Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Marleen Gorris: De vergankelijkheid der dingen

MRS. DALLOWAY

Engeland, 1998 | Marleen Gorris
'Een regisseur met internationale mogelijkheden', dat predikaat krijg je vrijwel automatisch opgeplakt na het winnen van een Oscar, zo ondervond ook Marleen Gorris. Voor Mrs. Dalloway, de nieuwste film van Gorris, vertrok ze naar Engeland om te werken met Vanessa Redgrave, die een kreng van een personage speelt. Maar wel één die minder strijdbaar is dan we van Gorris gewend zijn. "Mrs. Dalloway is heel anders dan mijn vorige films en eigenlijk mijn meest psychologische film tot nu toe."

Twee jaar na het winnen van de Oscar voor Antonia zijn de verwachtingen van publiek en pers natuurlijk hooggespannen. Voor Gorris zelf maakt het echter niet veel verschil uit. "Ik denk niet dat het verwachtingspatroon nu hoger ligt, want dat was er na mijn eerste film ook al en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Maar je weet nooit of je er opnieuw in slaagt om iets te maken wat je tenminste zelf redelijk vindt, ongeacht wat anderen daar dan van denken. Ik vind dat Mrs. Dalloway wel gelukt is, maar het had natuurlijk evengoed erg fout kunnen gaan. Ik heb dat risco toch durven nemen, omdat ik dacht: als het misgaat, dan faal ik tenminste met de verfilming van een meesterwerk."
Mrs. Dalloway is gemaakt op basis van Eileen Atkins' bewerking van Virginia Woolfs gelijknamige klassieker, een boek dat Gorris wel in de kast had staan, maar ongelezen. "Ik had helemaal niets van Woolf gelezen, wat eigenlijk schandalig is, als je bedenkt dat ik toch Engels gestudeerd heb." Opvallend is dat Marleen Gorris nooit eerder een film maakte op basis van het script van een ander. Na Antonia had ze zelf niks meer op de plank liggen en toen, na het succes van die film, de scripts in enorme aantallen kwamen binnenstromen, besloot zij om deze nieuwe uitdaging — "een woord dat ik eigenlijk niet zo graag gebruik" — maar eens aan te gaan.

Woolf
Van de paar honderd scripts die ze de afgelopen twee jaar kreeg toegestuurd, sprak Mrs. Dalloway van de Engelse actrice en scenarioschrijfster Eileen Atkins haar het meeste aan. Gorris: "Het merendeel van de scenario's die je krijgt aangeboden is ronduit tinnef. Maar dit was een mooi script, gebaseerd op een goed boek, zo merkte ik, toen ik het uiteindelijk las." Atkins geldt in Engeland als de belangrijkste dramaturgische interpretator van het werk van Woolf. Ze bewerkte Woolfs dagboeken voor toneel en schreef een solovoorstelling voor zichzelf op basis van 'A room of one's own'. Daarnaast schreef ze het scenario voor een nieuwe film: Vita and Virginia. Deze is gebaseerd op de beruchte, intieme relatie tussen Virginia Woolf en Vita Sackville-West, waarbij Atkins zelf de rol van Woolf speelt en vriendin Redgrave die van Vita Sackville-West. Het filmvakblad Variety noemde haar enige tijd geleden dan ook niet zonder reden: 'The woman who cried Woolf'. Vreemd genoeg vroeg men Gorris niet naar haar affiniteit met het werk van deze illustere Engelse schrijfster. Ze kreeg wel de vrijheid om een paar dingen in het scenario van Atkins te veranderen. Gorris: "Ik vond bijvoorbeeld de eerste scène niet zo sterk, wanneer Mrs. Dalloway voor de spiegel staat. In het boek staan dan een aantal onthullende zinnen, die Atkins niet gebruikt had, maar die toch erg veel met het geheel van de roman te maken hadden." Met de vertaling naar film van Woolfs kenmerkende literaire stijlvorm, de 'stream-of-consciousness', was Gorris wel tevreden. "Eileen heeft dat met behulp van voice-overs en flashbacks opgelost en dat is ook de manier waarop ik het in de film gedaan heb, al heb ik er wel wat voice-overs uitgelaten. Het punt is toch dat datgene wat je zelf in zo'n script ziet wel jouw eigen stijl moet krijgen. Ik vraag me af of het veel oplevert als je allerlei nieuwe dingen gaat uitproberen", aldus Gorris.

Cocktailparty
13 Juni 1923 lijkt een dag als alle andere dagen uit het monotone leven van de vijftigjarige, welgestelde Clarissa Dalloway. 's Ochtends vertrekt ze nog onbezorgd van huis om zelf de bloemen uit te kiezen die een doorslaggevende bijdrage moeten leveren aan de sfeer van haar cocktailparty, die avond. Maar diezelfde nacht echter neemt ze, in verwarring gebracht door de gebeurtenissen en ontmoetingen overdag, een ingrijpende beslissing.
In anderhalf uur tijd zien we Mrs. Dalloway's leven aan ons voorbijglijden. Hoe ze dertig jaar geleden moest kiezen tussen het aanzoek van haar avontuurlijke geliefde en dat van een saaie, maar veelbelovende politicus. En hoe ze als twintigjarige al dol was op feestjes en dertig jaar later nog steeds een reputatie hoog heeft te houden als de beste gastvrouw van Londen. Het is echter niet het bezoek van haar oude geliefde, die haar geëmotioneerd vertelt over zijn eigen scheiding, dat Mrs. Dalloway's rustige leventje ineens danig in de war schopt. Noch de zorg om haar dochter, die zich van haar moeder lijkt te vervreemden, of de lichte irritatie over haar echtgenoot die het beter vindt dat ze gescheiden slaapkamers hebben.
Parallel aan Mrs. Dalloway's toch vrij gezapige leventje speelt zich het drama af van de door de Eerste Wereldoorlog getraumatiseerde soldaat Septimus. Hij wordt door zijn echtgenote van de ene dokter naar de andere gesleept, omdat hij de dood van zijn beste oorlogskameraad maar niet kan verwerken. Op een aantal punten in het verhaal raken de beide verhaallijnen elkaar quasi toevallig en schijnbaar onbeduidend. Septimus' leven blijkt echter aan het einde dat van Mrs. Dalloway op een indirecte manier te beïnvloeden. De climax van de film is de veelbesproken cocktailparty waar de beide verhaallijnen bij elkaar komen en Mrs. Dalloway, zonder dat de gasten het in de gaten hebben, de belangrijkste beslissing uit haar leven neemt.

Psyche
"Mrs. Dalloway is eigenlijk een raar en bij vlagen zelfs irritant mens!" Marleen Gorris geeft het zelf ronduit toe. Maar ondanks het bij vlagen snobistische gedrag is ze volgens haar toch ook weer erg menselijk. "Het merkwaardige is dat ik bij de voorbereiding van deze film en ook na de uitbreng ervan in Amerika, ontzettend veel mensen ben tegengekomen van wie het hun favoriete boek was. Volgens mij komt dat toch door de identificatie met de hoofdpersoon", aldus Gorris.
Het 'niets menselijks is haar vreemd'-gegeven bepaalt dan wellicht de aantrekkingskracht van Mrs. Dalloway voor een breder publiek, maar het is dan toch wel het minst strijdbare personage uit Gorris' eigen oeuvre. Zeker in vergelijking met de opstandige — bijna agressieve — gedrag van vrouwen uit De stilte rondom Christine M. en Gebroken spiegels.
Gorris: "Je kunt niet zeggen dat Mrs. Dalloway helemaal niet strijdbaar is. Het is veel meer een introspectieve vrouw, die schijnbaar gelaten de dingen over zich heen laat komen, maar zowel aan het begin, als ze achttien is, als aan het einde van de film toch een ingrijpende keuze maakt. Ze overweegt op een gegeven moment zelfmoord te plegen, maar na de catharsis besluit ze toch om verder te leven. Het is allemaal heel miniem en klein, zonder grote gebaren. Deze film is veel meer een psychologisch drama dan Antonia of De stilte rondom Christine M. In die films ben ik niet zo diep ingegaan op de psyche van de verschillende individuen. Mrs. Dalloway is in dat opzicht heel anders en eigenlijk mijn meest psychologische film tot nu toe."

Verdriet
Het personage van Mrs. Dalloway wordt vooral ontleed aan de hand van lange voice-overs, waarin de ingetogen, oudere vrouw over zichzelf en vroeger mijmert. De problemen van de getraumatiseerde soldaat Septimus leren we kennen door zijn onaangepaste gedrag op straat, in een dokterspraktijk en in zijn eigen huis. De hallucinaties die hij over de oorlog heeft, zijn daarbij realistisch in beeld gebracht. Het naast elkaar bestaan van deze twee karakters die niet of nauwelijks van elkaars bestaan op de hoogte zijn, is een vrij uitzonderlijke stijlvorm, zowel in de literatuur als in film. Dat Atkins en Gorris ook hierin op vrij getrouwe wijze het boek gevolgd hebben, heeft vooral te maken met hun interesse voor de verwerking van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.
Gorris: "Het gaat om een vrijwel totaal verdrongen periode in de Engelse geschiedenis. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, dat moet iets kolossaals zijn geweest voor die maatschappij. Zo'n vijfenzeventig procent van de jonge mannen was gewoon van de aardbodem verdwenen. Het moet een gigantisch verdriet met zich mee hebben gebracht, waar de Engelsen nooit over gepraat hebben. Pas de laatste jaren komt er het een en ander naar boven over die tijd. Dat gegeven heeft mij gefascineerd in dat boek en ik heb geprobeerd dat door de hele film heen te laten lopen."
De kern van de film blijft desalniettemin de bespiegelingen van een ouder wordende vrouw die zich afvraagt: 'What have I done with my life?' Volgens Gorris is het een herkenbaar gegeven "omdat het te maken heeft met de vergankelijkheid der dingen, met de keuzes die je gemaakt hebt, met de beperkingen van je eigen karakter en de noodzaak om op een bepaald moment de dingen helder onder ogen te gaan zien."
Omdat Gorris ongeveer even oud is als Mrs. Dalloway ligt de vraag voor de hand hoe ze zelf tegen tegen het thema aankijkt. "Ik wist pas echt wat ik wilde met mijn leven toen ik al dertig was en ik heb het altijd erg gevonden dat ik er zo laat ben achter gekomen. Achteraf bezien had ik graag al op mijn twintigste geweten dat ik scenarioschrijfster en filmmaakster wilde worden, want dan had ik tien extra jaren gehad. Natuurlijk heb ik wel nuttige dingen gedaan in die periode, zoals Engels en dramaturgie gestudeerd, maar ik was toch aan het zwalken. In die zin vind ik het een verloren periode, maar ik ben op dit moment erg gelukkig met wat ik doe."

François Stienentop
MRS. DALLOWAY

September 1998 #192

Produktie
Stephen Bayly
Lisa Katselas Paré
Regie
Marleen Gorris
Scenario
Eileen Atkins, gebaseerd op de gelijknamige roman van Virginia Woolf
Camera
Sue Gibson
Geluid
Peter Glossop
Brian Simmons
Montage
Michiel Reichwein
Muziek
Ilona Sekacz
Met
Vanessa Redgrave
Natascha McElhorne
Rupert Graves
Michael Kitchen
Alan Cox

Kleur, 97 minuten

Distributie
RCV
Te zien
vanaf 24 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER