Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Puin ruimen

Met grote blijdschap

Nederland, 2001 | Lodewijk Crijns
Met grote blijdschap is de eerste van vijf No more heroes-films die, na zijn première tijdens het Filmfestival Rotterdam, in de bioscoop wordt uitgebracht. Een film over broers, familiegeheimen en het verschil tussen natuur en cultuur. De Filmkrant sprak met regisseur Lodewijk Crijns: "Diep in mijn hart voel ik een grote minachting voor de stad."

Lodewijk Crijns (foto: André Bakker)

Geen betere plek voor een interview met Lodewijk Crijns, de regisseur van Met grote blijdschap, dan een lunchtafeltje in het Amsterdamse American Hotel. Hij is zojuist terug uit de Ardennen, waar hij de besneeuwde dagen tussen kerst en oudjaar wildkamperend doorbracht. Met zijn broer. Tussen die twee uitersten, de ongetemde en misschien ook wel ontembare natuur en het dunne laagje stadse beschaving, speelt ook Met grote blijdschap zich af. Een film over broers, tegenpolen en familiegeheimen. En door de ingenieuze manier waarop Crijns en scenariste Kim van Kooten het verhaal structureerden ook een film die zelf een geheim in zich draagt.
Films met een geheim maakte Crijns al eerder. De felrealistische en veelbekroonde documentaires Kutzooi en Lap rouge, die Lodewijk Crijns (1970) maakte toen hij nog op de Filmacademie zat bijvoorbeeld, bleken bij nadere beschouwing volkomen aan de fantasie van hun maker te zijn ontsproten. En ook in de Lolamoviola De baby en de bakfiets en zijn eerste lange speelfilm Jezus is een Palestijn hield de regisseur ervan om de toeschouwer op het verkeerde been te zetten. Nu is er Met grote blijdschap, geproduceerd in het kader van No more heroes, een lowbudgetspeelfilmproject dat het twee jaar geleden succesvolle Route 2000 (De Poolse bruid, De trip van Teetje) opvolgt. Het is een adembenemende psychologische thriller geworden, die de toeschouwer lang in het ongewisse laat over de verzwegen zaken waarmee hoofdrolspelers Jack Wouterse, Jaap Spijkers en Renee Soutendijk in het reine moeten zien te komen.

Kelder
Het uitgangspunt van zijn film wil Crijns wel prijsgeven: "Met grote blijdschap is ontstaan uit het idee voor een enkele scène: een man ontdekt dat zijn broer iets in de kelder van zijn huis verborgen houdt. Met dat idee ben ik vervolgens naar Kim van Kooten gegaan, die destijds een scène heeft herschreven voor Jezus is een Palestijn, waarin zij ook een van de hoofdrollen had, en dat zijn we toen verder gaan uitwerken.
"Met grote blijdschap is een verhaal over twee broers. Twee volwassen mannen die dezelfde ouders hebben, op dezelfde school hebben gezeten, dezelfde jeugd hebben gehad. Vanaf hun geboorte hadden ze gelijke kansen en toch wordt door iets waar ze zelf geen invloed op hadden, het leven van de één een gruwelijke lijdensweg en heeft de ander een tamelijk onbekommerd bestaan."
De verhouding tussen broers interesseert Crijns wel. "In Lap rouge zijn de centrale personages ook twee broers, in De baby en de bakfiets gaat het over de verhouding tussen twee nog jonge kinderen en zelfs Jezus is een Palestijn zou aanvankelijk over twee broers gaan. Dat heb ik veranderd omdat er anders te weinig vrouwenrollen in zouden zitten, dus nu zijn het een broer en een zus. Maar het uitgangspunt blijft hetzelfde: wat maken twee mensen met min of meer dezelfde uitgangspositie van hun leven?
"Na Jezus is een Palestijn, waarin in de eerste vijftien minuten al een heleboel gebeurt en niets eenvoudig was, wilde ik nu een film maken waarin er zo lang mogelijk niets gebeurt, zonder dat hij aan spanning verliest. Die tijd moet je dan zien op te vullen met menselijke interactie en het is echt de verdienste van Kim van Kooten geweest dat dat is gelukt. Zij bracht de personages al vanaf de eerste versie tot leven, terwijl ik me veel meer met de technische kant van het scenario heb beziggehouden. Met grote blijdschap is een heel eenvoudige film over de kern van menselijk drama geworden."

Edah-kaart
Wat dat drama is, daar wil Crijns begrijpelijkerwijs niet teveel over kwijt. Maar dat er tussen twee broers die elkaar van de ene op de andere dag uit het oog zijn verloren en elkaar vijftien jaar later onverwacht weer ontmoeten een hoop puin te ruimen is, wil hij wel bevestigen. Broer Luc (Jaap Spijkers) en zijn hoogzwangere vrouw Mieke (Camilla Siegertsz) worden al in de eerste minuten gepresenteerd als een gelukkig, welvarend, zij het wat uitgeblust yuppenstel en broer Ad (Jack Wouterse) als een verlopen zwerver in de Belgische Ardennen, zodat Crijns ook een hoop kwijt kon over het verschil tussen natuur en cultuur, en over de vraag wat je in je opvoeding meekrijgt, wat je in je genen hebt zitten en wat toevallige gebeurtenissen daar voor invloed op hebben. Die grote thema's vormen de grondtoon voor een verhaal waarin niets vanzelfsprekend is en vol is van inktzwarte dialogen die zelfs standaard beleefdheidsformules als 'lekker' en 'gezellig' een grimmige klank geven.
"Diep in mijn hart voel ik een grote minachting voor de stad. Het enige interessante aan steden is de architectuur en de bezienswaardigheid van de mensen. Maar als je daartegenover de troosteloosheid van de sociale woningbouw zet en de mistroostige levens die mensen in die huizen leiden, dan weet ik niet hoe snel ik uit de stad moet wegkomen. Ik heb altijd een dringende behoefte gehad om terug te keren naar de natuur. Ik heb net tussen kerst en oud en nieuw drie nachten in de sneeuw in de Ardennen doorgebracht met mijn broer. Het leven in de bossen is voor mij het echte leven. Ik zoek het op het vlak waar de mens zich heeft afgescheiden van het dier. Dat ik net als vorige week wakker wordt in een besneeuwd bos, net als onze voorouders. Dat je als je dorst hebt gewoon kunt drinken uit een riviertje en niet eerst helemaal naar de supermarkt hoeft voor een fles limonade waar ze dan ook nog even aan je vragen of je een Edah-kaart hebt.
"Toch idealiseer ik het leven op het platteland niet. Ik weet ook wel dat er in de geschiedenis van de mensheid mensen zijn gestorven omdat dat riviertje was opgedroogd of bevroren. Ik zou het er zelf waarschijnlijk ook niet eens uithouden van eenzaamheid en het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat."

Rug
Door de kleine cast, en de nadruk op de psychologische interactie tussen de hoofdpersonen, komt veel voor rekening van de acteurs. En het moet gezegd, Crijns heeft zijn hoofdrolspelers tot bijzondere prestaties weten te inspireren. Jack Wouterse en Jaap Spijkers spelen met bewonderenswaardig ingehouden energie alle emoties uit waaraan de beide broers worden blootgesteld. Met name Spijkers, die bijna de hele film in beeld is, is zowel lucide en dienstbaar aan de regie als een onverwachte spiegel voor de toeschouwer. En Renee Soutendijk, in een verrassende rol, zet misschien wel een van de sterkste personages uit haar carrière neer. Voor Crijns was het vaak verrassend wat de acteurs aan inzichten over hun rol meebrachten.
"Bij mijn eerdere films heb ik vaak met beginnende, onervaren of niet-professionele acteurs gewerkt. Als regisseur ben je dan veel meer tijd kwijt aan uitleggen hoe het er überhaupt op een filmset aan toe gaat. Dat het belangrijk is dat ze in het licht blijven bijvoorbeeld. Bovendien moet je veel meer voorschrijven wat ze moeten doen. Van ervaren acteurs krijg je meer cadeau. Zoveel zelfs dat we tijdens de repetitieperiode nog wel dingen hebben veranderd. Met name Jack Wouterse had inhoudelijk veel toe te voegen aan het script. Renee Soutendijk had een heel duidelijk beeld van haar rol toen de draaiperiode eenmaal begonnen was. Zo zit er een verleidingsscène in de film waarin ze als een klein kind op het bed op en neer springt en vervolgens haar rug naar de camera draait. Ik was er nooit opgekomen om haar dat te vragen en had nooit gedacht dat het effectief zou zijn, als iemand op die manier zijn emoties met zijn billen naar de camera toe speelt, maar dat werkt wonderwel."
Ook het feit dat de vrouw van Luc zwanger is, is aan de inbreng van anderen te danken. Crijns wilde per se actrice Camilla Siegertsz voor de rol van Mieke, maar die zou niet kunnen omdat ze kort na de draaiperiode moest bevallen. Castingadviseur Job Gosschalk stelde toen voor om Mieke zwanger te laten zijn in de film. Iets wat bijzonder goed uitpakte, omdat vragen over de verhouding tussen ouders en kinderen en broers en zussen onderling, waar de beide broers mee geconfronteerd worden, nu nog een extra lading krijgen.
"Voor mij zijn dat de belangrijkste thema's die er zijn. Als je die twee broers daar zo bij elkaar ziet en Ad bezorgd aan zijn broer vraagt of hij zijn ouders heeft verteld waar hij zit, dan komen er een hoop vragen over ouderschap bij mij boven. Waarom mensen kinderen willen bijvoorbeeld? En of de kinderen die ze verwekt hebben wel de kinderen zijn die ze hadden willen hebben? En waarom Ad zich voor zijn ouders schaamt? Omdat dat ook weleens andersom het geval kan zijn?
"Het hoofdthema van Met grote blijdschap is angst en schaamte. Hoe gaan mensen om met angst en schaamte? Met de oerangst dat je in je leven iets doet waar je geen verantwoordelijkheid voor durft te nemen. Dat zijn vragen die ik mezelf ook stel. Die twee broers hebben daar ieder hun manier voor gevonden. Maar hoe voorkom je dat je je leven laat verzieken door angst en schaamte?
"Dat is uitgewerkt op een manier die mensen misschien immoreel zullen vinden. Immoraliteit levert nu eenmaal geen vrolijke verhalen op. Maar dat betekent niet dat ze niet verteld moeten worden. Bovendien zou het pas echt immoreel zijn als je voor de problemen die de film aankaart een pasklare oplossing zou bieden aan het einde. Nu zijn al die emoties samengebald in de laatste tien minuten van de film. Mensen worden ontmaskerd. En wat blijft er over van hun mooie woorden en goede bedoelingen? Ik denk dat het einde van Met grote blijdschap het meest verontrustende en ontluisterende statement is wat je kunt maken over de menselijke geest."

Dana Linssentop
Met grote blijdschap

Februari 2001 #219

Productie
Jeroen Beker
Frans van Gestel
Regie
Lodewijk Crijns
Scenario
Kim van Kooten
Lodewijk Crijns
Camera
Joost van Gelder
Montage
Menno Boerema
Art direction
Hubert Pouille
Muziek
Fons Merkies
Met
Renee Soutendijk
Jack Wouterse
Jaap Spijkers
Camilla Siegertsz
Michel Vermey

Kleur, 90 minuten

Distributie
A-Film Distribution
Te zien
tijdens het Filmfestival Rotterdam en vanaf 8 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER