsshot van Sunset Boulevard na dat uitgetest te hebben op een sneak preview publiek. Het publiek lachte om de oorspronkelijke opening en dacht met een komedie van doen te hebben. Nu opent Sunset Boulevard op de straat met die naam en rijden we met de politie mee naar het zwembad van de zwijgende filmster Norma Desmond waarin het lijk drijft van de schrijver Joe Gillis, de dode man die ons zijn verhaal vertelt.
The player opent op het pleintje van de studio waar Griffin Mill zijn kantoor heeft en de camera van Robert Altman gaat in een beweging van het ene aardige tafereeltje naar het andere. Van het kantoor van Mill waar een schrijver zich in bochten wringt om zijn idee te verkopen gaat de camera naar het kantoor van de studiochef Joel Levinson (Brion James) en weer terug. Op het pleintje zijn we in gezelschap van chef beveiliging Walter Stuckel (Fred Ward), die iedere toevallig langs komende bezoeker lastig valt met een beschrijving van die onmogelijk lange shots die ze vroeger in Hollywood maakten, zoals het openingsshot van Orson Welles' Touch of evil. En Antonioni's shot uit Professione: reporter dan?, vraagt de hard nadenkende bezoeker. Nee, Europese kunstfilms tellen niet mee, zucht Stuckel die de moderne, snelle Amerikaanse montagestijl aanvalt. Ondertussen weigert Altman nog steeds zijn eerste schnitt te maken en zo zet hij de toon voor een zelfvoldane, komische film. De scène is natuurlijk virtuoos geregisseerd. Niet alleen maakt Altman duidelijk dat er gelachen mag worden, hij introduceert alle belangrijke spelers in het eerste shot.

Slijmerig
Het belangrijkste verschil tussen beide films zit in de keuze van de hoofdpersonen. In Sunset Boulevard gaan we de schrijver haten omdat hij zich verlaagt tot de positie van onderhouden man en net op het moment dat hij zichzelf weer vindt wordt hij met de dood gestraft voor zijn eerdere zondeval. In The player dwingt Altman ons te identificeren met de vijand en de letterlijke moordenaar van de schrijver, die steeds meer sympathieke trekjes krijgt. We zien de studioproducent in het begin van alle kanten belaagd. De poten onder zijn stoel worden weggezaagd door het nog jongere, ambitieuzere, slijmerigere studiopotentaatje Larry Levy (Peter Gallagher). Mill kan geen restaurant binnenlopen of hij moet de hielen likken of een bruine arm halen bij Burt Reynolds, Anjelica Huston en consorten. Na de moord op de onwetende schrijver wordt Mill echter beloond. Hij krijgt zonder het zelf te beseffen greep op zijn leven en zijn carrière. De speurende rechercheur Susan Avery (gespeeld door Whoopi Goldberg die enige onvergetelijke momenten met een tampon heeft) wordt door hem om de tuin geleid, een script wat hij tot een kassucces kan maken wordt hem in de schoot geworpen en hij wordt bovendien menselijk gemaakt. Hij wordt namelijk verliefd op de door hem weduwe gemaakte June Gudmundsdottir (Greta Scacchi).
Altman heeft in interviews verklaard dat The player geen aanval is op het Hollywoodsysteem, maar een aanval op de mentaliteit van de betalende bioscoopbezoeker. Zolang deze 'slechte' films als Rambo, Terminator etc. tot hits maakt kan men alleen maar films verwachten die alles tegelijk willen zijn voor een zo breed mogelijk publiek zonder enige diepgang te bereiken. The player is een thriller/komedie/lovestory met een happy end, waarin iedereen uitmuntend acteert, de techniek tot in de puntjes verzorgd is, maar de betekenis van dit alles zich inderdaad beperkt tot de aanval op de bioscoopbezoeker. Vandaar dat tout Hollywood wilde meedoen. Michael Tolkin die zijn eigen roman tot een zeer goed in elkaar zittend script bewerkte, moet bijvoorbeeld nog eens uitleggen wat al die opvallende namen van zijn personages te beduiden hebben. In dat opzicht is The player net als Sunset Boulevard een uitstekende reflectie van de tijd en het levende ideeëngoed waarin de films gemaakt werden.

Piet van de Merwetop
THE PLAYER

Oktober 1992 #127

Produktie
David Brown
Michael Tolkin
Nick Wechsler
Regie
Robert Altman
Scenario
Michael Tolkin, gebaseerd op zijn eigen roman
Camera
Jean Lepine
Geluid
Michael Redbourn
Montage
Geraldine Peroni
Muziek
Thomas Newman
Met
Tim Robbins
Greta Scacchi
Peter Gallagher
Fred Ward e.a.

Kleur, 127 minuten

Distributie
Meteor
Te zien
vanaf 1 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


P

P'tit Quinquin (Bruno Dumont over)
P.O. Box
P.S.
P.S. I LOVE YOU
HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Pacific Rim: Uprising
THE PACIFIER
LE PACTE DES LOUPS
Paddington
Paddington 2
Page One: Inside the New York Times
THE PAGEMASTER
PAID
Pain & Gain
EL PÁJARO DE LA FELICIDAD
Pak van mijn hart
PALINDROMES
THE PALLBEARER
PALMETTO
PALOOKAVILLE
PAMELA ANDERSON & TOMMY LEE ONGECENSUREERD
Pan
PAN'S LABYRINTH
PANE E TULIPANI
PANIC ROOM
PANIEK IN HET DORP
PANJ É ASR (AT FIVE IN THE AFTERNOON)
PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS
PANTHER
IL PAPÀ DI GIOVANNA
Papa ou maman
PAPA'S SONG
PAPA, VADERTJE VORST IS DOOD
PAPARAZZI
THE PAPER
PAPER SOLDIER (Previously Unreleased)
Paper Towns
The Paperboy
Par example, Electre
De Parade
Paradies: Glaube
Paradies: Hoffnung
Paradies: Liebe
Paradise
PARADISE GIRLS
PARADISE NOW
PARADISE ROAD
The Paradise Suite
Paradise Trips
Paradiso
Paranoia
PARANOID PARK
PARANORMAL ACTIVITY
PARANORMAL ACTIVITY 2
Paranormal Activity 3
Paranormal Activity 4
Paranormal Activity: Ghost Dimension
Paranormal Activity: The Marked Ones
Paranorman
LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Parched
THE PARENT TRAP
LE PARFUM D'YVONNE
PARIS
Paris Can Wait
PARIS JE T'AIME
PARIS S'EVEILLE
PARIS WAS A WOMAN
Paris, Texas
Park
Parked
Parker
Parkland
LA PAROLA AMORE ESISTE
PARQUE VIA
PARRADOX
PART TIME GOD
PARTIR
Parts of a Family
The Party (Sally Potter over)
Party Girl
Pas son genre
PAS SUR LA BOUCHE!
PAS TRÈS CATHOLIQUE
Pasolini
Pasolini Blu-ray Collection
PASOLINI, UN DELITTO ITALIANO
Passage — A Boat Movie
DE PASSANTEN
Le passé
PASSENGER 57
Passengers (Morten Tyldum)
PASSENGERS (Rodrigo García)
DE PASSIEVRUCHT
Passion (Brian De Palma)
PASSION (György Fehér)
PASSION FISH
THE PASSION OF THE CHRIST
Patatje oorlog
PATCH ADAMS
Paterno
Paterson
The Patience Stone
THE PATRIOT
PATRIOT GAMES
LES PATRIOTES
PATRIOTISM
Patriots Day
EL PATRULLERO
Patser
Patti Cake$
PAUL
Paul Blart Mall Cop 2
PAUL DANS SA VIE
PAUL DRIESSEN INSIDE OUT
PAULIE
PAULINE & PAULETTE
PAUZE
PAVILION OF WOMEN
Pawn Sacrifice
PAY IT FORWARD
PAYBACK
PAYCHECK
La pazza gioia (Paolo Virzi over)
THE PEACEMAKER
PEARL HARBOR
PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
PECKER
PEEPING TOM
THE PELICAN BRIEF
DE PELIKAAN MAN
Pelle en de dierenrovers
PELLE EN DE WATERDIEVEN
PENELOPE
The Penguins of Madagascar
PENNY'S SHADOW
PEONY PAVILION
PEOPLE I KNOW
THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT
THE PEOPLE'S PRINCESS
PÉPÉ LE MOKO
Peppermint
PEPPERMINTA
Percy Jackson: Sea Of Monsters
PERCY, BUFFALO BILL & IK
PERDITA DURANGO
LE PÈRE DE MES ENFANTS
PERFECT CIRCLE (SAVRSENI KRUG)
A Perfect Day
A PERFECT GETAWAY
Perfect Horse
THE PERFECT MAN
A PERFECT MURDER
Perfect Sense
THE PERFECT STORM
PERFECT STRANGER
A PERFECT WORLD
Perfetti sconoscuti
PERFORMANCE
PERFUME: STORY OF A MURDERER
The Perks of Being a Wallflower
Permanent Vacation
LA PERRERA
EL PERRO NEGRO
PERSÉCUTION
PERSEPOLIS
Person to Person
Personal Shopper
PERSONAL VELOCITY
PERSUASION
PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA
The Pervert's Guide to Ideology
Pete's Dragon
PETER PAN
PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Peter Rabbit
THE PETER SELLERS STORY...AS HE FILMED IT
PETER'S FRIENDS
PETERSBURG, PLACES AND PAINTINGS
LE PETIT LIEUTENANT
Petit Paysan (Hubert Charuel over)
LE PETIT POUCHET
LE PETIT PRINCE A DIT
PETITES COUPURES
LES PETITS FRÈRES
LES PETITS MOUCHOIRS
LES PETITS RUISSEAUX
Petting Zoo
PETTSON & FINDUS
PETTSON & FINDUS 2 — BRIEF AAN DE KONING
PETTSON & FINDUS: PETTSONS BELOFTE
PETTSON & FINDUS: VERGETELDINGETJES
PEUR(S) DU NOIR
Phantom Boy
THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
THE PHANTOM OF THE OPERA (Joel Schumacher)
Phantom Thread
PHASE IV
PHENOMENON
Phil Spector
PHILADELPHIA
PHILEINE ZEGT SORRY
Philomena
The Philosophers
Phineas and Ferb (NL)
Phoenix
PHONE BOOTH
PI
THE PIANIST
LA PIANISTE
THE PIANO
Pianomania
PICKUP ON SOUTH STREET
PICNIC
PICTURE PERFECT
PIECES OF APRIL
PIEDRAS
PIEDS NUS SUR LES LIMACES
La piel que habito
Piepkuikens
PIET PIRAAT & HET ZWAARD VAN ZILVERTAND
PIET PIRAAT EN DE BETOVERDE TROON
PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
Pieta
Pieter Post de film
PIETJE BELL
PIETJE BELL 2: DE JACHT OP DE TSARENKROON
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
PIGLET'S BIG MOVIE (KNORRETJES GROTE FILM)
DE PIJNBANK
PIJNLIJKE ONVERSCHILLIGHEID
THE PILLOW BOOK
Pim & Pom: Het grote avontuur
PINK PALACE, PARADISE BEACH
THE PINK PANTHER
PINK PANTHER 2
PINK PICTURES FROM JAPAN
Pink Saris
PINOCCHIO
PINOKKIO 964
PIPE DREAM
PIPO EN DE P-P-PARELRIDDER
PIPPI LONGSTOCKING
PIRANHA 3D
Piranha 3DD
PIRANHA BLUES: FILM I
THE PIRATES OF THE CARIBBEAN
PIRATES OF THE CARIBBEAN 2
PIRATES OF THE CARIBBEAN 3
PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES 3D
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Pirates!
LA PISCINE
Una pistola en cada mano
PITCH BLACK
Pitch Perfect
Pitch Perfect 2
Pitch Perfect 3
PITER
IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
LA PIVELLINA
Pixadores
PIXAR SHORT FILM COLLECTION
Pixels
PIZZAMAFFIA
The Place
The Place Beyond the Pines
PLACE VENDÔME
LA PLAGE DES ENFANTS PERDUS
LES PLAGES D'AGNÈS
Plaire, aimer et courir vite
Plan C
Planes
Planes: Fire & Rescue
PLANET 51
Planet of Snail
PLANET OF THE APES
PLANTA 4A
PLATFORM
Play
PLAY IT TO THE BONE
THE PLAYER
Playing For Keeps
PLAYING GOD
PLEASANT DAYS
PLEASANTVILLE
THE PLEDGE
PLOP & KWISPEL
PLOP EN DE KABOUTERBABY
PLOP EN DE PINGUÏN
PLOP EN HET VIOOLAVONTUUR
PLOP IN DE STAD
PLOP IN DE WOLKEN
Plop wordt kabouterkoning
PLOTS WITH A VIEW
Pluisje
PLUK DE KLEINE BEVER
PLUK VAN DE PETTEFLET
PLUNKETT & MACLEANE
PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
POCAHONTAS, THE LEGEND
PODIUM
POEH'S LOLLIFANTEN FILM
De poel
Poesía sin fin
POETIC JUSTICE
Poetins Olympische droom
POETRY
Point Break
POKÉMON 2: OP EIGEN KRACHT
POKÉMON 3
POKÉMON 4EVER
POKÉMON: THE FIRST MOVIE
POLA X
THE POLAR EXPRESS
Polisse
POLITIST, ADJECTIV
POLLEKE
POLLOCK
Poltergeist
Pompeii
POMPOKO
PONETTE
Le pont du nord
PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
POODLE SPRINGS
De Poolse bruid
POOR BOY'S GAME
Pop Aye
POPE JOAN
Popoz
Populaire
Porcile
Porfirio
THE PORTRAIT OF A LADY
POSEIDON
POSSE
Possessed
POSSESSION
The Possession
POSSIBLE FILMS VOLUME 2
POSSIBLE LOVES
The Post
POST MORTEM
Post tenebras lux
Postcards from the Zoo
IL POSTINO
THE POSTMAN
POSTMAN
The Postman's White Nights
POTICHE
Poulet aux prunes
LES POUPÉES RUSSES
Poupoupidou
Power Rangers
POWER RANGERS: THE MOVIE
PRACTICAL MAGIC
A PRAIRIE HOME COMPANION
PRANZO DI FERRAGOSTO
A Prayer Before Dawn
PRECIOUS
The Precocious & Brief Life of Sabina Rivas
PREDATORS
PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Préjudice
De premier
Les premiers les derniers
PREMONITION
Le prénom
De president
El presidente
PRESQUE RIEN
THE PRESTIGE
PRÊT-À-PORTER
PRETTIGE KERST, MR. MOOSE
Pride
PRIDE AND GLORY
PRIDE AND PREJUDICE
Pride and Prejudice and Zombies
PRIEST
Priest 3D
La prima cosa bella
LA PRIMA LINEA
PRIMAL FEAR
PRIMARY COLORS
PRIME
PRIMER
The Prince
THE PRINCE & ME
Prince Avalanche
THE PRINCE OF EGYPT
PRINCE OF PERSIA: SANDS OF TIME
PRINCESS
THE PRINCESS & THE FROG
THE PRINCESS DIARIES
THE PRINCESS DIARIES: THE ROYAL ENGAGEMENT
Prins
PRINSES LILLIFEE
Prinses Lillifee en de kleine eenhoorn
PRISONER OF THE MOUNTAINS
Prisoners
PRIVATE
THE PRIVATE LIVES OF PIPPA LEE
PRIVATE PARTS
LE PRIX DU PARDON
Problemski Hotel
PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Profession Heartbreaker
PROFESSIONE: REPORTER
PROFETIA
PROFONDO ROSSO
The Program
Project T
Project X
LA PROMESSE
Prometheus
THE PROMISE (Chen Kaige)
The Promise (Terry George)
The Promised Land
Promised Land (Gus Van Sant)
PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)
Promised Lands
PROMISES
PROOF
PROOF OF LIFE
Prooi
PROP & BERTHA
THE PROPHECY
UN PROPHÈTE
THE PROPOSAL
THE PROPOSITION (John Hillcoat)
THE PROPOSITION (Lesli Linka Glatter)
The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son
PROVIDENCE
PSYCHO (Alfred Hitchcock)
PSYCHO (Gus Van Sant)
PUBLIC ENEMIES
PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
PUBLIC ENEMY NO. 2
THE PUBLIC EYE
Publieke werken
Pudding T
PUDOR
PUISQUE NOUS SOMMES NÉS
PULP FICTION
Pulsar
PUNCH-DRUNK LOVE
THE PUNISHER
PUNISHMENT PARK
THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
PUPS
The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
THE PURSUIT OF HAPPYNESS
PUSH
PUSHER
PUSHING TIN
Puss in Boots
LA PUTA Y LA BALLENA
PUZZLE