The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Idiotie en verblinding

MY SUMMER OF LOVE

Engeland, 2004 | Pawel Pawlikovski
De Poolse regisseur Pawel Pawlikovski is er eentje om in de gaten te houden. Zijn tweede film My summer of love won de BAFTA Award voor beste Britse film van het jaar. Pawlikovski: "My summer of love gaat over gepassioneerde mensen in een dode wereld."

Pawel Pawlikovski (foto: Angelique van Woerkom)

Woody Allen schreef eens dat voor een minnaar de beminde altijd het allermooiste is wat hij zich voor kan stellen, "zelfs als een vreemde het verschil niet ziet tussen haar en een portie spiering." Arnon Grunberg gebruikte de passage in zijn essaybundel 'De troost van de slapstick' om een lans te breken voor de waarheidskracht van ambiguïteit: wie wel eens de allermooiste heeft ontmoet, weet immers hoe klein het verschil is tussen haar en een portie spiering. Het één is niet minder waar dan het ander. Beiden zijn kanten van dezelfde medaille. En dat moet vooral zo blijven, voegde Grunberg daar aan toe.
Nog zo'n aanbidder van ambiguïteit is de Poolse regisseur Pawel Pawlikovski. Geboren in Polen kwam hij op zijn veertiende met zijn moeder voor een Britse man naar Engeland, net als het Russische jongetje Artyom met zijn moeder Tanya in zijn fictiedebuut Last resort (2000). Ze stranden in een asielzoekerscentrum, een niemandsland tussen twee werelden. In zijn tweede film My summer of love, die op het Filmfestival Rotterdam in première ging, verwerkte Pawlikovski opnieuw autobiografische elementen. "Wat een mens interessant maakt, is wat hij heeft geleefd. Zijn belevenissen, trauma's, iets dat je in een ander herkent. Net als de karakters in Last resort weet ik hoe het is om binnen te komen in een vreemd land met een taal die je niet spreekt, waar je de weg niet kent, waar je een nieuw bestaan moet opbouwen."

Spoorzoeker
In My summer of love, over twee totaal verschillende meisjes die in elkaar verwante zielen ontdekken, speelt het persoonlijke element een subtielere rol. Pawlikovski: "Het is niets groots. Dingen die ik me herinner uit mijn tienerjaren. Verliefd zijn op iemand die raadselachtig en ongrijpbaar is en je daar een beetje dom over voelen." Als dat geen ambiguïteit is: tot over je oren verliefd zijn en je daar dom over voelen. Het verschil tussen de allermooiste en het portie spiering.
Documentairemaker Pawlikovski verschoof zijn werkterrein naar de speelfilm. Veel verschil ziet hij niet tussen beide genres: er is hooguit een gradueel verschil. "Als documentairemaker maakte ik al geen klassieke documentaires in de Britse observerende traditie. Ik maakte cinematografisch zwaar gestructureerde documentaires die de inhoud overstegen. Nooit ging ik op pad als een nieuwsgierige toerist. Ik liet me door een mens fascineren op een persoonlijke, mystificerende manier." Want: "De realiteit is niet interessant." Pawlikovski is een spoorzoeker, gravend naar de onderliggende bron: de menselijke belevingswereld. "Ik zoek energie waar drama uit kan voortkomen. Idiotie, verblinding, alle bronnen van emotie en verlangen. In My summer of love speelt een meisje met vuur, waardoor ze bijna verdrinkt. Het gaat over gepassioneerde mensen in een dode wereld."

Sinister
De mens en de wereld waarin hij leeft zijn in Pawlikovski's films contrasterende grootheden die zich slecht met elkaar verdragen. De maker zelf vindt zichzelf nog steeds terug in het niemandsland daartussen. "Engeland is een rare maatschappij. Het is een sterk geïndustrialiseerde, ontwikkelde samenleving waar mensen al vroeg in het leven keuzes leren maken op basis van lifestyle en prestatie in plaats van te luisteren naar hun hogere verlangens en behoeftes. Ze worden al vroeg bitter, cynisch en vals. Wat dat betreft zit ik qua verhalen een beetje vast in Engeland. Daarom keer ik in My summer of love terug naar mijn tienerjaren. Tieners kunnen nog een rol spelen die voor mij cinematografisch interessant is; die open en tegenstrijdig is."
Tegenstrijdigheid en ambiguïteit zijn woorden die als om adem snakkende dolfijnen regelmatig opduiken in de zinnen van Pawlikovski. Met de landschappen in zijn film geeft hij ze een zee om in rond te zwemmen. Pawlikovski: "Ik zoek naar een licht vervreemdende wereld. Een onvriendelijk, sinister landschap waar de personages niet mee communiceren. Ze springen er bovenuit. Het lijkt misschien een realistische wereld, maar het is in wezen een compleet geconstrueerd, fotografisch opgehoogde omgeving die de personages mede bepaalt. Tijdens het schrijven rijd ik maanden rond op zoek naar locaties. Ik neem honderden foto's van natuur en architectuur die mijn wereld kunnen helpen vormen. Niets in het landschap van My summer of love is puur of ondubbelzinnig. Alles is ambigu. Ik had in Yorkshire, waar de film is opgenomen, al eerder een televisiefilm gedraaid. Toen al wist ik dat ik terug wilde naar dat idyllische platteland dat compleet verneukt is door tweehonderd jaar industriële revolutie."

Kloof
De bron waarin het spanningsveld tussen buiten- en binnenwereld tot uiting komt, ligt voor Pawlikovski in het menselijk gezicht, dat hij op vergelijkbare wijze als een landschap behandelt. Naast totalen van de Yorkshire natuur is de close-up de bepalende camera-instelling die zijn film vormgeeft. Voor de hoofdrollen van Mona (Natalie Press) en Tamsin (Emily Blunt) zocht hij relatief onervaren actrices die als onbeschreven bladen de dragers konden zijn van een spontane kracht die Pawlikovski in ervaren acteurs vaak mist.
"Zoals ik maanden in Yorkshire rond reed op zoek naar het juiste landschap, zo heb ik maanden gezocht naar een goed gezicht. Een goed gezicht is een gezicht dat je tegenstrijdige informatie geeft." Dezelfde kwaliteit vindt hij in acteur Paddy Considine, waar hij zowel in Last resort als in My summer of love mee samenwerkte. En het verklaart zijn aversie tegen de meeste Britse films. "Britse films zijn vaak artificieel, oppervlakkig, gaan over gangsters. Het cynisme dat in de Britten zit, zit ook in die films. Geen wonder dat Britse tv-komedies zo populair zijn: die prikken door die valsheid en pretenties heen. Maar voor een speelfilm is dat niet genoeg. Een film moet je ergens anders laten landen dan van waar je vertrok. Terwijl je in de maatschappelijke realiteit aan het eind van de dag precies op dezelfde plek landt waar je 's ochtends van vertrok. Dat boeit me niet. Wat ik interessant vind, zijn imaginaire werelden van filmmakers als Fellini. Ik ben geen plotterige verhalenverteller die mensen als pionnen gebruikt. Ik wil onder iemands huid kruipen, door chaos tot een coherent verhaal komen. In het echte Engeland zouden mijn personages elkaar nooit hebben ontmoet. De culturele kloof tussen de werelden van 'stiff upperclass' Tamsin, en 'white trash' Mona is daar te groot voor. Hun gemeenschappelijke terrein ligt in de meisjesachtige humor waarmee ze over vriendjes en hun eigen toekomst praten. Humor is een middel tegen de wereld waar deze verloren zielen gedwongen zijn te leven — vol mechanische, gedachteloze processen en mechanische, gedachteloze mensen die niet betrokken zijn bij wat ze doen. Tamsin is onder de indruk van de bijdehante geestigheid en het anarchisme van Mona en Mona wordt aangetrokken door de ongebreidelde fantasie van Tamsin. Verder hebben ze weinig gemeen. Vooral Mona interesseerde me toen ik het boek van Helen Cross las, waar de film op is gebaseerd. Maar ik herken me ook in Tamsin." Pawlikovski grinnikt en zegt dan in een opperste vlaag van ambiguïteit: "Ik bezit wel enige realiteitszin, maar leef in een fantasiewereld."

Karin Wolfs


My summer of love

Seizoensbrand

My summer of love is een tijdloze zomerromance met imponerend acteerwerk en een subtiel gevoel voor humor.

Een lome zomerdag in Yorkshire. Een meisje dat we onmiddellijk herkennen als iemand uit de 'working class' rijdt rond op haar motorloze bromfiets. Als ze daarna wat ligt te luieren in de berm ontmoet ze een paardrijdende jongedame, die met haar hele wezen uitstraalt dat ze, net als haar rijdier, van goede komaf is. De rijkeluisdochter vertelt dat ze van kostschool is afgetrapt. Daarom brengt ze nu de zomer door bij haar ouders. In het dorp is bitter weinig te doen. Toch beginnen de meisjes niet alleen uit verveling met elkaar op te trekken. De aristocratische Tamsin (Emily Blunt), die als een geboren romantica Nietzsche citeert en de gefantaseerde passiemoorden van Édith Piaf verheerlijkt, is gefascineerd door de ongecompliceerde levenshouding van de roodharige Mona (Nathalie Press). Gevraagd naar haar toekomstdromen voorspelt het arbeidersmeisje zichzelf een te vroeg huwelijk met een foute kerel en een loopbaan als medewerkster in het lokale abattoir.
Omgekeerd vindt Mona in het landhuis van Tamsins familie een toevluchtsoord. Bij haar thuis is het niet te harden sinds haar oudere broer Phil (Paddy Considine) Jezus heeft gevonden. De ooit ongetwijfeld levendige pub van wijlen hun moeder heeft hij omgebouwd tot een Gristelijke gebeds- en ontmoetingsruimte.

Waanzin
De steeds inniger wordende lesbische relatie tussen de meisjes roept herinneringen op aan Heavenly creatures. Maar waar in Peter Jacksons meesterwerk de folie à deux uiteindelijk wel tot gewelddadigheden moest leiden, daar houden de vriendinnen in My summer of love als het er op aan komt de voeling met de realiteit, hoeveel de manipulatieve Tamsin ook liegt en fantaseert. Toch is Pavel Pavlovski's film geen sociaal-realistische film zoals je van een Engelse cineast zou verwachten. De tijdloze zomerromance zou zich in het heden kunnen afspelen, maar door het softe kleurenpalet zou het ook best gesitueerd kunnen zijn in de jaren zeventig. De van origine Poolse Pavlovski observeert de typisch Engelse klassenverschillen met de blik van een goed ingevoerde buitenstaander, die bovendien beschikt over een subtiel gevoel voor humor.
Al net zo raak is zijn portrettering van het groepje blije Christenfundamentalisten rond Phil. Paddy Considine, die ook veel indruk maakte in Pavlovski's speelfilmdebuut Last resort en Shane Meadows' indringende wrekersdrama Dead man's shoes, trok ter voorbereiding op zijn dragende bijrol wekenlang op met een groepje 'born again Christians'. Zeer gecharmeerd van hun spiritualiteit arriveerde Considine op de set, zodat je je kunt afvragen of de religieuze waanzin die uit zijn ogen spreekt echt is of geacteerd. De dreiging van een direct onder de oppervlakte borrelende gewelddadigheid, die Considine in elke rol met zich meedraagt, imponeert ook nu weer. De jonge hoofdrolspeelsters stelen echter de show. Trefzeker aangestuurd door Pavlovski gaan Emily Blunt en Nathalie Press helemaal op in hun vurige romance, die niet langer dan een zomer mag duren.

Fritz de Jongtop
MY SUMMER OF LOVE

April 2005 #265

Productie
Tanya Seghatchian
Christopher Collins
Regie
Pawel Pawlikovski
Scenario
Pawel Pawlikovski
Michael Wynne, naar het boek van Helen Cross
Camera
Ryszard Lenczewski
Montage
David Charap
Muziek
Alison Goldfrapp
Will Gregory
Art direction
Netty Chapman
Met
Natalie Press
Emily Blunt
Paddy Considine

Kleur, 86 minuten

Distributie
A-Film
Te zien
vanaf 21 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER