The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Reconstructie van de toekomst Nachtvlinders in neonlicht

MILLENNIUM MAMBO

Frankrijk/Taiwan, 2001 | Hou Hsiao-hsien
In Millennium mambo richt Hou Hsiao-hsien zijn camera op het trendy nachtleven van Taipei anno 2011. De Taiwanese meestercineast wil de geschiedenis vastleggen voordat hij gebeurt. "Ik wil niet terugblikken op de veranderingen. Ik wil de herinnering maken nog voordat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden."

Hou Hsiao-hsien (foto: André Bakker)

Nogal wat mensen bestempelen hun drugsgebruik als 'recreatief' of 'zelfmedicatie'. Maar er zijn er maar weinig die regisseur Hou Hsiao-hsien (1947) oprecht kunnen nazeggen dat hun geëxperimenteer met verboden middelen zuiver 'onderzoeksmatig' is. Want zo moeten die paar geslikte XTC-pillen gezien worden, vindt de Taiwanese regisseur. De aanleiding om zich op middelbare leeftijd nog eens bezig te houden met psychedelica is Hou's nieuwste film Millennium mambo.
In die film portretteert de meestercineast, bekend van onder andere A time to live, a time to die, Good men, good women en The puppetmaster, het leven in Taipei anno 2011. De kijker leert de Taiwanese hoofdstad kennen door de ogen van nachtclub-hostess Vicky, die gevangen zit tussen een obsessief jaloers vriendje, een vaderlijke baas met maffiose connecties en een bijzonder leeg leven. Passieloze overconsumptie, doorgedraaid hedonisme, altijd maar doordreunende techno-muziek en stijve non-gesprekken tussen praatpop-achtige meisjes in designerkleding tekenen het beeld. En natuurlijk veel drugs.
"Ik heb veel rondgehangen in trendy tenten — in Taipei heten ze Yao-tou bars of technopubs", licht Hou zijn research toe. "Jack Kao, die in de film de nachtclubeigenaar speelt, heeft in het echt ook zo'n bar. Daar ben ik twee jaar lang vaste klant geweest. Ik heb er veel jonge mensen ontmoet die me het nachtleven van de stad hebben laten zien en uitgelegd. En met zo'n XTC-pilletje achter de kiezen praat je veel gemakkelijker met vreemden. Zonder remmingen vertelden ze me alles over hun leven, liefdes, wensen en mislukkingen."
Toch viel het Hou zwaar om de jongere generatie bij te houden. Als hij het standaard avondprogramma beschrijft wordt hij al weer moe bij de gedachte. "Eerst uit eten en tot ongeveer middernacht naar een bar om een beetje in te drinken. Dan naar een technopub waar iedereen tot een uur of negen 's ochtends danst en slikt. Maar dan is het nog niet genoeg geweest. Bij wijze van ontbijt gaat de harde kern door naar een karaokebar. En als ze dan helemaal zijn leeggezongen, dan pas is het tijd om rond de middag te gaan slapen. En denk maar niet dat dit alleen gebeurt in de weekeinden; nogal wat mensen houden dit ritme ook doordeweeks aan. Ik vind het werkelijk angstaanjagend! Met zo'n levensstijl jaag je jezelf richting een vroegtijdige dood. En het leven dat je dan hebt gehad is totaal onrealistisch. Deze mensen zien soms maandenlang geen straal zonlicht en leven in een wereld van puur neon."
Het hightech leven van Taipei's 'bright, shiny creatures' in Millennium mambo lijkt in groot contrast te staan met het uiterst serene, van formalismen aan elkaar hangende courtisaneleven uit de negentiende eeuw dat Hou in zijn vorige — door distributieproblemen niet in Nederland uitgebrachte — film Flowers of Shanghai liet zien. Toch is het verschil volgens hem minder groot dan het lijkt. "Millennium mambo kan min of meer gezien worden als de hedendaagse versie van Flowers of Shanghai. De prostituees in Flowers of Shanghai waren, zeker voor hun tijd, zeer geëmancipeerd. Dat is wel enigszins te vergelijken met de hostesses in moderne bars. Vicky is bijvoorbeeld de kostwinner en onderhoudt haar vriend. Maar ook zij loopt tegen de grenzen van haar bewegingsvrijheid aan, die voor een groot deel worden bepaald door datzelfde vriendje."

Whiskey
Millennium mambo zou in eerste instantie een soort documentaire worden. Hou wilde een groep jongeren een maandlang volgen en hun leven vastleggen. "Maar de veranderingen in de technoscene volgen elkaar zo snel op, dat was gewoonweg niet bij te houden", stelt de regisseur, die vervolgens opteerde voor een film met Hongkong-sterren Maggie Cheung en Tony Leung in de hoofdrollen. "Maggie zou een Hongkongse techno-dj spelen die een buitenechtelijke verhouding heeft met Tony, een gokverslaafde floormanager van een casino in Macau. Samen vluchten ze naar Taipei, waar zakenman Jack Kao Maggie een baan geeft in zijn nachtclub. Helaas kon ik dit plan niet uitvoeren omdat Wong Kar-wai me te snel af was geweest en Tony en Maggie net had gecontracteerd voor In the mood for love. En we weten allemaal dat als Wong eenmaal bezig is, het heel lang kan duren..."
Gelukkig liep Hou net in die periode Shu Qi tegen het lijf. Met haar frêle lijf en wat afstandelijke lichaamstaal zette ze de regisseur op een ander spoor. Het Maggie & Tony-scenario verdween in een la, alleen de figuur van Jack Kao als contactpersoon bleef over. Shu Qi werd zijn werkneemster en beschermelinge. "Verder hebben we het scenario niet echt uitgewerkt", bekent Hou. "Het storyboard is beperkt gebleven tot de beschrijving van ruimte en globale situatie. Van de dialoog stond geen woord op papier; alle tekst is van a tot z geïmproviseerd. We hebben ook geen repetities gehad, niets van tevoren geoefend."
Om toch tot het gewenste resultaat te komen, moesten acteurs Shu Qi (Vicky) en Tuan Chun-hao (het bezitterige vriendje Hao-hao) totaal in hun rol zitten. Zo liet de regisseur ze zelf de spullen aanschaffen die ze in de film gebruiken en liet hij ze wekenlang leven in nachtvlinderritme. Hou dreef deze 'method acting'-aanpak zo ver door dat hij Tuan zelfs liet overnachten in het appartement waar zijn filmpersonage woont. Hou: "Ze moesten continu bij de les blijven om de dialoog realistisch te laten zijn. Maar tijdens het draaien heb ik mijn inbreng juist heel klein gehouden. Ik heb eigenlijk alleen maar details aangereikt: hoe Tuan Vicky's handtas omkeert op zoek naar suspecte bonnetjes, welke whiskey Vicky drinkt, welk merk sigaretten ze prefereert, dat soort dingen."

Pluizige watten
Hou's filmtaal is voor een groot deel gericht op het vangen van alle details die uit de improvisaties voortvloeien. Net als collega's Edward Yang en Tsai Ming-liang maakt Hou veelvuldig gebruik van de zogeheten master shot-techniek: een totaalshot geeft aan het begin van iedere scène een volledig overzicht van de locatie en de bewegingen, en wordt in de montage doorsneden met close-ups en half-totalen. Dat laatste middel, vooral bedoeld om de dramatische intensiteit op te voeren, gebruikt Hou bijna helemaal niet, wat zijn films nogal eens het predikaat 'afstandelijk' oplevert.
De regisseur kent de kritiek maar haalt er zijn schouders over op. "Misschien is het gebruik van totaalshots en langzame panshots een beetje gewoonte van me geworden en heb ik het geduld niet om het anders te doen. Maar voor mij werkt het. Eén beeld van het decor, acteurs erin en dan moet het maar gebeuren. Als het goed is dan ontstaat de dynamiek vanzelf. Als het niet goed is, gooi ik die scène weg."
Dat openzetten van een lens en dan de actie zich laten ontvouwen, klinkt overigens makkelijker dan het klinkt. Millennium mambo is namelijk helemaal op locatie opgenomen, in een luidruchtige technopub die gewoon in bedrijf bleef toen Hou en zijn crew er aan de slag gingen. Hou: "Aan de ene kant werkt dat prima; de acteurs mengen zich bijvoorbeeld met het reguliere publiek waardoor het realistischer wordt. Maar anderzijds heb je te maken met stevige technische beperkingen: de beats stoppen nooit en met discolampen die voortdurend aan- en uitflitsen is de camera moeilijk scherp te stellen. Omdat je dan ook nog acteurs volgt die al improviserend door de ruimte lopen, wil het beeld nogal eens onscherp worden. Maar dat voegt wel weer een passend hallucinerend effect toe."
Vooral wat het licht betreft heeft Hou een beperking om weten te buigen tot een sterkte. Millennium mambo bevat betoverd mooie shots van neon-lampen die soms als pluizige watten het beeld vullen of scènes in een vervreemdend kleurbad dompelen. Hou's geheim ligt niet in het aanpassing van de lichtbronnen maar van de oppervlakten die ze beschijnen. "We hebben erg veel plastic gebruikt", vertelt hij. "Zo heb ik gekozen voor een bepaald soort glimmende gordijnen en een formica tafelblad van een specieke kleur. Vooral in die details zit de techno-toon van de film. Meer nog dan in de elektrobeats."

Rubic's cube
Millennium mambo staat niet op zichzelf. De film moet de eerste van een samenhangende reeks over modern Taipei worden, waarvoor de regisseur tien jaar heeft uitgetrokken. Ook de eerder geplande film met Maggie Cheung en Tony Leung moet er deel van gaan uitmaken. Hou worstelt nog een beetje met de juiste omschrijving van zijn project. "Ik ben haast geneigd het een 'geschiedschrijving van het nu' te noemen, maar dat is het niet helemaal. Nee, beter is misschien 'een verslag van een gemoedstoestand'. En ikzelf ben een chroniqueur van het moderne leven."
Het feit dat Millennium mambo en de rest van de serie zich afspelen in 2011, het jaar waarin de serie moet zijn afgerond, maakt het project nog complexer. De film is een soort reconstructie van de toekomst en tegelijkertijd een snapshot van het heden dat over negen jaar onherroepelijk verleden tijd zal zijn. "Als je zoekt naar manieren om het moderne leven vast te leggen, dan is registratie alleen niet genoeg", vindt Hou. "Ik wil niet terugblikken op de veranderingen. Ik wil die herinnering maken nog voordat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden."
En bij die realiteitsmanipulatie beperkt Hou zich niet tot celluloid. Het internetbedrijf dat de Taiwanese regisseur enige jaren geleden oprichtte, is bezig met het ontwikkelen van een digitaal platform waarop de filmreeks interactief toegankelijk is. Enthousiast legt Hou het principe uit: "Scènes uit de films zullen los op de site worden gezet en kunnen door gebruikers in eindeloos veel combinaties worden gemonteerd. Het wordt een soort filmische Rubic's cube; door te puzzelen maak je iedere keer weer een andere film.
"Helaas is de techniek nog niet zo ver gevorderd dat ik dit gewoon aan kan bieden op het internet. Nu is het web nog voornamelijk een loket om stukjes database doorheen te duwen. Maar het zal niet lang meer duren voordat kijkers zelf thuis op de computer een Hou Hsiao-hsien-film kunnen monteren. Die stukjes film zijn net lichaamscellen. Als ze aan elkaar worden gekoppeld dan groeien ze bijna organisch uit tot weer een ander verhaal over Taipei. Iedere keer weer een ander verslag van de gemoedstoestand van heden, verleden en toekomst."

Edo Dijksterhuistop
MILLENNIUM MAMBO

November 2002 #238

Productie
Hou Hsiao-hsien
Eric Heumann
Regie
Hou Hsiao-hsien
Scenario
Chu Tien-wen
Camera
Mark Lee Ping-bing
Montage
Liao Ching-sung
Art direction
Wang Chih-chen
Muziek
Tu Duu-chih
Kuo Li-chi
Met
Shu Qi
Kao Jack
Tuan Chun-hao

Kleur, 105 minuten

Distributie
Filmmuseum
Te zien
vanaf 21 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER