Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Waar is de vogelverschrikker

THE MESSENGERS

Verenigde Staten, 2007 | Danny & Oxide Pang
De Filmkrant was te gast op de Canadese set van the messengers, het Amerikaanse debuut van de Hongkong-broers Danny en Oxide Pang (bangkok dangerous, the eye). De zonnebloemen groeiden tot in de hemel. En de set was, zoals dat bij horrorfilms hoort, behekst. En ergens tussen augustus 2005 en mei 2007 gebeurde er nog veel meer onverklaarbaars.

Films komen uit bloemkolen. Net als baby's. En je weet nooit 100% zeker wie hun vader is. Of ze worden door de ooievaar gebracht. Al is het in dit geval beter om te zeggen: door een vlucht kraaien. Al zijn het eigenlijk raven, en vlogen ze ook al in cold mountain (2003) en the brothers grimm (2005). In het geval van the messengers is het trouwens het beste om te zeggen dat hij uit een zonnebloem komt. Zeventigduizend werden er speciaal geplant voor de film die het Amerikaanse en Engelstalige debuut moest worden van de uit Hongkong afkomstige filmende eeneiige tweeling Danny en Oxide Pang (1965). De broers zijn vooral bekend van hun gangsterfilm bangkok dangerous (2000) en hun horrorfilm the eye (2002).
Toen de zaadjes in de Canadese provincie Saskatchewan de grond in gingen, heette hun nieuwste film trouwens nog scarecrow. En op het moment dat de bloemen hun kopjes boven de grond uitstaken was de vogelverschrikker er vandoor en stond er the untitled pang brothers horror project op het clapperboard. En toen de Filmkrant werd uitgenodigd om in Indian Head de 'sunflower farm' in volle glorie te komen aanschouwen, waren de bloemen al lang verwelkt. Dit was de teaser. Welkom in The making of...

Oxide (links) en Danny Pang op de set van the messengers.


Scène 1:
Interieur, set, dag
Daar sta je dan. In de keuken van een 'farmhouse' in 'Dutch colonial style' in Noord-Dakota. Maar eigenlijk sta je op een soundstage in het Canadese provinciestadje Regina je adem in te houden, terwijl op twee meter afstand actrice Kristen Stewart (de dochter van Jodie Foster in panic room) de trap komt afdenderen. Als er straks als de film af is een schaduw schichtig heen en weer beweegt op de groene muur, dan ben ik dat, en niet een of andere geest.
Groen is trouwens een kleur die in de Chinese symboliek zowel voor geluk staat als voor de aanwezigheid van geesten, zal regisseur Danny Pang ons later vertellen. Of is het Oxide? De mensen op de set weten vaak ook niet met wie ze te maken hebben. De ene dag komt Danny en de andere Oxide. "Voor zover ik weet is het één persoon die elke dag een andere bril opzet", denkt acteur John Corbett, die de rol van geheimzinnige boerenknecht heeft gekregen. Wat zou een Aziatische variant op het aloude genre van de 'American gothic' toch moeten zonder geheimzinnige boerenknecht? Maar dat terzijde.
"Terwijl de één regisseert, zit de ander te monteren", legt producent Jason Shuman uit. Hij is degene die met het script van voormalig filmcriticus Mark Wheaton naar Sam Raimi's Ghost House Pictures stapte, dat verantwoordelijk is voor een hele reeks nieuwe semi-lowbudget horrorfilms in de Verenigde Staten waaronder beide the grudge-films met Sarah Michelle Gellar. De Pang Brothers werden er pas in een veel later stadium bijgehaald. "Ze hebben een ongelooflijk snelle manier van werken", ontdekte Shuman. "Als we over een paar dagen onze laatste draaidag hebben, dan ligt er meteen een ruwe versie van de film. Afhankelijk van het geluk dat we in de postproductie hebben (er moeten nog wat andersoortige groene achtergronden digitaal met geestverschijningen worden opgevuld, DL) kunnen we begin volgend jaar in première."
We schrijven augustus 2005.

Scène 2:
Exterieur, Saskfilm studio 4, dag
Wachten. Laten we het nu eens niet over wachten hebben. Op elke filmset wordt gewacht. Maar op de dag dat we de set van the untitled pang brothers horror project bezoeken zit de vaart er lekker in. "Oxide" — want die is het die vandaag naast zijn regisseursstoel staat — "neemt vaak niet eens de moeite om actie te roepen", aldus een runner die buiten even een sigaretje rookt. Het studioterrein ziet eruit als een locatie waar Dick Maas graag een vervolg op de lift (1983) had gedraaid.
Toch weet iedereen precies wanneer hij weer in de houding moet springen. Iemand roept iets onverstaanbaars in een walkietalkie, een bel gaat, een lichtje boven de deur floept aan. En voordat je tijd hebt om uit te ademen staat het er alweer op. En wordt Kristen Stewart door een van haar twee privé-leraren van de set gehaald om een paar algebraopgaven op te lossen. Een ritueel dat zich elke keer als er twintig minuten pauze of meer is, zal herhalen.
De tweelingbroertjes Evan en Theodore Turner, die haar driejarige spraakloze broertje spelen die als eerste in de gaten heeft dat het in hun nieuwe huis niet pluis is, worden ondertussen door een lieve juf op een kleedje met veelkleurige plastic speeltjes gedeprogrammeerd. "Boeh! Dat was helemaal niet eng hè? Dan doen we dat spelletje straks nog een keer met de grote mensen erbij."
Brrr.

Scène 3:
Interieur, set, dag
Het is denk ik niet goed voor mijn 'suspension of disbelief' dat ik straks naar deze horrorfilm zit te kijken en dat we dan bij de scène aankomen waarop vader Dylan McDermott gewond het huis komt binnenstormen en dat ik er dan de hele tijd aan moet denken hoe iemand op de veranda achter een monitor in z'n neus zat te peuteren.

Scène 4:
Interieur, interviewruimte, dag
Oxide Pang: "Toen we het script lazen waren de verhaallijn en de griezelscènes veel te Hollywood voor ons. Er werd veel te veel aandacht besteed aan de psychologie, alles moest verklaard worden. Daarom hebben we aan het gezin van vader, moeder en dochter die uit Chicago naar het platteland verhuizen om een nieuw begin te maken nog een klein kind toegevoegd. Kinderen zijn gevoeliger voor paranormale verschijnselen dan volwassenen. Maar ze zijn daar niet per se altijd bang voor. Angst is altijd angst voor het onbekende. Hoe meer rationele kennis je hebt, hoe meer iets wat je niet weet of begrijpt je angst kan aanjagen. In deze film zijn dat geesten. Dat is geen geheim. Maar we wilden geen Hollywoodspoken bij nacht. En we wilden geen poltergeisteffecten. En we hebben helemaal niets met vogelverschrikkers, dus die zijn ook geschrapt. Onze grootste uitdaging was om de geestverschijningen bij daglicht te laten zien en de scènes zo eng mogelijk te maken zonder al te veel geluidseffecten. Met muziek erbij is het altijd eng. Maar de momenten dat je zelf bang bent in je leven zijn juist stille momenten, dat zijn de momenten waarop je je eigen eenzaamheid kunt horen."

Scène 5:
Interieur, interviewruimte, dag
John Corbett: "Ik speel een boerenknecht die met een geweer in de schuur slaapt. Er zit weliswaar geen vogelverschrikker meer in de film, maar ik zou hem kunnen zijn."

Scène 6:
Interieur, set, dag
Producent Jason Shuman: "Ik ben erg aan de titel scarecrow gehecht. Zelfs al zitten er geen vogelverschrikkers meer in: er zitten 'scares' in en 'crows', dus ik wil hem eigenlijk wel behouden. Sam Raimi ook. Hij houdt zich nu als producent een beetje op afstand, want hij zit in Los Angeles om spider-man 3 voor te bereiden. Maar ik vermoed dat hij zich er in de postproductie weer flink mee gaat bemoeien."

Scène 7:
Interieur, restaurant, avond
James Ferrara, publicist: "De set behekst? Je zou toch denken dat ik daar als publicist iets vanaf zou weten, maar", [koket] "dat is dus niet zo."

Scène 8:
Interieur, redactie, dag
Mei 2007. Opeens zie ik hem voorbijkomen op de releaselijst: the messengers van de gebroeders Pang. Zou dat die film zijn waarvoor ik toen...? Die film die ik mijn hoofd al helemaal af heb gefantaseerd? Met die 70.000 zonnebloemen en die gevaarlijke kraaien? Die mysterieuze boerenknecht en het paranormale jongetje? American gothic in Canada met een snufje Asia? Ik dacht het ook toen vorig jaar in Cannes opeens een Pang Brothers-film in première ging. Maar dat was re-cycle (gwai wik) of diary (mon seung), een van de twee films die ze in 2006 voltooiden. Daar wil ik even vanaf wezen. Ze hebben in de tussentijd in ieder geval niet stilgezeten. bangkok dangerous regisseerden ze opnieuw met Nicolas Cage in de hoofdrol en the eye krijgt een Amerikaanse remake door twee jonge Franse regisseurs.
Maar het is dus echt zo. Hij is af.

Scène 9:
Interieur, trein, dag
Op weg naar de persvoorstelling staat de trein twee uur lang stil voor het station. Niemand kan en mag er uit. Wil deze film wel gezien worden?

Scène 10:
Interieur, Cinema de Graaf Huizen, avond
Sneak preview. Zodra het Ghost House-logo in beeld komt joelt de zaal. Ha! Horror! Een troepje vast klanten op de achterste rij brult en gilt alsof het in een achtbaan zit bij elke shock en thrill. Zo eng is de film nou ook weer niet. Maar wat moet dat met die poltergeisteffecten? En dat geen seconde zwijgende sound design? En die uitleggerige scène in het ziekenhuis? En dat sentimentele einde? Het lijken wel twee films door elkaar heen. Of tien. Als je alle beter goed gejatte dan slecht bedachte 'inspiratiebronnen' meerekent. Sam Raimi heeft zeker zitten slapen. Of was te druk met spider-man. Gelukkig trap ik altijd overal in met horrorfilms. Maar op het moment dat het hoe & wat duidelijk wordt, mmh, dan geloof ik het wel.

Scène 11:
Interieur, redactie, avond
Het staat er toch echt, in de credits: 'Eduardo Rodriguez, director: reshoots'. Hoe wat waar hoeveel wanneer waarom? De broertjes delen nog steeds de regie- en montagecredit. Zelfs het doorgaans van geruchten gonzende internet biedt weinig uitkomst. De speculaties op horrorsites zijn zo wild als de hele, de halve of alleen het einde van de film. Rodriguez is een protégé van die andere Rodriguez, Robert, wiens scenario voor curandero (2005, zwarte magie in Mexico City) hij eerder verfilmde. Sam Raimi was, zo melden alle bronnen, met de nieuwe scènes uitermate in z'n nopjes. the messengers kreeg in Amerika overwegend negatieve kritieken ("de enige spoken in deze film zijn de geesten van andere horrorfilms"), werd niet aan de pers voorvertoond en was na één weekend bijna uit zijn budget van 16 miljoen dollar.

Scène 12:
Interieur, interviewruimte, dag
Twee jaar eerder. Oxide Pang: "We weten nu in ieder geval hoe Hollywood werkt."
Fade to black.

Dana Linssentop
THE MESSENGERS

Mei 2007 #288

Productie
Sam Raimi
Jason Shuman e.a.
Regie en montage
Danny & Oxide Pang
Scenario
Mark Wheaton
Camera
David Geddes
Art direction
Alicia Keywan
Muziek
Joseph LoDuca
Met
Kristen Stewart
Dylan McDermott
Penelope Ann Miller
John Corbett

Kleur, 90 minuten

Distributie
Dutch FilmWorks
Te zien
vanaf 31 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER