The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Petr Václav: Soms was ik bang voor mijn eigen onderwerp

MARIAN

Tsjechië/Frankrijk, 1996 | Petr Václav
Op de filmschool van Praag koos hij voor de richting documentaire, omdat hij zichzelf te jong voelde voor het maken van speelfilms. Na vier korte documentaires over sociaal-maatschappelijke thema's en een voorbereidingsperiode van twee jaar vond de jonge Tsjechische regisseur Petr Václav dat hij klaar was voor zijn speelfilmdebuut. Marian is een realistisch en aangrijpend drama over een ontheemde zigeunerjongen die zijn hele leven verblijft in weeshuizen en gevangenissen. De film was eerder dit jaar te zien op het Filmfestival Rotterdam, waar ook de maker zelf aanwezig was.

Petr Václav (foto: André Bakker)


De openingsscène van de film zet meteen de juiste toon. Twee jonge mannen staan naast elkaar in een gevangenisruimte. Op dat moment vraagt een personeelslid naar de naam Kovacs. Beide mannen draaien zich om en voelen zich aangesproken. In de verbaasde blik die ze elkaar toewerpen lijkt een klein teken van herkenning te liggen, maar erg lang duurt de belangstelling niet. Uit de gemonteerde flashback beelden blijkt dat ze, zonder dat ze het zelf weten, broers zijn. Ze hebben elkaar waarschijnlijk zo'n twintig jaar geleden voor het laatst ontmoet. Beide zijn toen weggehaald bij hun moeder en zijn hun leven lang onder de bevoogdende hoede van tuchthuisopvoeders opgegroeid.
Petr Václav (1967) bezocht zelf op zeventienjarige leeftijd voor het eerst een tuchthuis. "Een vriend van me mocht van de communisten niet gaan studeren en hij besloot daarom om buiten Praag te gaan werken. Hij ging in een klein hutje wonen en fietste elke dag zo'n tien kilometer naar een tuchthuis, dat in een oud kasteel gehuisvest was. De kinderen die er woonden waren tussen de tien en zeventien jaar oud. Ik werd daar voor het eerst van mijn leven geconfronteerd met mensen die een totaal andere levensinstelling en manier van denken hadden dan ik. Vooral het bij vlagen wrede gedrag was voor mij erg schokkend om mee te maken."

Biografisch
Václav bezocht in de jaren die volgden talloze weeshuizen en jeugdgevangenissen en tijdens zijn zomervakanties ging hij er ook werken. Het verhaal van Marian is voor een belangrijk deel gebaseerd op het leven van een jonge zigeuner die Václav tijdens het vakantiewerk ontmoette. Hij raakte gefascineerd door deze jongen, die als extreem gewelddadig geregistreerd stond, maar vanwege zijn trotse houding door de medebewoners met de eretitel 'de Baron' werd aangesproken. Vlak voordat Václav besloot om zijn levensverhaal te gaan verfilmen, ontsnapte 'de Baron' uit de gevangenis en pleegde zelfmoord. Voor Václav betekende het een extra motivatie om het plan voor een film toch door te zetten. Hij koos voor een psychologische benadering, waarin de klassieke vraag naar de vorming van het karakter — aangeboren of aangeleerd — centraal staat.
"Tijdens mijn verblijf in de tehuizen leerde ik hoe belangrijk het is om als kind een normaal gezinsleven te hebben en wat de betekenis van een moeder voor een kind is. Ik ben zelf opgegroeid in een harmonieus gezin en dan is het bijna onmogelijk om je in te leven in de gevoelens van kinderen die dat niet hebben meegemaakt. Ik leerde ook dat we als mens voor een groot deel door de omstandigheden in onze jeugd gevormd worden. Het verklaart waarom heel veel van die jongeren misdadigers worden en in staat zijn om iemand te vermoorden of zelfmoord plegen. Maar toch hebben sommigen van hen zo'n sterk karakter dat ze ongeacht hun negatieve jeugdervaringen toch een goed mens blijven. Volgens de marxistische leer worden mensen alleen door hun omgeving gemaakt, maar dat klopt niet, want je weet nooit hoe iemand zich zal ontwikkelen. Marian is een sterke persoonlijkheid en van nature goed, maar door zijn extreme achtergrond is hij een vreemdeling in zijn eigen leven geworden. Hij kan zich daardoor met niemand identificeren en zijn eigen gevoelens niet uiten."
Voor de rol van de hoofdpersoon en de jongeren in de tehuizen gebruikte Václav uitsluitend jongeren die zelf in dat soort instellingen verbleven. De jongen die Marian als tienjarige speelt ontmoette hij in een weeshuis en de oudere Marian vond hij in een jeugdgevangenis. Voor één van de mooiste scènes in de film bezocht hij zelfs een voortvluchtige jongen op diens onderduikadres, draaide met hem de scène en zag hem daarna nooit meer terug. Met opvallend gemak vertolken de niet-professionele acteurs hun rollen. Het scheelde dat ze grotendeels op hun eigen levens gebaseerd zijn en dat er weinig gesproken wordt. Het meest opvallende is dat er bijna geen gesproken dialoog in de film zit.

Eigen angsten
Marian is het soort film dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het leven in de tuchthuizen is hard, op het meedogenloze af. Onder de jongeren geldt het recht van de sterkste. Ze gaan er regelmatig op uit om kleine diefstallen te plegen in de directe omgeving van het tehuis en een oudere lerares wordt overhoop gestoken omdat ze zo'n diefstal dreigde te ontdekken. De momenten van vriendschap en waardigheid zijn schaars, maar ze zijn door Václav met een subtiel gevoel voor beeldtaal verfilmd.
Al tijdens de schrijffase voelde hij zich vaak ongemakkelijk bij de thematiek van zijn eigen film. Hij schreef het scenario overigens samen met de vriend die hem voor het eerst meenam naar een tehuis en er nu als psychiater werkzaam is. Václav: "Ik heb erg veel over het onderwerp gelezen en het vak psychologie is een van mijn hobbies, maar er waren in het begin momenten dat ik zelfs bang was voor mijn eigen onderwerp. Ik kon er soms 's nachts niet van slapen en het confronteerde me met mijn eigen existentiële angsten. Als je met zelfmoord en moord te maken hebt is dat niet gemakkelijk. Toen we de scène draaiden waarin Marian zijn lerares tracht te vermoorden, voelde ik me erg slecht. Het werd namelijk opgenomen op een plek waar dergelijke dingen ook in het echt gebeurden. Ik wist dat het een onderdeel van de realiteit was en ik was bang hoe de kinderen er op zouden reageren."
"Tijdens de research-fase heb ik moordenaars ontmoet. Dat waren soms hele jonge kinderen. Ik ben ook gevallen tegengekomen die ik nooit in een film zou kunnen gebruiken, omdat ik ze zelf niet begrijp. Ik kan Marians beweegredenen begrijpen, maar het geval van een zestienjarige jongen die een vrouw vermoordde omdat zij hem een sigaret weigerde, is voor mij onbegrijpelijk. Ik heb twee jaar aan de film gewerkt want er waren momenten dat ik een rustperiode moest inlassen. Soms twijfelde ik zelfs of ik wel door kon gaan, omdat de verantwoordelijkheid me te zwaar viel. Ik twijfelde constant of ik wel in staat was om recht te doen aan het onderwerp".
Toen de opnames al achter de rug waren en de film afgemonteerd was, kon Václav met moeite de ervaringen van zich afzetten. "De scènes in de gevangenis zijn in een grote gevangenis gefilmd die midden in Praag ligt. Nog maanden later dacht ik vaak aan het geluid van de open- en dichtslaande deuren in die gevangenis. Het was een rare exotische ervaring om daar te zijn en te zien hoe mensen daar gewoon leven. In het alledaagse leven sta je er nooit bij stil, maar het idee dat diezelfde mensen die ik toen ontmoet heb, daar nu nog steeds zitten, vind ik erg vreemd en moeilijk te accepteren."

Tsjechische cinema
Václav is een duidelijke exponent van de revival van de filmindustrie van Tsjechië en Slowakije. Niet alleen bieden beide landen door hun gunstige arbeidsomstandigheden een ideale uitwijkmogelijkheid voor buitenlandse produkties —- ook enkele Nederlandse films werden er gedeeltelijk opgenomen — maar ook de eigen filmprodukties baarden recentelijke nogal wat opzien. Hoogtepunt was zondermeer de Oscar voor beste buitenlandse film die dit jaar aan Kolya van de Tsjech Jan Sveràk werd toegekend.
Uit het focus-programma van het afgelopen Internationaal Filmfestival van Vlaanderen (Gent), dat was samengesteld rond films uit Tsjechië, Slowakije en Hongarije, blijkt dat het filmaanbod uit deze drie landen zeer divers is. De nieuwe film van Janos Szász, getiteld The Witman boys, zat in het competitie-programma en won uiteindelijk zelfs de hoofdprijs van het festival. Verder was in Gent de nieuwe film Orbis pictus van de Slowaak Martin Sulik te zien. Een regisseur die vorig jaar, ook in ons land, nog redelijk succescol was met The garden. In Orbis pictus schetst hij opnieuw een sprookjesachtig verhaal. Dit keer is het een jong meisje dat op een lange zwerftocht een aantal zonderlinge en fantastische personages ontmoet. Net als The Witman boys is de film voor het volgende festival in Rotterdam geselecteerd.
Met zijn realistische en in een documentaire-stijl gedraaide film neemt Václav toch een aparte positie in tussen zijn tijd- en landgenoten. Zelf voelt hij zich ook meer verwant met zijn Tsjechische voorgangers die begin jaren zestig voor een korte Tsjechische nouvelle vague zorgden. Václav: "Een van mijn grote voorbeelden is altijd Robert Bresson geweest. Ik bewonder vooral de manier waarmee hij dingen zonder woorden uitlegt en uitsluitend de camera het werk laat doen. Ik zal zelf ook niet zo snel een roman bewerken, omdat ik zo veel mogelijk zonder literaire dialogen of verhaalstructuren wil werken. Het zijn toch vooral de beelden die het verhaal moeten vertellen en de emoties moeten overbrengen."

François Stienentop
MARIAN

November 1997 #183

Produktie
Kristina Petrova
Petr Václav
Regie
Petr Václav
Scenario
Petr Václav
Jan Sikl
Camera
Stepán Kucera
Geluid
Daniel Nemec
Montage
Alois Fisárek
Muziek
Jirí Václav
Met
Stefan Ferko (jongere Marian)
Milan Cifra (oudere Marian)
Radek Holub
Eva Hradilova

Kleur, 109 minuten

Distributie
Contact Film Cinematheek
Te zien
vanaf 13 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER