Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Verslavende mix van onrust, woede en drift

The Master

Verenigde Staten, 2012 | Paul Thomas Anderson
Net als Martin Scorsese schrijft Paul Thomas Ander­son aan een Amerikaanse mythologie van gevallen helden. In The Master is dat een portret van een verweesde generatie, gedrild in de Tweede Wereldoorlog, teruggebracht tot de symbiotische machtsstrijd tussen meester en leerling.

Door Dana Linssen

Hij drinkt. Dat is het eerste wat we van hem zien. Hij is gestrand op een eiland in de Stille Oceaan, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. En terwijl de rest van de manschappen zich vermaakt met de golven, spelletjes rugby of het boetseren van enorme aangespoelde sirenes van nat zand, hakt hij een kokosnoot open en mixt het verse sap met een blikje van het een of ander.
Hij mixt alles met alles. Whisky met stookolie met aspirientjes. Hij mixt onrust met woede met drift. En het is die dodelijke combinatie waardoor Lancaster Dodd, oftewel The Master (Philip Seymour Hoffman), zo door hem aangetrokken wordt, als hij na de oorlog als partycrashende verstekeling verzeild raakt op het schip waarmee deze amateur-goeroe van Los Angeles via het Panamakanaal naar New York vaart, nadat zijn re-integratie in de burgermaatschappij al mislukt is. Daar raakt Dodd gegrepen door dat brok ongekanaliseerde energie, trauma en charme dat Freddie Quill is — "je bent mijn protegee, mijn proefkonijn", zegt hij zelf. Maar hij wordt ook verslaafd aan Quills vreemde brouwsels, alsof hij behekst is.
En Quill laaft zich aan de theorieën-van-alles-over-alles van 'The Master'. Of alleen maar aan zijn vaderlijk sturende hand. Het is een klassieke ontmoeting tussen meester en leerling, tussen rede en emotie, maar ook tussen een meester en een slaaf die weet dat hij met zijn nu eens onderdanige dan weer onberekenbare gedrag de rollen voortdurend omdraait. Quill is even afhankelijk van Dodd als andersom. En dat realiseren ze zich. Ook dat besef is verslavend. Daarom blijven ze bij elkaar terugkomen.

Clash tussen krachten
The Master is cinema teruggebracht tot zijn meest naakte dramatische essentie: een machtsstrijd tussen protagonist en antagonist, tussen de held van een verhaal, en zijn tegenspeler/strever. Of misschien is het beter om te zeggen dat The Master een clash tussen oerkrachten is. Tussen twee personages die vanaf hun eerste ontmoeting tot elkaar worden aangetrokken, nog voordat en zonder dat ze zelf weten waarom. Als in een destructieve liefdesgeschiedenis. Ze zijn bijna Dr. Jekyll en Mr. Hyde, behalve dat ze allebei Mr. Hyde zijn die zo graag Dr. Jekyll wil zijn. En dat ze dat zonder de ander niet kunnen worden.
In zijn zesde film laat Paul Thomas Anderson de mozaïekstructuur van zijn veelgeprezen ensemblefilms Boogie Nights (1997) en Magnolia (1999) ver achter zich. Net als in zijn Oscarwinnaar There Will Be Blood (2007) heeft hij de geschiedenis van hedendaags Los Angeles en de filmindustrie ingeruild voor grotere verhalen en eenzame, getroebleerde hoofdpersonen. Voor een deel is dat ook een afscheid van zijn eigen geschiedenis. Anderson is geboren en opgegroeid in 'Studio City', een wijk in de San Fernando Valley in Los Angeles, te midden van de mindere goden van de film- en televisie-industrie; zijn vader presenteerde een late night horrorshow.
Misschien zou je kunnen zeggen dat The Master een portret van de generatie van zijn vader is, gedrild in de Tweede Wereldoorlog, en verweesd weer teruggekeerd in de burgermaatschappij. Er was niemand meer om te zeggen wat ze moesten doen. En Freddie Quill is hun oerbeeld: getraind in overleven, maar niet in leven. Tot hij iemand ontmoet die duizend theorieën heeft over hoe je moet leven; een heel systeem dat Dodd heeft gebouwd, vol met geesten van eerdere levens en buitenaardse wezens. En hij maakt gebruik van al die nieuwe psychologische technieken die in de oorlog verzonnen zijn om de vijand ook moreel en mentaal te verslaan en de rijen gesloten te houden: charme, demagogie, hypnose, hersenspoeling en andere vormen van psychologische oorlogsvoering. En Freddie valt ervoor, met tegenzin en gretigheid. Net zoals niemand van ons kan beweren dat hij níet voor de overtuigingskracht van een charismatisch persoon zal vallen. Omdat het altijd fijn is om iemand tegen te komen die beweert dat hij het weet. Wat dat 'het' ook is. Dat is het enge eraan.

Scientology
The Master kwam in eerste instantie in het nieuws omdat het een film over Scientology-bedenker, sciencefictionschrijver en zelfhulppionier L. Ron Hubbard zou zijn. Andersons 'Studio City' en de heuvels van Hollywood zijn overspoeld door 'showbizz-gelovigen' die in ruil voor hun banktegoeden in de ban van de zelfverklaarde religie zijn geraakt. Duizenden pagina's researchmateriaal las Anderson, om uiteindelijk het grotere verhaal achter de feiten te vinden en door te dringen tot de kern van moderne pseudoreligies en zingevingsdogma's. Door beroemde leden als Tom Cruise (die, oh ironie, een vergelijkbare motivatiecoach speelt in Magnolia) spreekt Scientology als showbizz-religie waarschijnlijk het meeste tot de verbeelding van al die zelfhelpsektes.
De film is een schaduwbiografie van Hubbard op dezelfde manier waarop Zero Dark Thirty een factionele fictie is over de jacht op Osama bin Laden; een interessante parallel tussen beide Amerikaanse sleutelfilms die nu min of meer gelijktijdig de Nederlandse bioscopen bereiken. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid omdat het verhalen over gesloten werelden zijn waar maar mondjesmaat iets uit naar buiten komt. Scientology en de CIA hebben hun eigen geloofssysteem, hun eigen hiërarchie, hun eigen zwijgcultuur en hun eigen veiligheidsdienst. Net zomin als we ooit helemaal zeker zullen weten waarom het tien jaar moest duren voordat Bin Laden gevonden werd, zullen we ooit weten wat de mysteries van Scientology zijn omdat ze als 'handelsgeheimen' beschermd zijn tegen nieuwsgierige ogen.

Complottheorieën
De geheimzinnige aantrekkingskracht van die gesloten werelden is in zekere zin ook het raadsel van het bestaan. The Master is een zoektocht naar de vraag of er een vraag is, een raadsel, een antwoord. Is er iets wat we niet weten? Bestaat er kennis waarvan we buitengesloten zijn? Dat is zeker een spannende vraag in een tijd waarin alles openbaar lijkt te zijn. Niet voor niets zijn complottheorieën juist nu zo populair, of ze nu over Scientology, de Illuminati, de CIA, Al-Qaeda of het Higgs-deeltje gaan.
Paul Thomas Anderson zoekt het antwoord op die vragen niet in antwoorden, niet in woorden, niet in het soort pseudologische lulkoek die Lancaster Dodd ter berde brengt (zijn zoon: "Hij verzint het waar je bij staat"). Maar The Master is wel echt een film die gedragen wordt door de acteurs en dialogen. Anderson zoekt het in een acteerduel tussen twee imposante acteurs. Joaquin Phoenix (Quill) en Philip Seymour Hoffman (Dodd) profiteren daarbij enorm van de radicale keuze die Anderson maakte om zijn film op 70mm te filmen (zie beneden). Het formaat dat we vooral kennen van epische landschapsfilms en strijdtonelen is nu ten volle benut om hun gezichten, gestes en bewegingen te bestuderen. Zo kunnen ze klein blijven in hun spel, ingehouden en gevaarlijk, en speelt elke porie, elke kloppende ader, elk tandenknarsen een rol. En is elke uitbarsting en extase een natuurramp. Psychologische kernreacties in elke filmkorrel.
De muziek van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood (ook verantwoordelijk voor de soundtrack van There Will Be Blood) is even onheilspellend. In hypnotiserende, repetitieve frases onderstreept hij Quills dierlijke gejaagdheid en Dodds opgezwollen motoriek, omdat ook hij ieder moment uit elkaar kan knallen of imploderen.
The Master is een nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse mythologie van gevallen helden, zoals ook Martin Scorsese hem film na film beschrijft. Een ontnuchterend ontwaken uit de Amerikaanse Droom. Een wake-upcall ook, die zegt dat we ons lot niet helemaal in eigen hand hebben, en dat er raadsels zijn zonder oplossing, en dat het leven soms irrationeel is en wreed en gruwelijk, hoeveel kosmische krachten er ook worden aangeroepen om het tegendeel te bewijzen.


70mm: Scherp, scherper, scherpst

Het is een mooi Scrabblewoord: aktewisselingstekens. Er groeit een hele generatie bioscoopbezoekers op die niet meer weet wat dat zijn. Simpelweg omdat ze nooit meer te zien zijn. In Fight Club maakte Brad Pitt er nog wat grappen over, maar ze zijn inmiddels geschiedenis: de tekens die om de twintig minuten rechtsboven in beeld verschenen als een film op een ouderwetse manier — dus op celluloid door een filmprojector — werd vertoond. De tekens geven aan dat de operateur van akte moet wisselen en over dient schakelen — 'de overname' — op een tweede projector waar het vervolg van de film in een spoel opzit. Hoe naadlozer de overgang, hoe beter.
In de 70mm-kopie van The Master zitten die tekens ('cigarette burns') gelukkig weer, net als wat kabels aan het eind en begin van de aktes. De liefhebber weet: dit is film! En The Master op 70mm betekent bovendien dat het beeld extra scherp is. Dat komt door het grotere oppervlak van het negatief. Het is niet alleen twee keer zo breed is als 35mm-film maar ook hoger. In de praktijk maakt dit 70mm drie à vier keer scherper dan gewone film. Maar celluloid bestaat door de digitalisering van het bioscoopbedrijf eigenlijk al niet meer. Dus iedereen moet naar EYE, waar The Master in 70mm draait, om met eigen ogen te zien wat nooit meer zal zijn.

André Waardenburg

Fight Clubtop
The Master

Februari 2013 #351Productie
Paul Thomas Anderson
Megan Ellison
Daniel Lupi
JoAnne Sellar
Regie en scenario
Paul Thomas Anderson
Camera
Mihai Malaimare Jr.
Montage
Leslie Jones
Peter McNulty
Art direction
David Crank
Jack Fisk
Muziek
Jonny Greenwood
Met
Joaquin Phoenix
Philip Seymour Hoffman
Amy Adams

Kleur, 144 minuten

Distributie
A-Film
Te zien
op het IFFR en vanaf 24 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER