Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Vincent Monnikendam: Ode aan de anonieme koelie

MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE

Nederland, 1995 | Vincent Monnikendam
Ruim 260.000 meter nitraatfilm is letterlijk aan zijn ogen voorbij getrokken. Duizenden meters koloniaal verleden; materiaal dat tussen 1912 en 1932 in Nederlandsch-Indië werd opgenomen. Documentairemaker Vincent Monnikendam is vijf jaar bezig geweest uit de immense hoeveelheid film een nieuw beeldverhaal samen te stellen. De bekroning van zijn werk is de première van Moeder Dao, de schildpadgelijkende in Rotterdam.

In de tijd die nog rest wordt alles op alles gezet om de film vóór de premièredatum van 2 februari af te hebben. Dat betekent dat er ten tijde van het interview hard wordt gewerkt aan de digitale geluidsmontage. Het oorspronkelijk stomme materiaal wordt opgeluisterd met subtiele muziek — "dus geen koren of gamelan" —, Javaanse gedichten en ter plaatse opgenomen geluiden. Monnikendam (1936) is blij met de belangstelling van Emile Fallaux. Zeker gezien de weinig stimulerende houding jegens zijn film bij de NOS — inmiddels NPS —, de omroep waar hij bijna dertig jaar als programmamaker aan verbonden is geweest. "Ik vind het van frisheid en durf getuigen dat het festival op basis van het ruwe materiaal heeft besloten de film te selecteren. Ook daarom móet hij gewoon op tijd af zijn." Daarnaast is een filmpremière in een heuse bioscoopzaal voor de documentairemaker die het merendeel van zijn produkties, weliswaar op film, voor televisie heeft gemaakt een geheel nieuwe ervaring. Een onderscheid tussen filmmaken voor televisie en bioscoop is er in zijn ogen echter niet. "Een paar jaar geleden werd op de Nederlandse Filmdagen nog beweerd dat televisiedocumentaires niet filmisch zouden zijn, niet cinematografisch. Een volstrekt antieke discussie."

Treinreis
Ondanks, of dankzij, de propagandistische doeleinden waarvoor de Indonesië-films hebben gediend, staat de cinematografische kwaliteit van het found footage materiaal buiten kijf. De beelden zijn van een ongekende schoonheid. Monnikendam: "Dat is ook waar ik meteen ondersteboven van was. Je bent in één klap in een totaal andere wereld. De betovering van de beelden is al die tijd gebleven. Het is een uitdaging om er een andere wending aan te geven en uit al dat materiaal een nieuw verhaal samen te stellen. Het is een krankzinnig gevecht geweest, met bijna elk shot, om het pure beeldmateriaal zonder geluid tot een boeiend geheel te maken, waardoor de kijker ook emotioneel geroerd zou raken."
Dat is hem gelukt. In Moeder Dao, de schildpadgelijkende, een titel die is gebaseerd op het scheppingsverhaal van de bewoners van het eilandje Nias, waant de kijker zich negentig minuten lang in het voormalige Nederlands-Indië. Als een treinreis, vaak de beste gelegenheid om het landschap op de reiziger in te laten werken, glijdt de film langs de verschillende facetten van het oude Indië. Van de natuur, de rijstvelden en het openbare leven, komen we via moeders met kinderen, op scholen, in fabrieken en op de plantages. Daar doorheen zijn taferelen gemonteerd van het Nederlandse leven aldaar; de paardenrennen, de feestjes, de fanfare en het zendingswerk waarbij kindertjes wordt geleerd hoe ze moeten bidden, hoe ze moeten articuleren, we zien hoe ze worden gedoopt en noem maar op.
Behalve in de beklemmende schoonheid van de beelden schuilt het vakmanschap ook in de schijnbare achteloosheid waarmee de beelden aan elkaar zijn geregen. Hoewel de shots aan het begin en het eind in lengte niet veel van elkaar verschillen, heeft de opeenvolging van beelden een versnellende werking waardoor de kijker steeds dieper wordt meegetrokken in de geschiedenis.
De voor de film gebruikte fragmenten zijn afkomstig uit ruim tweehonderd films die in opdracht van aardolie-, suiker-, petroleum- en andere maatschappijen, zendingsorganisaties, verschillende ministeries en het Polygoonjournaal werden gemaakt en nadien in de archieven van de Rijks Voorlichtings Dienst, het Nederlands Filmmuseum en het NOS-Polygoon archief terecht zijn gekomen. Monnikendam: "Bij het zien van al dat materiaal, voor een groot deel gebruikt om onze aanwezigheid daar te rechtvaardigen, destilleerden zich drie hoofdlijnen: het koloniale decor, waaronder het landschap en de mensen, de koloniale exploitatie, geïllustreerd door de verschillende industrieën en tenslotte de koloniale Europeaan, zijn aanwezigheid en het missie- en zendingswerk daar. Nadat ik dat mentale raster had, ben ik gaan rubriceren en verfijnen. Nadat alle technische handelingen verricht waren waarbij de nitraatfilms gescand, gedigitaliseerd, in de computer ingevoerd, overgezet, bewerkt en versneden moesten worden, heb ik uiteindelijk 2400 sequenties geselecteerd. Daarmee heb ik binnen een onderwerpje eindeloos gejongleerd totdat alles als bij een ketting in elkaar viel."

Blote poten
De verschillen tussen Monnikendams eerdere werk en zijn laatste film lijken in eerste instantie groter dan ze zijn. Terwijl aan zijn eerdere produkties, waaronder Rayon 69, Lijn 6, De tiende penning en De illegalen een langdurig verblijf onder de mensen die hij wilde filmen vooraf ging, is Monnikendam nooit in Indonesië geweest. Hij moest het doen met door anderen geschoten beelden. "Ik ben heel duidelijk vanuit het bestaande beeldmateriaal gaan denken en handelen. Ik heb tijdens het maken van deze film gaandeweg zoveel sympathie gekregen voor al die mensen die in de anonimiteit zijn verdwenen. Er is zoveel leed en verdriet niet gefilmd. Die anonimiteit trof ik ook bij De illegalen, mijn documentaire over het leven van illegale werknemers in de kassen." Volgens Monnikendam is wat in het Westland gebeurt ook een vorm van kolonialisme.
"De anonimiteit waarmee die mensen werken en vervolgens in het niets verdwijnen zonder een spoor achter te laten, dat intrigeert me. Je moet ze aan die anonimiteit ontrukken. Groepen die zichzelf niet kunnen representeren moeten gerepresenteerd worden. Als je dat goed wilt doen moet je je hun denkwereld eigen maken en weten waar de knelpunten liggen. Pas dan kun je kijken wat eronder die tafel gebeurt, want daar gaat het om. Dat heb ik bij deze film ook geprobeerd. Ik heb eerst gekeken naar wat er aan het materiaal ten grondslag ligt, wie de opdrachtgevers waren, wie de cameramensen waren en wat de mentaliteit van de tijd was. Het materiaal is van zichzelf zo rijk. De keerzijde van de tabaksglorie wordt niet getoond maar door het sleutelgat van die opnamen word je als het ware op het spoor gebracht van wat er daar nog meer is gebeurd. Als je ziet dat een van die koelies door een man in een wit pakje met een meetlat wordt gemeten en daarbij tegen z'n schenen wordt geschopt, dan geeft dat iets weer van de machtsverhoudingen. Ik wilde al die mensen met hun blote poten en hun ribbenkasten een zodanige plek geven dat ze tenminste in deze vorm blijven voortbestaan. Als een ode aan de mensen daar."
"Het was in de montage voortdurend zoeken naar evenwicht. De film mocht niet uitmonden in een goedkoop banaal verhaal. Naast betrokkenheid is ook een gepaste distantie van belang om een documentaire te kunnen maken, anders wordt het een te eenzijdig subjectief vehaal." Het door Monnikendam in het begin als probleem ervaren gebrek aan close ups van mensen doet geen afbreuk aan de film. Door de wijde shots kan men de sfeer op zich in laten werken, wordt de afstand soms schrijnender en winnen de weinige gezichten die men wel ziet aan zeggingskracht, mede door de manier waarop ze gegroepeerd zijn.
Door de poëtische montage spreekt ook een bepaalde mildheid uit de film. Het was goed mogelijk geweest een aantal koloniale taferelen achter elkaar te plakken om ons met het schaamrood op de wangen te laten zien hoe vreselijk fout de Nederlanders waren. Het zou te makkelijk zijn geweest. Want zoals koningin Beatrix in haar kersttoespraak benadrukte: "Het scherpe beeld van 'goed' en 'fout' dat nu zo dikwijls ons oordeel over de oorlog bepaalt, berust op wijsheid achteraf". Dat geldt voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor het koloniale verleden in Nederlands-Indië.

Van de gekke
Met het vertrek van Monnikendam bij de NPS verdwijnt ook het soort films dat hij maakt, de zogenaamde 'research documentaires' zoals hij ze noemt. Dat de NPS daar geen geld meer voor vrij wil maken is voor hem bijna niet te verteren. "Deze stijl waarbij je pas na maanden research gaat filmen om vervolgens een paar maanden te monteren heb ik alleen kunnen ontwikkelen bij een publieke omroep. Dat is ook de enige rechtvaardiging voor het voortbestaan van de publieke omroep, om die dingen te maken die de commerciëlen niet doen. Het is van de gekke dat een dergelijke stijl die bij de publieke omroep tot volwassenheid is gekomen door de NPS wordt afgeschaft. Dat is kapitaalvernietiging en zo ondergraaf je je eigen bestaan. Wanneer je wilt dat mensen gaan stemmen, moeten ze een politiek oordeel kunnen vormen. Naast de reportage en de nieuwsitems informeert deze stijl op een andere manier. Als je die afschaft onthoud je het publiek informatie, informatie die je alleen boven water krijgt door ergens langere tijd aan te werken."

Denise van Laartop
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE

Februari 1995 #153

Produktie
Rade Milicevic
Scenario en samenstelling
Vincent Monnikendam
Camera
Isodore A. Ochse
Willy Mullens
Piet Beltjens
Louis van Vuuren
L. Ph. de Bussy e.a.
Klankbeeldcompositie
Jan-Dries Groenendijk
Digitale montage
Albert Markus
Filmmontage
Licky Zydower
Co-research en co-filmrestauratie
Rogier Smeele

Zwart-wit, 90 minuten

Te zien
op het Filmfestival Rotterdam, later dit jaar op televisie

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER